Twee keer per week trek ik mijn loopschoenen aan. Ik ben een dik uurtje weg en werk me rustig in het zweet. Het is naast mijn therapie ook een vaste podcastafspraak. Het gebeurt ook dat ik iets opleg tijdens het koken of als ik naar Kortrijk spoor, maar de podcast is toch vooral mijn vaste loopbuddy geworden.

Dringend tijd om (naast WEG natuurlijk, knipoog) mijn eigen podcastfavorieten eens op te lijsten. Het is een opsomming met afgewerkte verhalen. Er zijn ook langlopende reeksen waar ik geregeld een aflevering van meepik, maar dat is voor de volgende keer. Hier heb ik heel graag naar geluisterd:

Bob en El Tarangu

Hulde aan Audiocollectief Schik. Zij maken echt pareltjes. Een paar maanden geleden kwam Siona op bezoek voor een gastcollege bij Howest en de liefde werd alleen maar groter. Deze drie dames are living my dream! Ik ben er zeker van dat als je begint aan een van deze twee reeksen (start met BOB!), je niet meer zal kunnen stoppen met luisteren .Je wil het gewoon weten. Verder ga ik niet te veel verklappen, laat je maar mee zuigen in het verhaal en de zoektocht. Ik wil wel één kanttekening maken: besef aub hoeveel maanden – zelfs jaren – werk dit is geweest. Het komt je oor zo makkelijk binnengeslopen en misschien binge je het op een dag tijd, maar er is zo hard en lang aan gewerkt.

Om dit soort pareltjes te kunnen maken, is er echt steun nodig. Tijd, mensen en middelen. Sinds deze week kan dat via het VAF, maar jammer worden “gewoon gesprek”-podcasts bij voorbaat uitgesloten. Ik begrijp dat er regels moeten zijn, maar het wringt dat een bepaald format al op voorhand wordt uitgesloten. (En niet alleen omdat WEG automatisch uit de boot valt 😉). Kwaliteit komt er niet zomaar, dat maakt Audiocollectief Schik heel erg duidelijk. Want dit is van de bovenste plank.

Patiënt Pedro

In deze podcast gaat Pedro Elias langs bij verschillende topdokters. Het doel is om van zijn hypochondrie af te raken door zich preventief op van alles te laten screenen. De combinatie van een grappige en ontwapenende Pedro, de nuchtere maar vaak humoristische dokters en zijn bij momenten oogrollende vrouw Evelien, zorgen voor een heerlijke mix aan informatie en entertainment.

Ouder

De vader van scenarist Raf Njotea ontwaakt uit een coma en deelt een verwarrend geheim met zijn zoon. Het doet Raf besluiten dat hij zijn vader eigenlijk niet echt kent. Dus gaat hij op zoek naar zijn wortels, de waarheid en de helft van zijn eigen levensverhaal. Onderweg leert hij dingen over zijn vader Francis, maar nog meer over zichzelf en het vaderschap. Hun relatie blijft complex, maar wordt spannend, authentiek en mooi gebracht.

Gérard en ik

Gérard is de naam die atlete Louise Carton aan haar eetstoornis heeft gegeven. Want hoewel zij voor de buitenwereld een beloftevolle loopster is, gaat het er achter de schermen heel anders aan toe. Louise kampt al jaren met een eetstoornis en schrijft op een bepaald moment een blog waarin ze dat geheim de wereld in gooit. Daardoor komt dit verdoken probleem in de topsportwereld een klein beetje meer naar de oppervlakte.

De brieven van mijn grootvader

In deze 5-delige reeks probeert Thomas Symons het oorlogsleven van zijn grootvader Victor te reconstrueren. Hij ging als prille twintiger bij het verzet en moest daarna vluchten voor de Gestapo. Om contact te houden met het thuisfront, schreef hij brieven. Die waren gericht aan zijn grote liefde, de grootmoeder van Thomas, en vormen het vertrekpunt van deze podcast. Ik heb ook gesmuld van de acteerprestaties van Jeroen Lenaerts en Lauren Müller.

De Blankenberge Tapes

Dit is eigenlijk een whodunit hoorspel. Grotendeels Nederlands, maar ook met een absolute glansrol voor Johan Heldenbergh en Blankenberge. Het is licht voorspelbaar, maar blijft meeslepend. Ook hier ben ik helemaal gesmolten voor Heldenbergh, die Jozef speelt. Je hoort verschillende verhalen door elkaar, van speurders en slachtoffers, die meer met elkaar te maken hebben dan je eerst denkt.

De Vlaamse kunstroof

Ik woon ondertussen al bijna 20 jaar in Gent, het werd dus wel eens tijd om het meesterwerk van Jan Van Eyck beter te leren kennen. Mensen komen van over de hele wereld kijken naar het Lam Gods, maar als het achter je hoek is, durf je zelf wel eens te vergeten om langs te gaan. Alle panelen van dit schilderij spreken tot de verbeelding, maar natuurlijk vooral dat ene waar de kunstwereld al decennia lang naar zoekt. Twee Nederlandse dames zijn ook gebeten door de verdwijning van de Rechtvaardige Rechters en onderzoeken verschillende sporen. Ik vond het fantastisch om meer te weten te komen over dit mysterie, maar als docent audio heb ik me ook een klein beetje geërgerd aan deze podcast. Technisch gezien kon het beter, maar het weerhield me er ook niet van om te genieten.

Af en toe valt er schoorvoetend een berichtje in mijn inbox, met de vraag hoe je eigenlijk naar WEG kan luisteren. Ik schrik dan altijd even dat er nog altijd mensen zijn die dit medium nog niet ontdekt hebben. Zelf luister ik meestal via Spotify of via Apple Podcasts. Als je naar een van bovenstaande podcasts wil luisteren, kan je de titel gewoon door het vergrootglaasje halen. Daarna hoef je eigenlijk alleen nog maar op play te duwen én te genieten.

Ik ben compleet verkocht. Het is radio on demand, het is een medium waarin alleen met een geluid een hele wereld wordt gecreëerd, je kan overal en altijd luisteren. Ik heb nog veel podcastdromen, ik wil er zelf echt nog zo veel maken. Maar ondertussen vul ik mijn looptoertjes ook graag in met iets leuks in mijn oren.

Dus: naar welke podcast(s) heb jij graag geluisterd?