Lakens verversen: the manual

Ik vind het een heerlijk gevoel. Een beetje zoals je haar wassen, daar kan ik ook helemaal van opkikkeren. Verse lakens zijn de hemel. Ik slaap al ongelooflijk graag, maar ik slaap nog liever in een ijskoude kamer (open dat raam, ook als het vriest!) met propere lakens.

2016-09-14-19-01-51

Voor veel mensen is lakens verversen – ik kan het ook nauwelijks geloven – de hel. Ik heb niet veel huishoudelijke talenten, maar ik kan toevallig wel bijzonder goed donsdekens in overtrekken draaien. Ik sta bijvoorbeeld niet te springen om te strijken, poetsen, af te wassen, op te ruimen of wat dan ook. Maar ik leg heel graag nieuwe lakens. Maar echt, heel graag. Een paar mensen hadden tips gevraagd bij deze ingewikkelde activiteit (je geraakt snel in de knoop, ik weet het), dus ik deel ze met veel plezier.

TIP 1: Binnenstebuiten is het nieuwe strijken

Mijn hele techniek is gebaseerd op lakens die binnenstebuiten gedraaid zijn. Dus als ze van de wasdraad of uit de droogkast komen, dan leg ik ze meteen binnenstebuiten op hun vaste plekje in de kast. En als u verontwaardigd bent omdat ik de lakens op mijn bed niet strijk, dan ben ik op mijn beurt half in shock omdat u dat wel doet. Dat kan best een fijn gevoel zijn, maar daar heb ik echt geen tijd of energie voor. En vooral geen goesting. Eén keer wroeten en het is namelijk om zeep.

Mogelijks is het ook een smetvreeskwestie. Hoewel mijn kast best proper is, vind ik het toch een aangenaam gevoel dat de kant van de lakens die mijn lijf raken als ik slaap, na de wasmachine geen contact meer heeft met andere objecten. Kan je nog volgen?

TIP 2 : Dubbele donsdekens zijn zo 2015

Ik heb al eens uitgelegd waarom wij een tijd geleden zijn overgeschakeld op twee donsdekens. Omdat we allebei een andere slaaptemperatuur hebben vooral, omdat ik graag lakens tussen mijn benen sla als ik slaap en omdat op die manier niemand ongewild met zijn gat bloot hoeft te liggen. Maar het is ook bijzonder aangenaam in het verse lakens-verhaal. Want een dubbele donsdeken, dat vergt natuurlijk wat extra techniek. (Zie later. Zie filmke)

TIP 3: Skills before show

Ik ga niet proberen om de techniek te beschrijven want een filmpje is duusd keer efficiënter. En ik ben grote fan van efficiënt (Lui en efficiënt is trouwens het motto van onze luienwijvenclub).  En ok ja, ik vond het ook wel geweldig plezant om te maken. Presenteren op de radio staat boven alles, maar af en toe laat ik mijn innerlijke Anne De Baetselier ook graag eens los. (Ik ben niet vies van op tv komen, weetwel. Oh wacht, ik doe het tegenwoordig elke dag.)

Het filmke dus. Ben ik nu een echte hipster omdat ik een soort vlog gemaakt heb? Of is er alweer iets nieuws waar ik nog niet van weet? Anywayz. HET IS MET EEN FILMKE. Hoe cool is dat? 2COOL.

Nu jullie bedden klaar zijn voor spannende activiteiten, komen we bij het laatste en meest heikele punt: de frequentie. De meningen daarover zijn nogal verdeeld. Ik doe het één keer per week, als het langer duurt begin ik het al een beetje vies te vinden. Sally vindt dat ook trouwens, en zij heeft er verstand van.

Sidenote: Toen ik op 25 januari 2011 voor de allereerste keer op het appartement van Tom bleef slapen, heb ik vermoedelijk in lakens van een paar maanden geslapen. Wild guess. Maar bon, ik was zo verliefd dat ik het waarschijnlijk niet eens gemerkt had als zijn bed van stro en jute was geweest.

Mensen die lakens verversen. Wie zijn ze? Wat doen ze? Hoe vaak trekken ze af? Hoe vaak leggen ze weer op? Volgende week in Jambers 

Maar dus. Hoe zit het bij jou tussen de lakens?

This entry was posted in Er zijn zo van die dingen, Thuis en al. Bookmark the permalink.

16 Responses to Lakens verversen: the manual

 1. Lies says:

  Ik heb net gisteren nog een foto op Instagram geplaatst van mijn gevecht met het laken. Hier een dubbele, ook al ben ik maar alleen. Wassen gebeurt om de 2 weken, maar ik draai hem wel om na een week dus eigenlijk heb ik dan terug een proper laken 😉

 2. els says:

  Hier worden de lakens ook elke week gewassen. En als ik last heb van lui-arditis dan haal ik ze ‘s ochtends van het bed, was en droog en leg ze ‘s avonds weer op.

  Leuk filmpje!

 3. Claeys Iris says:

  Merk op: het schone ‘trouwportret’ achter in beeld.

 4. Webkim says:

  Er is inderdaad niks zaliger dan schone lakens. Als ik schone lakens heb opgelegd lig ik daarna voor dood in bed. Compleet bewegingsloos. Omdat ik er geen kreukje in wil maken. En onderwijl snuffel ik aan mijn dekbedovertrek, want ik hou van de geur van wasverzachter!
  Hoe vaak? Minstens elke zaterdag, maar als er erg gezweet, ziek geweest of ‘gesport’ is tussen de lakens nog eens extra.

 5. Eilish says:

  Ik heb tussen het dekbed en mijn lijf nog een gewoon laken liggen. Zoals vroeger met een deken dus. Die donsovertrek kan dan iets langer zonder wassen.

 6. Veerle says:

  Wat leuk om je eens bezig te zien in een filmpje. 🙂 Toch helemaal anders dan enkel geschreven tekst.

  Ik streef naar één keer per week. Bij mijn kinderen is dat helaas een stuk vaker, want mijn zoon van bijna 5 (nja, ik ga het maar zeggen zoals het is hé, BIJNA VIJF) slaagt er bijna élke nacht in om zijn pamper te laten ontploffen. En mijn dochter van 7 (…) heeft zo nu en dan ook nog een ongelukje. Ik draai dan een machine, hé, wat moet een mens anders.

  Ik ga je methode eens proberen, lijkt erg handig. Ik vind het opdekken van bedden niet meteen het leukste huishoudelijke taakje (het leukste huishoudelijke taakje is: de spiegel poetsen) en ik krijg zelfs soms pijn in mijn bovenarmen van al dat getrek en gesleur, maar dat kan ook aan mijn armen liggen. En de spieren erin. De onbestaande spieren erin, dus.

 7. Marthe says:

  Zo doe ik dat ook! Met een dubbele wel. Zou ook wel te vinden zijn voor 2 enkele, in de winter moet mijn lijf volledig in het denken gedraaid zitten, anders heb ik koud… Wij verversen om de 2 weken. Keep on filming!

 8. oon says:

  Zo doe ik dat ook!
  Hier een dubbel dekbed (ik) en een enkel (hij). Allebei content 🙂

 9. Els says:

  Handige techniek, ga ik volgende keer ook eens proberen. Hier verversen we de lakens om de twee weken, maar ik zou het eigenlijk graag wekelijks doen. Het lief vindt dat overdreven, maar verse lakens zijn gewoon de max! 🙂

 10. Wij doen die techniek ook, maar samen. De ene houdt de overtrek vast, de andere geeft de hoekjes aan en trekt het laken erover. En zo is het met een dubbel donsdeken ook keigemakkelijk 🙂

 11. Joni says:

  Ik strijk ook geen lakens zunne, daar verdoe ik mijn tijd niet aan.
  Ik heb er wel een hekel aan, dus gelukkig is het lief de beste ‘lakens ververser’ ever 😀

  En ja! TUURLIJK 1x in de week!

 12. Liese says:

  Op het werk ververs ik tweewekelijks 10 bedden, de ouders die hun donsovertrekken buitenstebinnen draaien krijgen extra credits want ik doe het ook zoals jij.

 13. Ann says:

  Haa leuk, doe het ook zo alleen met ons twee!
  Hier tweewekelijks maar na 1 week keren we ze wel om!

 14. ann says:

  ik doe het ook zo – super handig
  nog een tip(je) : als je na het wassen het overtrek, het onderlaken en een van de twee slopen opvouwt tot sloopformaat en in de tweede sloop stopt en dit pakketje zo in de kast legt, moet je nooit meer de bij elkaar horende lakens of slopen samen zoeken en het staat ook mooi in de kast :-)- zeker als je de slopen ook strijkt (wat ik wel fijn vind)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *