Daar loopt ze.

Het is niet alsof ik ooit echt op mijn lui gat heb gezeten. Er was altijd wel ergens sport. In een ver verleden was er zelfs basketbal, waarbij het absoluut niet relevant is dat mijn ploeg failliet is gegaan voor mijn eerste match.

Het grootste deel van mijn jeugd stond ik alles te geven op de mat van Moed & Kracht. Maar toen ik definitief mijn wortels in mijn geliefde Gent plantte, verhuisde mijn maillotcollectie naar de achterkant van mijn kleerkast. Uit nostalgie trek ik het soms nog eens aan, maar de bijhorende grand écart gaat tegenwoordig iets minder vlot. Jarenlang heb ik ook een abonnement gehad bij een fijne fitnessclub in de buurt en tussendoor ben ik een keer of xtig begonnen aan Start To Run.

Het mislukte keer op keer. Het liep altijd stuk op hetzelfde: mijn rechterscheenbeen. Shin splint. Scheenbeenontsteking. Pijn. Miserie. Stop.

Jaloezie heeft alles veranderd. Toen mijn lief op 10 april zijn zesde marathon liep en Lien tegelijkertijd haar eerste op een fantastische manier in de annalen zette, was ik het beu. Ik wilde ook lopen. Want zonder te veel te zagen over hoe moeilijk het is om alle ballen als prille dertiger in de lucht te houden, lopen is daar als sport gewoon het makkelijkst in te passen. Je hebt niet veel meer nodig dan een paar schoenen en een beetje tijd. Voor de rest kan het overal.

Zo gebeurde het dat ik me vorige week op een parkeerterrein in mijn loopoutfit hees, omdat ik mijn gestolen uurtjes in Lummen het liefst in het zweet wilde doorbrengen. Terwijl ik dus ook had kunnen slapen, lezen of shoppen – zotter moet het niet worden. Acht komma drie kilometer, langs het fantastische Schulensmeer.

img_3390 img_3384

Ik heb het deze keer volledig anders aangepakt. Heel traag opgebouwd, hoewel mijn conditie meer aankon. In het begin met van die strakke kousen gelopen (eentje dus, aan het duivelse been) en dat daarna rustig afgebouwd. IJs gelegd indien nodig. En volgehouden. Tot ik een paar weken later mijn allereerste (en voorlopig enige) wedstrijd liep.

Ondertussen zijn we een halfjaar verder. Ik loop minstens één keer per week, soms vaker. Zoals het uitkomt. Ik loop iets tussen de 4 en 9km, ZONDER DOOD TE VALLEN. En ik moet daar niet onnozel over doen, ik ben daar megageweldig trots op. Excuses voor de instagram-loopspam bij momenten, ik moet het gewoon soms ergens kwijt weetwel.

In bepaalde loopfacebookgroepjes (ik zou daar beter wegblijven, ik weet het) zijn dat belachelijke afstanden die in belachelijke tijden worden gelopen, maar daar trek ik me geen bal van aan. IK LOOP. Al een halfjaar. Ik draai mijn hand niet om voor vijf km. Het stijgt bijna naar mijn hoofd, want dat noem ik zelfs al een “kort toertje”.

img_2293

Ik probeer onder de 6:30 te lopen, maar dat lukt niet altijd. En uiteraard wil ik nog een beetje opschuiven, ooit zelfs onder de 06:00 duiken. Maar ooit, morgen hoeft nog niet. Net zoals ik in de nabije toekomst wel eens 10km zal doen (of meer). Geen druk en al, gewoon genieten. Maar als ge toevallig een toffe wedstrijd weet waar ik naartoe kan werken, dan moet ge u nu ook niet inhouden in de comments.

Ondertussen loop ik gewoon, ongeveer om de vijf dagen. Om mijn hoofd leeg te maken, om te zweten, om kcal te verbranden, om buiten te zijn. Maar vooral: voor het gevoel achteraf.

img_3566

Want laat ons eerlijk zijn. Dat lopen is allemaal geweldig en al, het is toch vooral die douche nadien waar je het voor doet he?

This entry was posted in Bewegen, Want zo ben ik. Bookmark the permalink.

8 Responses to Daar loopt ze.

 1. Lies says:

  Super. Ik vind lopen nog altijd vreselijk, maar Zumba en paardrijden doe ik wel graag en daarom kan ik dat ook volhouden. En dat is nu eenmaal het belangrijkste, niet dat ik kan meelopen met de volgende marathon hier in de buurt.

 2. Delphine says:

  top!

  ik hou het zelf bij kortere afstanden (max 6 km) omdat die tijden gemakkelijker in mijn agenda te passen zijn

  momenteel bouw ik terug op naar 5 km (na iets teveel dienstreizen voor het werk, I know geen excuus) voor de glow run in kortrijk op 9 december (ze hebben er ook 10 km), lijkt me leuk om eens met lichtjes in het donker te lopen

  ik zit trouwens nu aan 3.5 km dus die 5 komt dichterbij, morgen gaan we voor de 4

 3. oon says:

  Vooral niet vergelijken! Jij bent jij en je voelt zelf wel wat je aankan en waar je naartoe wil. Vroeger wou ik ook altijd maar sneller en verder, maar na jaren lopen denk ik nu: to hell met snelle tijden. Ik loop al jaren aan een stuk en dat is meer dan ik ooit had gedacht toen ik er aan begon. Wat maakt het uit hoe snel het gaat of hoe ver het is. Als je er zelf blij van wordt, dan ben je goed bezig.
  Dus: wanneer lopen we? 🙂

 4. Josefien says:

  Super! Blij dat je de smaak zo te pakken hebt xxx

 5. Karin says:

  Eens de kaap van 10 bereikt, dan is er geen weg meer terug. Dan werkt het verslavend. 😉 Good on you!

 6. Sandra says:

  Fantastisch toch? En zoals hierboven al staat: niet vergelijken. Die bepaalde loopgroepjes op Facebook, die zijn er ook voor mensen die geen ultraruns lopen, die geen supersonische tijden lopen. Iedereen welkom, en dat is net wat lopen zo geweldig maakt. Omdat iedere loper ook weet wat het vraagt om te lopen. Succes met het vervolg, blijf vooral genieten!

 7. Hilde says:

  Keigoe ! Je zal zien dat je er alleen maar wel bij vaart. 1x per week is wel te weinig om je hoofd leeg te maken. De verkwikkende douche achteraf en het goed gevoel achteraf … dubbel zoveel energie dat wil je toch meer dan 1x per week. Je gaat ondervinden dat het een beetje verslavend werkt. Ik ben ook zo begonnen en loop nu 4x per week en voor minder dan 10 km trek ik mijn loopsloefen niet aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *