*Warning: post die wat uit zijn voegen is gebarsten, waarvoor excuus. En ik zie jullie allemaal graag en heb alleen het beste voor, dat wou ik gewoon even kwijt. So please, be gentle. 

Ik zou kunnen zeggen dat ik niet precies weet hoe het gebeurd is, maar dat klopt natuurlijk niet helemaal. Als je een blog hebt en je durft daar nog al eens uitgesproken over borstvoeding te schrijven, dan moet je de klepel (of de tepel – flauw, maar ik kon hem onmogelijk laten liggen) niet ver gaan zoeken. Het is minstens vier jaar geleden dat ik nog eens een fictieboek gelezen heb (Schaam. Lang verhaal. Maar ik ben nu dus wel bezig in Post voor Mevrouw Bromley. Back in the sadel en al), maar de borstvoedingsliteratuur slingert hier gretig rond. Slingert, en wordt verslonden.

In mijn ideale wereld zou iedereen die borstvoeding wil geven, dat ook kunnen. Let op de nuance: iedereen die dat WIL. Toegegeven, ik heb soms wat bekeringsdrang. Er wordt mij zelfs al eens lidmaatschap van de borstvoedingsmaffia verweten (nochtans geen lidkaart). Maar als jij kunstvoeding wil geven en je weet goed waarom, laat je dan ook geen schuldgevoel aanpraten. Stick with your choice. Ik mag dat jammer vinden in mijn hoofd en hart, maar verder moet ik zwijgen. Tot u spreekt trouwens een vrouw die 32 jaar geleden op flesjes is grootgebracht, dus ja, ik weet dat het geen criminele daad is.  *roloog*. Wat me wel echt heel boos maakt: de misverstanden die erover verstaan en de gevoeligheid rond het thema (ook bij mezelf).

Ten eerste: Borstvoeding is de beste voeding voor een baby. Ik vind dat het echt tijd wordt dat we dat gewoon mogen uitspreken zonder op zere tenen te trappen. Ik begrijp dat borstvoeding niet voor alle mama’s het beste is en dat een gelukkige mama het allerbelangrijkste is voor een kind, maar dat doet geen afbreuk aan de wetenschappelijke waarheid: borstvoeding boven. Ik relativeer dat ook meteen, want ik weet ook dat suiker niet goed is voor mijn kind maar Basiel eet toch snoepjes. Maar niemand roept dat ik een slechte moeder ben als hij een snoepje eet, en ik voel me ook niet schuldig. Terwijl ouders die kunstvoeding geven zich vaak wel zo voelen als het over het onderdeel borstvoeding gaat. Niet nodig dus, maar dat had je hopelijk al door.

Ouderschap is constant keuzes maken en de “beste” keuze is niet altijd mogelijk. Wat trouwens voor de ene de “beste” keuze is, is voor de andere misschien net de “slechtste”. Als je bewust voor iets kiest, voel je dan niet aangevallen. Als het door omstandigheden anders gelopen is dan je had gewild: gooi dan alle schuldgevoel weg. Het ligt namelijk niet aan jou, maar wel aan de omkadering. Er is bitter weinig correcte info over borstvoeding, bitter weinig correcte hulp, bitter weinig interesse vanuit de medische wereld…And so on. Ik laat er soms een traantje om, maar dat heeft nog niemand geholpen.

IMG_9084

Ten tweede: Wat ik echt het moeilijkste vind, is de manier waarop flesvoeding gegeven wordt. Want welke voeding je geeft, doet er eigenlijk niet zo heel veel toe. De manier waarop, is wat mijn hart doet breken. Bij borstvoeding weet je niet hoeveel je kindje binnenkrijgt. Voor de controlefreaks kan dat moeilijk zijn, maar in principe kan je niet overvoeden (er zijn altijd uitzonderingen maar dan wordt dit een post van dertien bladzijden, en ik ben nu al een lengterecord aan het breken). Als je goed luistert naar je kindje en je borsten is het een zelfregulerend systeem waarop je kan vertrouwen. Bij flesvoeding moet je de totale hoeveelheid per dag wel goed in het oog houden. Maar cru gezegd: de hoeveelheden zijn veel te groot en de frequentie veel te laag. Het is natuurlijk gemakkelijker om zes keer per dag een grote fles te geven, dan twaalf keer (of nog vaker) per dag de helft (of nog minder) – en daar spelen poederfabrikanten ook erg op in.

Maar het gaat enorm in tegen de natuurlijk maaginhoud van een baby en de manier waarop hun spijsvertering werkt, om van hun suikerspiegel nog maar te zwijgen. Dat zo weinig mensen dat weten, kan me echt de gordijnen in jagen. Ik zag onlangs een baby van 10 weken die een fles van 180ml kreeg. Als je de natuurlijke maaginhoud van een baby kent, kan ik me niet voorstellen dat je dat zou doen. En als je het dan toch zou doen, dan moet je daar ook kunnen achter staan. Zoals gezegd, mensen mogen gerust commentaar geven op het feit dat Basiel soms een snoepje eet, want ik weet dat het ‘fout’ is (Waarmee ik uiteraard niet impliceer dat kunstvoeding ‘fout’ is). Maar ik geef het toch, dus ik kan commentaar verdragen. Maar van alle kersverse mama’s: hoeveel hebben al gehoord van natuurlijke maaginhoud? Hoeveel mensen weten dat de maag van een pasgeboren baby niet groter is dan een knikker? Wie weet dat de regel van zoveel uur tussen laten eigenlijk helemaal niets te maken heeft met de behoeften van een baby, maar wel met die van onze maatschappij?

Exactly. En DAT maakt me zo boos en verdrietig, niet het feit dat er kunstvoeding gegeven wordt. Je kent mij, uiteraard vind ik dat altijd ergens een beetje jammer, maar ik respecteer dat. Maar babymaagjes die (meestal totaal onwetend) worden uitgerekt, daar heb ik het heel moeilijk mee. En ja, ik weet dat zelfs Kind en Gezin deze richtlijnen aanhoudt. Ik heb hun hele manifest met argusogen gelezen en ben een paar keer van mijn stoel gevallen. Als ik ooit genoeg energie vind, hebben ze een klacht aan hun broek.

IMG_0207

Tot slot kan ik ook echt verdrietig worden van de omkadering die nieuwe mama’s en hun kleintjes krijgen. Vaak met de beste bedoelingen maar met een gebrek aan (juiste) kennis. Er is zo weinig geweten over hoe borstvoeding werkt, terwijl het eigenlijk heel simpel is. Er is een enorme fixatie op gewicht. En hoewel dat heel belangrijk is, zijn er ook andere parameters.  Ik wil echt geloven dat iedere vroedvrouw, kinderarts en lactatiekundige het beste voorheeft met moeder en kind. Maar ik zie constant dingen gebeuren die borstvoeding – zonder echte aanwijsbare reden – kapot maken. En als het kraamverband lekt, de geknipte snee pikt en je al dagen niet meer geslapen hebt, dan volg je uiteraard de ‘autoriteit’ die zegt wat je moet doen. Die preekt wat best is voor jou en voor je kind. Welke reden heb je om daar aan te twijfelen? Geen. Ook al blijkt achteraf dat het de foute weg was, of een startbaan richting borstvoedingsmislukking. Moeders die zich herkennen, je hoeft je echt niet schuldig te voelen. Het ligt niet aan jou.

Voor de aardigheid heb ik samen met La Leche League even de oefening gemaakt. 6000 leden op facebook waarvan 350 elke dag actief. Over een periode van vijf jaar zijn er 7 (!) gevallen geweest waarbij bijvoeden met kunstvoeding noodzakelijk was. Zeven. Terwijl ik in de praktijk al 700 gevallen kan opnoemen waarbij dat aangeraden werd (en meestal dus ook gebeurd is), terwijl het eigenlijk niet nodig was. Bijvoeden brengt het zelfregulerende systeem in gevaar, waardoor de productie en de baby elkaar niet meer vinden. En zo rijdt de probleemtrein verder. En de meeste mama’s weten zelfs niet dat het daardoor fout gegaan is en dat het eigenlijk niet nodig was. Ah nee, want ‘het moest’ van de kinderarts of vroedvrouw. Het heeft geen zin om hier alle gevallen uit de doeken te doen, maar het zijn er zoveel. En dat doet me pijn. Want waar moet je naartoe als je de entourage die voorzien is voor pasbevallen moeders, niet altijd kan vertrouwen als het op borstvoeding aankomt? Zelfs niet met een sjiek borstvoedingslabel. Daar zie ik echt van af, ook al is niemand daar mee geholpen.

Excuus dat ik ondertussen al drie bladzijden verder zit, ik namelijk ging maar één inleidende alinea schrijven. Wat ik eigenlijk wou zeggen: heel veel mama’s richten zich tot mij. Ik wil iedere keer meteen mijn borstvoedingscape aantrekken en naar de ‘patiënt’ vliegen, maar de praktijk werkt wat tegen (en zo’n spannend pakske zou me ook niet flatteren). Ik ben minstens een halfuur per dag bezig (maar soms ook veel meer) met het beantwoorden van mails, berichtjes via facebook of nog andere wegen.

Ik doe dat met mijn heel mijn hart. Ook al is het soms vermoeiend, in tijden dat de energie hier ook duur verkocht wordt. Ik kan het niet loslaten. Het kruipt zo verschrikkelijk onder mijn huid, ge hebt er geen idee van.  Of het nu gaat over de ideale kolf, de juiste manier van aanhappen of gewoon eens zagen omdat je zo moe bent dat je twee keer moet nadenken wat je achternaam is. Ik wil er zijn, ook voor jou. En jou. En jij.

IMG_8200

Maar het wringt dat ik niet iedereen op de juiste manier en snel genoeg kan helpen. Net zoals het wringt dat ik mijn jongens soms aanmaan om te wachten, omdat ik met een mama bezig ben. Ik ben dus op zoek naar een soort van oplossing.

Ik zou bijvoorbeeld een frequently asked questions kunnen maken? Maar ieder verhaal is anders, dus misschien helpt dat ook niet? Ik zou mijn er mijn beroep van kunnen maken, maar helaas ben ik totaal niet gediplomeerd, moet er hier ook brood op de plank komen en heb ik toevallig al een ander geweldig beroep.

Maar het laat me niet los. Ik ben elke keer opgelucht dat een mama mij vindt en ik hoop elke keer dat ik hulp of een luisterend oor kan bieden. Maar ik voel ook vaak dat ik tekortschiet, omdat ik niet tot daar kan komen of omdat mijn kennis van specifieke problemen (prematuren, tweelingen, …) nog ondermaats is. Maar ik zou zo graag willen dat iedereen (die dat wil) kan meemaken wat ik elke dag meemaak: dat een kindje van 16 maanden de grootste pretogen heeft omdat ie net is komen vragen om te mogen drinken en ik een borst bovenhaal. Dat is zo schoon, echt.

Ik ben een hulplijn geworden. Ik ben daar trots op, en ik doe dat met veel liefde. Maar heeft iemand een idee hoe ik dat nog beter (en misschien ook wat gestructureerde en efficienter) kan aanpakken?

Ik kan maar proberen he. Of bel ik beter een hulplijn, Walter?

IMG_0756

Aanvulling: In de comments wordt er nog al eens getwijfeld aan mijn empatisch vermogen in verband met flesvoedende moeders. Ik begrijp waar dat vandaan komt, maar ik wil dat toch graag even bijstellen. Het gros van de mama’s die bij mij terecht komen, zijn natuurlijk moeders die borstvoeding willen geven en daarbij op kleine of grote problemen botsen. Maar deze week kreeg ik ook een mailtje van een mama die voor een tweede kindje gaat. Hoe het verhaal in elkaar zit doet hier niet ter zake uiteraard, maar na een grondige analyse van haar situatie heb ik haar voluit geadviseerd om voor flesjes te gaan en de borsten voor andere dingen te gebruiken (knipoog). En dat probeer ik echt elke keer te doen, het hele verhaal te bekijken en op basis daarvan het geschikte advies te geven. Wat ze er verder mee doen, dat is hun zaak natuurlijk. Maar als ze het vragen, dan geef ik het. Ik probeer echt altijd in het kader van moeder én kind te denken, soms samen met de beide ouders (niet alle papa’s willen over borsten praten, knipoog again). Geen enkel verhaal is hetzelfde, het advies is dus ook altijd anders. Voila, dat wou ik gewoon even zeggen. Liefs, Sofie