Koemelkallergie? (Of hoe we in 2017 misschien weer zullen slapen. Ik had het ook niet meer gedacht.)

De dag na nieuwjaar zaten we bij de huisdokter. Alweer. De NKO arts had namelijk gebeld om te zeggen dat we andere antibiotica nodig hadden. De etter die al maanden uit Felix zijn oren stroomt was nog eens op kweek gezet, en daar bleek een semi-gevaarlijke bacterie in te huizen. Als de nieuwe druppels geen verandering zouden brengen, zou hij een paar dagen worden opgenomen voor intraveneuze antibiotica.

Ik keek dus vrij radeloos naar de dokter. Er waren ook weer een paar vreselijke nachten gepasseerd, dan is het leven een stuk moeilijker. We zitten al twee jaar in teamnosleep, maar de enige nacht is de andere niet. Twee keer kort opstaan, dat is een topnacht in ons boek. De dagen voor het doktersbezoek was het eerder twee keer kort slapen.

2016-11-28 15.02.02

In de wachtkamer bij de dokter.

Het was de huisdokter zelf die zei da het zo echt niet verder kon. Dat we Felix niet vol antibiotica konden blijven druppelen, want er was geen enkele verbetering te merken. Er moet iets anders zijn, zei ze, ik denk dat we echt de allergiepiste verder moeten onderzoeken. Een allergie die voor een constante snotneus zorgt, die met zijn te smalle buizen van Eustachius voor een chronische oorinfectie zorgt. Klinkt logisch. En je neemt alles aan, als je meer etter uit het oor van je kind hebt zien stromen dan regen uit de storm Dieter. Eerlijk is eerlijk, de term koemelkallergie was al vaker gevallen. In lieve suggesties op mijn Instagram, in mailtjes, in gesprekken. Maar op de een of andere manier had ik niet de moed of energie om er echt aan te beginnen, want het vraagt toch wel een inspanning. Koemelkeiwit zit in zo ongelooflijk veel dingen, dat betekent volledig anders koken/boodschappen doen/eten. Dat betekende ook voor mij een volledig verbod van koemelkeiwit, want het heeft weinig zin om Felix op een dieet te zetten en via de borstvoeding de boosdoener nog door te geven. Om echt te testen, moesten we allebei volledig omschakelen.

Misschien kwam het door de het zetje van de huisdokter, misschien door de bezorgde en lieve telefoon van Celia, misschien door mijn gebroken moederhart dat Felix niet langer op zijn oortjes wilde zien kloppen en radeloos worden van pijn.

Op deze foto is NACHT.

Op deze foto is het NACHT.

Twee weken geleden, meteen na ons laatste doktersbezoek, besloten we er volledig voor te gaan. Sindsdien lezen we alle labels in de supermarkt, denken we tien keer na voor we Felix iets serveren en heb ik mijn eetgewoontes licht tot zwaar omgegooid. Er zijn gelukkig veel vervangproducten, maar het blijft een hele oefening.

Mijn lief is bang om enthousiast te zijn. We willen het niet jinxen, datsnaptgewel. Maar na twee weken durf ik voorzichtig te zeggen dat we het misschien gevonden hebben. Het is ongelooflijk, maar we zijn al twee weken ettervrij. Zelfs de nachten beginnen op iets te trekken. Het kind weet nog niet wat doorslapen is en wil soms om 2u30 naar Mr Bean kijken, maar goed. Rome is ook niet op één dag gebouwd. En alles is beter dan een huilend kind dat “auw oo-tjes” schreeuwt in het holst van de nacht.

En ik heb dit puzzelstuk pas later gelegd, maar in december heeft Felix twee keer rond middernacht alles uitgekotst. Toevallig (of niet?) had hij die twee keren vrij veel yoghurt gegeten. Die er ook volledig weer is uitgekomen. (Dat waren twee gezellige nachten, echt joh)

2017-01-16 16.36.32-1

Eureka?

Ik ben voorzichtig enthousiast. En uiteraard gaan we nu verder, om te kijken of er eventueel ook kruisallergieën zijn bijvoorbeeld. Om er helemaal het fijne over te weten.

Twee jaar hebben we nauwelijks geslapen. Ik begrijp nog steeds niet hoe we dat overleefd hebben. Ik snap echt niet hoe ik – zeker in combinatie met mijn vroege job – ben blijven rechtstaan. Ik heb er geen zwart op wit-bewijzen van, maar ik denk dat de borstvoeding (leve de oxytocine!) een grote rol heeft gespeeld. We zijn er nog niet, maar voor het eerst heb ik (slaap)hoop.

Twee fucking jaar vent. 22 maanden, dat is toch zot? Bijna even zot als het feit dat ik dus al twee weken geen chocolade meer heb gegeten.

For real.

This entry was posted in Borstvoeding, Felix, Kind en gezin. Bookmark the permalink.

25 Responses to Koemelkallergie? (Of hoe we in 2017 misschien weer zullen slapen. Ik had het ook niet meer gedacht.)

 1. Carolien says:

  Pure chocolade kan vaak wel, behalve van côte d’or. De niet merk producten hebben trouwens vaker geen toevoeging van melk in verschillende producten. En boerinnekes choco for the win! Hier een half jaar borstvoeding gegeven aan de (wellicht) koemelkeiwitallergische zoon. Na een tijdje vind je wel je weg in het anders koken en blijkt dat spaghetti en pizza zonder kaas ook lekker is. Succes ermee! Ik duim kei hard mee voor etter- en pijnvrije oren en slaap, veel slaap!

 2. goofball says:

  oooh ik hoop echt zo erg dat je nu op de goede weg zou zijn. Ik zat halfweg je post zo hard mijn vingers al te kruisen.

  Succes met het dieet!

 3. veerle says:

  Fingers crossed!! 🙂

 4. sop.hie.s says:

  Ik duim keihard mee want wij hebben ook verschrikkelijk lang in #teamnosleep gezeten, gelukkig zonder etter uit de oren of echte pijn, want ik kan me niet voorstellen wat dat met een moeder- en vaderhart doet.

 5. mamadammeke says:

  Ikzelf ben 15 maand op intolerantiedieet voor vanalles en nog wat van ZL geweest. Het is een hele aanpassing, maar als je ziet dat het helpt…
  Pas op, onze nachten bleven (en blijven vooralsnog) zeer vermoeiend en ik zit ook al 2jaar in teamnosleep, maar hij weent tenminste al niet meer 24/7, wat hij wel deed voor mijn dieet.
  Aan zijn 15 maand weigerde hij ineens de borst en sliep hij iets beter (als in nog maar 3-4x/nacht wakker ipv elk uur) dus wsl at ik nog iets waar hij niet goed tegenkon. Inmiddels is hij 22 maand en moet ik nog maar 2 – 3x/nacht opstaan. Op een topnacht zelfs maar 1-2x, maar die hebben we nog niet zoveel ;).
  Succs daar, voor je het weet ben je de aanpassingen gewoon en op veganistische pagina’s (bv de blog van de groene meisjes) doe je veel koemelkvrije inspiratie op.
  Oh, en op veganistischkoken.be staat een topreceptje voor rijstpap. Nomnomnom!
  Succes!
  PS: wij hadden hier geen oorontstekingen, maar véél krampen en ontregelde darmflora door de intoleranties.

 6. Josie says:

  Ooooh, ben zo blij dat het lijkt te werken. Het is idd een hele ommezwaai en dat kost niet alleen tijd (die een werkende mama al niet heeft) maar ook moeite maar als het dan werkt, dan is het dan wel waard he. Hopelijk gaat het nu op deze weg verder. En qua chocolade, ik had al gezegd dat deze superlekker en volledig melkvrij is zeker http://www.lovechock.com/nl/producten/mylk/cranberry-buckwheat.html ?

 7. Eilish says:

  Het is niet direct een link die je legt, een allergie met oorontstekingen. Ik hoop voor jullie dat dit het Ei van Columbus mag zijn!
  En dan te bedenken dat je nu een kleinere (milieu)voetafdruk krijgt door melkproducten te schrappen. En dat ik hier ook chocolade vind die mijn vegan-etende dochter ook mag eten. Win, Win!

 8. liese says:

  good luck! Dat het algauwe mag gedaan zijn zeg!!!

 9. Evi says:

  Ik duim keihard voor jullie want zo lang van #teamnosleep doen, dat kan alleen maar extreem uitputtend zijn.

 10. Sara says:

  Dag Sofie,
  Ik duim echt met je mee! Hier voor kind 2 ook al weer 9 maand teamnosleep, bij kind 18 maanden. Beiden koemelkallergie! Ik heb massa’s Pims gegeten van boni. Die mochten wel en pure chocolade van Jacques en boudoirs. Albert Heijn is de makkelijkste supermarkt vind ik, geven het meest aan op hun labels hoe het zit met allergenen.
  Ik hoorde ook al veel goeds van dr Jasmine Leus in Gent!
  Succes!

 11. Ester says:

  Ik hoop echt dat jullie de oorzaak gevonden hebben. Voor jullie, maar vooral ook voor hem. De pijn, het slaaptekort, … ‘t moet voor hem ook allemaal ontzettend zwaar vallen. Wete, voor jou waarschijnlijk de normaalste zaak van de wereld, maar ‘k vind dat het toch ook vermeld mag worden: Top van je dat je ook in deze omstandigheden doorgaat met de borstvoeding en jezelf op een strikt dieet zet voor je zoon. Terwijl je evengoed de ‘easy way’ kon nemen ;). top-top-top.

 12. julie vdh says:

  Blij dat jullie gevonden hebben wat het is!
  Onze jongste zoon was ook koemelkallergisch, maar al na 6 weken ontdekt. (vrij duidelijk, hij projecteerde het rechtstreeks terug uit zijn maag)
  Het goede nieuws: bij 7 op de 10 kinderen gaat het over!
  Wij hebben het na 2,5 jaar ontdekt toen bleek dat hij op school bij de vervangjuf al weken ‘s morgens melk dronk en er totaal geen last van bleek te hebben..
  Succes

 13. Katrijn says:

  Dat er eindelijk een reden mag zijn! Veel succes met al die aanpassingen… Hier ook al 16 maanden teamnosleep maar gelukkig wel zonder huilen en pijn. Maar ik kan me toch ook niet van het idee ontdoen dat hij gevoelig reageert (vaak oorontsteking, huiduitslag) maar waar begin je dan?!

 14. Katrien says:

  Ik snap dat dus niet, ik dacht dat koemelkallergie iets relatief veelvoorkomend was. Dit is al minstens het derde “geval” dat ik kan opnoemen waarbij een kindje jaren pijn leed en slecht sliep voordat de diagnose gesteld werd. Ik vind het echt straf dat nko- en kinderartsen niet sneller die piste uitzoeken en indien nodig uitsluiten. Ik hoop in ieder geval dat jullie aan het einde van jullie lijdensweg in plaats van aan het einde van jullie Latijn zijn!

  • Hilde says:

   En wat nog erger is dat veel kinderen nodeloos antibiotica krijgen door de weerkerende ontstekingen. Hierdoor geraakt de darmflora volledig verstoord en op duur is het hele lichaam in de war. De dokter kijkt niet naar de oorzaak, maar behandelt enkel symptomen.

 15. Romina says:

  Succes daar. Echt! Ik duim zo hard voor ulder.

 16. Tine says:

  Hopelijk is het blijvend en is er een einde gekomen aan jullie slapeloze nachten.
  Ik vind het ook wel raar dat ze pas nu met koemelkallergie afkomen. Bij de mijne kwam de KA daar toch redelijk snel mee af (bleek trouwens geen verschil uit te maken, geen allergie dus), zelfs meerdere malen eens geprobeerd. Ook bij vriendinnen hoor ik dat ze heel snel toch toch vragen om eens koemelk te beginnen weren.

  Mag ik vragen over welke bacterie het ging in zijn oortjes? Was het de pseudomonas? Bij mijn dochtertje was dat de boosdoener en die is enkel met intraveneuze AB te bestrijden (en dan nog zeer moeilijk), maar ze wilden dat echt niet aan zo’n kleintje geven. Hier is het opgelost door het buisje er uit te halen, het oor volledig te kuisen, te laten genezen, en dan het buisje terug te plaatsen.

  Enne…chapeau dat je toch volhoudt met borstvoeding. Voor mij zou koemelk weren en marteling zijn.

 17. Buitenmus says:

  Waarschijnlijk heb je al alle tips gekregen en geprobeerd maar voor het geval je deze nog niet kent 😉 Mijn broer had als baby ook chronische oorontstekingen. Bij hem was de oplossing een bezoekje aan de homeopaat en euchinaceaforce druppels.

 18. Eva says:

  Ik heb niet alle reacties gelezen dus wie weet zei iemand anders het al, maar voor alle zekerheid dan nog eens: ER BESTAAT CHOCOLADE ZONDER KOEMELK! Fondant, te koop in biowinkels. Heb zelf ook klein jaar koemelkvrij gegeten owv mogelijke allergie bij mijn dochter en doorgeven via de borstvoeding, en op den duur weet je de juiste producten wel snel te vinden. Ik duim keihard mee, voor jouw lief ventje (ocharme zoveel pijn moeten doorstaan) en voor jullie (dochter, bijna 3, slaapt nog steeds niet door, maar waar jullie door moeten is precies toch nog andere koek *slik*). Succes!!!

 19. An says:

  Oh ik duim, hopelijk zitten jullie alleszins al op een bruikbare piste. Ik snap absoluut dat je niet zomaar op een restrictiedieet overstapt, bij zoveel slaaptekort en zoveel pistes die worden onderzocht, ga je niet zomaar eens iets megatijdrovends proberen. Ik hoop ook dat jij er stilaan weer wat bovenop kan komen, want zoveel slaaptekort is echt niet min en ook niet zo gezond. Als je zegt dat je niet snapt hoe je dat hebt volgehouden, wel: ik snap ook niet hoe jij dat hebt gedaan. Fantastisch.
  Eenmaal je weer uitgeslapen bent, ga je niet weten wat je overkomt!

 20. Pingback: De koekjeshit | Sofinesse

 21. Pingback: Over koemelkallergie en stomme koeien. | Sofinesse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *