Borstvoeding: what to wear (‘s nachts) #1

Ge weet ondertussen al dat ik graag op voorhand over de dingen nadenk. Sommige mensen zouden dat misschien omschrijven als stressen, maar dat wil ik niet gezegd hebben. Ik heb op voorhand dus vaak nagedacht over de nacht en hoe dat borstvoedingsgewijs zou gaan. Basiel was een zomerkindje, maar de nachten zijn nu nog net iets te fris om niet onder een lekkere dons te liggen bij het voeden. (Wat toen dus wel makkelijk kon)

Ik slaap het liefst met zo weinig mogelijk kleren aan, maar als je een paar keer per nacht (voorlopig lijkt het de HELE nacht, maar dat gaat_snel_verbeteren, we hope) moet opstaan op borstvoeding te geven, kan iets pyjama-achtig toch van pas komen. Zelfs als geef ik meestal liggend borstvoeding ’s nachts, je kan toch niet helemaal onder de dons kruipen. Koud, zelfs voor een hete nachtstoof als ik.

Ik trok dus naar mijn favoriete winkel Boobs-n-Burps, om vestimentair goed voorbereid te zijn op de nachten en op wat comfy edoch deftige kledij voor in de kraamkliniek. Ik heb duizend dingen gepast die allemaal fantastisch waren, maar ik moest toen al besluiten dat ik geen pyjama-mens ben. Niks voor mij. Behalve de broek met sterretjes, dat is mijn nieuwe zonde tegen Jani. Alleen thuis natuurlijk, maar pas bevallen is comfortabele kledij toegestaan vind ik. Verder geen nachtkledij voor mij, maar als je wel een pyjama-mens bent, zijn er meer dan genoeg opties bij Boobs-‘n- Burps. (Ik heb speciaal getoond hoe je het kan opendoen om te voeden, voor je je afvraagt wat die vreemde paarse vlek is. Het is een voedingsbeha.)

2015-01-20 14.46.55 2015-01-20 14.40.45

Uiteindelijk ben ik gegaan voor twee comfortabele borstvoedingsbeha’s van Sweet Pea Bravado (een zwart en een roos exemplaar) waar ik heel erg tevreden over ben. Die madammen hebben een veel aangenamer lijf om naar te kijken dan ik, ik heb dus even wat foto’s geleend bij Boobs-‘n-Burps. Voor uw eigen goed.

Sweet Pea Emily Black Crop

Ook de naadloze Boob-voedingsbeha is hier een groot succes.

large-10

Alleen heb ik het niet lang volgehouden om het ook echt ’s nachts te dragen. Ik slaap gewoon niet comfortabel met kleren aan, maar de beha’s worden wel volop gedragen overdag. Hoe ik het dan wel doe ‘s nachts? Alles bloot en slapen op een grote handdoek, want lekken doet het natuurlijk wel vollen bak.

Aan de iets sjiekere beha’s ben ik voorlopig nog niet toe, het doet nog vaak pijn om te voeden en op dag 13 ben ik ook nog niet helemaal toe aan sexy. Al doet het wel deugd om niet langer zwangerschapskleren te moeten dragen. Ook dat de meeste dingen weer passen, als spreekt de weegschaal dat voorlopig tegen. Ignore.

Ik heb wel duidelijk een zwaar tekort aan borstvoedingsvriendelijke bovenstukken. Ik ben wel heel tevreden van deze T-shirt. Een heel vernuftig systeem, waardoor je zonder problemen heel discreet kan voeden. Alleen het uitzicht aan de zijkant is wat minder (omdat het wit is en doorschijnend, zie je in dat gat plots een beha verschijnen. Maar met een giletje is dat ook opgelost.)

2015-03-02 12.29.32-1 Cloud9_Ivory_PJ Pants With Pockets_Pewter2

Ook nog een topje. En toen kreeg ik van Studio Tout Petit ook nog de vraag om een borstvoedings T-shirt van Mammae te testen.

2015-02-26 14.43.22

Die hebben alleen maar schone dingen, dus met veel plezier. Ook heel handig voor discreet voeden en lekker fashionable. Ze hebben trouwens ook heel mooie kleedjes en andere dingen. En ze hebben een topwijf als uithangbord, mijn goede vriendin en ook vers bevallen Anke Buckinx.

Ik heb voorlopig nog wel een groot probleem,  ik heb echt niet genoeg borstvoedingsvriendelijke kledij. Ik zal echt niet anders kunnen dan te gaan shoppen. Echt niet.

This entry was posted in Borstvoeding, Kind en gezin. Bookmark the permalink.

14 Responses to Borstvoeding: what to wear (‘s nachts) #1

 1. Kris says:

  Dag Sofie, al enige tijd lees ik stilletjes mee en geniet van jouw verhalen, zeker nu ik zelf ga bevallen van een derde kindje binnen (hopelijk) 3 weken. Voor borstvoeding deed ik vaak een topje met spaghettibandjes aan en daarover een gewone t-shirt. Bij het voeden t-shirt omhoog en topje naar beneden, zo blijft je buik wel bedekt en is er toch niets te zien. De speciale bv- t-shirts konden me meestal niet bekoren 🙂 Dikke proficiat met je tweede spruit!

 2. Sofie says:

  Hier ook grote fan van Boobs-n-Burps, zeker voor ondergoed (doet moet gewoon goed zitten) maar qua kleding vond ik het meestal toch wat prijzig. Ik droeg vaak de t-shirtjes van in de H&M. Kan je ook discreet mee voeden en de prijs valt goed mee.

 3. Marie says:

  Ik deed het ook zoals Kris hierboven- topje onder t shirt. Zo’n topje heeft ook het voordeel dat het uw buik een beetje platter doet lijken (vind ik toch :-)).

 4. Kat says:

  Tegen het lekken: Lilypadz! kan je oa kopen in Dampoortstraat bij Kiddybips.
  zijn gemaakt van silicone maar voelen héél natuurlijk aan. en je kan er bloot mee slapen. Reden waarom ik ze kocht 🙂

 5. Inge says:

  Mijn dochtertje is ondertussen 8 weken oud en ik heb hier ook het probleem van “te weinig bovenstukken om borstvoeding mee te geven”. Ik heb er nu wel een stuk of 5, maar dochterlief geeft heeeeel vaak melk terug dus mijn t-shirts blijven vaak maar enkele uren proper. Voor binnenshuis kan ik wel tegen een vlekje, maar buitenshuis heb ik toch graag een schone t-shirt aan (en bovendien gaan die melkvlekken snel stinken). Ik ben ook nog op zoek naar nieuwe stuks, die liefst een beetje mooi zijn (effen zwart ben ik nu wel beu gezien) en liefst niet belachelijk duur.

  Je schrijft “Ik ben wel heel tevreden van deze T-shirt.” Van welk merk is die t-shirt en/of waar heb je die gehaald?

  Ik vind het kleedje van Mammae super, zowel qua model als qua handigheid om te voeden, maar natuurlijk wel een beetje prijzig.

 6. Marijke says:

  ik ben vorig jaar bevallen van nummertje drie. Ik had enkele tshirts en topjes van de hema en de h en m. Beide uit de zwangerschapscollectie. Degelijk, praktisch voor het voeden en niet duur. Bij hema was dat in Leuven niet te koop in de winkel maar wel via de webwinkel.
  En jaloers dat jij al terug in de gewone kledij kan!

 7. Sofinesse says:

  Dat van de topjes doe ik ook wel, maar ik wil er wel weer een beetje deftig uitzien. En ALTIJD zo topjes en T-shirts, dat valt daar niet onder. Ik heb het gevoel dat mijn kleerkast sowieso heel klein is, nu ik alle zwangerschapskleren opzij heb gelegd :). Ik ben bovendien van plan om echt heel lang bv te geven (minstens 6 maanden, maar de droom is een jaar) – dan mogen mijn kleren daar toch wel wat aan aangepast zijn vind ik :). Maar echt bv-kledij is inderdaad duur. I know….

 8. Josie says:

  twee winterkindjes, ik zweer bij een bordtvoedingshemdje van h&m en daarover een gewone pijama, zo blijft je buik warm. En een fleece dekentje omdat ik het donsdeken wegleg als mijn dochter komt drinken snachts.
  Ik heb trouwens na anderhalf jaar borstvoeding maar 5 borstvoedingsshirts, als ik gewoon thuis ben draag ik gewone kleren. Natuurlijk drinkt ze op deze leeftijd ook veel minder overdag, dat scheelt natuurlijk ook.

 9. Eva says:

  Ik heb toch geïnvesteerd in 3 topjes van Boobs (bij B’n B gekocht). Zitten ongelooflijk goed, snel en toch discreet naar de borst. Ik heb ze deze winter gedragen als onderlijfje, daarboven nog twee laagjes ‘gewone kledij’, en bij voeden kan je bovenste laag uitdoen, middenste laag naar omhoog en hoppakee drinken. Niet goedkoop maar ik vond het de investering waard (en volgens mij ook nog wel tweedehands gemakkelijk te verkopen) – zeker als je van plan bent om lang te voeden.

 10. Elfianma says:

  Ik had leuke borstvoedingsshirts van Esprit! Degelijke, zijn 2 kindjes meegegaan 😉

 11. Kim says:

  Met wat creativiteit kan je meestal in de winkels ook gewone kledij kopen die toch borstvoedingsvriendelijk is. Een pulletje, topje of kleedje met een watervaldecollete bijvoorbeeld, spaghettibandjes of bv-topje eronder en klaar of bloesjes van de meer rekbare soort. Bij mijn winterkindje droeg ik ‘s nachts een gewone pyjama met knoopjes, knoopjes openmaken en voeden en nadien terug dicht. Ik vind die borstvoedingskledij ook nogal aan de dure kant. Bovendien ben ik nogal fijn van postuur en is die kledij vaak voorzien op zowel dragen tijdens de zwangerschap als achteraf tijdens de pas bevallen periode (denk losse rekbare stofjes rond de buik of passend shirtje dat plots wijder uitgaat rond de buik). Inderdaad handig voor pas bevallen (ga ik niet ontkennen!), maar als je net als ik langer borstvoeding wil geven, heb je na een paar maanden bv. wanneer je terug aan het werk bent soms eerder nood aan meer ‘aanpassende’ borstvoedingskledij. Eigenlijk gewone kledij met borstvoedingsopties in plaats van kledij gericht op een (nog) dikke buik en die vind ik jammer genoeg vaak niet terug of niet in de juiste maat 🙂

 12. Kat says:

  stiekem wel heel benieuwd naar het geboortekaartje 😉

 13. Birgit says:

  Hallo Sofie, blij dat ik jouw artikel heb ontdekt!

  Over een 3tal weken word ik voor het eerst mama. Info over veilig samen slapen in overvloed, maar hoe de mama warm blijft ‘s nachts, is me nog een raadsel. Ben ook geen fan van pyjama’s, maar dekens zijn blijkbaar ook not done. Deze info hielp me enorm (http://www.lalecheleague.be/borstvoeding-a-z/153-nachtvoedingen.html) en hierin staat dat een gewoon deken geen kwaad kan.

  Dus kan ik me toch voorzichtig onder een deken hullen terwijl ik ‘s nachts borstvoeding geef – en misschien met kleine spruit aan de borst in slaap val?

  Merci alvast!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *