Mijn looptoertjes

Om dat plattelandsmensen zich vaak afvragen waar ik dan precies ga lopen in de stad (euh, hoezo?), omdat ik door te lopen totaal andere stukken van mijn omgeving heb leren kennen, omdat je al deze dingen ook perfect te voet eens kunt ontdekken – zet ik even mijn favoriete looptoertjes op een rij.

Favoriet is misschien een groot woord, want het zijn gewoon de routes die ik het vaakst doe om veelal praktische redenen. Het is vlak naast mijn werk of vlak aan mijn voordeur bijvoorbeeld, dat kan al eens een meevaller zijn in drukke tijden. Maar ik ben er ook van gaan houden en ze verrassen me nog elke keer (toch zo’n keer of twee per week)

Het lopen is nog altijd heel voorzichtig en vooral extreem traag, maar IK LOOP. Ik heb daar zo ongelooflijk veel deugd van dat het belachelijke tempo (dat door echte lopers wel eens als wandelen wordt omschreven) ook geen hol uitmaakt. Op deze manier kan ik zelfs niet meedoen aan een 5km wedstrijd (want ik ben niet op tijd binnen denk ik ;-)), maar dat is niet erg. Ik loop voor mezelf. Voor mijn hoofd, voor mijn gemoed, voor de frisse lucht.

Sport schiet er altijd snel in, het is gewoon niet altijd makkelijk te combineren met een full time job, gezin en andere bezigheden – maar doorgaans knoop ik toch twee keer per week mijn veters vast. Dat betekent dat ik meestal één keer op het werk loop en één keer in het weekend. En omdat ik (nog?) niet echt ver geraak, draai ik dus ook geregeld hetzelfde toertje. Maar voorlopig ben ik ze echt nog niet beu.

 

GALGENWEEL

Een werkloopje gaat altijd op dezelfde manier. Ik trek thuis mijn loopkleren aan en stap ten laatste om 6u30 uit mijn auto op de parking van Nostalgie. Als ik daar vertrek en rond het Galgenweel draai, komt dat neer op vijf kilometer. Daarna ga ik douchen (yes, we hebben douches op het werk!) en stap met sportzak en natte haren de redactie binnen. Ik vrees nog steeds de dag dat ik ga vergeten een propere onderbroek mee te doen of een ander _onmisbaar_kledingstuk in mijn tas te stoppen. (We hebben het niet over die keer dat ik geen beha mee had. Niemand heeft dat gemerkt, echt niemand)

Het Galgenweel is een recreatieve waterplas op Linkeroever. Het is bijna helemaal omgeven door een Finse piste en aangenaam lopen. Behalve het stuk dat je naast de Antwerpse ring loopt, dat is wat raar. Je hebt een prachtig zicht op Antwerpen en loopt grotendeels langs het water. Er is ook een gigantisch woonproject neergezet (echt een soort dorp) en het hele park errond is opnieuw aangelegd. En dat is best geslaagd. Zeker in het ochtendlicht, kan ik daar geweldig mooie foto’s nemen.

 

BOURGOYEN

Ik ben een stadsmens in elke vezel van mijn lijf, maar ik kan uiteraard wel van natuur genieten. Het mag alleen niet te lang duren (knipoog). Wonen in de rust en stilte van de natuur zou mijn grootste nachtmerrie zijn, maar ik ga wel het liefst lopen in de de natuur. Wel een serieuze meevaller dat er in onze achtertuin een natuurgebied ligt. Een kleine kilometer tot aan de ingang, een toer van bijna 6 kilometer en dan weer naar huis. Met onderweg de allermooiste landschappen, echt op twee stappen van Gent. De Bourgoyen zijn de max. Onderweg kom je ook bijna altijd andere lopers/wandelaars tegen, en dat vind ik wel fijn. Maar vooral: het is er zo mooi! En zo verscheiden. Je loopt langs en over water, langs weiden, door stukjes bos…Ik krijg er voorlopig echt geen genoeg van. (In tegenstelling tot bijvoorbeeld mijn lief, die het echt beu gelopen is.) Het is trouwens ook een prachtige plek om te wandelen (maar je moet er de vogelspotters met gigatelelens wel bijnemen ;))

 

BLAARMEERSEN

Ik heb zeker drie dagen gelachen, toen bleek dat mijn goede vriendin K na 7 jaar in Gent (!) nog geen enkele keer op de Blaarmeersen was geweest omdat ze die nog niet gevonden had. Nu hebben de wezens van Venus doorgaans geen gigantisch oriëntatievermogen volgens het cliché, maar dat vond ik er toch wat over. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik de Blaarmeersen ook pas echt heb leren kennen door het lopen. Voorheen fietste ik gewoon naar het strand om te bruinen/zwemmen, maar er valt nog zoveel meer te ontdekken. Ik combineer de Blaarmeersen nu vaak met de Bourgoyen, als ik geen pijn heb én heel veel goesting. Of met een halve Watersportbaan, dat kan ook. Maar dat is een serieus stuk saaier, tenzij er een roeiwedstrijd aan de gang is.

 

SCHULENSMEER

Het is misschien een beetje raar om hier een toer bij te zetten die ik amper één keer per jaar doe, maar het is zo de moeite dat ik em echt wil vermelden. Ik presenteer elk jaar een concert in Lummen (van Harmonieorkest Demer en Laak) en maak dan altijd van de gelegenheid gebruik om daar te gaan lopen. Want het is er zo verschrikkelijk mooi! Er is een korte looproete van 5km langs de Demer en een langere van 8 rond het meer. Ik heb er zaterdag zo genoten van het water, de schapen onderweg en de fantastische bloemetjes. Als het niet zo ver was, ik deed het zeker vaker.

 

Je moet nu niet denken dat ik alleen maar deze toertjes loop, maar ze zijn toch wel een vaste waarde in mijn Strava (je vindt me daar gewoon kei saai onder ‘Sofie Verschueren’.

Gelukkig heb ik nog vele kilometers voor de boeg en kan ik nog heel veel dingen ontdekken! Tips zijn hier altijd welkom (zodat ik ook eens een antwoord heb als mijn lief zich afvraagt of er nog toffe looptoertjes in de buurt zijn, he has done it all met zijn marathontrainingen – en hij geraakt snel dingen beu. Behalve zijn lief mag ik hopen ;))

En als we onze agenda’s goed gelegd krijg, vertel ik er binnenkort sowieso nog meer over bij momrunsthecity.

Favoriete toertjes van jezelf mogen hieronder zeker gedeeld worden. Alsook uitnodigingen om eens samen te lopen, op mijn slakkentempo dan wel uiteraard.

This entry was posted in Bewegen, Gent, Thuis en al. Bookmark the permalink.

3 Responses to Mijn looptoertjes

 1. Sanne says:

  Wij wonen in West-Vlaanderen en gingen dankzij jouw vermelding eens wandelen in de Bourgoyen. Gekoppeld aan een avondje Gent was dat een topdag! Merci!

 2. Bourgoyen is inderdaad heel tof en mooi ! @Sanne, in het Kortrijkse mag Bergelen zeker niet onderdoen (zie https://wp.me/p6ALz5-3R) maar er zijn zoveel mooi domeinen van de Provincie (Palingbeek, Gavers of Groenhove – al is dat laatste waarschijnlijk geen domein van de provincie).
  Hier ‘eeuwen’ geleden beginnen te lopen maar wegens blessure gestopt en niet verder gedaan. Nu al paar weken een nieuwe outfit gekocht… nu nog aandoen en gaan lopen… eerst nog mijn moed en doorzettingsvermogen gaan zoeken 😉
  @sofinesse… chapeau.., ge loopt tenminste… kan ik (nog) niet van mezelf zeggen…

 3. Evi says:

  Wat leuk! Wij wonen in Vlaams-Brabant dus Gent is momenteel wat ver voor een loopje. Maar als we er ooit eens in de buurt op weekend gaan, onthou ik wel jouw tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *