Chili con carne: het recept.

Toen ik voor de vijfde keer de vraag kreeg wat precies mijn recept is voor chili con carne, vond ik het dringend tijd voor efficiëntie. Het is niet zo handig om dat telkens in een instagrambericht te typen, dus ik zet het even hier.

Laat mij beginnen bij het begin: ik heb eigenlijk helemaal geen recept. Ik sta niet heel graag achter het fornuis, maar eigenlijk ben ik er niet zo slecht in. Net zoals veel dingen in mijn leven, doe ik dat meestal gewoon op gevoel. Bij chili con carne is dat net zo, dat zal nooit twee keer helemaal hetzelfde smaken.

Maar dit zijn alvast de ingrediënten die ik van de week gebruikt heb:

 • sjalot
 • ui
 • wortel
 • paprika
 • maïs
 • witte bonen
 • zwarte bonen
 • look
 • komijn
 • andere kruiden naar smaak
 • rundsgehakt (bij voorkeur, maar gemengd kan ook)
 • chilipeper of gedroogde chili
 • pot pikante saus (zoals arrabiata of zo)
 • passata
 • geconcentreerde tomatenpuree
 • pastasaus (van de Colruyt meestal)
 • tomatenblokjes

Ik ben begonnen met de sjalot en uit te stoven in een grote pot. Als die glazig wordt, voeg ik de look toe om nog even mee te bakken. Daarna voeg ik de worteltje en paprika in geïmproviseerde brunoïse toe met een scheutje groentebouillon. Dat laat ik een hele tijd pruttelen tot de groenten gaar zijn.

Ondertussen bak ik het vlees. Bij gemengd gehakt is boter zelfs niet nodig, dat heeft genoeg vet. Bij rundsgehakt kan dat toch wel handig zijn. Als het vlees klaar is, kieper ik de hele inhoud van de pan bij de groenten. Dan gaat ook de pastasaus erbij, tot ik de verhouding groenten/vlees/saus voldoende vind. Eventjes goed doorroeren.

Daarna voeg ik de maïs en bonen toe, de (gedroogde) chili en kruid ik tot het naar mijn goesting is. Daar zit dus echt totaal geen systeem in, ik proef en blijf toevoegen tot het goed zit.

Daarna laat ik nog zachtjes wat pruttelen. Maar loop niet te ver weg en roer voldoende door. Want zo een aangebrande pot is geen aanrader (ja, ik spreek uit ervaring).

Ik serveer meestal met zure room, verse guacamole, rijst, tortilla chips, gemalen kaas en koriander. Maar dat is persoonlijk. Ik maak ook altijd een gigantische portie, want het werk is hetzelfde en dan kan er een deel in de diepvries voor wanneer het eens handig is.

Ik vind het zelf wel lekker (al heb ik liever chili SIN carne voor mezelf, want gehakt zit niet in mijn vriendenkring).

En aangezien mijn collega’s toch een paar keer hebben bij geschept op de teamvergadering, denk ik dat zij het ook wel konden appreciëren.

Smakelijk!

This entry was posted in Kokeneten, Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Chili con carne: het recept.

 1. Liesbeth Verelst says:

  Hmmm! Lekker!!!!
  Dat ga ik ook eens maken…
  Super leuk geserveerd trouwens!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *