Katrijn. De muze en het meisje. (Of: die keer dat ik een gesigneerd exemplaar mocht weggeven van de debuurtroman van een topvriendin)

Eerst was er idolatrie. Want de wilde studentenjaren zijn volledig aan mij voorbijgegaan, maar op dinsdagavond zat ik op de vuile planken van Le Bal Infernal. Met een grote muil als The Lunatics iets aan het publiek vroegen, maar vooral met een klein dromend hartje. Ik wilde daar ook staan. Ik wilde ook kunnen wat zij konden. Ik wilde Kaat of Karlien heten, zodat ik samen met Kristien en Katrijn de K3 van de improvisatie kon zijn.

Daarna was er kennismaking. Want ik had de auditiedag van The Lunatics overleefd. Want ik mocht spelen, trainen en rondhangen met de grappigste vrouw die ik ooit ben tegengekomen. In het begin durfde ik bijna niet tegen haar te praten, maar het duurde niet lang voor ze me tegen haar boezem drukte. Figuurlijk uiteraard, maar meestal ook letterlijk.

riot2

Toen kwam vriendschap. Want als ik het van mij kon afzetten dat ik improgewijs hoogstens haar knieën kon kietelen, bleek het ook gewoon een heerlijke vriendin. Waarmee je uren kan telefoneren (yes, we are so guilty). Waar je terecht kan voor een bed en een kop warmte, als je in de buurt moet zijn. Waarmee je sneeuw staat te scheppen en helse toeren onderneemt om toch een kerstmaal te voorzien. Waarmee je een tweedehandstrouwkleed koopt omdat het gegoten past en je het misschien ooit toch eens nodig hebt. Waarmee je uit tijdsgebrek bijkletst bij de kinesist, terwijl er een sonde in je vagina zit om je bekkenbodem te redden. Waarmee je in de studio duikt als er spotjes opgenomen moeten worden. Waarmee je mooie herinneringen maakt. Ook al zijn er soms lange periodes van stilte. Bij echte vriendschap maakt dat niet uit. Dat weet ik, dat weet zij.

2016-07-13-14-43-52-1 2015-07-23-19-01-28-1

We zijn behoorlijk verschillend, maar kunnen ook heel wat hoofddeksels uitwisselen. De improbaret, ook al staat zij daar veel beter mee. De pet der donkere dagen, want we hebben allebei ons deel gehad. De schrijfhoed. Ik op deze blog, zij onder andere voor Knack. Zij ondertussen met een fantastische debuutroman.

Ik heb het over Katrijn, ja. Het twitterfenomeen. De improkoninging. De blonde stoot. Maar ook: mijn vriendin die een prachtig boek heeft geschreven.

Ze heeft er lang aan gewerkt. Ik keek toe langs de zijlijn, want het romaniseren slorpte haar helemaal op. Ik hoopte dat het geweldig ging worden, maar ik wist dat het eigenlijk niet anders kon.

Toen ze voorzichtig vroeg of ik misschien wilde voorlezen op de boekvoorstelling, had ik het liefst meteen een nieuw vistitekaartjes laten drukken. Maar voorlezer op boekvoorstelling De Muze en het meisje is niet meteen een officiële titel. Wel een eer. Ik was geweldig onder de indruk van de locatie en het samenspel van kunsten. Het voelde zo Katrijn, maar pas na het lezen besefte ik dat het ook helemaal het boek was. Zoals Katrijn het boek is en het boek Katrijn. En ook niet, zoals het altijd is met Katrijn.

2016-10-16-15-02-30

Het is cadeautjestijd. Als je iemand getrokken hebt die houdt van lezen, zinnen, woorden, rake herkenningsbeelden, verhaal en kunst – dan ga ik het er vingerdik opleggen: De Muze en het meisje past perfect onder jouw kerstboom. Maar je kan het ook aan jezelf geven, want je verdient het om even zalig te verdrinken in haar woorden.

Nu is het boek er. Het boek van Katrijn. De muze en het meisje. En ik ben zo trots, zo verschrikkelijk trots.

2016-11-20-15-18-32

Niet alleen op het boek, maar ook op het feit dat ik een gesigneerd exemplaar mag weggeven. Om te winnen: laat hieronder weten wat het laatste boek is dat jij gelezen hebt en dat je geraakt heeft. Maandagavond 28 november wordt er een winnaar gekozen, die even later gestreeld kan worden door De muze en het meisje. Woordelijk dan toch, voor andere intimiteiten ben ik niet aansprakelijk. (Ik maak de winnaar bekend op de facebookpagina van Sofinesse)

 

This entry was posted in Lunatics, Weggeef. Bookmark the permalink.

60 Responses to Katrijn. De muze en het meisje. (Of: die keer dat ik een gesigneerd exemplaar mocht weggeven van de debuurtroman van een topvriendin)

 1. Nashje says:

  Je maakt me benieuwd! Ik heb zonet Woesten uit…al moet ik toegeven dat ik het niet gelezen heb, maar gehoord 🙂 twee kleine kindjes, een derde op komst, pas verhuisd…ik heb gewoon de tijd niet om echt door te lezen. Dus luisterde ik in de auto van en naar het werk (en bleef soms even langer zitten op de parking, waardoor mensen vreemd keken). Mooie woorden en zinnen, pakkend verhaal.
  Mijn zwangerschapsverlof komt eraan (nog 4 weken!) en dan heb ik tijd om tijdens de voedingen te lezen 🙂

 2. Lies says:

  Het laatste boek dat me echt raakte was De Nachtegaal van Kristin Hannah. Gaat over sterke vrouwen in de oorlog en bleek toen ik het uit had ook nog eens gebaseerd op waargebeurde feiten én dan nog op een Belgische dame. Ik leende het boek in de bib, ben het daarna dadelijk gaan kopen. Het gaat nu mijn vriendenkring rond en is een echte topper. Maar er is wel niemand die het droog houdt bij het lezen.

 3. Els says:

  Niet het laatste boek dat ik gelezen heb, wel het boek dat mij het meest geraakt heeft: “Vele hemels boven de zevende” van Griet Op De Beeck. Zwaar van onder de indruk. De roman van Katrijn staat op mijn verlanglijstje maar een gesigneerd exemplaar winnen zou natuurlijk nog tien keer beter zijn!

 4. liesbet says:

  Een klein leven van Hanya Yanagihara. Wie dat kan lezen zonder geraakt te zijn, is een frigo.

 5. Karel says:

  Het laatste boek dat ik las en me geraakt heeft, was Brooklyn van Colm Toíbín. Een simpel, maar wondermooi en hartverwarmend verhaal!

 6. Liesbeth Verelst says:

  Ik ben volop in de reeks van De Reiziger bezig van schrijfster Diana Gabaldon, in totaal 8995 blz waarvan de serie Outlander op gebaseerd is. Ik zit ongeveer aan 3461. Zalig dat lezen. Ik lach ermee, ik huil ermee en ik vergeet de tijd. Ik lees ongeveer alles. Nikki French met Als het zaterdag wordt ligt hier ook te wachten en voor jou van Jojo Moyes heb ik ook onlangs gekocht. Nu verfilmd als Me before you. Gisteren het meisje in de trein gaan bekijken in de cinema en zelfs nadat ik de film heb gezien ga ik het boek kopen. Een boek dat me altijd zal bijblijven is Eten, bidden en beminnen van Elizabeth Gilbert, Een huis in Toscane Van Frances Mayes en Wild van Cheryl Strayed. Allemaal ook verfilmd.

 7. Katrijn m says:

  Wat is de wat van Dave Eggers. Niet het meest recente maar wel een beklijvend boek. En Oja, Katrijnen zijn de Max 😉

 8. Yorick Dupon says:

  ‘Congo’, door David Van Reybrouck. Het is echt gek hoe weinig ik wist over een voormalige kolonie van België. De koning en de Staat hebben daar zo’n grote rol gespeeld en een gigantische impact gehad, het verbaast me dat er in mijn onderwijs nooit echt aandacht aan is besteed. Het boek is niet perfect, maar een uitstekende start om een gigantisch land te leren kennen dat zodanig is beïnvloed geweest door een gemeenschappelijke geschiedenis.

 9. Gorik says:

  “Het leven is kak en dan wordt het grappig”. De biografie van Xander De Rycke. Een soort van ‘zero to hero’ verhaal over hoe hij in marginale armoede opgroeide en zijn passie voor comedy toch durfde najagen. Heerlijk inspirerend! Ben nieuwsgierig naar Katrijn’s schrijven. Volgens mij vol prachtige verwoordingen!

 10. Nele Van Driesssche says:

  Het laatste boek dat ik las was Dag/ Nacht van Paul Auster.
  Beklemmend goed.
  Nu ben ik vooral bezig met vakliterauur maar wanneer het academiejaar achter de rug is, lees ik graag een gesigneerd boek.

 11. Katrien says:

  Het laatste boek dat ik las was van Kaatje van Ketnet. En hoewel ik het heerlijk vind om mijn kinderen voor te lezen vanonder een dekentje ben ik ook heel benieuwd naar dat andere Kaatje. Laat maar komen zou ik zeggen 🙂

 12. fieke says:

  Lezen is er de laatste maanden niet van gekomen, maar het laatste boek dat me geraakt heeft was ‘Gij nu’ van Griet Op de Beeck. Die vrouw kan schrijven! Zo schoon!
  Maar eigenlijk las ik stiekem ook nog ‘Mijn baby lacht, nu ik nog’. Dat raakte me ook, maar dat is geen roman. En nu ben ik al van voor mijn bevalling aan het lezen in ‘Een klein leven’, en dat is ook een heel treffend verhaal.
  Benieuwd naar dat boek van Katrijn, maar écht!

 13. Delphine says:

  Ooh nu maak je mij wel nieuwsgierig naar dit boek, het zou dan ook ideaal zijn om tijdens de kerstvakantie te lezen.
  Het laatste boek dat ik gelezen heb is smelt en het laatste boek dat mij geraakt heeft is ‘de boekendief’ om de één of andere reden raken boeken over de oorlog mij, al zeker als het over kinderen gaat.

 14. Nele says:

  “Wonder” van RJ Palacio. Over n jongetje met een niet-zo-volmaakt gezicht dat voor het eerst naar school gaat. Blèten…

 15. Marlies Claeys says:

  Heb laatst nog redelijk wat boeken gelezen. O.a. Het smelt van Lize Spit. Het raakte me vooral hoe veerkrachtig een kind kan zijn en hoe triest een leven… Ben heel benieuwd naar deze debutroman van jouw vriendin!!!

 16. Vertelke says:

  Mijn laatste boek was “Soms ben ik een ontdekkingsreiziger”, prachtige kortverhalen van Ruth Mellaerts met formidabele illustraties van Toon Delanote en Charlotte Peys. Ik ben er helemaal wild van. Lezen en koesteren dit boek, zou ik zeggen.

 17. Cedric says:

  Veel te lang geleden dat ik nog gelezen heb. Ben nu bezig aan ‘The adventures of Sherlock Holmes’ van Arthur Conan Doyle, gewoon, omdat ik het vond hier in een hostel, al reizend. Daarvoor echter moet het geleden zijn van Dan Brown’s ‘Inferno’. De schande, zo lang geleden. De volgende wordt waarschijnlijk ‘De Alchemist’ van Paulo Coelho, want het werd me aangeraden met de woorden “Dat gaat over jou” en benieuwder kan ik niet zijn. Nog te weinig gelezen en dus nog te weinig door een boek geraakt, maar wanneer ik terug in België ben zal dat wel gebeuren als ik Katrijn haar boek lees, want dat is een must. Ken haar enkel van op Twitter, maar zoals je zelf aangaf: Dat boek van haar kan enkel top zijn, dat wisten we al toen ze nog moest beginnen schrijven. Aan de winnaar van dit gesigneerde exemplaar: veel leesgenot!

 18. Tine Vanhaevre says:

  Een van de laatste boeken die me geraakt heeft is Cecile van Ish ait hamou. Ik las deze zomee massa’s boeken en dat spookt nog steeds na…in deze tijden van onverdraagzaamheid….
  De muze en het meisje staat op mijn kerstlijstje maar laat dat je niet tegenhouden om mij het te laten winnen 😉

 19. Tamara says:

  De kleermaakster van dachau net uit gelezen, heel mooi wel zwaar onderwerp. Ik lees heel graag, sinds de kindjes minder dan vroeger maar nog altijd vrij veel. Ik hou ervan me verliezen in een verhaal, eens helemaal weg…

 20. Stéphanie says:

  Al enkele maanden geleden gelezen maar is me echt bijgebleven: ‘Only ever yours’ van Louise O’Neill.
  Heel benieuwd naar ‘De muze en het meisje’!

 21. Eva says:

  Nog niet helemaal uitgelezen maar zeker beklijvend: A Little Life. En als deze uit is (bijna!) staat die van Katrijn op mijn to-read list, dus hem winnen zou wel zo handig zijn 😉

 22. Sarah says:

  “Things the grandchildren should know” van Marc Oliver Everett (Eels). Ik heb er geen woorden voor, niet normaal, hallucinant zelfs wat die mens allemaal meegemaakt heeft. Een aanrader eerste klas (en neen, ik was geen Eels-fan vooraf, maar apprecieer zijn muziek nu wel echt, nu ik het verhaal erachter ken).

 23. Romina says:

  geen roman maar wel beklijvend: de jongen die opgroeide als hond
  Over hoe trauma invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen.

 24. Annick says:

  Ik heb gisteravond het boek ‘De muze en het meisje uitgelezen’ dus ik hoef geen gesigneerd exemplaar 🙂 Maar ik wilde Katrijn wel (via jouw blog) laten weten dat ik er enorm van genoten heb! Het boek gaat hier ook een rondje maken bij mijn vrienden en collega’s.

 25. Sofie says:

  Hard hart van Ish Ait Hamou. Een liefdesverhaal met een donker kantje.

 26. Marleen says:

  Dat was ‘Kom hier dat ik u kus’. Ik heb de indruk dat haar boek me ook zal aanspreken.
  Ik lees graag onvertaalde zinnen. Zo blijven ze het mooist.
  Marleen

 27. Joris says:

  Het laatse boek wat me echt raakte is een moeilijke aangezien ik veel lees en elk boek me wel op één of andere manier raakt. In het slechtste geval door me zodanig op de zenuwen te werken dat ik stop.

  Momenteel gefascineerd bezig in De Nix maat het laatste boek wat me echt raakte moet of Bonita Avenue gewwest zijn of Straus Park.

 28. Lieve says:

  Pogingen iets van het leven te maken
  Het geheime dagboek van Hendrik Groen 83 1/4 jaar
  Hendrik Groen

  Mooiste boek van het jaar voor mij !

 29. Emelie godaert says:

  Het laatste Boek dat ik las was dat van Tom de cock, genaamd en toen kwam jij. Het heeft me er geraakt door de echtheid die erin zit over hoe de adoptie verliep en hoe het was om eindelijk hun dochtertje om armen te hebben. Het is zo mooi verwoord en het is allemaal zo echt! Prachtig gewoon!

 30. Inge says:

  Het smelt, prachtig boek. Ik zie dat boek van Katrijn ook helemaal zitten. Ik zag haar deze morgen nog in actie in De zevende dag. Heerlijke vriendin , lijkt me.

 31. Nele says:

  “Het boek van de Baltimores” van Joël Dicker.

 32. Evalou says:

  Ik doe graag mee! Laatste boek dat ik las was van Tom Coninck “en toen kwam jij ”
  Een heerlijk eerlijk boek over adoptie.

 33. Evalou says:

  Oeps sorry,Tom de Cock dus, man man ik ben nog niet goed wakker!!!

 34. Melissa says:

  Oooh, ik heb “De muze en het meisje” net gereserveerd bij de bieb en het zou 28/11 beschikbaar zijn, dat kan geen toeval zijn. Een gesigneerd exemplaar om te houden zou zoveel leuker zijn!
  Laatste gelezen boek was “Het smelt” en ondanks de tegenstrijdige commentaren die ik gelezen had, heb ik er enorm van genoten. Wat mij betreft een aanrader!

 35. An Delang says:

  Het laatste boek dat ik gelezen heb was ‘life on sneakers’ van Evi Renaux, een heel mooi geschreven boek en heel meeslepend ook, ik moest het direct uitlezen.

 36. Kruimel says:

  Had ik em zelf al niet gekocht, dan sprong ik mee om een kans. Maar ik ben het boek aan het lezen en doe traagjes aan. Omdat het zoooo mooi is en het nog niet uit mag zijn.
  Andere leestip: Birk van Jaap Robben. Op een andere manier ook zo schoon.

 37. Stijn says:

  Benissa van Ruddervoordse auteur Philip Le Bon.
  Het tweede boek uit de vierdelige reeks De Mooie Moorden.
  Schitterend gedetailleerd geschreven misdaadboek!

 38. Lise says:

  Momenteel bezig in Anybody out there van Marian Keyes. Tegengekomen op vakantie in de vakantiebibliotheek; en omdat ie nog niet uit was meegenomen naar huis.
  Het gaat over het verliezen van je geliefde en hoe je daar (niet) mee kan omgaan.
  Het valt onder de chick-lit (I know I know, maar soms is dat gewoon echt wel fijn om lezen) ; maar zoals ik in sommige reviews vond: This is chick-lit with heart and an acute social conscience.
  Ik ben wel heel erg benieuwd naar deze … En als ik’m uit heb; dan deel ik’m lekker met mijn zus en mama.

 39. Elien says:

  Het laatste boek dat ik las en dat me ook meteen van m’n sokken blies is -heel toevallig- “De muze en het meisje”. Wat kan die vrouw schrijven! Ik heb het boek van de bib. Woensdag moet het terug, maar ik wil het niet terugbrengen. Een gesigneerd exemplaar zou ik fantastisch vinden. Dan ligt het niet tot woensdag, maar tot altijd op mijn nachtkastje.

 40. Oh, ik was al van plan haar boek in de kerstvakantie te kopen met een boekenbon die hier nog ligt, maar een gesigneerd exemplaar zou uiteraard nog veel toffer zijn 🙂

  Het laatste boek dat ik las was Charlie and the chocolate factory. Het meest geraakt werd ik dit jaar o.a. door Me before you (Moyes) en Disgrace (Coetzee); totaal andere boeken, maar ik heb bij allebei zitten bleiten…

 41. siska says:

  dit boek heb ik recent gelezen en heeft me erg geraakt,
  Billy de kat Redder in nood
  gaat over een jongetje met ASS die bepaalde patronen kan doorbreken dankzij zijn kat.

  ik wil wel graag een boek winnen op mijn verjaardag 🙂 😉

 42. Griet says:

  Het geheim van mijn man van Liane Moriarty. Leest lekker weg en je kan het niet aan de kant leggen. Zeer benieuwd naar het boek van Katrijn, coole cover trouwens.

 43. Kleine Atlas says:

  Sofie, ik vind deze post echt mooi geschreven.
  Ik las recentelijk deze boeken:

  * Portret van een dame – Henry James. Snedig, puntig, gevat en gentle men zijn woorden die hiervoor uitgevonden zijn. ‘Gentle men’ dekt de lading niet helemaal want het hoofdpersonage, Isabel, is ontzettend feministisch. In de negentiende eeuw, geschreven door een man! Supergoed.

  * Maigret – Georges Simenon. Totaal andere stijl, maar goed als je houdt van slimme en lichte boeken met koppige figuren. Bonus is dat het speelt in de jaren zestig, met dito vertaling, toen vrouwen nog ‘gemainteneerd’ werden en agenten zich rustig bezatten tijdens de werkuren.

 44. Tessa says:

  Ik las ‘A little life’ (Een klein leven) van Hanya Yanagihara. Enkel in stukjes te verteren, zo mooi en pakkend. Constante krop in de keel maar -toegegeven- ook tranen met tuiten gejankt. Magistraal boek!

 45. Veerle says:

  ‘Norwegian Wood’ van Murakami. Tweede keer dat ik het lees, maar blijft enorm goed.

 46. Liese says:

  De truc van Emmanuel Berghmann

 47. Valerie says:

  Freedom van Jonathan Franzen, gelet op de klimaatopwarming en de verkiezing van Trump, brandend actueel.

 48. Het is eigenlijk geen roman, het is zelfs geen fictie, maar toch heeft ‘Dieren eten’ van Jonathan Safran Foer me geraakt. Zoals de titel het al doet vermoeden gaat het over de vleesindustrie en alle vuile kwesties die ermee te maken hebben. Zelfs de meest overtuigde vleeseter gaat ineens wat aan zijn keuze twijfelen, denk ik. Mij heeft het in elk geval alleen nog maar meer gesterkt in mijn keuze om strikt vegetarisch te eten.

 49. Kristien says:

  Ik ben bezig in ‘Helden van de grens’ van Dave Eggers. Het was een beetje een moeilijke start en ik heb wat moeten doorzetten, maar gaandeweg ontplooit het verhaal zich en geraak ik meer en meer geboeid. De keuzes en de gedachten van het hoofdpersonage grijpen me met momenten naar de keel, maar ze zijn toch ook zo begrijpelijk…

 50. Mich says:

  Het laatste boek dat ik las én me bijgebleven is, was “Het literair aardappelschiltaartgenootschap van Guernsey”. Een vreemde titel, maar een boek dat je helemaal meeneemt naar het leven op een eiland. Je zou zin krijgen om erheen te trekken. Bovendien eens iets anders om te lezen, want geschreven in briefvorm.

 51. Camille says:

  De laatste twee boeken die mij geraakt hebben: All the light we cannot see van Anthony Doerr en Me before you van Jojo Moyes. Benieuwd naar De muze en het meisje!

 52. Lien says:

  Ben ook benieuwd naar de muze!
  Het laatste mooie boek dat ik las was ‘de verwarde cavia’ van paulien Cornelisse. Veel minder ‘zwaar’ dan veel boeken die ik hierboven zie staan maar echt een gezellig boek voor tussendoor.

 53. Els_an says:

  Zoals duidelijk velen onder ons was ik laatst erg onder de indruk van “Het smelt”. Nooit saai, ergens herkenbaar en gewoon tragisch (daar ben ik wel fan van :-)).

 54. Git says:

  Griet Op de Beeck is hier al een paar keer gepasseerd en ook bij mij is ‘Vele hemels boven de zevende’ het laatste boek dat ik heb uitgelezen. Daarna nog gestart in ‘Het gelukkigste meisje ter wereld’ maar dat heb ik snel terug weggelegd.

 55. Els Leuckx says:

  Afgelopen zomer ook genoten van het prachtige boek “Vele hemels boven de zevende”.
  Zo schoon!

 56. Lieve says:

  Ik heb net alle boeken van Harry Potter gelezen. Ik had die namelijk vorige zomer aan mijn 11-jarige dochter cadeau gedaan. Zij was daar zo ondersteboven van dat ze me haast smeekte om ze ook te lezen, en dat heb ik dan maar gedaan. Ik vond die boeken best oké, maar wat vooral tof is, is dat wij nu een soort ‘verbond’ hebben: we kunnen heel uitgebreid over personages, wendingen, gebeurtenissen… uit de reeks praten zonder dat de overige huisgenoten mee zijn. Hebben ook samen de tentoonstelling bezocht, zijn nu de dvd’s aan het bekijken… Daarom dus: leve Harry Potter. Maar waar ik als volwassenen echt zelf veel leesplezier aan gehad heb
  – Terry Hayes: Ik ben Pelgrim (spannend!)
  – Jon Bauer: Hoeveel regen (ontroerend!)
  – Gabrielle Zevin: De verzamelde werken van AJ Fikry, boekhandelaar (bijzonder!)

 57. Roos says:

  Matilda van Roald Dahl. Gelezen met de dochter en puur jeugdsentiment.

 58. Nike says:

  Een aangename postumiteit van Herman de Coninck. Soms heeeel grappig, vaak ontroerend, heel romantisch, …. maar vooral zalig goed geschreven brieven van Herman de Coninck aan zowat zijn hele kennissen- en vriendenkring. Een echte aanrader!!!

 59. Veerle says:

  Het smelt, Lize Spit. Gelezen op de TGV op weg naar Bordeaux, ik was nog nooit zo snel op mijn bestemming.

 60. Filip says:

  Veel mooie titels hierboven, maar het recentste boek dat ik las, was ook Het smelt van Lize Spit. Het mag dan wel een hype zijn geweest deze zomer, toch was het heel goed geschreven, het verhaal knap opgebouwd en je leefde echt mee met het personage.

  En dat is wat ik het liefste heb, dat je wordt meegezogen in het verhaal. En als ik de veel commentaren lees over De muze en het meisje van de grappige Katrijn, dan moet dat hier ook het geval zijn.

  Het is alvast het volgende boek op mijn lijstje. Voor de kerstvakantie. Want ik ben, spijtig genoeg eigenlijk, alleen nog maar een vakantielezer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *