Lang voor ik zwanger was, hoorde ik al horrorverhalen. Dat je je beter al inschrijft bij de kinderopvang voor je zwanger bent. Dat heb ik nooit gedaan, omdat ik dat werkelijk absurd vond. Maar toen ik twee dagen wist dat ik zwanger was, heb ik ons toch al ingeschreven bij de stad Gent.

Ik kreeg toen al te horen dat het “toch redelijk laat was dat ik me inschreef”. Bovendien vroeg ze ook naar de naam van het kind, dat op dat moment nog volop in celdeling was. Ongeveer. Of toch nog niet veel groter dan een speldenkop. Bij wijze van spreken. De vriendelijk mevrouw vroeg nog allerlei andere dingen. En toen bleek dat wij twee werkende ouders zijn, schatte ze onze kansen op een plaats al niet bijzonder hoog in. Er zijn plaatsen voorbehouden voor buurtbewoners en broertjes/zusjes, maar ook voor werklozen, alleenstaanden en andere minderheidsgroepen. Ik gun iedereen alles, maar ergens begrijp ik dat toch niet zo heel goed. Ik kan daar heel boos over worden, maar ik blijf beleefd.

Hoewel diezelfde mevrouw vond dat ik vrij laat belde (ik heb half oktober gebeld voor opvang vanaf oktober het volgende jaar!), kon ze me toch pas in mei een antwoord geven. Of we er wel of niet bij waren. Loterij, zo voelde het. Geen fijn gevoel, ook al weet ik dat ze daar hun best doen.

We hebben het er uiteraard niet bij gelaten. We zijn als gekken beginnen zoeken naar een andere plek. Maar makkelijk is dat niet. We zijn ergens geweest, waar ik het totaal niet zag zitten om mijn kind achter te laten. Heel kleine ruimte, heel rare mevrouw die amper kon schrijven (“die boekjes van kind en gezin vul ik niet, dat is te veel werk en ik schrijf niet zo goed”) en niet echt proper. Nee, dat zag ik niet zitten. Een beetje later in de zoektocht zijn we wel op een fantastisch onthaalkoppel gebotst. Een geluk, want we hebben ondertussen wel een plaats (Al zijn daar ook problemen mee, maar daar wil ik me nog geen zorgen over maken). Niet op 200 m van ons huis zoals die van de stad Gent, maar wel op 3 km. Met maar één auto, betekent dat dus dat dat kleine schaapje meteen met de fiets zal moeten gebracht of gehaald worden. Maar hey, geen keuze. Het is wel een ongelooflijke geruststelling, dat we Hugo gaan achterlaten bij mensen waar we zelf een goed gevoel bij hebben. Uiteindelijk is dat het belangrijkste.

Ik moet hierbij trouwens alle krediet aan mijn lief geven. Want ik was zo verlamd en in paniek door de angst dat we geen plek zouden vinden, dat ik er bijna niet in slaagde om me ermee bezig te houden. Mijn lief heeft het meeste werk gedaan. Veel werk. Maar hij is dan ook geweldig.

Ergens had ik trouwens wel nog altijd het gevoel dat we plaats gingen hebben bij de stad. In mijn achterhoofd heb ik daar altijd op gerekend. Ik was dan ook diep teleurgesteld toen vorige week de mail kwam dat we er niet bij waren. Heel teleurgesteld. Ok, pissed. Ik heb dat even een klein beetje uitgewerkt op facebook, maar het bleef binnen de perken. De echte woede, kwam pas gisteren.

Ik maak ook regionaal nieuws voor Nostalgie, en kreeg volgend bericht binnen. “Tekort aan crèches in Gent eindelijk van de baan”. De opening van het artikel, deed me bijna overgeven. “Elke Gentse ouder die dat wil, kan op dit moment een plaatsje in een crèche vinden.”. Ok, wij vallen dan duidelijk niet in de categorie ‘Gentse ouder die dat willen’, zeker? Het werd nog erger, want verderop in het bericht werd wel nog duidelijk gemaakt dat er nog ‘een paar’ probleemwijken waren.

Een paar maar hoor. “Er zijn nog altijd grote tekorten in het Rabot, Ledeberg, Brugse Poort, Macharius, Muide, Meulestede, Sint Amandsberg en Gentbrugge.” Ik weet niet of u Gent een beetje kent, maar dat zijn veel wijken. En ook wijken waar bijzonder veel jonge gezinnen wonen. Ik vraag me af waar het dan wel vlot gaat.

Dus ja, ik ben boos omdat het voor tweeverdieners zo moeilijk is om kinderopvang te vinden. Ik zou wel willen thuisblijven of minder werken om voor mijn kind te zorgen, maar onze maatschappij laat dat niet toe. En van Monica Deconinck mag het ook al niet. Hoewel de zware kost van kinderopvang het soms op korte termijn goedkoper maakt om thuis te blijven. (Mar ik denk vooruit, op lange termijn is dat natuurlijk niet zo goed – al krijgt onze generatie misschien nooit meer een pensioen). Als het mogelijk zou zijn, dan zou ik zeker minder gaan werken. Helaas, geen optie. Maar ik wil me daar nog bij neerleggen. (En ja, ik besef dat sommige van bovenstaande redeneringen misschien een beetje kort door de bocht zijn, maar ik ben kwaad.)

Kinderopvang zoeken is een hel. Kinderen combineren met full time werken, ik vraag af hoe iedereen dat doet. Want ik ben bang.

En ik hoop dat ik nooit meer een bericht moet lezen dat ‘alle problemen met kinderopvang in Gent zijn opgelost’, nadat ik net vriendelijk ben afgewezen. Want dan ga ik iemand pijn doen, serieus.