Herfst.

Het is nooit mijn favoriete seizoen geweest. Herfst is voor mij een pijnlijk uitgesponnen boodschap dat de zomer haar biezen pakt. Een dagelijkse herinnering dat zoveel dingen doodgaan, waar ik helemaal geen afscheid van wil nemen.

Akkoord, het kleurenspel is prachtig. Maar als ik ‘s ochtends voel dat het te koud is om zonder jas buiten te stappen, kan elke schakering mij gestolen worden. Je kan ook argumenteren dat het zo gezellig is. Wie heeft er nu iets tegen een kom soep aan het haardvuur? Ik word er in ieder geval niet warm van, ik denk alleen maar aan kou en donker.

Eigenlijk zou ik het liefst van al een winterslaap houden. In mijn holletje kruipen op een mooie Indian Summerday (waar blijven die eigenlijk?) en weer wakker worden met de zon op mijn gezicht, als de bloemen ontluiken.

Herfst, het seizoen van de droefheid. Winter, het jaargetijde waarin geen enkele dag echt wakker lijkt te worden. Of ik niet wakker wil worden. Ik wil doorspoelen, zo snel mogelijk. Naar een nieuwe lente en zomer, die van mij eeuwig mogen duren. Zelfs de kwakkelende exemplaren brengen mij niet van de wijs.

Afgelopen weekend ging was de ochtendkilte hier te overweldigend. Plots was het gevreesde moment daar. Het echte einde van de zomer, dat moment waarop de chauffage voor de eerste keer weer aangaat.

Felix zat te spelen bij de radiator, die langzaam aan warmte won. Dat voelde hij bij een lichte botsing.

En hij begon te blazen. “Want het is wammer he mama”.

Zoals soep. Bij het haardvuur.

Gezellig.

This entry was posted in Er zijn zo van die dingen, Kind en gezin. Bookmark the permalink.

7 Responses to Herfst.

 1. Eilish says:

  Kijk eens naar buiten. Ik zie Indian summer (en die mag van mij nog even duren!)

 2. Griet says:

  Ik heb eigenlijk geen favoriet seizoen…
  Elk seizoen heeft dingen waar ik van kan genieten… en dingen die ik echt wel kan missen…
  Lente: ontluikende bloemen, eerste rokjes, ochtend zonnestraaltje v.s. hooikoorts, toch nog onverwacht muts moeten boven halen
  Zomer: kleedjesweer, bbq, buiten leven v.s. té warm, slecht slapen, muggen
  Herfst: kleurenpracht, onverwacht herfst zonnetje, chocomelk en dekentjes, v.s. regen, koude ochtenden, te warm voor winterkleding en te koud vr zomerkleding
  Winter: sneeuw, krakende wandelingen, hete soep of warme melk met honing na een koude dag v.s. ijs, modder, regen

  Mss moet je in de, voor jou, minder fijne seizoenen het fijne / positieve zoeken en doen. Zo maakt het wachten op jou / lente zomer minder lang.

  Je post is mooi geschreven, maar ik werd er een beetje verdrietig van…

 3. Liesbeth Verelst says:

  Prachtige na zomerdag vandaag en er komen er nog een paar, misschien wel speciaal voor jou. Ik sluit me bij Griet aan. Er zijn geen slechte of goede seizoenen, alles heeft zijn voor en nadelen. En die winterslaap, dat doe ik wel degelijk een beetje. Niemand verplicht me wakker te blijven als het al donker wordt.

 4. Zij says:

  Voor mij is de herfst altijd een periode om naar uit te kijken.
  Zo zie je maar, dat wij (gelukkig) allemaal verschillen 🙂

 5. goofball says:

  Ha herkenbaar. Ik was ooit een heel hevige herfsthater en mijn 9-jaar oude post “Why I don’t like the fall season” is nog altijd een van de meest gelezen posts op mijn blog. En wat erin staat klopt nog steeds.

  Maar ‘k ben wat milder geworden voor de herfst, op voorwaarde dat we een goede zomer gehad hebben en dat de herfstdagen ook zonnig kunnen zijn en niet enkel nat en grijs. Als ik mijn portie zomeractiviteiten gehad heb, kan ik ook wel genieten van herfstkleuren, de eerste chauffage en eerste keer laarzen en een wollen trui aan. De vorige jaren heb ik meerdere keren gepost ook hoe mooi de herfst kan zijn. ‘k probeer ook echt bewust ieder jaar herfstwandelingen in de bossen te gaan maken om me “in the mood” te krijgen.

  Dit jaar wil ik echt nog een Indian Summer. ‘k heb nood aan nog zon. Nu komt de herfst te vroeg. Bleh. Bleh Bleh.

 6. Elke says:

  Haha, ik ben wel enorme grote fan van de herfst. De kleuren, de geuren, de mooiste bossen, de zon die eens komt piepen en een hele dag maakt, de paddestoelen die ik (sinds de rare gewoontes bij zwangerschappen ineens wel) graag eet, de dikke trui… Nee, geef mij maar de herfst én eigenlijk ook wel de lente als het even kan!
  Ik word dan weer absoluut niet blij van de kille winter (sneeuw is bij mijn weten enkel tof als je binnen zit) en ook de hitte van de zomer kan me niet echt bekoren.
  Zo zie je maar, gelukkig is iedereen anders 😉

 7. Oh, ik deel je gevoel. Ik houd gewoon niet van donker(der)e dagen… Enige lichtpuntje (letterlijk) waardoor de periode net te overbruggen valt: kerstlichtjes. Dat doet me toch altijd nog wel iets.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *