De seizoensgroentenchallenge.

Puur is beter dan perfect en eerlijk duurt het langst. Dus: Ik ben niet bepaald een keukenprinses. Het is niet dat ik het niet kan, ik vind het gewoon niet leuk. Ik denk niet graag na over eten en ik ben er niet graag mee bezig. There, I said it. (Het zou wel helemaal geweldig zijn als ik ook niet graag at, maar helaas. Zo goed gezind was moeder natuur mij niet.)

Om maar te zeggen dat koken hier doorgaans een grote opgave is. Ik heb haast nooit inspiratie en mijn lief komt ook niet verder dan rijst en erwtjes met boomstammetjes. Het is thuis altijd een wedstrijd om als eerste DE VRAAG * te stellen, om zo de bal al meteen te kunnen wegtrappen.

Ik zou heel graag the instagramlife ook in het echte leven toepassen, maar dat hele eetgedoe blijft hier toch echt een opgave. Alleen maar gezond eten met kei veel groenten en fruit, het is hier niet altijd de realiteit. Ik vind dat echt steenmoeilijk. En natuurlijk zou ik ook heel graag een flink aantal kilo’s buiten gooien en me fitter voelen en al wat ge wilt, maar het is allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Want ik ben gewoon echt niet goed met groenten. Van de helft van de groenten weet ik het bestaan waarschijnlijk zelfs niet. Pakt dat er nog een vierde is waarvan ik maximum één bereidingswijze ken (ik stoom geweldig veel dingen) en dus draaien we hier vaak in dezelfde cirkel. Het helpt natuurlijk niet dat we twee kleuters hebben die in de fase zitten dat ze al roepen dat ze iets niet lusten, LANG VOOR ZE GEPROEFD HEBBEN. We hebben maar een paar hits ten huize Brutin: brocolli, bloemkool, romanesco, tomaten, komkommer, wortels en erwtjes.

En hoewel ik al behoorlijk wat moestuinprogramma’s achtergeslagen heb, weet ik nog steeds niet echt welke groenten in welk seizoen horen. We zijn natuurlijk ook gewend verwend om op elk moment van het jaar te kunnen krijgen waar we goesting in hebben. En we stellen ons daar veel te weinig vragen bij.

Ik weet nog goed hoe bij ons thuis werd uitgekeken naar de eerste tomaten van het seizoen. Ik ben afkomstig uit de tuinbouwstreek en mijn ouders hadden een slagerij, dus er waren wel wat klanten met een serieuze serre in hun achtertuin. En iedereen was zot content dat er na een lange winter met waterige tomaten, eindelijk weer sappige, smaakvolle exemplaren van de lokale boer waren. Dat was feest, elk jaar opnieuw.

Vorige week kreeg ik een mailtje van mamavanvijf van Maison Slash, met de vraag of ik niet wilde meedoen aan de seizoensgroente-challenge. Aangezien ik zelfs niet snap hoe mensen er in slagen om groenten langer dan twee dagen te bewaren, voel ik me redelijk verplicht om er kei hard voor te gaan.

Het plan is om 1 week lang te koken met groenten van het moment, vanaf 23 april. Dat is blijkbaar een vrij ‘dode’ periode in groenteland, maar gelukkig is er hulp. Sofie Dumont gaat ons door die week trekken, met leuke recepten die daarna gewoon gezinsklassiekers gaan worden.

Deze seizoensgroente-challenge is ook een duidelijke oproep naar supermarkten om volop te gaan voor wat de natuur ons op dat moment van het jaar biedt. Het kadert allemaal binnen de actie “Ik ben meer dan mijn kassaticket”. Het is niet dat we de zwarte piet willen doorschuiven (want ok, de consument vraagt gewoon het hele jaar door alles), maar wel om hen te vragen om het ons makkelijker maken om van seizoensgroenten de easy choice te maken. Hier kan je lezen wat ze nu al doen.

Ik heb mezelf al ingeschreven, en ik wou eigenlijk van jou hetzelfde vragen. (Dat kan hier)

Doe je ook mee?

(Doe het voor de groenten! En de duurzaamheid!)

 

 

* “Wat gaan we vandaag eten?”

**Deze actie is een initiatief van Rikolto – Vredeseilanden, Fairtrade Belgium, Test Aankoop, KVLV, Femma, Gezinsbond, Landelijke Gilden en Maison Slash.

This entry was posted in Kokeneten, Uncategorized. Bookmark the permalink.

12 Responses to De seizoensgroentenchallenge.

 1. Ellen Broucke says:

  Wat een leuk initiatief! Ik doe mee!
  En the struggle is zeer herkenbaar. Hier ook elke 2 weken dezelfde gerechten. Wij proberen wel altijd 2 soorten groenten door elkaar te eten (in zelfde pot klaar gemaakt om afwas te besparen 😉)
  Enkele zaken die ook vaak een succes zijn bij onze kids:
  – knolselder (combineren we vaak met wortel en verkopen we als ‘witte wortel’
  – venkel (meestal venkelpuree… ze eten de groente zonder dat ze het doorhebben en kennen de smaak nog van tijdens mijn borstvoedingsperiode – trouwens ideaal met stukje vis)
  – zoete aardappel of pompoen (lekker in de oven met wat olijfolie op, op gemak laten garen)

  Veel succes alvast!

 2. buitenmus says:

  Wat een goed initiatief, al vind je tegenwoordig al veelbmeer seizoensgroenten in de winkel. Voor recepten met allerlei vreemde seizoensgroenten: de site van De wassende maan. Wij hebben daarvan een groente- en fruitpakket dus eten vrij seizoensgebonden. Al maken wij ook meestal hetzelfde hoor: wat ons het meeste ons ogen uitsteekt en niet te veel werk/tijd vraagt 😉 En als bijna vegetariër lust ik gewoon veel liever groenten dan vlees dus dat maakt het natuurlijk eenvoudiger 🙂

  • Sofinesse says:

   Ik eet ook zelden vlees. Dus die groenten mogen hier serieus opgewaardeerd worden :). In de zomer vind ik het makkelijker wel, want vooral warme groenten vind ik moeilijk. Pompoen is hier ook een hit trouwens! (Alleen niet bij Basiel :))

 3. Tania Vandierendonck says:

  Hier eten wij het jaar rond seizoensgebonden. Wij hebben een groentenpakket via een voedselkollektief. Eet je automatisch lokaal ook. Aan de ene kant heb je minder vrijheid, maar aan de andere kant zorgt het voor ontdekkingen en creativiteit, en inderdaad ook al eens een mislukking. 😝

 4. 3kings says:

  ik zou heel graag maar ik vrees dat ik de te groen of te gezond uitziende groenten aan de mannen in huis niet verkocht krijg…

 5. Lazy Bird says:

  Hee wat leuk! Maar ook: hee wat een stress zeg!!! Ik kijk er naar uit te lezen wat je er mee gaat doen!
  Toi toi toi 🙂

 6. Mamafien says:

  Ik doe ook mee. Ik probeer seizoensgebonden te eten, we hebben zelfs een kalender en al! Maar ne mens heeft al eens een uitdaging (én compagnie) nodig hé 😉

 7. Evi says:

  Superleuk initiatief! Wij eten hier vaak groenten, maar wat variatie, uitdaging & gezelschap kan nooit kwaad 🙂

 8. Hilde says:

  Zoals hierboven al gezegd. Bestel een groentepakket bij Voedselteams of De Wassende Maan of dergelijke. Dan ben je zeker van seizoensgroenten. Er zitten meestal ook recepten bij.

 9. Tuinfee says:

  Ik heb al jaren een moestuin dus we zij het gewoon om volgens het seizoen te eten. Het helpt natuurlijk ook wel dat ik echt heel graag kook.
  Pastinaak lusten we hier allemaal heel graag en verder courgette, aubergine, zoete puntpaprika, prinsesseboontjes, tomaten, worteltjes, erwtjes, sla, prei, rode kool, bloemkool, broccoli, bleekselder, groene kool… Ik kan natuurlijk niet alles in mijn moestuin kweken maar het valt wel op dat alles wat zelfgekweekt is met extra veel smaak wordt opgegeten. Ideaal voor kinderen om nieuwe groenten te leren eten is stoemp maken en het is nog gemakkelijk ook. Gewoon aardappelen koken, groenten stoven en alles samen “prakken” tot stoemp. Bij pastinaakstoemp doe ik er nog een beetje boter en 2 eierdooiers bij om het extra lekker te maken, en dan even onder de grill voor een lekker korstje,mmmmmmm 🙂

 10. Oh tof, ik doe mee!
  Ik eet massa’s groenten omdat ik vegetarisch/veganistisch eet maar een beetje extra inspiratie en uitdaging kan nooit kwaad 🙂

 11. Goofball says:

  Amai wat een uitdaging. Ik herken je in de “pff wat gaan we eten” “ik heb geen zin om te koken”. ‘k probeer al het koken aan mijn man over te laten, maar aangezien hij de helft van de tijd in het buitenland zit, lukt dat plannetje niet zo goed.

  Bij ons dan ook maar veel broccoli , bloemkool of boontjes stomen met wat rauwkost erbij. ‘k plijt ook schuldig dat ik heel jaar rond dezelfde groenten koop, maar ‘k wil vooral kopen wat de kinderen wel eten en dat is jammer genoeg niet zoveel. ‘k weet niet of ik zo’n uitdaging daarom durf aangaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *