Mijn innerlijke huisvrouw is niet bepaald goed bezig. Om niet te zeggen dat ze eigenlijk een stevig pak rammel verdient, eventueel zelfs aangevuld met wat zweepslagen. Dat vindt u vast behoorlijk drastisch, maar mijn innerlijke huisvrouw verdient dat. Want ze wil niet meer koken.
Het is nooit anders geweest dan dat ik voor het eten zorg. Ik kookte vroeger ook wel echt graag en ik vond het vooral heel leuk om mijn vent te verwennen. Die mens eet anders altijd rijst met boomstammetjes en erwtjes, tenzij hij ergens kroketjes kan scoren. Hoewel hij daar perfect content mee is, vind ik dat toch wat eentonig. Hij loopt bovendien marathons, dus ik wil dat hij er stevig en gezond opstaat.
Maar de laatste weken gaat het echt niet meer. Ik kan de energie en goesting om te koken nergens meer vinden. Dit is een zware bekentenis, maar ik heb zelfs het gevoel dat ik het niet meer kan. Waar ik vroeger alles op het gevoel deed en vlot experimenteerde, creëer ik nu het ene misbaksel na het andere. Van de schaam, is het hier.
Pas op, mijn jongens lijden er niet onder. Basiel eet sowieso soep en warme maaltijd op de crèche, dus die zit safe. Mijn lief eet al eens op het werk, kookt al eens zelf of eet met een uitgestreken gezicht mijn misbaksels.
Ik denk wel dat ik weet hoe het komt. Ten eerste: diëten. Ik heb altijd een beetje een hekel gehad aan warm eten, maar ik vond het wel leuk om te maken. Maar sinds die hele vermagersaga is mijn relatie met voedsel niet bepaald vrolijker geworden. Ik ben nu al een paar maanden flink stabiel (die lelijke uitschieter van vorige week niet meegerekend, maar die ging gelukkig ook weer even plots weg als ie gekomen was), maar ik wil er nog graag 4 kilo af. Tegen april graag. Maar mijn gezond eten is gewoon boring en vermoeiend. En behalve de dagelijkse soep, ook veel te zomers. Ik zit blok.
Andere verandering en mogelijke oorzaak: bioritme. Sinds een maand sta ik een uur vroeger op. Dat is allemaal niet erg, maar waar het vroeger 5u35 was is het nu 4u35. En dat is harder aangekomen dan ik wil toegeven. Het is volledig voor de juiste redenen (een radioprogramma in de ochtend/voormiddag, what more can I wish for?) en ik heb er op zich weinig last mee als ik op tijd ga slapen (ja, dat is soms voor mijn zoon. So what.). Maar ik heb de impact daarvan toch een beetje onderschat, ik leef gewoon in een ander ritme dan de rest van de wereld.
Ik ontbijt om 5u30 (terwijl mijn pc op het werk opstart), waardoor mijn middaghonger natuurlijk al tegen 10u begint te knagen. Maar als ik daar aan toegeef, ben ik tegen 16u opnieuw uitgehongerd voor het avondeten. (Als ik daar niet aan toegeef, ben ik een dweil trouwens). Ik wil graag wachten om samen te eten met mijn lief (die meestal thuiskomt tussen 18u en 19u), maar tegen die tijd voel ik mezelf een anorexiapatiënt. Of net het omgekeerde, heb ik zoveel honger dat de verkeerde dingen in mijn lijf verdwijnen. Ge kent dat wel.
En zo komt het dus dat ik aan koken niet meer toekom. Want ik geniet ook niet van eten. Maar ik wil het wel terugvinden. Mijn energie, mijn goesting en vooral mijn inspiratie.
Dus daarom: wat gaat gij eten vanavond?
kipfilet met rijst en zelfgemaakte appelmoes. Doodsaai maar gemakkelijk en lekker en toch niet superongezond 😉
Tarte tatin van rode biet met een slaatje 🙂
Succes bij jouw keuze!
Barbara.
goh, dat klinkt als “taart” maar dat is het niet echt hè……spijtig…
stoemp paris-bruxelles, met spruitjes en champignons. Zeer, zeer lekker. Als je zo vroeg opstaat, is er trouwens niks mis met eten om 16 uur, dat lijkt me redelijk normaal. En dan eet je nog een klein dessertje als Tom eet rond 19 uur.
Ik had indertijd een diëtiste die zich toelegde op mensen met aan afwijkend eetpatroon omwille van hun job en die mee de mogelijkheden bekeek. Misschien helpt een andere mening wel om jezelf weer wat te bevrijden?
De kindjes eten bij oma en opa en ik moet alweer naar een avondvergadering: pizza, met een slaatje bij. Een beetje het omgekeerde van bij jou: omdat ik nog weg moet ‘s avonds en toch nog efkes bezig wil zijn met mijn kinders én die ook nog eens tegen 7u in hun bed moet krijgen (ik ben ten vroegste om 17.30u thuis), wordt het heel vaak iets heel makkelijks. Wel gezond meestal (wij hebben een groentepakket, dus dat moet op) maar toch ook weer steeds dezelfde dingen.
Ik lees hier dus stiekem mee, voor al die tips…
vermits ook met dieet bezig: niet veel…..
kool vis met venkel in sinaasappel saus en quinoa…
vrij snel klaar
venkel fijn snijden, 10min aanstoven, vers sinaas appelsap toevoegen, nog 10min laten pruttelen.
vis bakken en quinoa koken…
smakelijk!
Ik, allez hij, tovert al 3 weken elke avond iets lekkers uit de Smartmatzak.
gegratineerde preirolletjes. zoals witloofrolletjes, maar dan met prei.
Prei in grote stukken snijden (zo groot al een plakje ham), stomen en eens gaar in ham draaien, geraspte kaas erop en onder de grill.
Helemaal niks, want ik zit met een stevige buikgriep.
Schelvis in een broodkorstje, spruiten en gepofte aardappelen.
vegetarische reepjes uit de diepvries, wokmix uit de diepvries en rijst die ik nog eventjes moet opkoken. Alles in de wok vanavond en beetje kruiden erop. En hupla lazyhousewifefood! (heb wel net verse witloofsoep gekookt, dat wel)
weet nog niet wat het buffet hier in Tenerifiaans hotel zal zijn, maar als het hetzelfde is als gisteren zou zijn (wat het niet zal zijn), dan quiche, paëlla, gegrilde doradefilet, ribbetjes, macaroni met kaas, ravioli met tomatensaus, spaghetti, rauwkost in alle maten en soorten, Duitse soep met worstjes (een soort ajuinsoep), linzensoep, dertig soorten dessert (van fruit over gebakjes tot ijs), gegrilde worst… en nog veel meer, maar dat kan ik mij al niet meer herinneren. In één woord: veel te veel 🙂 Maar wel lekker!
ow, en Sofietje, niet zo hard zijn voor jezelf. Je verdient helemaal geen rammel of zweepslagen!!! Je doet wat je kan, maar eenmaal bobijntje op is, is het op, nee?
Smartmat, zoals hierboven al vermeld is echt een aanrader. Wij hebben hier om de twee weken het veggiepakket en dat werkt super. Je hoeft ook niet 4 dagen na mekaar smartmat te eten, het geeft echt wel wat speelruimte, maar ik vermoed dat het vis/vlees pakket iets minder flexibel is.
Je hoeft niet om boodschappen en de recepten zijn echt de max. En in de niet smartmat week eet je spaghetti en boomstammetjes met erwtjes, toch?
kip van de wekelijkse markt met rijst, ananas en currysaus. Het lievelingseten van de kinderen 🙂
Weekmenu’s alhier: http://nikeblogt.wordpress.com/aan-tafel/
restje stoemp opgebakken als bubble en squeak, grote garnalen uit de vriezer en een salade met alles wat er nog in de groentela lag.
restjes dus, maar smaakte prima.
Hier vandaag telvrij dus vooral veel gegeten 😉
Volkorenpasta met een saus van tomaat, paprika, wortel, ui en tonijn.