Waarom een badkamer op het gelijkvloers ook een geweldig voordeel kan zijn

Het is iets wat mensen er vaak uitflappen als ze bij ons op bezoek komen. “Ooh, zo jammer dat de badkamer beneden is” – Ik moet dan altijd even beseffen dat de meeste badkamers bij de slaapkamers liggen en hoe blij wij zijn met ons benedenexemplaar. Want in deze fase van ons leven (met kleine kinderen) is dat alleen maar een zegen.

We hadden al wat ervaring, want ook in ons vorige huis was de badkamer beneden. In een Gents rijhuis is dat ook niet zo abnormaal. Die eerste bakstenen waren duidelijk een starterswoning, de kans dat we daar voor eeuwig gingen blijven was minimaal. Gezellig en tof huisje, maar toch net iets te klein voor een gezin met opgroeiende kinderen.

Ik kus nog elke dag mijn pollekes dat we bijna per ongeluk op onze huidige thuis gebotst zijn. Het zou altijd groter en ruimer mogen, maar tegelijk vinden wij het ook heel belangrijk om in het stadscentrum te blijven, dus is het maar logisch dat je een compromis maakt.

Maar goed, een badkamer beneden dus. Ik vertel graag waarom dat voor ons (in deze fase van ons leven) geweldig goed werkt:

 • Ik zet mijn kinderen in bad en werk ondertussen gewoon verder in de keuken/leefruimte. Dat is vlakbij, dus met een open deur kunnen we blijven converseren en vooral: ben ik er snel bij als er verdrinkingsgevaar of andere problemen zijn. Ik zit niet vast omdat zij in bad zitten.

 

 • Met een baby in huis was een badkamer een zaligheid zo vlakbij. Want vochtige doekjes doen het gewoon niet altijd bij een massakak, om maar iets te zeggen.

 

 • Ik lig al eens graag te weken in bad, mijn lief totaal niet. Dus hij zit vaak in de living iets anders te doen, terwijl ik een paar meter verder in bad dobber. Ik vind het heerlijk dat we zo dicht bij elkaar kunnen ontspannen. Ik ben godbetert zelfs al verschillende keren in bad geweest terwijl mijn kinderen een paar meter verderop zitten te spelen. Soms kruipt Felix er dan gewoon bij.

 

 • Ik sta een heel stuk vroeger op dan de rest van mijn gezin. Mijn lief is een lichte slaper. Als ik me ’s morgens zou moeten klaarmaken op dezelfde verdieping als hij, dan zou die arme man geen oog meer dicht doen. Nu kan ik gezellig ‘lawaai’ maken beneden, want de rest van de familie ligt één of zelfs twee verdiepingen hoger te ronken. En ze kunnen blijven ronken, want ze horen mij niet. Zij worden pas wakker als ik al lang op mijn werk ben, dankzij onze badkamer beneden worden ze ook pas echt wakker als ik al lang op mijn werk ben.

 

 • Als mijn jongens als moddervarkens uit de tuin komen gekropen, dan stappen ze bijna rechtstreeks de badkamer binnen. Dat scheelt een hoop opkuis.

 

Natuurlijk zijn er ook nadelen, maar die hebben niet zoveel te maken met het feit dat de badkamer beneden is. Het grootste probleem is dat we maar één toilet hebben. Dat is echt een big issue, pijnlijk duidelijk geworden toen hier eens drie mensen tegelijk buikgriep hadden. De kindjes kunnen nu nog op een potje als de nood hoog is, maar met twee volwassen mensen in huis zijn we sowieso one toilet short. En die boys gaan venten worden he, dus het gaat er niet op verbeteren.

Maar goed, dat willen we binnenkort ook oplossen. In een ideale wereld creëren we dan ergens een gastentoilet en boven ook nog ergens een tweede badkamer(tje).

Maar alles op zijn tijd (ge snapt dat ik daarmee bedoel “als we genoeg gespaard hebben en zo”). En zo erg is het ook allemaal niet, want onze badkamer ziet er wel zo uit.

(Ok, geen topfoto. Maar in mijn archief vond ik niet zo vlot betere foto’s. En ik had ook geen tijd om nieuwe te maken (ik bedoel, dat is met opruimen en al) – maar je kan hier het verhaal van de badkamerrenovatie lezen. Er vallen daar trouwens nog extra foto’s te scoren)

En ik ben daar nog altijd wreed content mee.

 

 

This entry was posted in Thuis en al. Bookmark the permalink.

8 Responses to Waarom een badkamer op het gelijkvloers ook een geweldig voordeel kan zijn

 1. En nog een voordeel: als er ooit iemand (door een ongeval of ouderdom) niet meer goed te been zou zijn, dan is jullie huis ook voor die persoon nog altijd volledig te gebruiken. De badkamer (moeilijkste te verplaatsen 🙂 ) is al beneden, dus moet er enkel maar een bed in de living of dergelijke voorzien worden. Niet de leukste reden, maar toch geen onbelangrijke 🙂

 2. Eilish says:

  Wij hebben zelfs nieuw gebouwd met de badkamer beneden. Wel met apart toilet. Boven is er gelukkig wel een toilet/lavabo en op mijn slaapkamer is een lavabo en ruimte voor een douche die er na 22 jaar nog altijd niet staat.
  Nog een groot voordeel is in mijn ogen de was. We doen onze pyjama beneden aan, vuile was blijft daar dus. Mijn ‘washuis’ is naast de badkamer. Ik zou het niet anders willen.

 3. 3kings says:

  Waar je badkamer is, is eigenlijk eender; zolang je maar gewassen geraakt 😉

 4. Els says:

  Helemaal mee eens! Onze badkamer is ook beneden en ik zie tot nu toe alleen maar voordelen. Met 3 kleine jongens in huis vind ik het enorm praktisch: kakapampers verversen, 10x op een dag vuile handjes wassen, het zand uit de zandbak of de modder uit de tuin afspoelen, nog iets doen terwijl zij in bad zitten, … Ik mag er niet aan denken dat ik daarvoor telkens naar boven zou moeten. Met net als bij jullie maar 1 groot nadeel: geen toilet boven. Was vooral een groot probleem tijdens mijn zwangerschappen. De zolder moet nog verbouwd worden tot slaapkamers, maar de extra kosten en werk voor een badkamer erbij zien we niet zitten. En jongens gaan misschien geen uren de badkamer bezetten?

  • Sofinesse says:

   Toen ik nog zwanger was, woonde we in ons vorige huis met een toilet op de kamer! Kei raar, maar zo heerlijk 🙂

 5. 10a says:

  Onze badkamer is ook beneden. Een extra toilet boven zou ook heel handig zijn maar daar moet ook nog wat voor gespaard worden.
  Ik moet eerlijk gezegd toegeven dat ik even getwijfeld heb om het huis te kopen omdat de badkamer niet alleen beneden is, maar ook piepklein. Echt héél klein.
  Maar ook dat is een voordeel gebleken. Ik heb nooit langer dan een half uur nodig om ze te kuisen. Met kleine kinderen zou het gebrek aan een bad misschien niet zo praktisch zijn maar voor onze gezinsamenstelling is ze perfect.

 6. Goofball says:

  Ik heb daar nog nooit bij stilgestaan, maar zou het toch wat vervelend vinden om het niet vlakbij de slaapkamer te hebben (ongeacht wel verdiep…heb ook al badkamer en slaapkamer op gelijkvloers gehad) vooral omdat kleerkasten en wasmanden vlakbij moeten zijn in mijn hoofd. Anders moet je eerst je kleren zoeken en die allemaal naar beneden verhuizen?

  De kindjes gaan bij ons nooit alleen naar bad. We hebben groot 2p bad en er is altijd minstens 1 van ons die met hen mee in bad gaat. Doorgaans leuk spetter moment. Voor de rest ben ik ook geen weker in bad, …indien nodig combineer ik die tijd met wasmanden was opplooien, ‘k heb er altijd wel een paar wachten.

  In de babytijd hadden we tijdelijk een ververstafeltje in de living staan, maar bij grote overstromende pampers moesten we wel naar boven. Nu gaan we altijd naar boven om onze peuter te verversen, maar ‘k sta daar niet bij stil.

  Een tweede toilet in huis lijkt me ook geen overdreven luxe…is investering waard.

 7. Inge says:

  Bij mijn ouders thuis is die ook beneden, met ook een extra kamer waar mijn grootmoeder sliep. Toen de thuisverpleegkundige hier kwam, zei die onmiddellijk dat dat betekende dat je bijna 10 jaar langer in je huis zou kunnen wonen. Keuken, badkamer, slaapkamer en leefruimte op zelfde verdiep was volgens haar een zegen.
  Maar wij hadden boven wel een toilet, vooral voor de nachtelijke plassen handig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *