Waar Sofie haar verbouwinspiratie haalt.

“Liefste droomfabriek,

Het is mijn droom om in elk huis dat ik wil te mogen binnenkijken. Gewoon met de auto rondrijden in Vlaanderen en als ik een huis zie waar ik binnen wil, dat dat ook gewoon mag. Het zou geweldig zijn als jullie dat voor mij zouden kunnen regelen. Groetjes, de 11-jarige Sofie.”

Samen met de droom om ooit eens in het ziekenhuis te mogen liggen (ja raar, I know), stuurde ik dit ooit naar Bart, Rani en Sabine. Mijn brief is helaas nooit uitgekozen. Maar ik vind het nog altijd een leuke droom.

Ik heb uren en uren (en uren) op mijn tienerbureautje plattegronden zitten tekenen. Ik vond huizen ontwerpen echt heerlijk, het bracht me ook altijd tot rust. Op een bepaald moment wilde ik echt architect worden (naast actrice dan). Maar toen bleek dat wiskunde daar een essentieel onderdeel van was, werd het plan meteen van tafel geveegd.

Maar interieur, de indeling van een ruimte, kleuren, vormen – ik ben daar echt heel graag mee bezig. Als ik een ruimte binnenstap, begint mijn hoofd onmiddellijk plannetjes te maken. Ik kan het absoluut niet tegen houden, ik wil meteen inrichten. Dat gaat gewoon vanzelf.

Ik kreeg onlangs de vraag waar ik mijn interieurinspiratie vandaan haal. Maar aangezien het nogal blasé overkomt om te zeggen ‘uit mijn hoofd’, ben ik eens beginnen na te denken. Ik doorpluis geen woonmagazines, ik heb zelfs Pinterest nog maar recent in mijn hart gesloten. Ik hou gewoon altijd en overal mijn ogen open. Al-tijd. Al mijn hele leven.

Ons vorige huis

Bovendien heb ik een serieuze guilty pleasure, al voel ik me er totaal niet schuldig over. Ik ben stapelzot van verbouw- en huizenprogramma’s. Maar echt, stapelzot. Hier een overzicht van mijn favoriete programma’s:

House Rules (Australië)

Deze reeks is soms te bekijken op Vitaya, maar helaas niet op dit moment. Ik heb er al een stuk of vijf seizoenen van gezien en het is de max. Onlangs was ik over the moon toen designsexperte Carolyn via Twitter antwoordde op mijn vraag. DE Carolyn van House Rules. Het concept is simpel: een aantal koppels verbouwt elkaars huis volgens een aantal regels (de house rules). Uiteraard gaat dat gepaard met de nodige struggles, maar eigenlijk interesseren de intriges me niet zo. Ik kijk vooral voor onthullingsdag.

In Nederland hebben ze ook een versie. De vorige reeksen vond ik niet zo geslaagd, maar de versie 2018 was best te pruimen. Als er een volgend seizoen komt, ben ik opnieuw van de partij.

Blind gekocht

Nog maar net begonnen, maar ik ben al helemaal verkocht. Met de nodige reserves, want dat eerste huis was onmogelijk zo te verbouwen met een budget van 50.000 euro. Maar dat kan me niet deren, ik vind het heerlijk om naar te kijken. En me te ergeren aan mensen die nergens kunnen doorkijken als ze een huis binnenstappen. Bij mij gaat dat automatisch. Al komt het verbouwprijskaartje niet altijd automatisch mee, haha. Maar ik zie altijd de mogelijkheden, altijd. Super programma, echt mijn nieuwe favoriet.

Huizenjagers

My cup of tea. Dat is namelijk helemaal wat het is: binnenkijken in verschillende huizen. Hoeveel een verbouwing kost kan ik niet altijd inschatten, maar met de waarde van een huis zit er ik zelden meer dan 20.000 euro naast. Gelukkig weet ik ruim op voorhand wanneer er een nieuw seizoen aankomt, want mijn vriendin Anke is de stem van het programma. (Wat een natte droom trouwens, een huizenprogramma mogen inlezen!)

Verder kom je al heel ver met wat zappen op TLC, Vitaya, Fox… Daar volg ik met een half oog programma’s die voorbijkomen. Dat betekent dat ik ze niet speciaal opneem, maar er wel al genoeg afleveringen van gezien heb om er van te kunnen meespreken: Masters of Flip (ook al ga ik meestal compleet niet akkoord met hun vreemde lay-out), alle programma’s met Sarah Beeny (zoals bijvoorbeeld ‘Double your house for half the money’) of Million Dollar Listing.  In het verleden ook grote fan van dingen als Ons Eerste Huis, De Huisdokter, The Block Of Help – mijn man is een klusser.

Maar mijn verbouwinspiratie komt dus vooral van kijken. Naar televisie, maar net zo goed  kijken naar wat ik overal tegenkom. Mijn oog valt er altijd en overal op.

Ik ben daar allemaal graag mee bezig, dat is een feit. Ik zou het bijvoorbeeld geweldig vinden om huizen esthetisch op te smukken om ze vlotter te verkopen. Of gewoon, een budget krijgen en dingen mogen veranderen bij mensen. Heerlijk moet dat zijn! Sofie de huizendokter, bring it on!

Maar misschien moet ik gewoon eens beginnen met ons eigen huis. Over een week of acht kan het inrichten hier – eindelijk – beginnen. Als ik heel hard mijn best doe, kan ik het einde van camping living al een heel klein beetje ruiken.

(PS: Het zou logisch zijn om hier meer foto’s bij te plaatsen, maar er is iets mis met mijn wordpress. Maar mijn IT’er gaat dat wel oplossen. En ondertussen kunt ge mij gewoon volgen op Instagram he, via @sofinessetje ;))

This entry was posted in Thuis en al. Bookmark the permalink.

11 Responses to Waar Sofie haar verbouwinspiratie haalt.

 1. Sofie says:

  <3 House Rules

  Programma's met huizen en zowat elk programma over bevallingen… ik heb ze allemaal gezien. Bestaat er eigenlijk betere tv? 😉

 2. Lise Buelens says:

  Wij volgen nu toch weer een seizoen van house rules… 4? Ook megafan. De Nederlandse versie vond ik vreselijk…. Die hebben we na anderhalf seizoen buitengegooid. Maar al die andere programma’s, hell yeah! Laat maar komen 🙂

 3. Liesbeth Verelst says:

  Hey Sofie,

  Ik loop om die reden graag in de Ikea rond.
  Daar zijn ze zo creatief met ruimte.
  En misschien raar: als ik een slechte dag heb ga ik opruimen, of een ruimte anders inrichten. Of een lade of kast echt uitmesten.

  Ik vind grote opruiming programma’s daarom tof. Mensen die ontspullen en van een heel rommelig huis iets heel een maken. Maar

  Grtjes
  Liesbeth

 4. Liesbeth Verelst says:

  Iets heel zen maken dus.

 5. Hihi, wat een schattige wens voor de droomfabriek 🙂 Ik doe dat ook heel graag, inrichten en nadenken erover. Tijdschriften en tv-programma’s lees/bekijk ik af en toe, maar daarnaast inderdaad vooral veel rondkijken.
  Een van de schoonste complimenten was toen een vriendin voor het eerst in ons huidige appartement kwam en zei dat het “duidelijk de woning van een architect is”. Misschien onnozel, maar ik werd daar echt blij van 🙂

 6. Ik zie die programma’s ook allemaal zo graag! Het valt me op dat je “Een frisse start met VTWonen” niet vermeld, met die twee geweldig sympathieke zussen Guillemine en Ozanne (op Vijf). Als je dat nog niet gezien hebt, is dat zeker een aanrader! Daarin verhuist een koppel/familie/vriendengroep naar een ander huis, maar dat nieuwe huis wordt eerst onder handen genomen door Guillemine en Ozanne. En zo mooi altijd!

 7. Sofie says:

  Bouw- en verbouwprogramma’s als guilty pleasure… Niks guilty aan denk ik dan. En om je lijstje nog verder aan te vullen: The House that 100k Built, George Clarke’s Amazing Spaces, Grand Designs, Restoration Home, Building the Dream, en de ultieme binnenkijk-TV: Escape to the Country. Die laatste zit al aan z’n 18de seizoen ofzo, dus uren kijkplezier gegarandeerd!

 8. Anna Berg says:

  Zo herkenbaar allemaal. Ik kijk ook vaak naar Escape to the country op BBC. En als we in de Provence zijn kies ik altijd b&bs met interieurs die ik mooi vind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *