Moeders (en misschien bij uitbreiding vrouwen) kunnen behoorlijk hard zijn voor elkaar. Als er over de schoolstart van Basiel gebabbeld wordt, komt daar bijna automatisch de vraag/opmerking bij. “En hij mag gaan van de school? Terwijl hij nog niet droog is?”. Op bepaalde momenten gaat dat gepaard met een bijhorende venijnige ‘die van mij was wel al droog hoor’-blik.

Hij is inderdaad niet droog. Maar de juffrouw (of de school) maakt daar totaal geen probleem van en wil er ook absoluut geen druk opleggen. Dus wij zijn ook chill, zoveel mogelijk. Want hoewel er ongetwijfeld mensen zijn die vinden dat we niet genoeg zindelijkheidstraining gedaan hebben, is dat per definitie iets wat volgens urologen beter niet getraind wordt.

Soit, de situatie is als volgt. Thuis loopt hij zoveel mogelijk zonder pamper rond. Dat lukt aardig, er zijn niet al te veel ongelukjes (al was het wassen van de fietskar geen topper, maar hij staat weer in elkaar, properder dan ooit). Eigenlijk denken we dat hij er meer dan voldoende controle over heeft, er is alleen een grote weerstand om ook maar iets op het potje te doen. Meestal komt hij op een bepaald moment smeken om een pamper, die een paar minuten later dan ook stampvol zit. De aandrang is er dus wel.

Uiteraard zetten wij hem dan op het potje of met een verkleinbrilletje op de wc, maar er gebeurt niets. Nooit. Ook op andere momenten gaat hij er gewillig opzitten, maar er zit nooit iets in. Het lijkt er heel sterk op dat hij het alleen in een pamper wil doen. Laat hem rondlopen met een natte broek, zeggen mensen. Maar ook dat heeft weinig effect. Een natte onderbroek (of zelfs een volle onderbroek als je begrijpt wat ik bedoel), deert hem niet. Als je dan vraagt of hij pipi of kaka gedaan heeft, dan bevestigt hij dat gewoon. “Ja, Basiel kaka gedaan.”

Met stickers werken of een andere beloning is vrij moeilijk als er thuis nog nooit een succes is geweest (op de crèche wel 2 keer, vorig weekend thuis ook 1 succesje nadat hij al uren op het potje zat). Op de crèche kon hij trouwens een hele dag rondlopen zonder ongelukje, maar dus ook zonder één keer te plassen of iets anders te lossen. Niet bepaald gezond dat. Er zijn zelfs op regelmatige basis nachten waarop hij droog wakker wordt.

We hebben ook een heel mooi voorleesboekje gekregen van moeke, maar daar wil hij zijn aandacht niet bijhouden. Hij kan ook ongeveer alle stappen in het boekje, behalve lossen op de pot.

We zitten dus ergens met een onderhuidse angst om iets op het potje te doen. En eerlijk, ik weet niet zo goed meer wat we nog kunnen doen om dat op te lossen. Volgens veel mensen komt het vanzelf wel goed als hij de andere kindjes in de klas naar de megaschattige mini-wc ziet gaan, maar daar ben ik zo zeker nog niet van. Hij gaat nu blijkbaar al mee, hij zit er ook even op maar laat niets achter.

Nochtans weet hij duidelijk hoe het allemaal moet.

Ik blijf er rustig onder, maar de ultieme oplossing mag toch wel gaan komen. Moeders, vaders, pottytrainers – hoe hebben jullie dat aangepakt? Zijn er mensen die ook met een potstrop zaten?