2 jan: x-tigste bezoek aan de huisdokter voor de etterende oortjes van Felix. Ze suggereert om eens aan allergieën te denken. We besluiten na wat lieve tips  (zoen voor lieve bloglezers en Instagramfollowers!)en opzoekwerk een maand te stoppen met koemelk, bij wijze van test.

17jan: Ik schrijf voorzichtig een blog over de eerste positieve resultaten. Op dit moment kan het nog toeval zijn, maar eigenlijk hebben we een ander kind en zoveel toeval kan dat toch niet zijn?

2feb: Ik bel naar de huisdokter om te vragen of zij een attest kan afleveren voor de kinderopvang, want anders kunnen we geen aangepast eten bestellen. Ik krijg alleen de secreateresse aan de lijn en zij zegt dat ik eerst naar de allergologe moet gaan, dat het zo staat aangeduid in het dossier. Ik maak een afpsraak.

7feb: Ik maak een foto in de wachtzaal en krijg achteraf van drie verschillende mensen (zelfs via Instagram, mensen die ik eigenlijk helemaal niet ken) stilletjes te horen dat ze een nare ervaring hebben gehad bij die bepaalde dokter. Ik was zelf helemaal niet op mijn gemak, maar dacht dat het mischien aan mij lag. Het kabinet was vuil (rommelig en onhygiënisch), de dokter luisterde absoluut niet naar mijn verhaal, stelde onmiddellijk voor om melk weer te introduceren en nam een bloedstaal. Felix was megastoer, die heeft tijdens het bloed trekken geen kick gegeven. Het bloed zou uitwijzen of er iets aan de hand was of niet (ik negeerde dat ik ondertussen al via verschillende kanalen had gehoord dat het via het bloed niet echt traceerbaar is). Ik vertrok met een vreemd gevoel en een nieuwe afspraak voor het bespreken van de resultaten.

2017-02-07 16.02.58-1

24feb: Ik sleurde mijn lief mee naar de tweede afspraak, omdat ik wat sterker wou staan. De dokter zei onmiddellijk dat er niets aan de hand was. Vroeg hoeveel jaar hij was (twee dus) en vroeg daarna of hij al iets anders at dan borstvoeding? Really, hij is twee! Daarna stelde ze voor om hem elke dag 30ml NAN te geven. NAN, poedermelk, kunstvoeding – aan een kind met een mogelijke allergie dat borstvoeding krijgt? Ik stond al op mijn achterste poten, niet in het minst omdat er overal promomateriaal van diezelfde poederfabrikant rondslingerde. Posters, brochures, zelfs balpennen. Welke dokter stelt voor om kunstvoeding te geven aan een kind met een mogelijke allergie? Terwijl één van de troeven van borstvoeding de extra bescherming tegen allergieën is. Maar echt, wie? We kregen de opdracht om hem opnieuw melk te geven en en over een maand terug te komen. Ik vroeg nog hoeveel toeval het wel niet kon zijn dat dat hele gesukkel met zijn oren volledig is voorbij gegaan door het stoppen met koemelk. Maar ze lachte het weg. Er was niets aan de hand.

2017-02-07 17.58.25

27feb: Ik maakte een afspraak bij de huisarts en vertelde het hele verhaal van de twee afspraken. En dat we ondertussen nog altijd geen attest hadden. En dat zoiets toch echt gek is. De huisarts kent ons natuurlijk ook al veel langer, kent Felix al veel langer. Heeft alle stadia van zijn etterende oren meegemaakt. Ze kon niet geloven hoe droog zijn oren op dit moment waren. Ze vond ook dat zijn kleur veel beter was, dat hij echt een ander kind is. Dat het weglaten van koemelk en het effect dat dat heeft op Felix, meer dan bewijs genoeg is. We kregen meteen een attest, en ze was oprecht blij dat we na maanden zoeken een oplossing hadden gevonden. Ze vertelde nog van andere patiënten bij wie aanhoudende klachten waren overgegaan na het schrappen van koemelk. We spraken af om over een halfjaar nog eens voorzichtig te proberen met koemelk (allergieën kunnen ook over gaan) en te zien wat er dan gebeurt. Ik ging buiten met een glimlach.

De derde afspraak bij die nare dokter gaan we annuleren. Eigenlijk wil ik daar helemaal geen voet meer binnen te zetten. Voorlopig blijven we bij een koemelkvrij dieet. Ik eet wel voorzichtig weer wat dingen, dus via de bv krijgt hij mogelijks iets binnen. Volgens recent onderzoek kan dat namelijk ook helpen bij het overwinnen van allergieën. Ik vermijd het ook nog voor mezelf, maar niet meer zo fanatiek.

Om in thema te blijven zou ik tegen die nare dokter alleen nog het volgende willen zeggen: stomme koe.