Eigenlijk zijn wij een beetje verwend. Op bijna vier jaar ouderschap is het ongeveer de eerste keer dat we voor een echt opvangprobleem zaten met een “ziek” kindje. Ik zet ziek dan nog tussen aanhalingstekens, want aan Felix zelf is behalve wat pokken helemaal niets te merken. Maar de toegang tot de crèche wordt hem verboden tot de blaasjes zijn ingedroogd, vanwege het besmettingsgevaar. Ik heb daar een dubbel gevoel bij. Ten eerste heeft hij ze daar opgelopen – wat ik niet erg vind, that’s life – en ten tweede was hij vorige week de dagen voor de uitbraak ook al (onzichtbaar) besmettelijk. In andere landen worden  zelfs windpokfeestjes georganiseerd, zodat kinderen elkaar aansteken en er vanaf zijn.

Er wordt meestal nogal lacherig gedaan over de windpokken. Het is een kinderziekte, ze moeten er toch door. Dat klopt, maar onschuldig is het niet. Meestal wel, maar het kan ook echt gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Ik had de voorschriften voor vaccinatie klaar liggen, maar het was er nog niet van gekomen. Misschien omdat onze huisdokter nog niet helemaal overtuigd is van het vervolgvaccin (dat nodig is in de puberteit), misschien omdat een windpokuitbraak als volwassene helemaal verschrikkelijk is.

Dit gezegd zijnde, voorlopig is het hier wel een lachertje. Felix heeft redelijk wat pokjes op zijn hoofd en buik, maar eigenlijk valt het best goed mee. Hij heeft geen koorts, hij lijkt geen jeuk te hebben, hij is vrolijk. Behalve ’s nachts dan, sinds de dag voor de uitbraak denkt hij dat ik een open bar ben. Hij wil drinken, drinken, drinken. Na wat opzoekwerk en navraag blijkt dat vrij normaal te zijn. De windpokken zijn een serieuze aanval op zijn immuunsysteem, wat hij onbewust zelf probeert te counteren door antistoffen te tanken bij mij. In combinatie met de warmte van de laatste dagen, levert dat nog extra dorst op. Maar de tank moet soms echt een beetje slapen, dus we hebben hem ook water gegeven ’s nachts. Ook dat ging gretig binnen, maar was niet genoeg. Dus ja, #teamnosleep is helemaal terug.

IMG_9466

Zowel Felix als Basiel zijn eigenlijk weinig ziek. Ze durven al eens een dag flink koorts maken, maar tot nu toe was het de volgende dag altijd gepasseerd. Uiteraard ben ik dat hier nu vollen bak aan het jinxen.  Zoals die keer dat we trots vertelden dat Basiel eigenlijk zelden ziek was en hij toen vijf minuten later zijn vader volledig onderkotste. Karma in your face, en kots ook die keer.

Maar Felix dus. We waren nog maar net bekomen van het feit dat we vergeten waren dat vorige week vrijdag een brugdag was voor school en crèche (Last minute oplossingen zoeken! Help! Dikke merci voor de invallers!), toen ik donderdag een pokje opmerkte op zijn hoofd. Ik dacht eerst nog aan een muggenbeet en stond er niet bij stil. Pas toen ik hem vrijdag ophaalde en plots nog van die “muggenbeten” zag, besefte ik dat het windpokken waren. Een week of twee eerder had een ander kindje het gehad in de opvang, dus ik moest niet verder zoeken. De windpokken are in the house.

Tot zondag kwamen er elke dag pokjes bij, maar al bij al valt het goed mee. Hij heeft overdag ook geen last. Ik zie hem niet krabben, hij is vrolijk, hij maakt geen koorts. Maar hij mag niet naar de opvang. En ik kan u vertellen, dat is mottig.

IMG_9496

Maandag is mijn schoonmoeder ingesprongen, maar voor de rest van de week moest er een andere oplossing gevonden worden. Op mijn werk zijn ze best flexibel, maar het programma moet er wel zijn. En voor Tom was verlof ook geen optie. Ik wist dat er zoiets bestond als opvang van zieke kindjes door de mutualiteit, maar het was een beetje een ver-van-mijn-bed-show. Tot nu.

Zaterdag kregen we niemand te pakken bij de dienst, maar zondag was het eigenlijk meteen geregeld. Dinsdagmorgen stond S. zoals afgesproken om 7u15 aan de deur. Gelukkig was Tom al aangekleed op dat moment. Het voelt een beetje raar om een volstrekt vreemde binnen te laten in je huis en je kindje daarbij achter te laten, maar ik troost me met de gedachte dat die mensen daarvoor zijn opgeleid. Komt dus wel goed, ook al blijft het raar. Maar een dikke hoera voor deze dienst!

Ik heb trouwens een donkerblauw vermoeden dat we ze over een week of twee opnieuw zullen mogen inschakelen. Basiel is de windpokdans al een paar keer ontsnapt. Maar als hij deze keer niet aangestoken is, dan heeft hij het stiekem al eens gehad zonder het ons te vertellen. Ik verwacht me in ieder geval aan een to be continued.