De koekjeshit

Ik ben blij dat die koemelkallergie ons nu overkomt. Het is een constante en soms vermoeiende oefening, maar er zijn vandaag geweldig veel alternatieven. Twintig jaar geleden was dat waarschijnlijk heel andere koek.

En nu we het toch over koekjes hebben: koemelkeiwit zit in ongeveer elk koekje. Gelukkig zijn er oreo’s (op mijn blote knietjes daarvoor!) en speculoos, maar daarbuiten is het armoe troef. En ik weet dat er chocolade is die wel mag, maar dat is niet hetzelfde als die ook lekker vinden. Ik werk eraan en ooit ga ik het puur lusten. Ik ben niet vies van een beetje doorzettingsvermogen als het voor de goeie zaak is.

Gelukkig is er Pascale Naessens, want Felix heeft natuurlijk wel recht op lekkere dingen. Ik zag ergens op facebook een recept passeren met rijpe bananen. Na wat verder onderzoek bleek het ook in mijn eigen receptenbibliotheek te zitten. En hoewel alles wat ik bak doorgaans grandioos mislukt, is dat bij deze koekjes bijna niet mogelijk. En voor Roger Vandamme is het waarschijnlijk vloeken in de kerk, maar je hoeft de ingrediënten niet eens af te wegen. Zelfs na twintig bakbeurten, heb ik de keukenweegschaal nog nooit bovengehaald. En er is nog niks in de vuilnisbak beland, des te meer in Felix zijn buik. Ook al zien ze er niet supersmakelijk uit, dat kan ik maar beter even vermelden. Eerlijk doet het langst.

IMG_5398

Het ingrediëntenlijstje is even simpel als de tafel van twee:

 • Een paar (rijpe) bananen
 • Rozijnen
 • Geraspte kokosnoot
 • Havermout

En de bereiding is ook al niet moeilijker dan de regel van drie:

 • Prak de bananen en roer ze tot een redelijk gladde massa (lig niet wakker van een brokje hier en daar)
 • Voeg havermout, rozijnen en kokos naar believen toe zodat je een stevige massa krijgt
 • Maak de perfecte quenelle en schik het op een ovenplaat met bakpapier
 • Schuif een kwartiertje in de oven op 180 graden (of iets langer, je ziet wel wanneer ze klaar zijn)

Ik maak ze minstens één keer per week en ze zijn vaak op voor ze koud kunnen worden. Op niet-vastendagen neem ik ze mee naar het werk voor het geval ik zou willen ontbijten. (Ik ontbijt alleen als ik honger heb sinds 5:2, terwijl ik vroeger Sofie – de ontbijter – Verschueren heette.) En ik heb uit goede bron vernomen dat Felix ze ook wel kan smaken in the morning. Van de rest van de dag ben ik zelf getuige.

IMG_5396

Ik ben blij dat ik mijn koekjeshit met jou gedeeld heb. Ik ga nu nog snel even een lading bakken.

Een mens moet iets doen als je al 17 dagen zonder Cote d’Or melkchocolade met gekarameliseerde amandelen en een mespuntje zout leeft.

This entry was posted in Kind en gezin. Bookmark the permalink.

21 Responses to De koekjeshit

 1. Veerle says:

  Probeer eens de Mignonette 70% van Cote d or… Gaan er hier vlotjes in…

  • Sofinesse says:

   Daar zit melk in, off limits dus 🙂 (En vroeger al geprobeerd en mislukt)

  • Eilish says:

   Als je de koekjes wat mooier wil krijgen gewoon eerst een bolletje rollen en dan platdrukken (moet wel goed droog zijn dan – desnoods wat haverbloem bijdoen)
   Ik doe soms ook cranberries of gedroogde pruimen (in stukjes) bij de koekjes, je kunt daar oneindig mee variëren.
   Maar hey, als ze maar lekker zijn hé

 2. Stefanie says:

  Volgens mij zijn de havermoutkoekjes van Delhaize ok, met en zinder chocolade 😉
  Ze waren het in ieder geval in mijn KM-vrije periode 🙂

  Succes ermee!

 3. goofball says:

  ‘k krijg honger en zin om te bakken. Het zijn ingrediënten die ik wel altijd in huis heb dus da’s wel zalig 🙂

 4. Elien says:

  Een tip voor als je toch eens melk nodig hebt in een gerecht en je wil vermijden dat alles naar soja smaakt: geitenmelk! Het smaakt lekkerder dan het klinkt en ze hebben het gewoon in de Colruyt e.d. Bevat wel lactose, maar dus geen koemelk(eiwit).

 5. fieke says:

  Zo’n eenvoudig recept! Dat ga ik ook eens testen.
  En check ook eens mijn blog voor recepten hé! Ze zijn niet allemaal zo eenvoudig, maar ‘t zitten wel superlekkere dingen bij 🙂

 6. Ik leef met je mee, heel letterlijk helaas. Ik mag ook even geen melk en kaas eten van de dokter wegens geïrriteerde darmen (van mij, niet van de baby). Ik meen me te herinneren dat de suikerwafels van Lotus ook zonder melk zijn. Maar niet die van het witte merk. Misschien hebben jij of Felix er iets aan.

 7. Veerle says:

  In biologische winkels zoals Bio Planet vind je zeker koekjes zonder melk.

  Je kan toch ook een gewoon recept nemen en de melkproducten vervangen door sojaproducten? Melk wordt sojamelk en boter wordt sojaboter. Je gaat het verschil niet proeven volgens mij.

 8. Iris says:

  Dé variant die hier ge(s)maakt wordt (en ik vind ze heerlijk maar niet iedereen deelt die mening):

  – 4 rijpe bananen
  – 140 gr havermout
  – 100 gr pure chocolade (hier gebruik ik pastilles van jacques maar pure chocoladereep in stukken slaan werkt ook)

  Alles mixen (kan met de hand ik doe hte in foodprocessor) en in de oven op180 gr tot ze goed zijn volgens jou!

  Zalig als ontbijt en vult goed!

 9. Emma says:

  Bastognekoeken mogen ook, weet ik nog van mijn koemelkvrije periode 🙂 mmm!

 10. Sofie says:

  Ik lees nog maar pas dat je zoontje waarschijnlijk koemelkallergie heeft. Ik duim mee dat jullie problemen opgelost zijn met het dieet want ik heb het ook meegemaakt, slapeloze nachten en niet weten wat de oorzaak is. Bij ons eerste zoontje kwamen we er op 10 maanden achter dat hij allergisch was voor ei en de kat van de onthaalmoeder. Bij zoontje 2 vanaf 5 maanden alle koemelk uit mijn dieet geschrapt en dan gaandeweg ontdekt dat hij ook niet tegen ei, soja, noten en kiwi kon (en helaas krijgt hij ook last als ik teveel pure chocolade at). Ik had veel hulp aan de facebookgroep voor moeders die borstvoeding geven aan een baby met voedselintolleranties en de receptjes van fieke (probeer de pompoenmuffins eens!) en melkmoetniet.be succes!

 11. Saar says:

  Ik heb ze getest en ik ben niet wildenthousiast. Wel lekker van smaak, maar ik vond ze niet krokant genoeg. Ik ga ze wel nog eens maken op basis van een recept met vermelding van hoeveelheden en met wat kokosolie, misschien ging het daar fout. Want ik ben ervan overtuigd dat je met deze ingrediënten lekkere koekjes kan bakken 🙂

 12. Sara says:

  Dag Sofie,

  Ik zat in hetzelfde schuitje, helaas. Wat mag nog van koekjes en zoetigheid
  -Pims van Boni (huismerk van de colruyt)
  – Suzy suikerwafels
  – Boudoirs en Madeira van Lu
  – Fondant chocolade met Vanille en Banaan van Jacques
  – Pure chocolade van Jacques
  – Pure chocoladevlokken van Ruyter
  – Hier waren de alpro soja puddinkjes vaak ook een topper

  En chips met zoutsmaak zijn altijd safe. Paprikachips omzeggens nooit.
  Thuis vond ik het doenbaar, maar de hel om naar een trouwfeest edm te gaan. En dan zeggen ze dat ze lactosevrij hebben gekookt en weet jij dat het een maat voor niets is.
  Goede moed en ik vergeet nooit hoe goed die eerste kaaskroket mij smaakte toen ik gestopt was met bv …

  • Sofinesse says:

   Fruit en chocolade niet mixen, dat is toch een algemene regel :)? Ik ben nogal een moeilijke, dat zijn allemaal dingen die ik dus eigenlijk niet zo heel erg lekker vind. Boudoirs wel in tiramisu, maar haha, tiramisu :)! Maar bedankt voor de tips. Ik ga nog een beetje verder dromen over een kaaskroket….

 13. Anne says:

  Ken je deze 2 facebookgroepen al :

  https://www.facebook.com/groups/koemelkeiwitallergie/
  https://www.facebook.com/groups/borstvoeding.voedselintoleranties/

  Ik wou ook nog zeggen pim’s van de aldi (jaffa cakes)
  café noir (toch alleszins die van delacre) is ook zonder melk

 14. Tine Vanhaevre says:

  Ze staan in de oven….

 15. mama V says:

  Er bestaat wel lekkere chocolade zonder koemelk hoor. Bij de AH vind je er in het dieetschap op rijstmelkbasis en als je echt wil genieten, check dan even Confiserie Jonas, die gianduja met noten mmmm, en zijn pralines nomnomnomnomnom! https://confiseriejonas.be/shop/nl/ Hier ook al een dik jaar op melk- en eivrij dieet, het went!

  • Sofinesse says:

   Het criterium was wel lekker he ;). Geproefd en allemaal afgekeurd. Ik vond rijstmelkchocolade echt redelijk vies. Maar bedankt voor de tip!

   • Ook deze van mij (Confiserie Jonas) ?
    Welke producten heeft u van mij geproefd en wat vondt u er niet lekker aan ?
    Alvast bedankt u feedback kan gebruikt te worden ter verbetering van mijn producten.

    Met vriendelijke groeten Jonas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *