Het is een soep.

Ik weet eigenlijk niet hoe het komt, maar soep staat hier maar zelden op het menu. Ik stond inderdaad niet op de eerste rij toen het (soep)kooktalent werd uitgedeeld, maar ik weet me toch aardig uit de slag te trekken. Het gebrek aan energie en goesting om te koken is veel groter en dramatischer op dit moment.

Moest ik niet zo onhandig zijn, ik bracht misschien al eens een portie mee van op mijn werk. Maar een auto waar soep in gemorst is kan voor problemen zorgen. Dat weet ik nog van toen ik met mijn eerste lief een cursus koken bij de boerinnenbond volgde en dacht dat het goed idee was om een volledige pot met deksel te vervoeren in de auto die hij net met zijn allereerste centjes had gekocht. Dat was het dus niet, zo bleek toen ik samen met zijn moeder het voetmatje en de zetel met man en macht probeerde uit te wassen voor hij het zou merken. Hij merkte het wel, en ik heb een soepvervoertrauma. Die kunnen dus bij de rest van de trauma’s, volgens mij is het wel gezellig in mijn traumaclub.

Anywayz, ik liep toevallig door mijn favoriete supermarkt (Ja Appie, talking to you) en botste op een nieuw soeppakket. Vorige winter had ik eens hun erwtensoep met spek gemaakt en hoewel ik braaf het recept gevolgd had, wilden zelfs de katten die altijd door onze tuin sluipen er niet van eten. Laat staan mijn lief of mijn jongens. Nochtans is erwtensoep één van de favorieten van de liefde van mijn leven, samen met pompoensoep.

Ik ben zelf nogal een fan van rode soepen. Als ik groenten in een pot gooi en wat aanstoof, afwerk met water, een bouillonblokje, een mixer en een hoop kruiden, draait het meestal uit op rode soep. Omdat ik rode soep gewoon de lekkerste vind. Omdat rode soep (paprika! Tomaat!) meestal ook gewoon de lekkerste soep is. Nah.

Maar goed. Ik was in de AH dus en toen ik Verspakket Pompoensoep zag staan, lag het al in mijn kar. Al een dikke week ligt de verpakking op mijn bureau te wachten op een blogpost, toen ik zag dat Lilith er ook een soepje van gemaakt had. Dat zeg ik met veel liefde, want ik droom er echt van om eens bij haar te gaan eten. Ze mogen zeggen wat ze willen, op Instagram ziet het er altijd heerlijk uit en als je er ook nog eens 15 kg mee kan afvallen in goed gezelschap, dan wil ik graag reserveren. Ik voerde het soepblogidee af, maar Lilith zei dat ik het toch moest doen. Had zij ineens dat lekkere recept terug. Want lekker is het kei hard. Het is misschien wel de lekkerste soep die ik in jaren gemaakt heb. Credits to Appie dus, dit heb je nodig:

1 flespompoen (als iemand het geheim heeft om die vlot te snijden in het stuk waar de zaadjes zitten, please share)

2 wortelen

1 appel

1 sinaasappel

3 sjalotten

3 tenen knoflook

Stukje gember

2 groentebouillonblokjes

img_3215

Je kan dat hele pakket dus gewoon in de winkel kopen, maar er zitten hier vast een paar kookwonders die al die ingrediënten gewoon uit hun schof/moestuin/voorraadkast kunnen toveren. Dat is indrukwekkend, maar fail hier.  Als lui maar efficiënt wijf werd het dus het pakket. Ik was al blij dat er soep op tafel kwam, ge moet ook niet te veeleisend zijn voor uzelf als ge om 3u50 opstaat. Zo maak je het:

 1. Schil al ingrediënten en snij in stukjes. Pers de appelsien.
 2. Fruit de ui, knoflook en gember een paar minuten op een lage temperatuur (AH zegt drie maar ik heb niet getimed). Voeg de wortel en pompoen toe en bak vijf minuten op middelhoge temperatuur. Schep het mengsel voldoende om.
 3. Voeg 1L water toe, de groentenbouillonblokjes, de appel en het sinaasappelsap toe. Breng aan de kook en laat de soep afgedekt 20 minuten zachtjes koken.
 4. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met (cayenne)peper.

Vanaf dan is het smullen. Ik ben helemaal geen fan van de seizoenen die er zitten aan te komen. Maar onder een dekentje tussen mijn geliefden zal het wel meevallen. En als de warmte in mijn kopje dan maar 32kcal bevat, kan ik dat alleen maar toejuichen.

2015-11-01 16.37.56

Hoe soeperig ben jij?

This entry was posted in Want zo ben ik. Bookmark the permalink.

23 Responses to Het is een soep.

 1. goofball says:

  Soep is altijd lekker! In de zomer zou ik het liefst van gazpacho leven (dat wil zeggen dat het een warme mooie zomer is) en in de herfst, winter, lente kan een goeie soep troost brengen.

  ‘k maak er ook wel zelden zelf klaar, ‘k eet er meestal op het werk. Maar op restaurant zal ik dat nog regelmatig eens als voorgerecht kiezen.

  Is er nu in feite nog een blogger die niet die verspakketten van AH aan ‘t gebruiken is?

 2. Hilde says:

  De flespompoen (of butternut) hoef je zelfs niet te schillen, dat kookt allemaal mee en wordt vanzelf zacht. Hopla, weeral werk gespaard. Met dank aan Hellofresh voor deze tip (uitgeprobeerd en het klopt). Op het laatste nog een geutje kokosmelk erdoor is ook heel lekker. Dan wel wat meer calorieën maar we moeten die niet àltijd tellen hé.

 3. mamavantwee says:

  Soep, daar draai ik eerlijk gezegd mijn hand niet voor om. Zo simpel. Dit weekend pompoensoep en Aziatische soep met paksoy en champignons gemaakt. Vraag mij het recept niet, ik gebruik nooit recepten voor soep.
  Ik zag in de blog van lilith een paar toffe soep-ideeen.
  Ik werk eerlijk gezegd als basis ook wel soms met een zak diepvries-soep-groenten van in de supermarkt. Daar doe ik dan een verse groente bij. Vb courgette. In minder dan een kwartier staat een pot op het vuur, die mij uiteindelijk wel 4-5 liter soep geeft. Een deel ervan invriezen, een deel in de frigo voor de komende dagen. Is de soep uit de frigo op, haal ik gewoon een andere soort uit de diepvries.

 4. liese says:

  butternuts zijn de ideale soeppompoen wegens: geen werk om te schillen zoals Hilde schrijft. Verder smijt ik groentenrestjes samen, bouillonblokske erbij en veel kruiden. Maar ik ken ook de soepen die gemaakt worden bij de KVLV en die smaken toch inderdaad stukken beter met verschillende “specialere” ingrediënten 🙂

 5. Ester says:

  Mmm soep!
  Ik maak bijna wekelijks een grote pot en vries dan porties in.
  Rode soepen zijn ook favoriet, maar pff ‘k vind die veel werk (ik ontdoe mij paprikas en tomaten altijd van schil). Doe mij maar een doodsimpel groentensoepke waarbij ik allerlei restjes opwerk.

  En dan ballekes draaien, spaghetti lettertjes, croutons erbij smijten. En liefst ook een goeie portie gerapste kaas. Geen 32kcal, maar wel verdomd lekker. Nomnomnom!

 6. Marijke says:

  Hier staat tijdens het schooljaar altijd soep klaar. Wij hebben 3kinderen in de lagere school waarvan 1kleuter. Wanneer ze s avonds thuis komen hebben ze altijd reuze honger en zijn ze doodmoe. Ik maak zondagavond en woensdagavond meestal een grote kom soep met veel groenten in en balletjes (diepvries). Wanneer we thuis zijn eten we eerst soep… Dat gaat vlot binnen en als de rest moeilijk gaat voor het eten wegens oververmoeide Kinderen denk ik ‘ach ze hebben al hun groenten in de soep op ‘en heb ik minder stress😊

 7. Josie says:

  ik ben ook een soepwijf!
  net als liese kom ik nauwelijks tot nooit in de AH. ik koop in delhaize of colruyt diepvriesoepgroenten en dat is ook rap klaar.
  ik ben ook geen fan van de herfst en de winter maar soep maakt het inderdaad een beetje goed 🙂

 8. tiny says:

  Vroeger at ik nooit soep. Mijn moeder gooide daar altijd selder in, met als gevolg altijd zo van die draadjes, brrr…. Nu maak ik zelf heel veel soep. Altijd zonder selder natuurlijk. Gisteren ook eens het tomatensoeppakket van de AH gekocht en ik gooi daar wel een beetje meer water bij, want dikke soepen vind ik maar niks. Lekkerrrr!

 9. Mia says:

  Soep dat is onze Belgische “cucina povera”. Lekker, gemakkelijk, gezond en goedkoop om te maken.Een diepvries is een luxe. Ik gebruik ook dikwijls diepvriesgroenten om soep te maken. In kleine porties je soep invriezen en je hebt altijd iets in huis om je honger te stillen. In de koudere maanden is soep ook comfort food, dat vind ik toch.

 10. Marlies says:

  Zo’n pakket kost toch stukken van mensen meer dan een losse pompoen en wat wortelen. Dàt soort dingen in huis hebben lijkt me nu niet bepaald keukenwonderlijk, gewoon gezond verstand – je wil pompoensoep maken, je koopt een pompoen.

  En dan ook nog al die extra verpakking.

  Neen, ik hou niet van pakketten, ik. Wel van pompoensoep met een vleugje curry en speculaaskruiden.

  • Sofinesse says:

   Het pakket kost 2.99 euro (http://www.ah.be/producten/product/wi399177/ah-verspakket-pompoensoep). Ik heb net de ingrediënten apart gekocht, en was het dubbele kwijt. En dan zit ik nog zonder appelsien, want dat kon je niet per stuk kopen. Dus nee, helemaal niet duurder. Integendeel!

   • Spullefrulleke says:

    Ik ga toch eens advocaat van de duivel spelen.
    Ik kijk altijd heel erg naar prijs per kg.

    Pakket kost 2,6 euro per kg.
    Hoogstens de appelsien kost meer dan die 2,6 euro per kg als je die apart koopt. Maar die weegt ook maar zo’n 200g op die totale 1,2 kg van het pakket.
    Pompoen, ui, wortel, appel kosten ongeveer 1-1,5 euro per kg. deze groenten zijn samen ongeveer 1kg in het pakket.

    • Sofinesse says:

     De pompoen lost kost 2,78kg (op 20/10, ik heb een foto van mijn kasticket om te bewijzen). Ik betaalde dus 3,16 euro voor mijn pompoen. Moest toen nog een hele doos bouillonblokjes kopen, een heel netje sjalot, een stuk gember en een appel. Wortels was ik zelfs vergeten, en appelsienen waren (daar) niet per stuk te koop. Los van het gemak, betaal ik graag een halve euro meer als ik daar een recept en alle ingredienten netjes bij krijg. Zonder overschot, want het is niet zeker dat ik die sjalotten en dergelijke nog ga gebruiken. Maar ik heb uiteindelijk zelfs veel minder betaald, in diezelfde winkel kosten de ingredienten apart een stuk meer. Niet dat ik hier over wil discussieren, .Want als ik dat wil betalen, is dat mijn zaak. 2,99 voor twee liter soep, ik kan daar zelfs mee leven. En het was nog lekker ook :).

     • goofball says:

      Ik heb de laatste jaren ook geleerd dat het me absoluut waard is om wat meer te betalen in ruil voor comfort. X euro meer voor y minuten meer rust of meer tijd om met mijn kinderen te spelen: ik ga ervoor

 11. Delphine says:

  die pakketten van de AH gebruik ik ook nog niet maar mss moet ik toch eens een klein ommewegje maken na het werk want zover is die niet (ik werk op het UZ in Gent)
  als ik die soep zie dan lijkt mij dat toch een strak plan 😉

  mijn ‘normale’ pompoensoep is er eentje met diepvriespompoen (want ik heb me eens lelijk gesneden aan een groot exemplaar) en curry

 12. Ik ben een enorme soepfan, ik maak dat te pas en te onpas. Broccoli is mijn allergrootste favoriet, maar paprika-wortel staat op de tweede plaats. Tomatensoep daarentegen vind ik echt niet lekker, hoewel ik wel enorme fan ben van tomaten. Raar hé?

 13. Michele says:

  Ik ben zot van soep ! En mijn tip om supercreamy soep te hebben zonder ook maar 1 aardappel of lek room: alles in de blender !

  Lotte, ik was ook nooit zot van tomatensoep, tot ik net eens tomatensaus maakte (denk recept van Jamie Oliver) en omdat DL aan’t zagen was om soep die gewoon wat aanlengde, en man wat was die lekker !

 14. Sara says:

  Hier gisteren ook gemaakt. Zo lekker!

 15. Lynn says:

  Staat op het vuur! 😉

 16. ilse says:

  Heerlijke soep en ze past dan wel in het 5:2-concept. Dubbele winsituatie :-). Alleen hier misschien net te veel gember ingedaan, maar dat is dan weer lekker hart’verwarmend’ 🙂

 17. Mijntje says:

  De pompoen kun je gemakkelijker snijden door hem even (en dan erbij blijven) in de magnetron te doen. Het steeltje wordt wel heel snel warm, dus pas op! Hier gaat het mes er dan veel gemakkelijker doorheen. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *