Mijn migraine.

Ik heb het lang niet geweten. Ik dacht dat ik gewoon af en toe heel vervelende bonkende hoofdpijn had. Migraine kwam niet in mij op, want dat was toch met overgeven en in een donkere kamer liggen? Pas toen ik tijdens de zwangerschap van Felix ook aura kreeg, legde de huisdokter (waartegen ik nooit eerder over de hoofdpijn had gesproken) de puzzel. “Natuurlijk is die bonkende hoofdpijn migraine Sofie, dat komt in verschillende vormen hoor.”

Mijn vorm: bonkende hoofdpijn. Meestal langs de linkerkant. Draaglijk zolang ik niet beweeg, compleet ondraaglijk als ik bijvoorbeeld voorover moet buigen. Andere bewegingen lukken dan alleen heel traag en met toegeknepen ogen. En toen kwam er nog aura bij.

De eerste keer was dat heel akelig. Ik had geen idee wat er gebeurde, maar op een paar minuten tijd was ik mijn zicht verloren. Eerst een klein vlekje (zoals bij een foto met flits), maar al snel een compleet spinnenweb. Lezen is gigantisch moeilijk tijdens zo’n aanval en het kan tot een uur duren. Als het mogelijk is, ga ik met gesloten ogen op mijn zij liggen tot het voorbij is. Maar de laatste aura-aanval was op de trein, dan is dat nogal moeilijk. Dat was echt hopen en bidden dat ie op tijd over zou zijn.

In ongeveer de helft van de gevallen volgt er meteen bonkende hoofdpijn op een aura. In de andere helft komt die niet (hoera!) of uitgesteld. Maar niet elke migraine-aanval begint met aura, soms is er ook ‘gewoon’ hoofdpijn.

Ik heb ook een belachelijke overgevoeligheid aan licht. Mijn lief lacht mij daar gigantisch mee uit en vindt dat ik het probleem alleen maar erger maak door zo vaak een zonnebril te dragen, maar hij voelt niet wat ik voel. Als het licht te hard binnenkomt, dan krijg ik echt instant hoofdpijn. INSTANT, echt verschrikkelijk. Het lijkt alsof er iemand met zijn volle gewicht op mijn ogen duwt en de druk in mijn voorhoofd stijgt. Met de juiste zonnebril (dat is er helaas maar ene, een lelijke sportzonnebril van Decathlon), kan ik het tegenhouden. Maar zonnebrillen die langs boven licht doorlaten, zijn eraan voor de moeite. Ik hou het geen twee minuten uit. Pijn, echt enorme pijn.

Ik zie er dus vaak belachelijk uit. Putje winter, zelfs bij regen, fiets ik meestal met zonnebril. Soms komt de pijn door de zon, maar ook de strafheid van het daglicht kan echt te hard zijn. Om nog maar te zwijgen van die ene spot in de yogales, die mij bij bepaalde houdingen in het gezicht schijnt en me compleet misselijk maakt. Als ik alleen thuis ben, doe ik dus vaak het rolluik naar beneden. Want anders schijnt de zon binnen, en dat moet ik in mijn huis met zonnebril zitten.

De laatste tijd zijn de aanvallen veel frequenter. Niet altijd even intens, maar zoveel vaker. Waar ik vroeger misschien één keer per maand echte hoofdpijn had, moet ik er nu vaak meerdere keren per week tegen vechten. Dinsdag werd ik wakker en nog voor mijn ogen open waren, was die druk er al. Ik kan het u zeggen, dan spring je niet gezwind uit bed. Dan is het vechten.

Ik heb medicatie lang afgezworen. Voor de geboorte van Felix had ik zelfs nog maar amper een Dafalgan genomen in mijn leven. Ook bij die bonkende hoofdpijn dacht ik daar niet aan, ik vond het gewoon flauw om daarvoor een pilletje te nemen. Bovendien helpt het ook niet echt, dus never mind.

Maar nu is functioneren echt te moeilijk geworden. Als ik niet af en toe paracetamol neem, Excedryn of Naproxen, dan kom ik gewoon de dag niet door. Al zijn er ook dagen dat het gewoon niets helpt. En eerlijk is eerlijk, zelfs zonder hoofdpijn is het vaak al moeilijk om de dag door te komen. Maar ook: misschien is het niet erg genoeg, want ik ben nog geen enkele dag in mijn leven echt geplooid voor deze kwaal. Als er van mij verwacht wordt dat ik er sta, dan sta ik er.

Door de operatie aan mijn baarmoeder heb ik even de pil moeten nemen, dat was een drama. Toen waren de aanvallen zo fel en zo kort op elkaar, dat was gewoon niet menselijk. Nu is het iets beter, maar de aanvallen zijn nog steeds heel frequent.

Ik ben er eigenlijk nog nooit mee verder gegaan, omdat het me zo’n kwaal lijkt waar je toch niet veel aan kan veranderen. Waar dokters zelf geen raad mee weten of het niet helemaal serieus nemen. Maar misschien is dat een vooroordeel van mezelf.

Het zou ook kunnen dat mijn lichaam me iets duidelijk wil maken, maar ik kan zelf ook wel bedenken dat ik eigenlijk rust nodig heb. Het is bijna een jaar geleden dat ons afscheidsthema begon te lopen, en sindsdien is er nog geen ruimte geweest om iets te verwerken. Anderzijds weet ik niet of rust de migraine echt zou kunnen wegnemen, want ik denk dat er ook een sterke hormonale ondertoon mee gemoeid is.

Het positieve punt blijft wel dat ik nooit moet overgeven. Ik heb namelijk een overgeeffobie, dus chanceke. Het negatieve punt is dat het steeds moeilijker wordt om ermee te leven.

Stomme (hoofd)pijn. Nog patiënten in de zaal? Hoe heb jij ermee leren leven? Of zelfs een oplossing gevonden?

This entry was posted in Mens erger je niet!. Bookmark the permalink.

26 Responses to Mijn migraine.

 1. Veerle says:

  Heel herkenbaar…toen ik werkte (ondertussen al hele tijd in ziekteverlof) had ik dat heel vaak (motiulium instant en dafalgan smelttabletten zaten standaard in mijn handtas om een aanval zo snel mogelijk te trachten onderdrukken.
  Zonlicht rechtstreeks in mijn ogen, flits van een spot op een concert….allemaal ttiggers voor mij…verlichtingswinkel is een hel…
  Moest ik er terug last van krijgen dan maak ik een afspraak bij Profess Koen Paemeleire in het UZ in Gent, specialist op het domein migraine

 2. Heidi says:

  Zwaai, hier nog een migraine/hoofdpijnlijder 🙁 Als je hoofdpijn hebt, wil je alles proberen om er snel vanaf te geraken…
  Heb verschillende soorten hoofdpijn waar telkens een andere remedie helpt. Wat mij goed geholpen heeft was een osteopaat. Na een paar behandelingen bleef ik maandenlang zonder migraine. Als ik op korte tijd een paar aanvallen heb, boek ik weer eens een sessie en meestal ben ik er dan weer voor even vanaf. Heb ook geleerd van, als ik een aanval voel opkomen, meteen iets te nemen want als ik wacht helpt de medicatie vaak niet meer.
  Ik ben trouwens ook fan van die zonnebril! Net omdat die echt alle zonlicht afschermt 🙂 Ik heb sinds een jaartje ook een bril die blauw licht filtert als ik aan de computer zit. Zou ik ook niet meer kunnen missen. (https://www.livingbythesea.be/blauw-licht-filter-bril/)
  Hopelijk vind je snel wat bij jou werkt!

 3. Annelies says:

  Zo herkenbaar. Overgeven moet ik niet. Bij mij start het met aura en oorsuizen. Dan móet ik medicatie nemen. Nadien krijg ik bonkende hoofdpijn. De laatste keer hielp de medicatie niet en kon ik alleen liggend in de zetel met de ogen dicht afwatering. Ik heb het sinds ik mama ben. Van vermoeidheid, maar soms ook door te veel suikers te eten (denk ik). Dat probeer ik nu te minderen. Het gekke is dat ik het ook snel krijg als ik mijn lenzen draag.

 4. Caro says:

  Hey Sofie, hier ook een migrainepatiënt. Ik neem sinds twee jaar elke dag een bètablokker en dat heeft mij heel goed geholpen. Levenskwaliteit serieus mee op vooruit gegaan. Van twee tot drie aanvallen per maand (die telkens drie dagen duren) naar een paar aanvallen per jaar die telkens maar een dag of max twee duren. Bespreek het eens met je arts zou ik zeggen.

 5. Inez says:

  Ik heb een hele tijd (1 jaar) preventief Inderal 80mg ingenomen. Omdat bij mij pijnstillers niet meer hielpen, en mijn frequentie van aanvallen ook opliep.
  Vaak ontstaat migraine door bloedvaten die tijdelijk vernauwen en dan weer verwijden. De exacte werking van een betablokker (oa. Inderal) is niet echt gekend bij migraine, maar het zou toch een positieve werking hebben op de bloedvaten. Wat bij mij ook effectief het geval was!!! Helaas namen ze Inderal 80 mg uit de handel (daarna kort overgeschakeld op 2 x 40mg – eentje ‘s morgens, eentje ‘s avonds – maar dan vergeet je snel een pilletje te nemen). De betablokker heb ik daarna afgebouwd, en ja hoor… daar was de migraine weer. Terug naar de huisarts, en hij stelde opnieuw een jaar betablokkers voor, deze keer bisoprolol 5 mg … ZALIG!! Die verdomde migraine verdween weer. Na dat jaar zeer veel angst om te stoppen met de betablokker… Maar ik was er eindelijk vanaf!! Hout vasthouden, maar zelden heb ik nog een migraine aanval, eerder een klein beetje hoofdpijn.
  De migraine is bij mij begonnen tijdens mijn studies aan de hogeschool, waarschijnlijk was stress dus wel een uitlokkende factor…
  Zeker ook oppassen met migraine in combinatie met bepaalde anticonceptiepillen. Mijn huisarts heeft mijn anticonceptie aangepast nadat ik te maken kreeg met migraine. Omdat mensen met migraine vaker kans hebben op het ontstaan van bloedstolseltjes. Ik kreeg dus een andere pil, die minder risico op stolsels geeft.

  Migraine is de hel! Ik duim mee voor een snelle oplossing.

 6. Nathalie says:

  Hey Sofie,
  Zo herkenbaar (jammer genoeg).
  Hier ook meerdere malen per week migraine. Bonkende pijn aan mijn rechterslaap waar bijna niets tegen helpt. En dit al 5 maand, meerdere huisdokters bezocht en medicatie uitgeprobeerd (tevergeefs). Ik kom niet in aanmerking voor preventieve medicatie (betablokker) door lage bloeddruk. Heb het ook vaak bij het opstaan, ogen opendoen en merken dat je barstende hoofdpijn hebt, niet leuk aan de dag beginnen zoals je zegt.
  Zelf heb ik nu een bloedonderzoek laten doen (conclusie groot ijzer & vitaminen tekort) & op eigen initiatief een osteopaat bezocht.
  Frequentie van de aanvallen is aan het verminderen & merk persoonlijk dat stress een hele grote rol speelt bij mij (recent mijn job verloren , sindsdien 4x per week migraine).
  Soms denk ik ook dat voeding een rol speelt, een mens zoekt op de duur overal oorzaken achter.
  Ik hoop dat je snel een oplossing kan vinden, want migraine is inderdaad afzien.

 7. Katrien says:

  Hoi Sofie!
  Ben zelf ook al jaren migraine-patient. Bij mij ontdekt toen ik nog kind was, vanaf ik met de pil startte was het meer onder controle. Eens ik mama ben geworden was dit jammer genoeg niet meer het geval. Ik ging nooit de deur uit zonder dafalgan, brufen of excedryne. Vorig jaar was het zo erg dat ik de dag niet doorkwam zonder pijnstillers. Uiteindelijk ben ik via via bij een voetreflexologe terechtgekomen. Daar ontdekt dat het buiten hormonaal ook stress gerelateerd was bij mij. Na enkele sessies van een uur was mijn migraine weer onder controle. Nooit durven hopen dat dit zou helpen en ik eindelijk weer zonder die verdomde pillen kon functioneren. Ik kan je dit echt aanraden! Baat het niet dan schaad het niet, en intussen heb je er een uurtje ontspanning bij want het is zeker niet onaangenaam ;-). Intussen is het een half jaar geleden, sinds kort af en toe terug hoofdpijn dus tijd om nog eens terug te gaan. Maar liever dit dan constant aan de pillen want dat is allesbehalve gezond. Ik hoop voor jou echt dat jij ook snel een oplossing vind!

 8. Stefanie says:

  Wat bij mij helpt:
  – snel iets nemen zodra ik een aura zie (1g Dafalgan)
  – genoeg slapen = absolute prio. Op tijd erin en niet te vroeg eruit .
  – te intense sporten vermijden (bv lang aan 1 stuk zwemmen)
  – voedsel triggers opsporen. Bij mij bv kappertjes en rauwe ui.

 9. lentebloem says:

  Hier ook migrainepatiënt, zelfs als kind al. Hier wel met overgeven en zo. Het is hier fel geminderd door mijn voeding onder de loep te nemen. Ik kan zelfs voorspellen aan de geur en smaak van iets of ik er migraine van ga krijgen. Ik drink ondertussen geen alcohol meer (was al superweinig) en probeer koemelkvrij te eten (lees: op verplaatsing doe ik niet moeilijk). Ik krijg het vaak van geuren (felle parfums en omgevingsgeurtjes)

  Voor de rest probeer ik genoeg te slapen. Stress is ook een trigger, maar helaas heb je dat niet altijd in de hand. En geen hormonen meer hier. Dat scheelt ook een flinke aanval. Sinds ik overigens ‘gezonder’ en natuurlijker ging eten, heb ik minder last van mijn ms, terwijl ik vroeger dubbel liep van de pijn.

  Ik kreeg indertijd de raad van de neuroloog om een voedingsdagboek bij te houden. De piste van voeding is echt niet vergezocht.

 10. Wenne says:

  Hoi Sofie,
  Hier een voormalige migraine patiënt, ik herken me erg in jouw verhaal, alles was bij mij van toepassing + nog wat verlammingsverschijnselen erbij zolang de hoofdpijn er was. Zelfs met Sumatriptan was het niet over. Toen ik zwanger werd, verdween de migraine, maar kwam nadien terug with a vengeance. Dus ik zocht mij zot op het internet, hoe kon ik hiervan af geraken? Ik las iets over acupunctuur en ook iets over een soort piercing in je oor. Aangezien de acupunctuur herdaan moet worden na een aantal jaar, dacht ik eerder voor de piercing te gaan. Een “Daith”piercing noemt zoiets. Ik heb deze laten plaatsen bij een hele vriendelijke dame in Gent en sinds die dag heb ik zelfs geen migraine of hoofdpijn meer gehad. Echt waar! Nu, het werkt niet bij iedereen zo goed, maar ik was een bad case en nu kan ik zelfs buiten zonder zonnebril. Ik ben dus supergelukkig nu. Ik had het al veel eerder moeten doen. En zo’n piercing, ziet er trouwens wel heel erg cool uit ook 😉

  • Els says:

   Hier ook ex-migraine patiënt!
   Migraine is bij mij begonnen na een auto-ongeval met whiplash (1993, ik was toen 24j).
   Tijdens de zwangerschappen ook geen migraine. Nadien terug. Moest soms zelf dag in bed liggen in donker, ver van alle drukte.
   Uiteindelijk ben ik er ook via acupunctuur vanaf geraakt.
   Nu soms nog eens hoofdpijn zoals iedereen die wel eens heeft en die te verhelpen is met wat slapen of een dafalgan.
   PS – Ik draag ook wel heel veel een zonnebril 🙂

 11. L. says:

  * Ook het inderal traject doorlopen, en bovendien gestopt met de pil, want die versterkte de migraine alleen maar. Nooit migraine gehad tijdens zwangerschap of borstvoeding trouwens, mijn migraine hangt duidelijk af van mijn hormonen.
  * Een voedselallergietest laten doen, meewarig bekeken door huisarts maar soit, een mens wordt wanhopig, en daaruit bleek onder andere dat ik lactose moet mijden, en nog wat andere voedingsmiddelen. Dat heeft een ENORM verschil gemaakt! (ik was eerder ook al naar een diëtiste gegaan om die reden.)
  * Aandacht voor mijn slaap. Net voor mijn maandstonden slaap ik soms helemaal niet, dan heb ik gegarandeerd prijs, dus om dat te voorkomen heb ik Zolpidem op die dagen, om te kunnen slapen, om de aanval te vermijden.
  * Osteopaat, die vooral mijn nek behandelt. Goud waard.
  * Meer water drinken dan ik van nature zelf zou doen.

  Ik ben echt wanhopig geweest, twee dagen aanval en twee tot drie dagen bekomen, dat was meer dan ik kon dragen… Maar het is dus écht verbeterd, dag en nacht verschil, ik hoop dat dit ook voor jou mogelijk is.

 12. Barbara says:

  Ik lees hier met verbazing dat velen van jullie stoppen met de pil omdat die migraine opwekt. Bij mij is het net omgekeerd: als ik geen anticonceptiepil pak, heb ik quasi alle dagen hoofdpijn… Geen migraine denk ik, maar bij momenten toch ook zeer stevig.

 13. Mieke totté says:

  Ik heb op de hogeschool mijn eerste aanval gehad en sindsdien heel gevoelig aan te veel prikkels. Nieuwe dingen doen, uitgaan, te lang in de auto rijden, veel of eentonig lawaai of licht, te weinig slaap, veranderingen in mijn ritme… Allemaal dooddoeners. Ik heb minstens twee keer in de maand migraine, soms wekelijks. En gegarandeerd elke maand last als in mijn regels heb, al is dat sinds ik een spiraaltje heb niet iets minder erg. Ik heb geleerd bepaalde dingen te vermijden (ik ga niet te laat weg, sta niet meer in het eerste leerjaar want te veel wiebelvoetjes en te weinig stiltemomenten, eet geen quick of mcDonalds meer,…). Ik neem ook preventief elke dag depakine en sinds ik dat neem zijn de wekelijkse aanvallen minder frequent. Als ik een aanval voel opkomen moet ik meteen iets innemen, als ik te lang wacht helpt niets meer. (Wel heel wat medicijnen geprobeerd, maar het komt er bij mij vooral op aan snel te handelen.)
  Als aanvallen echt extreem worden valt het gevoel in mijn ledematen en gezicht weg en weet ik niet meer wie of waar ik ben, heel eng! In die paar zeldzame gevallen voeren mijn man of ouders mij naar spoed voor een dosis recht in het bloed en dan is de ergste er binnen een half uur af, maar ik ben helaas wel vertrokken voor een paar dagen bekomen.
  Volgens de neuroloog helpt leven als een non het best. Heeeeel veel regelmaat, heel weinig extreme prikkels, veel structuur, sober eten,… Helaas is dat niet altijd even haalbaar. Vervelende zoektocht, maar het doet toch serieus af aan uw levenskwaliteit, vind ik.

 14. Elke says:

  Migraine is voor iedereen anders. Het is een jarenlange zoektocht. Sinds mijn zesde heb ik zware aanvallen. (Mijn oudste dochter ook al). Alles heb ik geprobeerd, van acupunctuur tot zware medicatie en zelfs terugbetaling van Imitrex om bij mezelf injecties toe te dienen bij een aanval. De laatste jaren heb ik het weer een beetje onder controle, ondanks dat ik wegens mijn hartziekte niets meer mag nemen. Voeding is bij mij een zeer grote uitlokfactor. Van kruiden, bananen, eieren, alcohol krijg ik instant een aura en aanval, dus is dat uit mijn eetpatroon geschrapt. . Maar ook leren luisteren naar je lichaam. Migraine is voor mij een teken dat ik ver over mijn grens ben gegaan. Probeer een dagboek bij te houden en zelf uit te zoeken wat voor jou een trigger kan zijn. Op mijn blogje heb ik er ook al over geschreven.

 15. Liesbeth Verelst says:

  Hey Sofie,

  Ah,dat is migraine, díe gekleurde vlekken. Ik heb dat ook met bonkende hoofdpijn.
  Bij mij helpt het inderdaad heel gestructureerd te leven, niet te veel afwijken van slaap patroon, gezond eten, rustige sporten, voldoende rust, stress vermijden. Met de jaren is het wel fel verbeterd. Heel veel zelfzorg toepassen.

 16. Inge Savels says:

  Hallo Sofie, Ik las je blogpost met veel medeleven en interesse. Ik heb al van in mijn kindertijd migraine/hoofdpijn. Daar werd toen weinig aandacht aan besteed, want je was niet ‘echt ziek’. Sinds mijn 19de ben ik op zoek gegaan naar een oplossing. Ik probeerde werkelijk alles: medicatie (dafalgan codeïne, ibuprofen, cataflam, exedryn – vaak in een cocktail allemaal samen), sumatripan, een hoofdpijndagboek bijhouden, hersenscans, … Ook allerlei vormen van alternatieve geneeskunde. Ik probeerde acupunctuur, shiatsu, homeopathie, osteopathie, maar het mocht niet baten. Ik lette op mijn voeding en at gedurende een jaar geen (varkens)vlees, zuivel, suiker, koffie, chocolade of alcohol. Jammer genoeg was voeding niet de trigger.
  Ten einde raad en op mijn 44ste ben ik gestart met medicinale cannabis (CBD 10 mg). Elke dag neem ik een capsule gevuld met CBD-olie, nu al gedurende 1 jaar. Ik kan niet zeggen dat ik volledig hoofdpijnvrij ben, maar het is toch 3/4 minder dan voorheen. Je kan CBD niet kopen in België, maar je kan het perfect online bestellen of er zelf omgaan in de drogisterij in Nederland. Het helpt niet bij iedereen, maar ik vind het het proberen waard.

 17. Irene says:

  Herkenbaar! Gelukkig geen aura’s hier. Dat lijkt me echt heel eng! Maar ik dacht ook nooit aan migraine, tot een van mijn collega’s zei: Irene, dat is migraine hoor. Het zit bij mij ook altijd aan de linkerkant en heel erg achter mijn oog. Oké te doen als ik stil zit maar als ik vooroverbuig is dat echt hel. En vroeger duwde ik op mijn oog en hielp dat soms maar ik was af en toe ook bang dat ik mijn oog iets ging aandoen ofzo. Ik zit op mijn werk een hele dag achter een computer dus dan kan ik ook echt niet meer werken. Ik moet wel zeggen dat het bij mij vooral aan mijn pil lag. Sinds ik gestopt ben in september heb ik er nog maar drie keer last van gehad waar ik het anders elke week weleens had. Ibuprofen (wat ik volgens de dokter mag slikken) helpt echt voor geen meter maar aangezien mijn aanvallen niet zo heftig meer zijn en niet meer zo vaak voor komen, probeer ik het nu uit te zitten. Ik denk ook dat, als ik sommige verhalen hier lees, het bij mij niet zo heftig is. Gelukkig. Bedankt voor het delen!

 18. Emmely says:

  Ik heb zelf alleen migraine met aura (dus zonder hoofdpijn) en heel infrequent gelukkig. Bij mij is er zeker een relatie tussen slecht slapen/oververmoeidheid en een aanval.
  De klachten die jij beschrijft en hoe vaak je er last van hebt lijken mij niet goed. Migraine helemaal voorkomen lukt nog niet maar qua aanvalsonderdrukkende medicatie en preventieve behandelingen als aanvalsmedicatie niet goed genoeg werkt is er tegenwoordig zeker wel meer mogelijk dan jij nu denkt. Een neuroloog gespecialiseerd in hoofdpijn zou je daarbij kunnen helpen. Ik weet dat onderstaande link naar een Nederlands ziekenhuis verwijst en voor jou dus niet meteen een handige plek is om naartoe te gaan, maar de informatie is denk ik nuttig en kan je misschien helpen om in België een geschikte behandeling te vinden.
  https://www.lumc.nl/org/hoofdpijn-onderzoek/informatie/migraine/FAQ/

 19. Isabelle says:

  Ik herken me helaas helemaal in je verhaal. Sinds ik van de pil ben overgestapt naar een nuva-ring heb ik er bijna geen last meer van. Wat bij mij helpt tegen de aura is je ogen proberen scherp te stellen op een punt ver weg, bijvoorbeeld het einde van de straat of de andere kant van de wagon in de trein. Door dat scherpstellen gaat de aura verdwijnen en de scherpte terug de overhand nemen. Je kan het maar proberen! 😉

  Succes!
  Isabelle

 20. Twinkel says:

  Hallo Sofie,

  Ik heb zelf ook migraine, in de versie zonder aura’s en lichtgevoeligheid, maar met erge misselijkheid. Begonnen aan de unief, met na elke examenperiode een aanval van één dag, maar uiteindelijk geëvolueerd naar één aanval per week die twee à drie dagen duurt. Ik ben 36 en de komst van mijn dochtertje vier jaar geleden heeft de frequentie in sneltempo opgedreven. Ik was er nog nooit voor naar de dokter geweest en enkel mijn man en ouders weten ervan. Net als jou ook nog geen enkele werkdag gemist, want om één of ander reden schaam ik me ervoor, het is toch maar hoofdpijn?! In ieder geval, omdat de frequentie zo toenam, ben ik eind vorig jaar er toch eens mee naar de huisdokter geweest want ik was helemaal uitgeput door de aanvallen. Ik zou het je zeker aanraden, want het heeft mij op twee fronten geholpen. Bij aan aanval neem ik nu een pilletje triptanen, en dat werkt wonderwel. Ik ben ook helemaal anti-medicatie, maar dit helpt toch de moeilijkste momenten door te komen. Het pilletje is bij mij wel na ongeveer 8 uur uitgewerkt, dus bij een wekelijkse aanval van drie dagen zou ik al snel op 12 pilletjes per maand uitkomen, wat mij veel te veel leek. Daarom eens teruggekeerd naar de huisarts, en nu neem ik dagelijks Riboflavine 400mg. Riboflavine is een hoge dosis vitamine B2, en sommige migrainepatiënten zouden er echt geholpen mee zijn. Het grote voordeel is dat het geen enkele bijwerking heeft, het is een zuiver vitaminesupplement en wat je teveel inneemt plas je gewoon weer uit. Ik stond er aanvankelijk echt kritisch tegenover (wij eten zeer gevarieerd thuis), maar na vier weken inname zonder effect, heb ik nu plots al twee migrainevrije periodes van drie weken achter de rug. Dat heb ik al drie jaar niet meer voorgehad!! Soms zit de migraine wel nog op de loer, maar het breekt precies niet meer door. Het is vrij te koop bij de apotheek, dus in principe moet je zelf niet naar de huisarts ervoor. Ik neem de riboflavine nog maar drie maand dus misschien is het gewoon toeval, maar baat het niet, dan schaadt het niet in dit geval :-). Ik wens je in ieder geval zeer veel succes nog!!

 21. pieke says:

  aspartaam maakt het bij mij veel erger en yinyoga of kundaliniyoga veel beter.
  sterkte!

 22. Sophie says:

  Heel erg herkenbaar… van de aura’s tot de zonnebril.
  Ik zeg ook vaak tegen mijn vriend hoe belachelijk ik er soms bij loop met mijn zonnebril bij regenwolkjes en toch dat verdomde scherpe licht.
  Ik wijt mijn migraine aan stress, drukte, piekeren, niet altijd gezond leven qua voeding wegens tijdsdruk, erfelijkheid. Etc…
  Rust en de nodige dosis pijnstillers helpen doorgaans wel. Gelukkig!!!

  Xxx

 23. Andaloes says:

  Hejj Sofie,

  Als je denkt dat het ook met je hormonen te maken heeft, zou ik eens een osteopaat opzoeken. Ik raad de mijne sterk aan. Mijn hoofdpijn (migraine? Zelfde redenering als jou vrees ik) is sterk geminderd en mijn osteopate werkt ook rond vertiliteit. Neen ze kan je geen baby toveren maar in mijn geval was kindjes maken moeilijker omwille van stress en hormonen die niet in balans waren. Ik vermoed dat ze dus wel voldoende kennis heeft om je te helpen en ik denk dat ze ook in jouw buurt werkt, check eens Caroline Moreels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *