Een huis is nooit af.

Ik woon heel graag in ons ‘nieuwe’ huis. Nog geen seconde spijt gehad van onze impulsieve aankoop en verhuis, beste beslissing ooit. Maar aan een huis blijft altijd werk. En ik vermoed dat ge opnieuw kunt beginnen, ne keer dat ge volledig rond zijt.

We hebben geen fantastische EPC, dus op dat vlak is er nog heel veel werk. Vorige week hebben we een energiescan laten maken van onze baksteen, en dat deed toch even pijn. Voor de aardigheid heb ik eens even opgelijst wat er eigenlijk allemaal zou moeten gebeuren, en wat we zelf graag nog willen doen. Sommige dingen omdat ze echt nodig zijn, anderen omdat het helemaal onze plek te maken. En er zijn altijd nog zottere energiegrepen mogelijk, maar ik probeer even te denken binnen een soort realistisch kader. Soort van.

IMG_6640

 • Isolatie van de zolderverdieping (Ik begrijp niet dat er mensen bestaan die drie jaar geleden twee kamers renoveren en die niet isoleren, maar ze zijn er. In ons geval: de vorige eigenaars – het wordt in ieder geval de volgende grote ingreep op de planning)
 • Als we dan toch bezig zijn en daar dingen moeten open breken: hertekenen van de zolderverdieping zodat er 2 kleine slaapkamers, een kleine badkamer ( wc + douche) en een bergruimte in passen
 • Isolatie van het plat dak boven de keuken en badkamer
 • Nieuwe voordeur (vrij dringend, ze is kapot en een groot koude-lek. Daarnaast is het ook een gatlelijk ding)
 • Raam met glasdals in de gang vervangen door een volwaardig raam (ook dat is een grote verliespost in het EPC blijkbaar)
 • Aanleggen van de tuin
 • Opknappen van de achtergevel
 • Rode kast living een andere kleur geven
 • Hal + traphal schilderen
 • Verwarming installeren op master bedroom en bureau
 • Overal gordijnen plaatsen
 • Nieuwe verwarmingsketel
 • Tuinberging vernieuwen
 • Nieuwe waterleiding (het stuk dat nog niet vernieuwd is)
 • Opnieuw bezetten van master bedroom (en daarna ook schilderen)
 • Plinten installeren op eerste verdieping
 • Ingemaakte kast bouwen van grond tot plafond op master bedroom
 • Herinrichten van de ruimte onder te trap (en daarbij alles zo slim mogelijk benutten)

Bon, kan iemand mij de winnende cijfers van de volgende lottotrekking passeren? Merci!

 

(En wat staat er nog op jouw lijstje?)

This entry was posted in Thuis en al. Bookmark the permalink.

18 Responses to Een huis is nooit af.

 1. goofball says:

  amai, mooi lijstje!

  wij doen het omgekeerd: nu al 2 maand zonder dak(pannen….wel onderdak) maar wel alles mooi geïsoleerd en ik kan mijn ongeruste mama geruststellen: ja wij hebben het lekker warm ook al is dat dak nog steeds niet “af”.

  Een goeie geisoleerde voordeur gaf ons niet enkel betere warmte maar ook stilte! Wow, nooit geweten hoeveel straatlawaai er via onze gammele oude houten deur binnenkwam, totdat we een nieuwe deur hadden.

  Succes met al jullie plannen.

 2. Lise says:

  Haha, ons lijstje is stilletjesaan afgewerkt aan’t raken…
  Momenteel (lees, sinds 8 januari) volop in het stof… Gang (boven en beneden), slaapkamer van de zoon, binnendeuren (allemaal ja); en de wc beneden worden volledig onder handen genomen wat betreft plakkerij, schilderij, en nog wat kleinere werkjes.
  ‘t gaat zoooo mooi zijn als het af is …
  Dan hebben we quasi alles onder handen genomen denk ik; op het dak en 1 slaapkamer na. Maar die dient als berging, dus dat zal de eerstekomende jaren niet op de planning komen.
  Bijbouw gezet (geïntegreerd in het huis – veranda hiervoor afgebroken – waren grote werken); nieuwe keuken, nieuwe vloer beneden, volledig geverfd beneden, gordijnen beneden; nieuwe wc, nieuwe badkamer, nieuwe garagepoort en voordeur, drie van de vier slaapkamers, tuinhuis, terras, en twee keer de tuin…

  En wat wil ik dan nog:
  – een nieuwe badkamer (o ja, want 12 jaar geleden beknibbeld op wat we gingen zetten, dus nu absoluut mijn smaak niet meer; maar ze zal nog moeten meegaan :))
  – ne crepie tegen de muren
  – een schone garage langs de binnenkant
  – minder rommel
  – geen vocht in de kelder
  – nadenken of er in de slaapkamers nu al of niet gordijnen moeten komen. We hebben rolluiken, dus ‘t is geen must voorlopig…

  Wegens platte spaarrekening doe ik graag mee met dat lotje!

 3. Nina says:

  Ook onze lijst is heel lang.

  Vloerisolatie en nieuwe badkamer staan bovenaan.

  En grappig genoeg hebben wij een quasi identiek plan voor de zolder. Er zijn twee kamers, maar dus niet geïsoleerd! Het is belachelijk moeilijk om een architect te vinden alleen voor de zolder blijkbaar.

 4. Op ons lijstje staat nog veel, maar we beginnen met ramen in de achterbouw. Dat zal het hier al veel warmer maken! Al wonen we gelukkig op de bovenste verdieping, onder een goed geïsoleerd dak. 🙂 Succes!

 5. Ester says:

  Hier ook volop in renovatie (zoals je wss op Facebook al hebt zien passeren).
  De lijst hier is eindeloos want we willen de passief richting uit, dus energieneutraal.

  Nieuw dak, zolder volledig geïsoleerd en overal dubbele beglazing, daarmee is’t begonnen. Maar terwijl je bezig bent zie je overal verliespunten.
  Ondertussen enkele plafonds er volledig uit gesmeten om opnieuw te leggen en te isoleren. As we speak zijn we de woonkamer e.d. van binnen uit aan het isoleren.

  Let wel op dat je zeker voor voldoende ventilatie zorgt 🙂

 6. ishku says:

  Ge weet dat ge bij’t stad subsidies kunt krijgen voor dakisolatie, nieuwe ramen, aanpak verwarming etc.. allez ja, mits voldoen aan de voorwaarden.

 7. Kleine Atlas says:

  Mijn lijst bestaat uit: proberen asap een appartement te kopen en nog steeds veel geld moeten betalen maar dan tenminste niet meer te huren.

  Maar ik heb zo’n ongelooflijke tegenzin in al dat werk dat blijkbaar bij een eigendom komt kijken dat ik twijfel.

 8. Veerle says:

  Nou, niks. 😀

  Zes jaar geleden hebben we ons huis verkocht, een oud huis gebouwd in jaren 50. Hoge plafonds, een authentieke schouw, originele vloeren op de eerste verdieping, charme zoveel je wil maar daar dichtte ik de kieren in de aangebouwde keuken niet mee. En de spinnen die er doodleuk door naar binnen kwamen, hield ik daarmee ook niet op een afstand. We hebben een kostenraming gedaan, evenals een schatting van de tijd dat we in een halve bouwwerf gingen wonen, keken elkaar een ogenblik aan en wisten: neueueu, doen we niet. De boel verkocht dus en een woning gekocht uit 1997. Niet superrecent dus, maar wat een verschil. Nergens tocht, nergens kieren en gaten, functionele ruimtes, opbergruimte. Akkoord: een huis zonder enige authenticiteit, ik wed dat er een triljard dergelijke huizen in België te vinden zijn. Maar ik maal er hoegenaamd niet om, want ik zet in dat volstrekt onorinigele huis toch gewoon de dingen neer die ik mooi vind.

  We hebben even overwogen om een vaste trap naar de zolder te zetten, maar hebben er toch maar van afgezien. Er is plaats genoeg voor vier mensen, en extra ruimte moet je ook weer verwarmen en onderhouden.

  Omdat ik houd van nu en dan wat verandering, schilder ik al eens een muur opnieuw. Of ik hang een nieuw kader op. Wow, zeg ik dan, moet je zien wat ik nu weer deed! En ik berg de hamer op, wat net op de grens ligt van wat ik aan gereedschap in mijn huis verdraag. 😉

  • Kleine Atlas says:

   geweldige slotzin (herkenbaar? Totaal niet ;))

  • Sally says:

   Exact wat wij voorhadden, maar dan nog een recenter huis gekocht. EPC 70 en geen werk aan gehad :-). Terwijl de verbouwing van de hoeve uit 1866 waar we voordien in woonden ons waarschijnlijk tien jaar tijd en een arm of een been had gekost… Nu ja, ons nieuwe huis kostte ook een arm of een been, maar aangezien we er niets in moeten doen hebben we die armen en benen niet meer nodig ;-).

 9. Anneke says:

  Pff , ik begin al te zweten in je plaats !
  Ik kan niet zo goed tegen rommel en stof, en toen duidelijk werd dat er in ons oude huisje zowat alles moest vervangen worden/ wilden vervangen ,oa dak, isolatie vloerisolatie, deel waterleiding enz,.. Hebben we ons huis verkocht en een nieuwbouw gezet!
  Ha de beste keuze ( voor ons toch) even een paar maand hard werken, de deur achter je dichttrekken en het stof bleef daar 😉even terug bij mama en papa gaan wonen,
  En nu in een lekker warm , energie neutraal en ecologisch huis, zalig! ( voor ons dan toch)

 10. Stijn says:

  Hier is’t van nieuwbouw…
  In volgorde de komende maanden:
  * elektriciteit (ongeveer halfweg)
  * ventilatie
  * sanitair
  * isolatie
  * chappe
  * pleistering
  *…
  En dan heb ik het nog niet over het kiezen van keuken, badkamer, vloeren, …
  Maar zo weet je wel dat doen in het weekend…

 11. Ik verhuis over precies twee weken (jeej!), maar bij mij moet er gelukkig niet veel meer gebeuren. Qua grote werken gaat het enkel om een terras bouwen boven de garage (een soort stelling wordt het eigenlijk, maar dan mooier) en daarbijhorend een deur steken waar nu een raam zit. Bij de kleinere werken is het schilderen al helemaal gebeurd en zijn de eerstvolgende taakjes nieuwe keukenkastjes steken en gordijnen hangen.
  Valt mee hé? 🙂

 12. Anna Berg says:

  We zijn deze zomer 30 jaar bezig in ons huis. Moet nog gebeuren… opnieuw isoleren 2 slaapkamers, half terras in blauwe steen, plafond achterhal. Nooit de Lotto gewonnen.

 13. fieke says:

  Herkenbaar! Qua energie zitten we wel goed hier met onze nieuwbouw, maar er is nog veel afwerk-werk. Eerst op de planning: buitenaanleg!
  Weet je al wat je met de rode kast zal doen nu?

 14. Ann says:

  Van juni 2015 – augustus 2016 ons huis volledig verbouwd, enfin, toch de binnenkant. Op de vensterbanken na, is álles vernieuwd. Dat is wel zalig (maar ook een beetje pijnlijk omdat we dachten gewoon wat te verven en vloeren, en we uiteindelijk zijn breken en blijven breken…)

  Zomer 2017 hopen we eindelijk de tuin te doen die ons zo de ogen uitsteekt!

  En dan kan het sparen beginnen:
  – Een de controleur wist ons doodleuk te vertellen dat we binnen vijf jaar waarschijnlijk géén goedgekeurd conformiteitsattest (voor de mazouttank) meer zouden krijgen. Noem me naïef, maar ik dacht dat zo’n spel levenslang kon meegaan. Dus waarschijnlijk gaan we over op gas = nieuwe gasketel.
  – En dan is er nog de kelder, het volledige huis is onderkelderd. Nieuwe tegels overal, wasruimte in oppervlakte verdubbelen door uitbreken en verplaatsen muur, hopelijk een sectionaalpoort want we durven nu geen auto’s in de garage te zetten doordat de huidige poort bijna uit elkaar valt, nieuwe trap naar de kelder want is nu om te verongelukken.
  – En dan is er nog de veranda. Nu leuk voor het tussenseizoen, maar ijskoud in de winter en broeiend heet in de zomer (en erger: op een verschrikkelijk slechte fundering gebouwd). Als we het goed willen doen, breken we alles af en zetten we een soortement bijbouw in de plaats, zodat we een extra kamer creëren. Maar €€€€€.
  – En dan is er nog het dak. In 2015 zei een dakwerker “daar kunnen jullie nog een tiental jaar mee doen.” Ondertussen zijn we al twee jaar verder, staat het bovenstaande allemaal op de planning, en tja… Wat kost een dak wel niet. In een ideale wereld laten we een hoger dak maken en kunnen we een trap naar boven steken zodat we één of twee kamers bij maken (gelijkvloerse woning nu), maar €€€€€.
  – Een nieuwe baksteen voor het huis, heb ik allang opgegeven. Maar het huis fris kunnen verven, zou zo schoon zijn!
  – Did I mention dat onze twee auto’s binnen dit en vijf jaar ook in frut vaneen zijn?

  Een huis is nooit af, zeker :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *