Wij zijn een topentiteit, mijn lief en ik. Fantastisch, op alle vlakken. Behalve misschien op het vlak van eten. Dat is vooral mijn verantwoordelijkheid. Ik kook heel graag, maar ik haat afwassen. Koken is dus van mij, mijn lief doet de afwas. Dat is historisch zo gegroeid.
Maar de organisatie van het eten kan beter. Elke dag is het opnieuw diezelfde pertinente vraag. “Wat gaan we – Ja, wat zullen we vandaag eens maken? Ik denk dat we toe zijn aan weekplanningen, maar ik ben daar een beetje bang van (spontaniteit en al – waar heb ik nu zin in en al – mezelf nog meer druk opleggen en al).
Het is trouwens niet mijn eigen schuld, dat ‘probleem’. Ik heb ongeveer acht jaar op verschillende plaatsen gewoond en gependeld, waardoor de organisatie van eten een ramp was. Als je twee of zelfs drie frigo’s hebt die tientallen kilometers van elkaar verwijderd zijn, dan gaat dat gewoon niet zo vlot (als je niet constant de helft wil weggooien omdat het slecht geworden is). Maar ondertussen is alles gecentraliseerd op één plaats (heerlijk, echt ongelooflijk heerlijk om niet meer te moeten sleuren), maar dat eten vlot nog altijd niet. De organisatie kan beter. Elke dag is er opnieuw de vraag: ah ja, wat gaan we eten?
Het begint bij de boodschappen, die kunnen zeker beter. Maar we wonen vlak naast een supermarkt, dat helpt niet bepaald om efficiënt te winkelen. Ik ben van plan om daar binnenkort verandering in te brengen en eindelijk voor collect&go te gaan. Iedereen is daar zot van, dus dat zou dan moeten goed komen. Daar gaan we van uit.
Want de inefficiëntie bij de boodschappen, steek ik ook een beetje op de diepvries. Ik eet namelijk graag verse dingen – dat mag uit de diepvries zijn. Maar. Wij hebben maar een klein vriezertje. Dus ik kan geen geweldige voorraad inslaan. Want wij zijn ook vaak niet thuis en ik heb niet elke dag uitgebreid de tijd om uitgebreid te koken. Ik maak vaak speedy-eten. Vers, snel en zo gezond mogelijk. In het nieuwe huis, gaan we een grote diepvries in de berging zetten, dus dat probleem gaat dan ook al beter gaan. (Als ge dat zo leest, is dat binnenkort vanzelf opgelost, tss)
Komen we tot de absolute kern van het probleem: het gebrek aan inspiratie. Ik weet gewoon vaak niet wat ik moet maken. Maar ook daar een paar argumenten ter verdeding van mijn mindere kwaliteiten als kokende huisvrouw:
– Mijn lief is hyperallergisch aan verschillende ingrediënten, ik kan dus niet zomaar alles maken
– Hij sport nogal veel en eet nogal graag gezond. En hij is redelijk verslaafd aan rijst, zou eigenlijk liefst elke dag rijst eten. (Ik vind dat wel eens lekker, maar totaal niet elke dag) Maar ik wil hem zo graag gelukkig maken. En dan probeer ik telkens opnieuw een rijstgerecht uit te vinden. Werkt dus niet. Ik heb het zowat gehad met rijst.
– Ik kook graag met de oven, maar die hebben we nu tijdelijk niet. In het nieuwe huis wordt dat probleem vanzelf opgelost (man, dat nieuwe huis gaat gewoon dat heel probleem oplossen), maar ik voel me nu zonder oven toch geweldig gehandicapt in de keuken. Een pak van mijn topgerechten vallen daardoor automatisch uit de boot.
– Ik kook ongelooflijk graag (en ik durf ook te zeggen redelijk goed). Maar ik eet het niet graag op. Een of twee keer per week warm eten, dat is voor mij meer dan genoeg. Ik eet veel liever gewoon fruit, groentjes, boterhammen met confituur en choco, shakes…Van warm eten word ik zo moe en loom. En het smaakt me altijd maar eventjes (er zijn een paar uitzonderingen, maar toch). En na dat warme eten, wil ik toch altijd nog iets zoets. Dus sla ik dat warme eten liever over, dan heb ik toch al minder caloriën binnen…(Ja, eten en ik, het gaat soms wat moeilijk)
Enfin, ik wil maar zeggen, er zijn een paar beperkingen. En de grootste beperking vind ik toch nog vooral tijd. Als ik thuis kom van het werk, is er zoveel te doen. Huishoudelijke dingen, administratieve dingen, sociale dingen, sportieve dingen en ga zo maar door. De avond duurt maar een paar uurtjes en dat is gewoon te kort. En dan begin ik in slaap te snijden, which is not a good idea. Er zijn echt te weinig uren in een dag, officieel. Voltijds werken met maar 20 dagen verlof is eigenlijk te druk (zeker in combo met alle nevenactiviteiten, maar bon, mijn eigen schuld zeker).
Maar dat is een andere discussie, ik wijk af van de sleutelvraag: wat gaan we vandaag eten? Ik wil namelijk mijn lief goed verzorgen en elke dag lekker eten voor hem klaarmaken. Of toch zoveel mogelijk. Op de dagen dat het in principe mogelijk is, laat ons zeggen. Maar meestal komt het op hetzelfde neer. Ongeveer elke dag.
Dus ik vraag jullie met aandrang.
Hoedoedegunderdadeigenlijk?
Ik post al een tijd een weekmenu ter inspiratie, maar het voldoet niet aan uw beperkingen vrees ik 😉
Ik ga toch eens wat vaker komen piepen denk ik! Merci! x
Kijk eens hier: http://annelyse.be/tag/recept/
Zij vroeg een tijd geleden iets gelijkaardigs en post regelmatig een recept.
Succes en smakelijk!
Jullie probleem klinkt zoooo bekend…
Wij hebben én een eigen huis (hoewel: de bank is nog steeds hoofdaandeelhouder…) én een oven, én een grote diepvries… En toch…
Ook wij slagen er niet in om in het weekend inkopen te doen voor een hele week, want:
* op woensdag wordt er getennist samen met een ander koppel en vaak eten we dan samen, maar er wordt maar de dag zelf beslist bij wie
* er zijn zaken als: te laat thuis komen, geen goesting om nog “uitgebreid” te koken (lang leve de voorgesneden wokgroentjes van de Delhaize!), doodmoe van een werkdag, klusjes-(schilderen e.d.)die-nog-moeten-gebeuren-en-met-koken-verlies-je-zoveel-tijd, …
Wie hier de oplossing voor heeft: you’d make my day/week/month!!!
Mijn collega heeft een pagina aangemaakt, met een lijst. Er wordt uit gekozen. Simple as can be. (let wel niet op de schrijfwijze)
Wat gaan we eten?
Boeletten met krieken/appelmoes en patatjes
hamburger met paprika saus en tagiatelli
kaas met hesp en witoof en brocoli in den oven
spagetthi
maca
lasagna
lambsbout, rattatouille en gratin patat
witte kool met worst en aardappel
worst met appelmoes en patat
zalm met vissaus uit zakje en krullekes
kabeljauw met wittewijn/visfound boter saus en tagiatelli
cordon blue met spinazi
boomstam met spinazie
frikandon met worteltjes en patat
tomat varsie met puree
tomaat garnaal met friet
steak tartaar met friet
steak met friet en pepersaus
vol au vent van ‘t keyseken met friet
stoverij van ‘t keyserken met friet
gehakt met prei en puree in den oven
mossels met friet
bloemkool (witte saus), stick orlof
tong met tuinkers en puree
pizza uit den oven
quiche met zalm en brocolli
croque monsieur
kip met curry en rijst
rijst met varkensbrochette en provensaalse saus
risotto met groentenbouillon, erwten, champi, kipblokjes in kippenkruid en parmesaansekaas
pijpende uien met look, room en scampi en tagiatelli
asperges à la flamende
andijvie met worst en aardappel
rode kool met worst
ommelet met tomaat en gebakken patat
tonijn met tomaat/sjalot/room en tagiatelli
bollekes in de tomatensaus
courgette met gehakt en kaas en tagiatelli
courgette, bacon, ajuin , champi, room en vlinderpasta
fishstick met tartaar en krullekes
straganof balletjes met penne
“chinees”
“frituur”
“pita”
varkenskotlet boontjes met aardappel
piepkuiken met druivjes en kroketten
“BBQ”
paardenoog met friet
koude plat
gyros met rijst
Bekend probleem, maar met wat organisatie lukt het (meestal) toch. En wanneer het niet lukt, kan je iets uit de diepvries halen, of afhaal toestanden ..
Ik ben grote fan van vers en gezond eten en wil elke dag een gezonde complete maaltijd op tafel krijgen. Niet evident 🙁
Daarom kook ik vaak een dag op voorhand zodat ik de avond zelf alleen maar moet afwerken. (zo doen ze dat in restaurants toch ook?)
Soep of voorgerecht en dessert staan dan bijvoorbeeld al kant en klaar in de ijskast, dat scheelt makkelijk een uur werk.
‘t is alleen soms een hele opgave om ‘s avonds laat, wanneer je al gegeten hebt, opnieuw te staan koken.
Maar hey, niks gaat vanzelf en op deze manier is fulltime werken en gezond en lekker eten perfect combineerbaar. (want ook mijn diepvriezer is veel te klein :))
Maar ik ben ook constant op zoek naar inspiratie.. Als je wil stuur ik je een paar links waar ik regelmatig recepten haal voor dagelijkse kost.
Allez.. Ik heb ook eens ‘geblogd’, waar gaan we dat schrijven? 🙂
Smakelijk alvast
Allebei werk zoeken waar een restaurant is. Wij kunnen iedere dag kiezen uit een schotel of 5 die ge ook onderling kunt mengen. De kinderen eten op school/crèche. Het eetprobleem wordt hier beperkt tot woe, zaterdag en zondag.
Op philadelphia.be staan wel leuke receptjes, btw.
en handig eetlijstje hierboven!
Hey Sofie,
Ik kook elke avond vers, ook al omdat dat de voorbije maanden gewoon móest, zo met een chemopatiënte die echt haar vitamines nodig heeft. En eigenlijk hoeft dat niet veel tijd of moeite te kosten. Mijn tips:
– eens jullie in de Brugse Puurte wonen, kom dan op zondag eens naar de markt op het Van Beverenplein. Daar kan je voor 3 euro (3 euro!) een groentenpakket kopen waar je met twee makkelijk een week mee doorkomt. Voordien stak ik enorm veel tijd in het uitwerken van een menu; nu laat ik me gewoon leiden door wat er in dat pakket zit, en koop ik op maandag in de supermarkt bij wat ik eventueel verder nog nodig heb.
– ieder jaar is er een boekenverkoop in Flanders Expo. Het gebeuren heet officieel “boekenfestijn,” maar daar kan een Germanist alleen maar teleurgesteld over zijn, want veel goeie boeken vind je er niet. Wat ze er echter wél hebben is een massa kookboeken voor absoluut geen geld. Ik sla er ieder jaar een stuk of vijf in (ik heb er bijvoorbeeld 2 liggen met enkel rijstgerechten erin), en dan heb ik meestal inspiratie genoeg.
– kook samen. Je lief kan misschien geen ei bakken, maar een paprika snijden kan iedereen. En je hebt dagelijks toch een halfuurtje nodig om te overleggen over de dingen, agenda’s te vergelijken, en elkaar over je mooie ogen te complimenteren. Zo wordt koken geen tijdverlies, maar een gedeeld moment.
Ik heb jaaaaren geworsteld met het probleem “wat zullen we vandaag nog eens eten”. Als ik het aan mijn lief vroeg, antwoordde die pizza, lasagne, frietjes of “het pastaslaatje”. Allemaal lekker, maar verre van gezond, behalve het pastaslaatje dan, dat valt nog mee.
Een paar maanden geleden ben ik begonnen met weekmenu’s. En wat een opluchting zeg! Ik bewaar leuke receptjes, zoek in al mijn kookboeken, maar alles in één enkele keer. En ik heb intussen ook geleerd dat ik niet te ambitieus mag zijn: niet ALLE dagen achter het fornuis want dat lukt toch niet. En ik maak alleen gerechten die niet langer dan ongeveer een half uurtje werk kosten. Ik zweer het u, er is véél keuze!
Collect&Go doen wij niet, we gaan gewoon één keer per week naar de Colruyt, zelf. En tussendoor ook af en toe omdat we nog verse dinges nodig hebben voor het menu van die dag, natuurlijk, ge kunt gewoon niet alles in één keer kopen (verse groenten, vlees, vis).
Weekmenu’s maken is voor mij dé oplossing voor het probleem. Zowel voor mijn dagelijks “wat zullen we eten”-probleem als voor onze portemonnee, trouwens.
Op websites zoals deze vind je misschien je ding?
http://weekmenuten.blogspot.com/
&
http://madamezsazsa.blogspot.com/
Good luck! 🙂
hier ook weekmenu’s jawel. En ik kook elke dag vers, op minder dan een half uur. Er zijn wel een paar dingen die ik altijd in de diepvries heb:
– vis
– gesneden wokgroenten
– zelfgemaakte tomatensaus
– zelfgemaakte provencaalse saus
– gehakt
– kipfilet
In de frigo zit altijd: chorizo, verschillende soorten kaas (parmesan, ricotta, boursin), pancetta, spekjes, pesto en de groenten van het seizoen (veel!)
wij eten per week ongeveer 2 keer pasta, 2 keer rijst (keer gewoon en keer risotto), 1 keer couscous, een keer puree en een keer gewoon patatten.
En dan is het combineren. Couscous, provencaalse saus en een merguez van op de BP. Vis in de microwave met groenten. Risotto met groenten en kip. ballekes met tomatensaus. wok. enzovoort enzovoort.