Ik leef op grote voet.

Ik kan niet zeggen dat het aangenaam is om in het mini-hoekje van schoenwinkels te kruipen waar ze een paar exemplaren in maat 42 voor vrouwen verkopen. Maar ik begin graag positief: er is al heel wat verbetering. In bepaalde schoenwinkels IS er een hoek voor maat 42, dat is op zich al een geweldige vooruitgang. (Ik heb trouwens eigenlijk maat 41, maar door de breedte van mijn pedalen vaak 42 nodig)

Ik eet by the way nog liever mijn gordijnen op dan een schoenwinkel binnen te stappen waar ze de schoenen één voor één voor jou moeten gaan halen. Ik voel me daar zo oncomfortabel bij, dat ik er gewoon automatisch voorbijloop. In dat soort schoenwinkels hebben ze meestal sowieso geen grote maten, dus niks verloren.

Ik juich dus toe dat winkels genre Torfs, Brantano of Bent al hun schoenen uitstallen. Daardoor kan ik naar hartelust passen en hoef ik me geen 20 keer te schamen als alleen mijn dikke teen in het modelletje past. Maar het is wel jammer dat het hoekje voor de vrouwen met boten nog steeds op kaboutermaat is.

Enfin. Onze jongens groeien sneller uit hun schoenen dan ze kunnen verslijten (pasop, ze doen geweldig hun best om ze helemaal kapot te maken), dus we stonden in een grote schoenzaak met speelhoek en gangen. De kinderen waren braaf aan het spelen, dus wij gingen ook wat passen. Ik stond bij de sneakers, want die draag ik tegenwoordig zo veel dat ze ook sneller verslijten dan mijn schaduw.

Ik was teleurgesteld, want het was armoedig gesteld met het aanbod. Van de 8 sneakers die er stonden, was er maar 1 paar waar mijn voeten ook efffectief in pasten. Maar toen kreeg ik een geniaal idee. Sneakers zijn sneakers, van bepaalde merken is er zelfs absoluut geen verschil tussen vrouwen- en mannenmodellen. Op naar de mannengang 41/42!

Heaven. Het aanbod was gigantisch. Na drie minuten wilde ik al vijf paar schoenen kopen. Dat was helaas budgetontoereikend, dus ik werkte volgens eliminatie.

Toen vond een verkoopster het nodig mij er op te wijzen dat ik bij de mannen stond te passen. En dat hun winkel toch ook een vrouwenafdeling had. Ik voelde mij echt belachelijk. Ten eerste omdat haar toon insinueerde dat ik te stom was om zelf door te hebben dat ik in het piemeldepartement zat. Ten tweede omdat het feit dat ik niet in de schoenen van de vrouwenafdeling pas, op zichzelf al meer dan genant genoeg is.

Van de weeromstuit ben ik met lege handen naar huis gegaan.

(Om drie dagen later terug te gaan en alsnog twee paar mee te grabbelen. Fashion before principles, no?)

This entry was posted in Er zijn zo van die dingen, Mens erger je niet!, Want zo ben ik. Bookmark the permalink.

29 Responses to Ik leef op grote voet.

 1. Kristien says:

  Ha! Dus de grote schoenen staan op kaboutermaat. De kleine schoenen (maatje 35-36) daarentegen staan bijna altijd helemaal bovenaan. Misschien toch eens aan schoenenwinkels duidelijk maken dat de lengte van mensen vaak ook recht evenredig is met hun schoenmaat.

 2. Veerle says:

  I feel you! En ik doe net hetzelfde (bij de mannen gaan passen voor sneakers). Beetje rare opmerking van die verkoopster 🤔

 3. Liza says:

  Die had ik toch wel een snedig van antwoord gediend denk ik. Heb zelf een maat 37 en zou me niet schamen om eens in de kinderafdeling te gaan kijken als ik bij de volwassenen mijn goesting niet vind. 🙂

 4. Veerle says:

  Groot gelijk. Zelf ook een 42, het aanbod is om te bleiten. Jammer dat mannen geen hakken dragen, die heb ik toch echt nodig voor op het werk :-/

 5. Camille says:

  Ik ga zelf regelmatig in de kinderafdeling kijken (die gaat toch ook tot maat 38?) voor toffe sneakers aan goedkopere prijzen 😉 Jammer voor jou dat het zo’n beperkt aanbod is, maar voorzover ik weet is er toch nog geen regel dat je enkel vrouwenschoenen mag dragen als vrouw? ‘k Vind het precies geen toffe, die verkoopster.

 6. Lise says:

  tsss, ongehoord van die verkoopster! Klant is koning, whatever he or she likes to wear… . Same als de anderen hier; ik ga ook wel eens piepen in de jeugdafdeling voor mijn eigen maat en goedkopere prijzen (niet logisch btw, de maat 38 voor de jeugd is effectief goedkoper dan exact diezelfde schoen bij de damesafdeling!) . Luxeprobleem inderdaad ;). Manlief heeft het zoeken naar schoenen opgegeven en bestelt jaar in jaar uit online zijn maat bij het merk waar hij zich het beste bij voelt… (maat 49-50 overigens… ook al zo’n kabouterhoekje voor zover het bestaat … )

 7. birgit says:

  Maren haar schoenen komen allemaal van de jongensafdeling 🙂 Ze haat al die roze bling bling toestanden en wil stoere donkerblauwe schoenen/laarsjes/sandalen… onvindbaar bij de meisjes…

 8. An says:

  Hier ook een 42 en vroeger meermaals van de mannenafdeling gekocht. Ik zou ze eens fijntjes op haar plaats gezet hebben. Brantano Dendermonde (voor mij dichtbij) heeft sinds een aantal jaar een vrij groot aanbod dames 42.

 9. Sara says:

  In mijn stan smiths staat ook “male”, maat 41 1/3. Ik zou ook graag kleinere voeten willen, maar dat er in mijn sneakers vanbinnen male staat kan me echt niet deren! Je hebt goed gekozen. Veel plezier ermee!

 10. Kris says:

  Het piemeldepartement! Hoe verzin je het? :-)))
  Weet je, het is eigenlijk helemaal goed gekomen. Ik herinner me jouw “maatje” 40 bij je plechtige communie. (De mama heeft me dat ooit eens verklapt… ja moeders hé! Ellende!) Dus zijn ze sindsdien omzeggens niks meer gegroeid, die voeten van jou. Chance toch?
  En meiske, je bent echt niet meer alleen. De hele jeugd van Waver leeft tegenwoordig op grote voet. ( nu ook letterlijk! ha) Bovendien… ‘t Zijn heel schoon sneakers! Geniet er van.
  Groetjes van de juf.
  😉

 11. Ellen says:

  I know the feeling… ga regelmatig shoppen bij de mannen. Maat 42 voor dames blijft toch moeilijk voor de meeste winkels. Ik vind nu regelmatig schoenen in ‘Tims’ (in ringshopping in kuurne/kortrijk). Daar hebben ze zelfs laarzen voor extra brede of extra smalle kuiten 😊 heerlijk! Goed gekozen btw!

 12. Mamavantwee says:

  Brede voeten, hoge wreef en steunzolen. Heel toffe combi. Ik loop al drie jaar rond met een paar mannenschoenen van Camper. Mijn beste schoenen ooit. Ik heb nog een paar laarzen uit een speciaalzaak, pokkeduur natuurlijk. En dan nog een paar bottinekes, breedtemaat G maar steunzolen gaan er ook niet in…. en that’s it. Mijn portemonnee reikt helaas niet verder…. (single mom😝)

 13. Tine says:

  Je bent zo ook soms goedkoper af. Identiek dezelfde schoen voor mannen is soms goedkoper dan de vrouwelijke versie.

 14. Marijke says:

  Ik heb ook een brede voet en maat 42. Ik haal mijn schoenen bij brantano. Maar soms is het echt triestig qua aanbod. Mijn dochters van 10 en 12 hebben nu al een maat 40. Zij vinden dat niet erg omdat ze ook sneakers kiezen, maar ik vind dat toch niet gemakkelijk om voor hen geklede schoenen te kopen

 15. yab says:

  Dacht dat 42 tegenwoordig niet meer zo’n uitzonderlijke maat was voor een vrouw. Alleszins, ik zou die verkoopster toch eens mooi mijn gedacht gezegd hebben. De klant heeft immer altijd gelijk.

 16. P. says:

  Zijn de mannenschoenen breder dan die voor vrouwen? Ik heb 42 en smalle voeten. Ook een erg irritante combinatie…

 17. Nele says:

  Ik heb ook een 42 (voor mijn zwangerschappen een 41, maar voeten kunnen blijkbaar dus nog groeien), en ben zo blij dat zalando bestaat.

  Toen ik nog studeerde in Leuven, heeft een verkoopster in een schoenenwinkel mij ooit gesuggereerd dat er voor mij niets anders opzat dan mannenschoenen kopen, en ik was daar zo van gechoqueerd – en de andere klanten in de winkel met mij – dat ik daar nooit meer een voet heb binnengezet. Want dat ging dus niet over sneakers; die waren toen nog niet in de mode, en ik draag dat by the way niet.

  Maar ik leef op hoop: die kinderen van tegenwoordig hebben zo’n grote voeten dat binnen dit en 10 jaar een 42 heel gewoon wordt, en ik dus eindelijk keuze genoeg ga hebben.

 18. Liesbet says:

  Met een kleine 35 is er anders ook geen overaanbod, tenzij je graag Barbieschoenen/K3 schoenen en dergelijke draagt. Vroeger ging het nog wel, maar het wordt elk jaar erger omdat iedereen altijd maar groteren voeten krijgt …

 19. Nele says:

  Ik kocht dan weer mijn Stan Smiths maat 38 in de kinderafdeling aan bijna 20 euro goedkoper!

 20. Heidi says:

  Tip, heb net verschillende paren sneakers gekocht op de website van Esprit en ik heb gezien dat ze gaan tem maat 42. Koopjes te doen onder de Promo!

 21. sofie says:

  Thank god for Zalando 🙂 🙂 🙂

 22. Brantano says:

  Hoi allemaal,

  Bedankt voor de feedback!

  We proberen ons aanbod in grote schoenmaten zo uitgebreid mogelijk te houden in onze winkels.

  Indien je in de winkel niet ‘je goesting’ vindt, aarzel dan niet om een kijkje te nemen op onze website! Daar is het aanbod in grote maten nog veel ruimer. Je kan online een selectie maken en deze gratis in een winkel naar keuze laten leveren, zonder aankoopverplichting.

  • Romina says:

   Hoi,

   Ik heb geen idee of dit over één van jullie winkels gaat, maar als het zo is heb ik wat gratis advies, zomaar, omdat ik geloof dat iedereen kan leren.

   Op 22 april 2015 erkende de Raad van Europa het ‘derde geslacht’ X, wat meteen gevolgd werd door onze federale regering. Meer dan twee jaar geleden dus. Verder kan je duidelijk zien op de foto dat één van de aangekochte merken Adidas is. Adidas die zich deels (onder andere met dat paar) identificeert als genderneutraal. Onder andere Jaden Smith (Google en leer) is ambassador voor Adidas Hu NMD Sneakers. Zelfs voor kinderen werd er een unisex colab gedaan met Mini Rodini door Adidas. Ook Nike, Vans, … en andere (deels) androgyne merken zitten in jullie collectie die dezelfde genderneutrale toer opgaan. Hoe zouden die merken reageren mochten ze weten dat jullie zo omgaan met hun product? Met hun potentiële afnemers? Ik zou er niet mee kunnen lachen, zoveel is zeker. Het is ver gekomen als iemand in de reacties op een blog meer weet over schoenen en de huidige tendensen dan het bedrijf zelf. 

   Wanneer een (betalende of potentiële) klant aangeeft dat ze zich aangeslagen voelde door een opmerking van een personeelslid, dan bied je je excuses aan als merk. Niet “sorry dat je je beledigd voelde”, maar een welgemeende mea culpa waaruit blijkt dat jullie beseffen dat hokjesdenken niet meer geldt in 2017 en een plan om van aanpak te veranderen naar ALLE klanten toe. Van jullie verwacht ik niet minder. 

   Ik beloof jullie dat ik dit opvolg en een gepaste reactie verwacht.
   Of zijn uw schoenen echt maar voor het binaire deel van de bevolking, misschien?

   Romina
   info@bigcitylife.be

 23. Evi says:

  Groot gelijk! 🙂

 24. Liesbeth Verelst says:

  Geniaal idee om bij de mannen gaan kijken. Groot gelijk. Sportschoenen zijn sportschoenen. Je moet gewoon aandoen wat goed zit. Ik heb ook eens sportschoenen kindermaat 36 gehad. Heb maat 37 maar het waren nogal grote maten. Is Zalando en Decatlon geen optie voor je assortiment te vergroten? Ah, die verkoopsters… Laten doen. Die weet niet beter.

 25. Geenake says:

  Als je meer keuze wil in maat 42, trek eens naar Nederland. Grotere mensen = grotere schoenen :-). Heb in Maastricht zelfs eens een paar pumps gekocht die uiteindelijk te groot bleken, een primeur!

 26. Romina says:

  Hahaha. Achterlijk mens. We zijn 2017, stomme Kalle. En als gij u nu eens identificeert als een X, ipv een M/V? Had haar gezegd dat er ook mensen zijn die buiten hokjes denken. Aaaargh gebeurden zo’n dingen maar bij mij! #feministrant.

  Trouwens: Emma heeft Jongensschoenen, 3 paar momenteel. Ik ontelbaar veel. Echt. Soms zijn die gewoon cooler. Zal mij een worst wezen dat er één of andere met ouderwetse achterhaalde principes scheef kijkt.

  Mail die winkel! Ik als baas zou zoiets willen weten. En ja, ik heb mannenkleren ook, want die hebben namelijk ALTIJD OVERAL zakken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *