Het is niet dat wij groene vingers hebben. Al heb ik het ooit wel eens geprobeerd. Met wat verse kruiden bijvoorbeeld. En in de twee eerste weken van mijn zwangerschapsverlof (toen ik nog zonder baby was), heb ik zelfs echt geprobeerd om ons koertje op te vrolijken met wat bloemen en planten. Maar helaas. Alles in mijn buurt dat van plantaardige oorsprong is, gaat dood.
Het is dus schaamtelijk misgegaan en de toestand van de paar vierkante meter buitenruimte die we hebben, is ook beschamend. Ooit gaan we daar iets aan doen, maar al zeker niet in het huidige of volgende seizoen. Daar moeten we gewoon even door, totdat het eindelijk weer lente en – hoera – zomer wordt. (Ik vind het alleen zo jammer dat je dan altijd een jaar ouder bent, maar soit).
Ondanks ons gigantisch gebrek aan groene vingers, zijn wij wel hevige fans van Wimpie. Die is u misschien totaal onbekend, maar ik zal het u even zeggen. “De Moestuin volgens Wim” is een heerlijk programma. Hij praat de hele tijd tegen regisseur Bart en tussen beide heren ontspint zich meestal een fantastisch gesprek. Wimpie is bovendien zo lyrisch en enthousiast over het kweken van groenten en fruit, dat wij niet anders kunnen dan luid applaudisserend toejuichen dat hij net een champignon heeft gekweekt. Of een tomaat heeft doen groeien. Of nog zotter, vlierbessen gaat plukken. Er was ook die keer dat hij moest wenen omdat hij zijn allereerste perenboom had geplant, en ja. Misschien dat ik toen ook wel een traantje heb weggepinkt. Dat zou kunnen.
Het was via Wim dat we de spaghettipompoen leerden kennen. Ik ben niet zo thuis in de pompoenwereld, ik kan daar eigenlijk niks mee koken. Maar wat Wim daar maakte, zag er zo eenvoudig en gemakkelijk uit. De missie was al snel: spaghettipompoen.
Moeilijkheid 1 : in de winkel hangt er geen bordje met ‘spaghettipompoen’. Omdat ik niet meer helemaal zeker wist hoe dat ie eruitzag, ben ik het beginnen te googlen terwijl ik met een vermoeide peuter in onze vaste groentewinkel stond. Het lukte niet meteen, waardoor ik blijkbaar de verkeerde pompoen gekocht heb. Enfin, twee weken later lukte het wel bij de Carrefour.
Moeilijkheid 2: dat ding overlangs doorsnijden. Jongens toch, wat een gedoe. Mijn lief zag deze operatie al snel op spoed eindigen en heeft het van me overgenomen. Hij heeft al zijn mannelijkheid aan de dag moeten leggen, maar uiteindelijk was de pompoen in twee stukken. Hoera voor Jerommeke!
Vanaf dan wordt het heel erg gemakkelijk:
– Je gooit het ding in een ovenschaal en doet er een glas water bij
– Je bestrooit de pompoen met peper & zout en overgiet met wat olijfolie
– Je zet hem voor ongeveer 35 à 45 minuten in een oven van 180 graden (Wimpie zei meer, maar dan brandt ie aan. Ah, proefondervindelijk en al.)
Anyways. Als je het pompoenvlees vlot kan induwen, is ie klaar. Dan moet je hem nog even laten rusten, want je moet hem kunnen vastnemen zonder je fikken te verbranden. Dat kan eventueel ook wel met ovenwanten, zoals ik de tweede keer heb ontdekt. Vervolgens schraap je de pompoen uit met een vork en krijg je automatisch spaghettislierten. Het is werkelijk een wonder.
Volgens Wimpie heel lekker met wat hoeveboter, bieslook en parmezaanse kaas. Dat is waar, maar ik vond het nog beter met olijfolie, bieslook en parmezaanse kaas. En hoera voor een groentealternatief dat op pasta lijkt!
Niet om alle dagen te eten, maar best lekker en zo goed als geen werk aan. (Behalve dan de pompoen halveren, dat is een drama)
Ik heb nu nog maar één probleem. Ik zit opgescheept met een butternutpompoen en heb geen idee wat ik daarmee moet aanvangen. Wimpie heeft daar namelijk nog nooit iets mee gedaan.
soep maken! Heerlijk zacht van smaak! Met spinnen in! (kippengehaktballetjes met spaghettislierten door)
Spaghettiepompoenen zijn de max!
Ik heb dat als kind leren kennen in Engeland.
Hier dus nog nooit gevonden…
met een butternutpompoen? de zelfde leuke receptjes als met gewone pompoen?
ik heb overlaatst pompoenlasagne gemaakt… nomnomnom…
Daarmee kunt ge echt alle mogelijke andere recepten met pompoen doen! Een ovenschotel, pompoentaart, soep, … . Wij hadden namelijk het tegenovergestelde voor, we wilden een ‘gewone’ voor een ovenschotel, maar kochten per ongeluk een spaghettipompoen. We zullen mss uw recept eens proberen met dat ding, want eeuwig zal dat ook niet goedblijven ongetwijfeld …
Butternut is heerlijk on soep mee te maken. In stukken snijden en de schil eraf doen. Dan samen met ajuin koken in water met kip bouillon. Dan alles door de mixer. Afwerken met room. Varianten hierop, zij in plaats van room kokosmelk toevoegen of een pikant pepertje, grijze garnalen, etc … Buternut is een beetje zoeter van smaak dan gewone pompoen.
Butternut + aardappeltjes + wortel + ajuin schillen en in stukken snijden.
In ovenschaal zwieren en goeie scheut olijfolie over kieperen…
Tijm + rozemarijn + peper & zout erbij.
Alles eens door elkaar mengen en het hele goedje in een voorverwarmde oven van 200°C steken voor een uurtje (of tot de groentjes zacht zijn/nog niet zwart zijn).
Smakelijk!
Butternut in stukken doen, in overschaal, goed veel kruiden toevoegen, laten garen. Spaghetti maken. Butternut eruit, rucola onder mengen zoat het wat slinkt. Pasta op een bord doen, butternut erover met rucola, fetablokjes toevoegen. Mmm.
Of soep, dat kan niet misgaan. Butternutsoep met kruidenkaas.
Of butternutsaus maken, voor bij pasta. Laten stoven, mixen met wat room en kaas (Gruyère bijvoorbeeld).
Ik ben daar allemaal dol op.
Wimpie weet misschien niet wat doen met met een butternut pompoen,
maar Jeroen wel!
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/risotto-van-gerst-butternut-pompoen-en-salie
Zeker proberen! Hemels! Topgerecht.
Die spaghettipompoen overlangs snijden?
Waarom snij je niet eerst een klein stukje aan de onderkant af (onderkant); dan kan je hem rechtopzetten…
Pompoenlasagne van Dorien Knockaert, een absolute aanrader: http://jongesla.com/2012/09/26/pompoenlasagne/
Zij doet het met een kastanjepompoen, maar met butternutpompoen zal dat ook wel lekker zijn.
Kookboek van Ottolenghi kopen! (Jerusalem, een aanrader)
Niet alleen voor de geweldige butternut-ideeën, maar voor een hele resem van waanzinnig lekkere – en gezonde – recepten.
Afin, dit alles gesteld dat het met uw kookarmen beter gesteld is dan met uw groene vingers.
Kerygma heeft een recept van pompoenlasagna, superlekker, en Mme Zsazsa haar pompoensoep waarbij alles eerst in de oven geroosterd wordt is ook heel lekker. Veel lekkerder dan de recepten waarbij de pompoen “platgekookt” wordt
Grappig om te lezen!
Bij ons is “de pompoen halveren” ook een mannenzaak!
Ik maakte al eens een lekkere pasta met pompoen: http://amuse-rouge.blogspot.be/2012/10/this-pumpkin-pasta-is-nuts.html
en deze soep is geweldig: http://amuse-rouge.blogspot.be/2012/10/experimentele-pompoensoep.html
MAAR ik blijf ze echt het allerlekkerst vinden in deze soep http://amuse-rouge.blogspot.be/2013/06/pompoensoep-met-pimenton.html
Vreemd wat Pimentón kan doen! 🙂
(Voor alle duidelijkheid: deze 3 recepten kunnen dus probleemloos met een butternut-pompoen, hé!)
Pompoenrisotto is superlekker en heel gemakkelijk. Even googlen en je hebt een massa aan recepten.
Ik weet dat deze blogpost al bijna 2 jaar oud is, maar ik hoop dat je mij toch nog kan helpen. Ik kreeg van iemand zelfgekweekte spaghetti pompoen. Heel leuk, alleen bleek het een butternut pompoen te zijn.
Ondertussen ben ik echter heel nieuwsgierig geworden naar die spaghetti pompoen. Ik weet alleen niet waar ik die moet vinden, want heb het nog nooit in de winkels gezien. Kan jij me een paar tips geven? En in welke maanden kan ik die vinden?
Ik heb vandaag 3 spagettipommoenen gekocht! Driewerf hoera want ik ben er gek van! Ik raad aan dat je de groentenboer aanspreekt, of es kijkt bij de marokkaanse of turkse kruideniers… En soms hebben de supermarkten het ook in huis. Tis stilaan de moment om met pompoenen aan de slag te gaan! Heerlijk!
Btw. De butternut gaat hier steevast in de couscous. Heeeerlijk!
It was hard to find this post in google, but i’m glad
i found your awsome page. You deserve for much more traffic.
Your niche is not so difficult to rank in google,
there is one effective method to rank, search in google for:
Rotia knows how to rank