Begin deze week deed ik mijn beklag tegen Lilith, dat ik echt niet gemaakt ben voor weekmenu’s. Nochtans zou ik dat beter wel doen, al was het maar om de dagelijkse “aah, wat gaan we nu weer eten”-stress te vermijden. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk gestructureerd te werk te gaan en uiteindelijk slaag ik er bijna altijd in om iets op tafel te toveren. Maar eerlijk is eerlijk, vlot gaat dat niet.
Het loopt eigenlijk al fout bij het meest cruciale punt in het verhaal: het OPSTELLEN van een weekmenu. Wanneer doe je dat? Je moet daarvoor toch even gaan zitten en iets noteren. Ik zoek heel hard naar zo’n moment op een dag, maar dat lukt eventjes niet. Als ik thuis kom van het werk en er is nog een beetje tijd, dan stort ik mij op andere huishoudelijke taken (je bent nooit klaar, toch?)/een dut (ik heb het lastig de laatste tijd, ik geraak maar niet uitgerust en die wekker blijft dodelijk vroeg)/sporten (ok, ook al even geleden, datte) en dan zo rap mogelijk mijn zoon gaan halen, die ik tegen dan heel hard mis. Maar met een peuter die het kot op stelten zet, lukt het me dus ook niet om een weekmenu te maken. (En ik voel u al komen, wanneer schrijft gij dan een blog? Awel, ik vraag het me soms ook af.)
Alles begint bij een goede voorbereiding, ik weet het. Maar het is al vier weekends geleden dat we nog eens thuis waren en in de week is het zo zot, dat alle structuur gewoon in het water valt. Ik heb me voorgenomen om vanavond echt nog eens een grote collect & go te doen, maar voor de rest leven wij van droge voeding (ik probeer onze voorraadkast wel goed op peil te houden, leve onze nieuwe berging!) en onze fantastische groentewinkel om de hoek.
Bon, dit weekend is er wel een heel klein beetje ruimte, dus ik ga er volledig voor. Als inspiratiebron ligt Pascale klaar, Jeroen en de blogs van i. en Lilith. Ik wil zo graag fan worden van het systeem, omdat ik hoop dat het me gaat helpen.
Maar deze week is het dus (nog) zonder weekmenu. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat wij niet eten. Waarom niet eventjes delen, dacht ik, voor al die mensen die nog in de “aaaaah, wat gaan we vanavond weer eten”-stress zitten. (En ik hoef dat niet te vertellen, maar ik probeer ook zo gezond mogelijk te koken. Want proberen ook nog te vermageren natuurlijk.)
Maandag: spirelli met kerstomaten uit de oven + spinazie (en een beetje room)
Dinsdag: knolselder, krielaardappelen, zoete patat, radijzen en rode biet in kleine blokjes in de oven met kaas van de rasp én een spiegelei. (eigenlijk zijn dat allebei recepten van i., maar die kan dan ook zot goed koken)
Vandaag: groene asperges met zalm uit de oven (en eerst uit de diepvries, dat visje toch)
Morgen: het vraagteken lonkt.
Vrijdag: Zot, dat duurt nog twee dagen. Hoe kan ik nu al weten waar ik dan zin in ga hebben?
Ik heb goede hoop, dat het nu eindelijk wel eens gaat lukken. En dat ik het zelfs leuk ga vinden. Wie weet, een mens mag al eens zot doen in zijn gedachten? Maar onder ons gezegd en gezwegen: eigenlijk ben ik ’s avonds zo kapot dat ik liever helemaal niet meer zou moeten koken.
Dan blijft mijn keuken ook proper, weetwel.
Ik ben ook niet van de weekmenu’s. Het opstellen alleen al doet me de seskes krijgen. Maar spaghetti én saus, daar heb ik altijd meerdere porties van. Idem voor soep. Puree wordt hier kant en klaar gekocht of in ‘t groot gefabriceerd. Mijn tip om het vooruit te laten gaan: kook meerdagenporties en vries in. En voorgesneden soepgroentjes zijn ook een must, passen prima in spaghettisaus. Scheelt een hoop gedoe! Succes en smakelijk !
ik vind het ook altijd zo ver vooruit kijken met die weekmenu’s. In feite doe ik wel een beetje van halve week menu, ik koop meestal voor drie dagen ver vlees/vleesvervanger en een beetje verse groenten en dan beslis ik de dag ervoor wat ik uit de diepvries haal van vlees of wat ik niet invries omdat we het vandaag of morgen gaan eten. Het feit dat ik soms op mijn werk “moet” warm eten (hoort bij de job) zorgt soms voor verwarring
Als het kan helpen, hierbij een paar tips.
Voor het tijdsgebrek: investeer in een stoomkoker. Groenten, vis / vlees / kip en patatjes of rijst gaan er allemaal tegelijk in en zijn 20′ later klaar. Ideaal moment om je zoon in bad te steken bijvoorbeeld. Alles mag ook in de vaatwas dus opkuis is er ook al niet.
Voor het in huis halen van de groenten: investeer in tupperware dozen om groenten en fruit in te bewaren. Zo blijven ze veel langer vers en moet je op het einde van de week geen bruin geworden bloemkool eten. Je frigo ziet er ook meteen een stuk netter uit 🙂
Voor de inspiratie: hang een “ik-heb-zin-in blad” op je prikbord. Hier hangt er ook een lijstje met alle soorten vlees, vis, groenten want anders eten wij elke week broccoli, worteltjes of boontjes omdat ik de andere groenten vergeet 🙂
Het maken van de weekplanning en weekmenu duurt hier hooguit 10 minuten. Wij eten doordeweeks meestal wel redelijk simpele dingen. Kookboeken haal ik wel alleen uit voor als ik echt eens tijd heb want anders is het om problemen vragen 🙂
Succes
Oef!
Ik ben dus niet de enige die dat niet doet, weekmenu’s. En niet omdat ik dat niet wil doen. Maar wel omdat ik geen lijstje-/plan-/efficiënte madam ben…
Ik voelde mij al zo’n mislukkeling omdat ik daar dus niet in slaag.
Ik leef zo’n beetje van supermarkt-op-woensdag naar supermarkt/buurtwinkel-op-zaterdag moment, zie wel wat er in aanbieding is, of waarvan het water in mijne mond loopt, in combinatie met de planning van de komende 3 dagen….
En nog nooit honger geleden, he…
Maar alle gekheid op een stokje: ik heb wél respect en zelfs bewondering voor de superefficiënte moeders/vaders die zich bezighouden met het opstellen van een weekmenu, zich daaraan houden en dan nog lekker kunnen koken ook…
wij gaan hier wel voor week menu’s.. kweenie hoe praktisch… je moet geen 100 naar de winkel… (ahja ik werk in de de colruyt en kom daar dus al genoeg).
Het enigste waarvoor ik na het werk nog eens door de winkel cross is vlees. dat blijft soms niet lang genoeg vers om een hele week in de koelkast te liggen
donderdag is bij ons winkeldag… dus woensdagavond bij het tv kijken (en als zoonlief in bed ligt) wordt er geduchtig op het internet gezocht en af en toe een kookboek open geslagen…
Het voordeel is ook dat wij een groentenpakket hebben van de wassende maan, dus een deel van de te gebruiken groenten staat al vast. Gelukkig is het pakket gevarieerd genoeg omdat steed nieuwe dingen te maken.
gisteren ben ik op de volgende website gestoten: http://www.lekkerensimpel.com/
deze ga ik alvast bijhouden voor de dagen dat er niet veel tijd is…
succes met je weekmenu’s!
Ik vind het geweldig dat wij elkaar zo helpen om ons “leven” wat efficiënter te laten verlopen zodat er meer tijd overblijft voor wat we allemaal liever doen zoals tijd vrijmaken voor de kroost, familie en vrienden.
Ik heb lang het nut niet ingezien van weekmenu’s en wou absoluut de vrijheid hebben om op de dag zelf te beslissen waar ik zin in had. Geen vast en saai stramien hier!
Nu ik de inspirerende blogs van i. en Lilith. over efficiënt koken gelezen heb en zelf al een paar van die zalige recepten heb uitgeprobeerd, begin ik zowaar te denken: “hier zit begot iets in”
Het loopt nog niet zoals het moet, maar Rome is ook niet op 1 dag…..
Ik ondervind in ieder geval genoeg voordelen om ermee verder te gaan.
Geweldig tof eigenlijk elkaar zo helpen.
Nog tips om het opstellen van het weekmenu wat makkelijker te maken:
– Plan elke week een dag soep in.
– Plan elke week (minstens) één dag ‘restjes’ in. Je kan altijd wel iets brouwen van de restjes: een allegaartje van groenten met een stuk vlees of vleesvervanger, een frittata, whatever.
– Plan een slaatje in, dat gaat meestal vrij snel en als je een paar klassiekers elke week afwisselt, dan moet je ook niet al te veel nadenken.
– Als je op voorhand weet dat je geen tijd zal hebben om te koken of dat je (bijvoorbeeld tegen het einde van de week) doodop zal zijn, plan dan ook eens gewoon afhaal, of pizza, of een supersimpelsnel gerechtje in.
– Gebruik Pinterest, da’s keihandig!
Ah, wou dat ik ook zo efficiënt kon zijn… Gelukkig heb ik zo’n kuip v e diepvries, waar altijd iets in te vinden is. Alle diepvries spullen v d Colruyt zitten er in (geprakt).
Enkel weekmenu tijdens de vakanties, op schooldagen eten ze warm ginds. Afgelopen kerstvakantie trots op mezelf : elke dag e andere groente (als een bokaal appelmoes er ook eentje mag zijn) en elke dag een andere soort/vorm v vlees of iets dergelijks.
Ik kan mss al beginnen voor de 3 weken in jullie…
Wij zijn er ook weer mee begonnen. Ik heb al te veel naar pizza.be moeten surfen afgelopen weken…
Ik doe dat ook op zondagavond een menu opstellen tem vrijdag en voor het weekend laten we ons op zaterdagmorgen inspireren,….het werkt goed en ik moet niet elke dag naar de supermarkt, want dat haat ik,….maar ik geef toe er kruipt wel veel tijd in om hem samen te stellen om toch een beetje variatie te hebben, ik raadpleeg vaak de libelle lekker site,……eenvoudige recepten en superlekker,….succes!
Hier probeer ik me ook aan een weekend te houden – probeer.
Er komen wel vaak dezelfde gerechten terug. Wij zijn allebei veel vermagerd en eten nu koolhydraatarm. De kids eten warm op school, eer wij eten is het ook al te laat voor hen om nog te eten.
Een paar van onze vaste “klanten”:
– tomaat garnaal met rauw witloof ( vaak op einde van de week als we wat moe zijn) – hier kan je cracotte bij eten
– kip met gewokte groenten (prei, sojascheuten,paprika,champignons, al dan niet met kersttomaten) – hier kan je rijst bij eten
– princessebonen met veldsla en tonijn en evt gekookt eitje met krielaardappelen ( moet je eerst niet schillen)
– omelet champignons ( vergeet peterselie en citroen niet) met toast, best gebakken in de pan- direct n veggie dag
– slaatje met komkommer, radijs, tomaten, evt restjes bloemkool en tartaar (verse biefstuk zelf fijn gesneden met kappertjes)
– bloemkoolschotel (extra portie over van de zondag, kids zijn er dol op)
– witte asperges met gerookte zalm of gekookt ei
– sla met alle resten van groenten die de andere dagen niet werden opgegeten ( bloemkool, princessebonen, komkommer, radijs, broccoli, worteltjes) met bv gekookte ham en gebakken patatten
We hebben hier altijd soep in huis. Dat drinken we als we thuis komen tegen de grote honger.
Gepelde scampi’s uit de diepvriesafdeling van colruyt zijn ook altijd handig voor bij slaatje of pasta, beetje onder kokend water en dan bakken.
McCain heeft zo van die gekruide ovenaardappelen in de diepvries, heel makkelijk en superlekker, moeten wel 20min in oven.
Elke dag n uitdaging nietwaar. Als hij me s avonds belt dat hij op weg is naar huis, is het 2e dat hij vraagt: wat eten we vanavond 🙁
Succes!
Ik heb een broertje dood aan dat weekminuten.
Niet dat ik het al ooit geprobeerd heb.
Misschien overtuigt jouw poging mij wel. Tot die tijd last-minute-ik lekker verder.