FAQ – hashtag gemeugtmeallesvroagen

Ik zie 2015 al door de achterdeur naar buiten glippen, maar ik wil vooral vooruit kijken. Ik ben nogal een planner soms, dus ik heb al zo wat ideetjes voor het volgende blogjaar. En nu komt het: ik vraag daarbij jouw hulp!

Wat je altijd al wilde weten

Ik ben nogal een open boek (ik schrijf over aardbeien, weetwel). Er zijn echt maar weinig dingen waarover ik niet zal praten/schrijven. Ik heb voor mezelf zo een beetje de regel gemaakt dat alles wat ik tegen een onbekende op café zou vertellen (gesteld dat ik op café zou gaan, want dat gebeurt echt_kei_vaak) ook op het internet kan. Voor veel mensen gaat het te ver, dat besef ik zeer goed, maar zo ben ik. Ik ben allergisch aan doofpotten en geheimzinnig gedoe. Dat verhaal van eerlijk duurt het langst, dat lees ik het liefst. Toch zit ik nog vol verhalen die ik hier niet kan delen zonder andere mensen te schaden, die zullen hier ook niet verschijnen. Maar daar gaat het nu niet over. Het gaat over dingen die je graag van mij wilde weten en die ik nog niet verteld heb. Shoot! Het is dan de bedoeling dat er in de loop van 2016 antwoorden op komen. Hou je niet meer in dan dat ik doe als ik de finesses van Sofie blootleg (ah, van daar komt die naam Sofinesse *epiphany*). Thanks!

Borstvoedingshulplijn

Ik weet niet precies hoe het gebeurd is (al heb ik wel een vermoeden natuurlijk, uhum), maar ik ben zo een beetje een borstvoedingshulplijn geworden voor een hele hoop versbevallen moeders. Mensen uit een ver verleden die plots weer opduiken met concrete vragen, onbekende mensen die mijn blog lezen, vage kennissen of goede vrienden. Ik ben elke keer enorm geflatteerd en ga er met veel enthousiasme tegenaan om te helpen. Het doet de beslissing om er (al-dan-niet) een boek over te schrijven overhellen naar de ja-kant. Maar de praktische en emotionele bezwaren aan de nee-kant zijn ook niet min. Dus ik dacht, ik doe even wat research en vrijwilligerswerk in één. Ik zou de vragen graag een beetje bundelen. Dus als je vragen hebt, laat je ze hieronder even achter? Als het te persoonlijk of intiem is, mag je ook altijd mailen. Hartjes ook voor de mensen die me komen vertellen dat ze dankzij mij hebben volgehouden en nu helemaal fan zijn. Dat geeft zo een warm gevoel, merci!

Misschien nog een extra woordje uitleg, omdat uit de comments blijkt dat ik het een beetje verkeerd heb uitgelegd. Ik werk uiteraard samen met opgeleide mensen en de nodige wetenschappelijke bagage. De vragen (waar ik hiernaar vraag) zijn eigenlijk eerder bedoeld om te zien waar de nood het hoogst zit bij jonge borstvoedende moeders. Niet om ze zelf op te lossen, want daarvoor zijn er lactatiedeskundige of LLL. Maar als mensen vragen hebben die binnen mijn kennisterrein liggen (en dat gaat verder dan mijn eigen ervaringen, ik lees heel veel over het onderwerp), dan help ik uiteraard heel graag!

IMG_5860

Wat je nog mist

Het laatste jaar is het bloggen voor mij veel serieuzer geworden, of misschien is dat al iets langer bezig? Het begon een beetje als een onverwachte uitlaatklep, maar ondertussen is het een soort van bedrijfje geworden. Misschien kwam de boost wel door het blogboek van Lilith. Ik was al zelfstandige in bijberoep, maar dat was initieel voor mijn stemmenwerk. Ondertussen heet het bedrijf gewoon Sofinesse en is schrijven minstens even belangrijk geworden. Kan je geloven dat ik schrijven vroeger niet leuk vond? Ik was van het babbelen, stemmenwerk en verbaal met woorden spelen. Maar ondertussen ben ik er zot van, schrijven is zooooo leuk! Ik heb bovendien al ongelooflijk fijne mensen leren kennen via deze weg, ik heb al ongelooflijk leuke samenwerkingen mogen ervaren, ik ben blij met elke keer dat iemand de moeite neemt om hier iets te achter te laten (ook al is het niet altijd even lief, zelfs dan probeer ik te denken: ho maar, die mens heeft 5 minuten de tijd genomen om dat even te zeggen. Wowkes!).

Er komen hier veel dingen aan bod, zot tot serieus. Maar ik wil graag lui aan het nieuwe jaar beginnen (not!) en vraag daarom even aan jou wat je hier graag nog zou willen lezen. Thema’s waar je meer over wil weten, dingen die je net heel leuk vindt aan deze blog en waarom je komt lezen (dan probeer ik meer van dattem te doen, dikke marketingknipoog), dingen die je minder leuk vindt, …

Ik besef dat het niet min is wat ik van je vraag. Maar hoewel ik al veel mensen in het echt gezien heb, blijft het soms toch iets te anoniem voor mij. Een beetje interactie, ik ben er helemaal klaar voor. Ik ben er nog altijd een beetje slecht van dat ik de bloggersbrunch heb gemist, ook al was het helemaal voor het goede doel. Dat kopje warme chocolademelk, weet je nog?

Wat ik me nog herinner

Het lijkt alsof ik bij Lilith ben gaan spieken, maar met de hand op het hart kan ik zeggen dat mijn post al klaar stond. Het einde van het jaar is toch altijd een goed moment om eens terug te kijken. Ik heb per maand de post geselecteerd die het meest heeft losgemaakt, bij jullie (veel comments!) of bij mij:

 • Januari: Hoe moeilijk de weg naar het potje maanden was, hoe gemakkelijk het dan toch plots bleek te zijn een paar maanden later. En dat we al een schooljaar verder zijn met mijn topkleuter. Vorige januari ging hij voor het eerst naar school, slik.

IMG_3408

 • Februari: Een klein jaar geleden was er een dikke buik en een valiesje, dat lijkt zo ver weg al!

IMG_4006

 • Maart: Ons gezin is uitgebreid met alweer een veel te schattig jongetje (op de laatste dag van februari nog). Mijn hart is te klein, die twee kerels zijn te geweldig voor woorden. Maar dat bevallen, ik kijk daar echt met zo’n warme gevoelens op terug. Shoot me, maar ik vond bevallen zelfs leuk. Zo leuk dat ik heel graag nog eens wil 😉

IMG_4077

 • April: De geboorte van Felix was fantastisch, maar de onverwachte aankoop van een nieuw huis was toch ook niet mis. Een paar nachten van wakker gelegen, maar blij dat we de sprong gewaagd hebben. Een huis verkopen wil ik nog wel eens doen voor andere mensen, maar de stress die daarbij komt kijken, hoeft de eerstkomende decennia niet meer voor mij.
 • Mei: Ah, dat thema waar ik telkens weer mijn pollen aan verbrand maar toch voor blijf gaan. Ik schreef geregeld over borstvoeding. Ik ben blij dat de melkfabriek deze keer nog zo goed draait.
 • Juni: Ik vertelde een halfjaar geleden dat ik (eindelijk nog eens) een boek wilde lezen. Ik moet met schaamrood op de wangen vertellen dat het nog altijd niet gelukt is. Maar 2016 wordt zo hard mijn boekjaar! In so many ways.
 • Juli: Ik heb me fysiek nog nooit zo zwak gevoeld als dit jaar. Het psoriasis guttata beest is nog altijd niet verslagen, de vermoeidheid blijft een slopend gevecht. Maar ik heb echt goede hoop voor 2016.

IMG_5941

 • Augustus: De maand waarin ik weer aan het werk moest, met een klein hartje. En dat ik soms zo weinig zin heb om me nog te verdedigen.

IMG_5614 IMG_5491

 • September: Ik stapte naar de kinesist en dat veranderde mijn leven. Ik hoef ‘s nachts niet meer op te staan om te gaan plassen, ik hoef niet te panikeren als ik in mijn perimeter geen toilet zie. Ik kan een paar uur zonder: openbaring.
 • Oktober: Ik legde hier even mijn hart bloot en er werd serieus op getrapt. Maar ook gestreeld en verwarmd. Het blijft moeilijk, elke dag. Maar ik doe elke dag mijn best voor mildheid, jij ook?
 • November: En een maand later dezelfde fout maken door te zeggen dat je nog altijd van een dochter droomt. Foei, Sofie.

IMG_7161

Het was een positief heftig jaar, met een tweede kind en een onverwachte verhuis. Het blijft zoeken naar het juiste evenwicht, maar stapje voor stapje probeer ik wat meer dingen los te laten. Dat lukt niet altijd, maar dat is niet erg. Ik ben en blijf een dikke (in de figuurlijke zin bedoel ik het hier, over het letterlijke volgt in 2016 vast nog wel het een en ander) bofkont.

Alvast super bedankt, ik hoop dat we volgend jaar even goede vriendjes blijven.

Prettige feesten

Liefs Sofie

This entry was posted in Borstvoeding, Er zijn zo van die dingen, Want zo ben ik. Bookmark the permalink.

18 Responses to FAQ – hashtag gemeugtmeallesvroagen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *