Het zit er zo in gebakken, dat we zelfs geen schaamte hebben om deze vraag af te vuren op een moeder die nog maar net het kraamverband iets verder heeft weggestopt in de kast. Een goede en een brave baby, dat is toch een baby die zo snel mogelijk doorslaapt? Ik geef toe dat ik me vroeger ook aan deze vraag bezondigd heb, omdat ik toen naïef en onwetend was. Tegenwoordig vraag ik eerder hoe het met de nachten gaat en of de mama (en papa) het een beetje volhouden. Een kleine nuance misschien, maar ook een wereld van verschil.

Want bij mijn eerste kind geloofde ik deze fabel ook. Ik was er op voorbereid dat er wat moeilijke nachten gingen zijn, maar aangezien mijn enige taak was om voor dat kleintje te zorgen, was dat ook geen probleem. Ik ben daar door op één roze wolk doorgevlogen. Gebroken nachten konden overdag een klein beetje ingehaald worden, want er wachtte geen werk, geen andere kinderen of zelfs geen dringend huishouden. Dat hoefde toen allemaal nog niet.

Basiel sliep de eerste maanden naast ons in een schommelwieg. Dat vond ik wel zo gemakkelijk als hij ’s nachts wou drinken. Gewoon even aan de tiet schuiven en verder doezelen. Toen hij begon door te slapen (rond twee à drie maanden) en hij daar nog altijd lag, begon ik last te krijgen van een schuldgevoel. Er was mij namelijk geleerd dat een kind in zijn eigen kamer hoort te slapen, zoals het goede moederschap voorschrijft. Dat ben je sterk en streng als moeder, dus ik probeerde het. Elke vezel in mijn lijf zei iets anders, maar ik forceerde me om hem tegen mijn eerste werkdag in zijn eigen kamer te hebben. Die was zo dichtbij onze eigen kamer dat het met open deuren bijna één ruimte was, maar toch. Ik vond het moeilijk, en voelde een rare mengeling van trots (ik kan het om hem in zijn eigen kamer te leggen!) en afschuw (dat klein mannetje ligt daar nu helemaal alleen, help!). Mijn lief trouwens ook, die vond het nog lastiger dan ik.

IMG_5381

De fantastische schommelwieg van Lien, hier wel al in ons nieuwe huis en met Felix erin.

Ondertussen heb ik er veel over gelezen en ben ik iets minder naïef. Ondertussen begrijp ik wat mijn gevoel me wilde zeggen: een kind dat negen maanden vlakbij je hartslag gewoond heeft, kan je niet zomaar verplaatsen naar zijn eigen kamer, of zelfs zijn eigen bed. Dat kind wil dicht bij jou zijn, wat helemaal normaal is en niet onder ‘verwennerij’ valt – wel onder een goede hechting, liefde en verzorging.

IMG_1033 IMG_1869

(Twee fofo’s van een slapende Basiel. Dat zie ik aan de data van de foto en aan de vloer, want voor de rest zou het ook Felix kunnen zijn)

Kind twee bleek trouwens van een iets ander nachtelijk kaliber dan kind één, waardoor ik ben beginnen lezen en nadenken. Hij is 11 maanden, hij slaapt totaal niet door en ja, dat is loodzwaar. Klopt allemaal. Mijn weerstand is volledig verdwenen en ik heb permanent het gevoel dat mijn hoofd één grote waas is, ik heb bijna de hele dag het gevoel dat ik eigenlijk vooral zou willen slapen en dat hakt er serieus in. Een wekker om 5u helpt niet bepaald in dit hele proces, maar volgens de natuur zou ik in deze fase ook best zoveel mogelijk bij mijn kind zijn (ik ben nog altijd zijn belangrijkste bron van voeding) – volgens de economie word ik op het werk verwacht. 9 weken voor zelfstandigen (erbarmelijk en schandalig) en 15 weken voor werknemers (veel en veel te kort), dat er dus nog behoorlijk wat werk is aan de winkel. Ik weet het, hij is bijna één jaar, wat een schande dat ik zo een luie doos zou willen zijn die nog meer bij haar kind kan zijn. Tss.

IMG_6068

Felix heeft ook maanden in de schommelwieg geslapen, maar ondertussen is hij er helaas echt uitgegroeid.

Ik weet ondertussen dat nachtvoedingen tot 18 maanden heel normaal zijn, meer zelfs, bijzonder goed voor zijn hersenontwikkeling én mijn productie (wat belangrijk is als je lang wil voeden). Ik weet ondertussen dat doorslapen voor pasgeboren baby’s zelfs heel erg gevaarlijk kan zijn (hun suikerspiegel daalt gevaarlijk) en dat je – ook al zeggen sommige volkswijsheden dat je een slapende baby nooit mag wakker maken – de eerste weken best elke drie uur een borst (of flesje geeft) ’s nachts. Overdag ben je alerter bij je baby en zal je hongersignalen allicht ook sneller opmerken. Daar hoef je dus niet zo met de klok op te zitten.

En zo kom ik er toe te zeggen dat Felix heel vaak tussen ons slaapt, in het grote bed. Dat dat ook niet altijd even leuk is, want dat ik daardoor vaak op een spietje van een paar centimeter slaap. Hij kruipt namelijk (al slapend) altijd dichter tegen mij, als ik me verleg houdt hij me (al slapend) tegen met zijn hand, hij zoekt (al slapend) zijn weg naar de borst. En dat ik me voor dat samen-slapen even goed schaam, als dat ik er apetrots op ben.

IMG_7762

Eerlijk is eerlijk, meestal slapen we zo.

Omdat ik dacht dat het aan mij lag, heb ik ook andere dingen geprobeerd: zijn eigen kamer, een bed op onze kamer, een bedje op de kamer naast ons. Maar hoewel ik dat allemaal tijd heb gegeven, blijkt dat gewoon neer te komen op verschillende keren per nacht uit een warm bed moeten komen om een baby te troosten of te voeden. Noem het gemakzucht, maar het is veel eenvoudiger om een houding te zoeken waarbij hij kan drinken en ik kan verder doezelen. Want langer dan drie uur aan één stuk slapen is hier nog steeds een grote uitzondering. Loodzwaar, zoals ik zei, maar ik probeer er me niet te druk in te maken.

Hij zal op zijn 18de vast niet meer tussen zijn moeder en vader liggen, hij doet zijn dutjes overdag netjes op zijn eigen kamer en hij is nog geen 18 maanden dus over die nachtvoedingen ga ik ook niet stressen. Wij proberen alle slaap te pakken die er te pakken valt, en op dit moment betekent dat om 20u in bed – samen met de baby.

Het heeft ook wel voordelen hoor, het is echt gezellig. En om eerlijk te zijn, ik slaap zelf niet graag alleen. Ik vind het dus niet zo vreemd dat mijn zoon van 11 maanden ook liever bij zijn ouders ligt dan in een kil en eenzaam bedje. En ja, ik voel me schuldig omdat Basiel wel al jaren in zijn eigen bed slaapt. Heb ik hem niets tekort gedaan? Het borrelt soms op. Maar hij ziet er heel gelukkig uit, dus het zal wel meevallen.

Hoewel de vraag voor veel mensen zelfs niet meer relevant is nu hij bijna een jaar is en uiteraard al maanden zou moeten doorslapen, kan ik er toch heel kort op antwoorden.

Nee, hij slaapt nog niet door. Totaal niet, zelfs.