De (quick&easy) keuken van Sofie.

Een tijdje geleden was het hier peter- en meteretentje voor Basiel. Dat is een traditie die we nu toch al een paar jaar volhouden, en elke keer een voltreffer. We hebben natuurlijk leuke mensen gekozen als peter en meter, dus dat zijn automatisch ook gezellige namiddagen (niet ‘s avonds nee, want het is voor en met kinderen, dat is het concept. Dat is zo met een kroost: leve de namiddag!)

Peter en meter etentje, editie 2019.

Het was wel een heel druk weekend, dus ik zag niet meteen waar ik ging kunnen koken. Ik had ook niet veel zin om de dag zelf in de keuken door te brengen. Ik zit liever tussen de mensen. Ik heb zelfs het liefst dat iedereen ook gewoon doet alsof ie thuis is. Dat betekent zelf drinken nemen als je dorst hebt (hey, dan hoef ik niet recht te staan) en eventueel de chipkes aan te vullen als het potje leeg is. Gewoon chill, geen formeel gedoe.

Maar koken dus. Niet mijn favoriete hobby. Ik spring nog elke week een gat in de lucht dat we zijn overgeschakeld op foodbag. Veel beter dan dag na dag te sukkelen met de vraag wat we nu weer eens op tafel zouden kunnen toveren. Sommige mensen vinden het duur, maar wij gaan een pak minder naar de winkel dus doen ook minder op. Bovendien haalt het mijn stresslevel zo gigantisch naar beneden, dat het elke cent waard is.

Ik vind koken eigenlijk alleen gezellig als er mensen bij zijn, zo bijvoorbeeld op een weekendje weg of in een grote keuken of zo. Dan vind ik dat niet erg. Maar als ik ergens anders sta te koken dan de rest van het gezelschap, dan liever niet. En na een lange werkdag van huis, is het er vaak echt te veel aan. Gelukkig dat ik er nu dus niet meer over hoef na te denken. En nog beter dat we af en toe worden uitgenodigd om te gaan eten.

Vorige week mochten we aanschuiven bij San in Gent. De chef heeft elders in het land een tweesterrenrestaurant en dat was er aan te merken. Zo sjiek! Elk gerecht komt daar in een kommetje en eet je met een lepel. Het voelde soms vreemd om zo’n kunstwerkjes gewoon met een lepel weg te happen, maar het was wel echt super lekker. En hey, alweer een dagje niet koken én een romantisch uitje met mijn liefste.

Deze blogpost begint wat uit te hand te lopen, want ik wilde het eigenlijk hebben over gerechten die ideaal zijn als er een bende mensen komt eten. Ik had wat inspiratie gevraagd via mijn lievelingskanaal Instagram en de respons was nogal overweldigend. Aangezien het nogal egoïstisch is om al deze gerechten voor mezelf te houden, dacht mijn genereuze ik om dat even met jou te delen. Dus kijk, hieronder een lijstje van suggesties die zijn binnengekomen. Concept: eten voor een bende én niet veel werk in de keuken. Bij voorkeur ook makkelijk op voorhand te maken:

 • Mexicaanse lasagne
 • Verse lasagne (dat zit in hetzelfde schuitje natuurlijk)
 • asperges a la flamende (kwam ook binnen, maar dat maak je toch best on the spot he?)
 • verse spaghetti met veel groentjes (Maar spaghetti is zo een discussiepunt. De ene wil stukken, de andere wil gladde saus. In ons eigen gezin is dat al een zwaar probleem. Ik ben van veel groeten die je goed proeft, mijn lief wil gewoon rode saus met kei veel vlees)
 • Canneloni (daar ben ik nu zelf niet zo zot van eigenlijk)
 • Veggie tajine met zoete aardappel en pittig yoghurtsausje (Ik heb wel geen tajine. En voor bepaalde mensen is dat te exotisch he :))
 • Lemon chicken van Jamie Oliver
 • Driekleurige aubergine (van Ottolenghi)
 • Rode linzensoep (euh, is dat een volwaardige maaltijd?)
 • Stoofvlees (Echt nog nooit in mijn leven gemaakt. Mijn vader was slager, ik moest dat gewoon uit de pot scheppen. En we hebben (bewust) geen friteuse, dus met wat eet je dat dan? Ovenfrietjes gaat te traag met een grote bende en is hier voorlopig ook geen groot succes)
 • Balletjes in tomatensaus (Je moet mij echt veel geld geven om dat te eten. Ik vind dat echt zo vies)
 • Bouw je eigen hamburger of taco’s (dat soort concepten, me like)
 • volauvent met ovenkroketten (nou. Ik lust echt geen volauvent en als het voor veel volk is, dan is ovenkroketten ook niet te doen he. Dat gaat veel te traag)
 • Pasta aubergine en basilicum (pasta werkt altijd natuurlijk, mmm)
 • varkenswangetjes met kriekenbier (Het is lief, maar nee, bedankt. Ik moet persoonlijk passen voor de twee hoofdingrediënten)
 • Fajitas of carnitas
 • Pannenkoeken (Voor te veel mensen is dat gewoon dessert :))
 • Waterzooi
 • Pastaschotel
 • Luikse sla
 • Rode curry met kip en kleefrijst
 • Kipgehakt met spinazie en kerstomaten in roomsaus

De lijst was eigenlijk nog veel langer. Maar als ik geen screenshots maak van de antwoorden die binnenkomen, verdwijnen die dus ook na 24 uur. Ik zit al met een paar duizenden foto’s waar serieus wat opkuiswerk aan is, dus ik probeer dat toch een halt toe te roepen. Dit is dus even het lijstje waarmee je het zal moeten doen. Maar dat is toch ook al inspiratie voor een paar dagen he?

Uiteindelijk werd het trouwens chili con carne met rijst, gepofte zoete aardappel, verse guacamole, zure room en tortillachips. Als dessert een simpel ijsje met verse aardbeien.

Ik heb niemand horen klagen.

(En ik maak het straks opnieuw voor de teamvergadering van morgen. Sorry voor de spoiler collega’s)

En nu we toch bezig zijn: wat is jouw quick & easy favoriet voor een grote groep mensen?

This entry was posted in Kokeneten. Bookmark the permalink.

14 Responses to De (quick&easy) keuken van Sofie.

 1. mie says:

  Na het binnengekomen lijstje wilde ik dus keihard roepen: “En chili ???!!!”
  Voor de rest kan ik mij nogal vinden in de minpunten van de verschillende gerechten.

 2. Veerle says:

  In januari hadden we hier een uitgesteld verjaardagsfeestje (de zoon en één van mijn broer zijn dochters zijn decemberkinderen), eerste plan was winterbbq (mijn broer ging vanalles bakken) maar was door een verandering van job voor mijn broer de dagen ervoor geen optie meer dus zijn we gegaan voor paella (één pan met vlees en één pan met vis) voor de volwassenen en hadden we spaghetti voorzien voor de kinderen (zodat die eerste konden eten)…nu moet ik wel zeggen dat onze buren fantastisch lekker paella maken dus ik ga gewoonweg een paar deuren verder afhalen (paella De Prins, vanaf 4 personen dus de groep moet zelfs niet gigantisch groot zijn)…gasfles, vuurtje en pan (met tip hoe je moet opwarmen)…

 3. Lise says:

  – Osje, ballen in tomatensaus: zalige balletjes maken en een goeie provençaalse saus; zo werkt dat bij ons, dus wel dik ok normaal :d.

  Airfryer!! als antwoord op je ‘oven’frietjes. Wij hebben een friteuse, maar gebruiken die veel te weinig. De airfryer is een fantastisch antwoord daarop. Vooral omdat je daar dus niet enkel frietjes of zo in maakt ;). Onze kip gaat tegenwoordig altijd in de airfryer bijvoorbeeld. Megahandig: gewoon er in leggen, opzetten en 10 à 15 min later nog eens kijken en klaar! Niks meer omdraaien en kijken of ie verbrandt of niet. Hallelujah!
  Ik ben er zelfs in geslaagd om er à l’improviste een aardappelgratin in te maken; je weet wel, dat ding dat altijd mislukt omdat de aardappelen niet gaar zijn, of de saus niet gebonden of whatever. Gewoon perfect helemaal out of the blue. Ik ben megafan!
  De kroketjes van mccain vind ik superlekker; en er zijn steeds meer producten voor de airfryer/oven. Check AH overigens daarvoor. Er is ook een facebook-groep waar superveel lekkere gerechten voorbijkomen. Dus, echt wel de moeite :D. Heb me de aankoop nog geen seconde beklaagd! (en we hebben daar ook al kerstfeestjes mee gedaan, met die ovenkroketjes; gebeurt vaak zelfs. Met een man of 14 lukt dat wel, dus niet onoverkomelijk voor je meter-peter etentje 😉 )

  Voor de quick&easy: mmm, we doen vaak dus pastabuffetje (pasta met zalm/spinazie; macaroni met kaas&hesp en dan de gewone bolognaise zoals die bij ons in de familie gemaakt wordt – geen groenten ;p ). BBQ staat ook vaak op ‘t programma, we flansen dan wat in elkaar; overdrijven met groenten doen we niet dan.
  En als ik volk heb, dan doen we vaak dingen zoals partywok, gourmet, … allemaal dingen waar je gewoon wat aan voorbereidt, en daarna samen aan tafel de mensen zelf laat koken. Altijd een voltreffer en voor iedereen wat wils!
  En ja, er zijn nog altijd dingen lekkerder in de gewone friteuse, maar hey, je overleeft dat zonder ook ;).

  • Sofinesse says:

   Maar een airfryer wil ik dus ook niet. Want dat pakt gewoon te veel plaats in. Ik heb een heel kleine keuken en geen berging, dus waar steek je dat ding dan? Ik droom op zich ook van een Kitchen Aid of zo, maar als je dat nergens kan zetten, dan liever niet. En zo’n dingen schoonmaken: I hate it :). Dus kijk, voorlopig blijven we bij frietjes van de frituur. (De gratin van AH vind ik trouwens ook niet slecht, met wat extra kaas over toch ;))

   • Lise says:

    Mja, als je dat gebruikt in plaats van oven/pannen op ‘t vuur; kan je dat daar gewoon laten staan en alle dagen gebruiken. Da’s idd wel minder. Je kan dat ook meenemen op de camping trouwens ;). Ik kuis dat dus niet hé… allé, de mandjes gaan gewoon in de vaatwasser, voor de rest heb ik daar nog niet echt iets aan gedaan buiten de occasionele vod erover gooien (I hate cleaning too).
    Lol, ik vind van die gekochte altijd wel een vreemd smaakje hebben; dus ik prefereer de zelfgemaakte. Er is 1 resto bij ons in de buurt waar ze superlekker is, dus als we daar eten maak ik de geweldige combinatie van steak of schnitzel of whatever met gratin.
    Wij eten overigens ook weinig tot geen frietjes van de frituur lol. Ik denk dat onze Seppe een jaar of twee geleden (toen was hij 10) voor de eerste keer bij ons thuis frietjes van de frituur at :D.

 4. Delphine says:

  Wij lenen bij bezoek vaak het tafelmodel pizzaoventje van mijn ouders. Hierin bak je mini pizza’s, beetje a la gourmet dus. Het is idd weer een toestel maar in onze familie ddelen we zo’n zaken met elkaar zodat ieders maar 1 iets moet opbergen.

 5. Bea says:

  Een thermomix is de max!!!

 6. Anneke says:

  hier altijd een topper: Kip+gebakken krieltjes van de kippenkraam! appelsmoes en/of salade dabei en iedereen happy 🙂

 7. Geraldine says:

  Waarom vraag je eigenlijk nog suggesties als je toch op quasi alles wat mensen suggereren commentaar hebt?

  • Larissa says:

   Inderdaad Geraldine, ik vroeg me net hetzelfde af.

   • Liesbet says:

    Iedereen heeft toch dingen die hij niet lust? En er is toch ook positieve commentaar? Je vraagt suggesties om er degene die je goed vindt uit te halen, zo vreemd is dat toch niet. Bij hetzelfde lijstje heb ik evenveel commentaar, maar meestal bij heel andere gerechten! Pannenkoeken als maaltijd bvb, dat doen wij wel af en toe. Ik vind dat de commentaar het lijstje net leuk maakt om te lezen. Nog een suggestie, probeer eens iets Peruaans, lomo saltado bijvoorbeeld.

 8. Klara says:

  Als het nog informelere mag: een grote pot maaltijdsoep (of twee verschillende), vers brood, kruidenboter en garnituurshizzle. Heb ik al enkele keren gedaan voor vriendinnenlunchke in herfst en winter. En ik zag het nadien ook hier passeren: https://cupofjo.com/2019/01/host-to-host-soup-group/

  (Bijkomend voordeel: als er soep over is, kan je het invriezen en ben je er zelf nog iets mee!)

 9. Liese says:

  Ik doe veel een ontbijt voor grote groepen. En tegen 11u is het aperitieven en dan als middagmaal al die overschot van het ontbijt opeten😂

 10. Vroeger thuis aten wij stoofvlees ofwel met frietjes, ofwel met aardappelen en appelmoes, dan is het misschien wel doenbaar? Wij zijn hier wel fan van ovenfrietjes (ook bewust geen friteuse en aangezien Zwitsers niet meedoen aan het hele frituurgebeuren is het dat of geen frietjes 🙂 ) en zijn tot nu toe aan 8 volwassenen geraakt, zonder dat iemand moest wachten (met twee ovenplaten). Maar het klopt wel dat je een lekker type frietjes moet vinden; ze zijn niet allemaal even goed. Ik kan je de mijne wel aanraden, maar aangezien het het biohuismerk van een supermarkt hier is, ga je daar ook niet veel aan hebben 🙂

  Laatste keer waren we hier met negen volwassen en en toen hebben we zelfgemaakte pizza’s gegeten. Ook weer met beide ovenplaten gewerkt en van zodra de eerste twee pizza’s uit de oven waren, de volgende tweede erin. Zo heeft iedereen continu wel één à twee stukjes te eten en tegen dat die op zijn (pizza heeft ook niet zo lang nodig) zijn de volgende er al. Niemand horen klagen dat het te traag ging, waar ik op voorhand wel wat schrik voor had 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *