Ik weet eigenlijk niet hoe het komt, maar soep staat hier maar zelden op het menu. Ik stond inderdaad niet op de eerste rij toen het (soep)kooktalent werd uitgedeeld, maar ik weet me toch aardig uit de slag te trekken. Het gebrek aan energie en goesting om te koken is veel groter en dramatischer op dit moment.

Moest ik niet zo onhandig zijn, ik bracht misschien al eens een portie mee van op mijn werk. Maar een auto waar soep in gemorst is kan voor problemen zorgen. Dat weet ik nog van toen ik met mijn eerste lief een cursus koken bij de boerinnenbond volgde en dacht dat het goed idee was om een volledige pot met deksel te vervoeren in de auto die hij net met zijn allereerste centjes had gekocht. Dat was het dus niet, zo bleek toen ik samen met zijn moeder het voetmatje en de zetel met man en macht probeerde uit te wassen voor hij het zou merken. Hij merkte het wel, en ik heb een soepvervoertrauma. Die kunnen dus bij de rest van de trauma’s, volgens mij is het wel gezellig in mijn traumaclub.

Anywayz, ik liep toevallig door mijn favoriete supermarkt (Ja Appie, talking to you) en botste op een nieuw soeppakket. Vorige winter had ik eens hun erwtensoep met spek gemaakt en hoewel ik braaf het recept gevolgd had, wilden zelfs de katten die altijd door onze tuin sluipen er niet van eten. Laat staan mijn lief of mijn jongens. Nochtans is erwtensoep één van de favorieten van de liefde van mijn leven, samen met pompoensoep.

Ik ben zelf nogal een fan van rode soepen. Als ik groenten in een pot gooi en wat aanstoof, afwerk met water, een bouillonblokje, een mixer en een hoop kruiden, draait het meestal uit op rode soep. Omdat ik rode soep gewoon de lekkerste vind. Omdat rode soep (paprika! Tomaat!) meestal ook gewoon de lekkerste soep is. Nah.

Maar goed. Ik was in de AH dus en toen ik Verspakket Pompoensoep zag staan, lag het al in mijn kar. Al een dikke week ligt de verpakking op mijn bureau te wachten op een blogpost, toen ik zag dat Lilith er ook een soepje van gemaakt had. Dat zeg ik met veel liefde, want ik droom er echt van om eens bij haar te gaan eten. Ze mogen zeggen wat ze willen, op Instagram ziet het er altijd heerlijk uit en als je er ook nog eens 15 kg mee kan afvallen in goed gezelschap, dan wil ik graag reserveren. Ik voerde het soepblogidee af, maar Lilith zei dat ik het toch moest doen. Had zij ineens dat lekkere recept terug. Want lekker is het kei hard. Het is misschien wel de lekkerste soep die ik in jaren gemaakt heb. Credits to Appie dus, dit heb je nodig:

1 flespompoen (als iemand het geheim heeft om die vlot te snijden in het stuk waar de zaadjes zitten, please share)

2 wortelen

1 appel

1 sinaasappel

3 sjalotten

3 tenen knoflook

Stukje gember

2 groentebouillonblokjes

img_3215

Je kan dat hele pakket dus gewoon in de winkel kopen, maar er zitten hier vast een paar kookwonders die al die ingrediënten gewoon uit hun schof/moestuin/voorraadkast kunnen toveren. Dat is indrukwekkend, maar fail hier.  Als lui maar efficiënt wijf werd het dus het pakket. Ik was al blij dat er soep op tafel kwam, ge moet ook niet te veeleisend zijn voor uzelf als ge om 3u50 opstaat. Zo maak je het:

  1. Schil al ingrediënten en snij in stukjes. Pers de appelsien.
  2. Fruit de ui, knoflook en gember een paar minuten op een lage temperatuur (AH zegt drie maar ik heb niet getimed). Voeg de wortel en pompoen toe en bak vijf minuten op middelhoge temperatuur. Schep het mengsel voldoende om.
  3. Voeg 1L water toe, de groentenbouillonblokjes, de appel en het sinaasappelsap toe. Breng aan de kook en laat de soep afgedekt 20 minuten zachtjes koken.
  4. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met (cayenne)peper.

Vanaf dan is het smullen. Ik ben helemaal geen fan van de seizoenen die er zitten aan te komen. Maar onder een dekentje tussen mijn geliefden zal het wel meevallen. En als de warmte in mijn kopje dan maar 32kcal bevat, kan ik dat alleen maar toejuichen.

2015-11-01 16.37.56

Hoe soeperig ben jij?