Gisteren stond de halve Nina (bijlage van het Laatste Nieuws) vol met borstvoedende moeders en hun verhaal. Heel verschillende verhalen, met heel verschillende redenen en meningen. Maar wel allemaal met een kind aan de borst, een prachtige gemeenschappelijke deler. Ik kon niet anders dan het van voor naar achter lezen, al was het maar omdat mijn goede vriendin Anke zich daar ook fantastisch bloot heeft gegeven.

Voor ze zelf zwanger was, heeft ze zeker stiekem met haar ogen gerold als ik weer eens een pro-borstvoedingsuitleg bovenhaalde. Of meer dan één keer (als dit een interview in de story was, dan stond er nu dit bij: lacht. Maar het is gewoon mijn eigen blog, dus dat zou wat raar zijn). De eerste dagen na haar bevalling heb ik wat peptalk-sms’jes moeten sturen, maar toen we elkaar een paar weken geleden zagen – met onze nieuwste aanwinsten, straalde ze helemaal. En hebben we samen heel trots onze boobies bovengehaald. Om maar te zeggen, mensen kunnen veranderen. En borstvoeding rules big time.

Maar omdat ik weet dat dit een ongelooflijk gevoelig thema is, zeg ik alvast sorry aan alle flesvoedende mama’s die zich aangevallen zouden voelen. Helemaal nergens voor nodig. Nothing beats borstmelk, maar borstvoeding werkt nu eenmaal niet voor iedereen. Niets om je slecht over te voelen. Ik meen dat uit de grond van mijn hart. Ja, ik ben een ongelooflijke voorstander van borstvoeding, maar dat impliceert niet dat ik flesjes veroordeel. Totaal niet. Wij mama’s doen allemaal zo hard ons best.

Ik vind het wel doodjammer dat het heel vaak fout loopt door een foute begeleiding. Daar kan ik me serieus over opwinden. Ok, heel serieus. Ge blijft dan liever uit mijn buurt zelfs. Dan word ik woest en zou ik ter plekke een betoging willen organiseren tegen alle misverstanden die de wereld worden ingestuurd rond borstvoeding. En dan heb ik het zelfs niet over het internet of zo. Tien vroedvrouwen betekent al vaak tien verschillende meningen. Dat hebt ge dus niet nodig als pas bevallen mama. (Zo vertelde iemand me dat de vroedvrouw haar aanraadde om bij een baby van een paar weken MINSTENS drie tot vier uur tussen te laten ‘om een ritme’ te kweken. Dan gaat mijn haar recht staat en zou ik voor drie seconden die persoon zijn ogen willen uitkrabben.)

Er is zoveel advies, dat het beste advies bijna is: luister vooral naar jezelf en volg je gevoel. Maar als je net een watermeloen uit je lijf hebt geperst, loopt niet iedereen over van zelfvertrouwen. Dus vertrouw je op mensen, wat goed is, maar helaas is niet elke mening even ‘juist’.

Maar dit is hoe ik het ervaar/aanpak:

*Borstvoeding is zooooo gemakkelijk. Bij het allereerste teken haal ik gewoon een borst boven en heeft Felix meestal binnen de halve minuut wat hij nodig heeft. Topvoeding, gratis, op temperatuur en zalig om te doen. Geen gedoe met steriliseren, warm maken of ander gedoe. Ik ben niet zo aan gedoe.

*Borstvoeding is zo lastig. De eerste maand sliep Felix niet, soms dronk hij ongeveer de hele nacht lang. Niemand kan het dan van je overnemen, maar dat hoort er gewoon bij vind ik. Je mag daar best over klagen en zagen, want het is even verdrinken, maar het komt wel weer goed. Allez, met slaap komt het nooit meer goed eens je kinderen hebt, zekers?

*Dit gezegd zijnde. Mijn zoon van tien weken heeft gisterenavond om 23u voor het laatst aan de borst gehangen, vanmorgen om 7u30 was ik aan het kolven omdat meneer nog sliep en mijn borsten bijna ontploft waren. Na exact 7 minuten (mijn kolf vertelt me dat) ben ik moeten stoppen omdat mijn twee flesjes overliepen (2 x 160 ml). Daarna heeft hij – eens wakker – nog lang bij mij gedronken. Doorslapen kan dus wel bij kleine prutskes die alleen borstvoeding krijgen. Dat hangt volgens mij gewoon af van kind tot kind.

*Ik kijk zelden of nooit op de klok. Ik geef mijn kind de borst, als ik zie dat mijn kind daar behoefte aan heeft. Soms duurt dat een kwartier, soms twee minuten. Ik weet dus ook niet of het twee uur geleden is, of vier uur, of zeventien minuten. Ik kijk daar niet naar. Hij groeit goed, hij is vrolijk, hij slaapt goed, hij drinkt goed. Ik volg hem, en mijn borsten ook.

*Overdag à demande et à volonté (zoals het hoort, basisregel bij exclusieve borstvoeding, zeker in het begin) – ’s nachts wanneer ik er van wakker word. Felix geeft heel duidelijk aan wanneer hij wil drinken. Hij eet zijn handjes op, hij maakt smakgeluidjes of hij slaat met zijn armen. Ik neem hem uit zijn schommelwiegje (staat vlak naast mij), leg hem aan en leg hem weer terug als hij loslaat.

*Ik geef meestal maar één borst. Ik vind dat duizend keer gemakkelijker. Ik voel meestal welke borst geleegd moet worden, want erover nadenken vind ik al lastig. (Ja, ge leest het goed, ik vind borstvoeding lekker lui en handig. Ik ben te lui voor al dat flessengedoe). In de kraamkliniek heb ik de twee borstentoestand nog gevolgd, maar eens de melkproductie goed op gang was (lees: het spuit eruit), ben ik snel naar één borst overgestapt. Veel makkelijker vind ik, deed ik bij Basiel trouwens ook na een tijdje (maar toen heb ik wel eerst een vroedvrouw gebeld om te checken of ik niets verkeerd deed. Nu denk ik, ik doe mijn goesting. Neh.)

*Ik vind het zalig, zolang je bij je kind kan zijn. Kolven vind ik veel minder leuk. Voor eens een paar uurtjes te overbruggen, geen probleem. Maar daarom heb ik het zo lastig met werken als je kind nog geen zes maanden is (de minimumleeftijd waarbij exclusieve borstvoeding wereldwijd wordt aangeraden). Op vraag is gewoon heel moeilijk als borst en kind niet samen zijn. Maar: zorgen voor later.

*Ook al geef ik het liefst thuis in een comfortabele zetel borstvoeding, ik doe het overal. Ik geneeer me niet in huiselijke kring, ook niet bij vrienden of familie. Op openbare plaatsen is er niets wat een grote tetradoek niet kan oplossen. Discreet kan altijd. Ik heb er nog nooit problemen mee gehad, maar ze zouden ook niet moeten proberen.

*Het zou geweldig zijn voor je lijf, maar daar merk ik voorlopig niet veel van. We zitten eindelijk in het juiste tiental, maar er is nog geweldig veel werk. Misschien dat het zonder borstvoeding nog veel dramatischer zou zijn.

*Ik heb het vorige keer na zeven maanden opgegeven, om volledig foute redenen. Ik voel me daar nog altijd een beetje slecht over. Ik ben nu dus van plan om het veel langer vol te houden. Ik weet nu al dat het lastig zal zijn. Vooral omdat mensen het schattig vinden bij een boreling, maar het heel wat minder aanvaard is als je kind al wat groter is. Ook borstvoedende mama’s moeten zich (helaas) vaak verantwoorden. Niemand zou zich moeten verantwoorden, niet voor flesjes, niet voor de borst.

*Ik vind het fantastisch. Felix is 10 weken, weegt 7 kilo, was de laatste keer al 63 cm en doet het fantastisch. Ik heb hem negen maanden gedragen en nu leeft hij nog altijd, alleen dankzij mij. De natuur is FAN-TAS-TISCH.

*Ik moet dringend nog eens langs Boobs-‘n-Burps. Voor de gezelligheid en wat extra beha’s. Ik krijg soms wel commentaar ‘dat het toch duur is’, maar ik vind het geweldig dat het bestaat. En voor kwaliteit betaal je een lichte prijs. Als je uitrekent hoeveel je uitspaart aan flesvoeding, dan valt het trouwens best mee vind ik.

*Het is vandaag moederdag. Een pluim voor iedereen. Voor mijn moeder. En mijn schoonmoeder. En alle moeders. En in het bijzonder een extra knuffel voor deze mama. En alle sterretjes-mama’s. Voor iedereen. We zijn goed bezig.