Zeepjes maken.

Ik hoef je niet te vertellen dat de eindejaarsperiode voor onze familie enorm beladen was. In de maand dat we mijn broer in de grond stopte, voelde het heel dubbel om ook te ‘feesten’. Tegelijkertijd is samenzijn zo verschrikkelijk belangrijk, soms ook het enige wat het een beetje draaglijk maakt. En gelukkig lopen er ook gewoon kinderen rond, die je dwingen tot de orde van de dag. In het geval van Kerst en Nieuwjaar dus ook tot cadeautjes.

Toen kwam het moment waarop de kindjes hun nieuwjaarsbrieven gingen voorlezen. Dat was natuurlijk moeilijk, want Estée had een nieuwjaarsbrief voor haar peter die er niet bij was. Die er niet meer bij wilde zijn. Ik kreeg toen de vraag om het peterschap van mijn broer over te nemen. Iets wat ik uiteraard niet kon weigeren. Het voelt heel dubbel zo’n geadopteerd meterschap, maar langs de andere kant is er maar één ding echt belangrijk: Estée. Dat het leven voor haar kan doorgaan, zoals daarvoor. Dat zij naast al die lieve familie, nog iemand anders heeft die haar extra in de watten legt. En dat ben ik.

Ik begon dus onmiddellijk met plannen te maken. Want de lat lag hoog om een toffe meter te worden. Aangezien Estée heel graag knutselt, besloot ik op zoek te gaan naar een knutselworkshop. Na wat googlen kwam ik terecht bij De Banier. Als Gevoelige Citta moest ik mijn scoutshart even opzij zetten voor de winkel van de Chiro, maar het klonk zo goed dat ik het niet kon laten liggen.

Ze organiseren daar wel meer workshops, maar helaas zitten die snel vol. Ik heb in januari gereserveerd voor half april, en ik kon er nog net bij voor de workshop zeepjes maken. Officieel voor moeder en dochter, maar verse meter-metekind was zeker ook een optie.

We gingen naar huis met een buit aan gepersonaliseerde zeepjes, heerlijke gesprekken (Estée is zo een zalige babbelkous!) en een fijne herinnering aan onze eerste officiële meter-metekind-activiteit.

Die zaterdagochtend stonden we om 10u met onze lege blikken aan de deur. Ik kon op voorhand totaal niet bedenken waarom. Maar dat bleek dus om de zeep au bain-marie in te smelten. We kregen een blok speciale doorschijnende zeep en een blok witte, allebei om te smelten (uiteraard te koop in De Banier, of wat had je gedacht?). Verder kleurstof, vormpjes en letters. En dan begin je gewoon te spelen. Laagjes, vormpjes, kleurtjes. Als de zeep vloeibaar is, kan je er alles mee doen. De eerste vijf minuten leek het moeilijk, maar uiteindelijk was het gewoon een gezellige (maar gemakkelijke) knoeiboel. We brainstormden over de combinaties van kleuren, laagjes en vormpjes. Dat waren soms heel serieuze gesprekken, want je gooit niet zomaar oranje bij groen.

Tips voor nog andere leuke activiteiten zijn welkom in de comments! Want ik heb nog niet zoveel meter-ervaring (en van dochters weet ik ook niet zoveel, insert knipoog).

En ik wil het echt goed doen. Voor Estée én voor Thomas.

This entry was posted in Liefde, Rapporteren. Bookmark the permalink.

12 Responses to Zeepjes maken.

 1. Delphine says:

  proficiat met je meterschap (ook al is de reden waarom uiteraard niet leuk)
  wij gingen vorig jaar met het metekindje van mijn man (toen 9) naar het koninklijk paleis geweest (is open in juli), ze vond dit super

 2. Vanessa says:

  https://www.atelier-steengoed.be/content/kind-ouder-workshop
  Servies beschilderen bij steen-goed in Lier. Zeker een aanrader!

  https://pranayogakaren.wordpress.com/ouderkindyoga/
  Of ga eens voor yoga in het thuisdorp, ook fijn om te doen 😉

 3. Heidi says:

  Crealief in Deinze heeft heel leuke workshops (hairstyling, juweeltjes, naaien). Ik wil er eigenlijk zelf ook al lang een hairstyling workshop volgen samen met mijn dochter maar het is er helaas nog niet van gekomen. Maar misschien is het wel iets voor jou en Estée. Veel plezier alvast samen!

 4. Hilde says:

  Sophie, in Lier is er Atelier Steengoed waar ze workshops geven om servies te beschilderen. Ik heb er al veel goeds van gehoord. En je gaat naar huis met een persoonlijke herinnering: koekjesschaal, mok, bord, …
  Hoe moeilijk ook, goed bezig!

 5. liefste meter… ge kent het wel.
  Ik denk dat gewoon een wandelingetje aan ze en een etentje of een cremeke ook al heel fijn is. het mooiste wat je iemand kan geven, is je eigen tijd. Dus eigenlijk, gewoon gezellig een filmpje kijken in de zetel met de favo chips bij de hand, is ook mooi 😉
  it’s just around the corner. …

 6. Els says:

  Ben zelf ook 3x (!) meter, waarvan ik er bij 1 ook het meterschap “overgekregen” heb (van ex-schoonzus die geen meter meer wou zijn …). Het voelde idd heel raar in het begin om een beetje een surrogaat meter te zijn, maar ondertussen zijn we dat vergeten.
  Een dagje naar meter komen, of iets met de meter doen, was hier altijd een succes. Ze vroegen ze zelf naar!
  Samen gaan sushi eten, komen logeren (en ook bij kletsen met hun nicht/neef hier), …
  Nu zijn ze 20, 18 en 16.

 7. Hilde Van den wijngaert says:

  Je bent één topmeter voor Estée ..en onze Thomas kijkt toe van hierboven…

 8. Annick De Coninck says:

  Ik ben ervan overtuigd dat jij dat meterschap héél goed gaat doen, Sofie! Ook al zijn de omstandigheden waarin je het geworden bent verre van ideaal… Misschien kan je eens kijken bij Atelier Artuur in Kapelle-op-den-Bos? Deze kleuterjuf (Freya) organiseert stempelworkshops voor groot en klein + heeft een winkeltje met allerlei leuke ‘hebbedingetjes’ voor meisjes (ook groot en klein ;-))

 9. pieke says:

  Ik kom steeds terug bij dit bericht omdat ik, als nabestaande van iemand die dezelfde stap nam, zo geraakt ben door het zinnetje “Die er niet meer bij wilde zijn”.
  Ik wens je van harte toe dat je hier ooit zal kunnen zeggen: “die er niet meer bij kon zijn”
  Tenminste, dat is wat ik ten diepte geloof: Deze afschuwelijke keuze maakt iemand niet omdat hij niet meer wil, maar omdat hij niet meer kan.

 10. Liesbeth Verelst says:

  Heerlijk verhaal.
  Proficiat meter. Proficiat met je aanstelling.
  Nog even en jullie zijn van camping living verlost en uitkijken naar dat weekje Frankrijk. Allemaal dingen om te koesteren.

  Dikke knuffel
  Liesbeth

 11. Sofie says:

  Colruyt Group Academy organiseert ook workshops voor kinderen samen met mama/papa/meter/peter/… Ze hebben een locatie in Melle. Een aanrader! 😉

 12. Britt says:

  Samen juwelen leren maken bij Zahia, aanrader!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *