Ik weet niet hoe dat precies gekomen is, maar het ging gisteren op café plots over borsthaar. En we kunnen het erover eens zijn, de meningen zijn daarover verdeeld.

Er is consensus over het feit dat zwaar rug- en schouderhaar geen toegevoegde waarde is aan het mannelijk schepsel. Voor de meeste vrouwen is het zelfs een reden om manlief heel zachtjes richting epilatie te duwen. Al zijn er ook daar uitzonderingen.

Maar over de voorkant is er pas echt discussie. Er zijn er die fan zijn van bosapen als Herbert Flack, maar ook kiekeborsten worden geapprecieerd (genre het niet behaarde Calvin Klein model – we laten in het midden of dat een natuurlijke look is). Voor sommige vrouwen is het een jammie-jammie-extra eigenschap, voor anderen is het er te veel aan. Nog anderen tolereren het, maar verder niks.

Persoonlijk ben ik eerder geneigd het kiekenborst-type te verkiezen. Haar mag overal staan, maar dat hoeft niet overal te staan. Ik ben meestal fan van kale(nde) mannen (op het hoofd), minder van een oerwoud (op de borstkas). Ik zie wel niet graag zo uit dat bovenste knopje een plantje groeien. Hou dat binnen jongens.

En ja, ik kus liefst een kale borstkas. Kwestie van dat er geen borsthaartjes tussen uw tanden blijven kleven, want dat is naast totaal onsexy ook bijzonder vervelend. Maar dat is natuurlijk alleen mijn absolute voorkeur, zoals de man die ik zou boetseren (als dat zou kunnen) naar mijn uiterlijke ideaalbeeld. (Gelukkig bestaan er zo geen zelfbouwpakketten, want met mijn onhandigheid zou dat compleet uit de hand lopen.) En laten we duidelijk zijn, het is een bijkomstigheid. Een geknipte man ga ik uiteraard niet laten passeren omdat hij haar heeft op zijn borstkas. (Omdat hij niet geknipt is als het ware, heb je hem ;-)). Er kan ten allen tijde gepraat worden over oplossingen, het is geen onoverkomelijk probleem.

Maar toch is er iets vreemds in de relatie met Sofie en borsthaar. (Er zit ook een patroon in de relatie met Sofie en mannen. Ik heb nog nooit iemand gedumpt, maar heb het wel al twee keer kei hard meegemaakt – maar dit geheel ter zijde). Ik heb twee lange relaties gehad, van zes jaar en anderhalf jaar. Die mannen waren allebei redelijk kaal op de borst toen ik ermee begon, maar het oerwoud groeide elke dag aan. Het verschil tussen einde en begin relatie was redelijk opmerkelijk.

Ik vraag mij nu af. Krijgen mannen gewoon automatisch meer borsthaar bij het ouder worden? (En wanneer wordt die trend dan ingezet, op welke leeftijd?) Of zorgde ik gewoon voor zoveel testosteron in hun lichaam dat het vanzelf ging groeien?