Ik denk niet dat mijn ouders er ooit over nagedacht hebben. Iedereen ging naar de school in het dorp. Klein dorp, maar toevallig wel een gigantische school. Ik ben absoluut niet katholiek, maar ik heb er ook geen last van gehad. Kleuterschool was fantastisch, lagere school was tof, middelbare school vond ik verschrikkelijk. Maar dat lag vooral aan mij, niet aan de nonnetjes of de school.

Vandaag is het anders. Het ligt hier al maanden op tafel, maar nu komt het echt dichtbij. Over een paar weken moeten we aanmelden, moeten we vijf keuzes doorgeven waar we ons kind naar school zien gaan. Daarna is het wachten tot 28 februari, dan weten we of we ook echt een plaats hebben.

Menens dus vanaf nu. Deze week was er een infoavond en sindsdien is het duidelijker dan ooit, we moeten zoveel mogelijk scholen bezoeken, kiezen en hopen. De ‘goede’ school vinden. Maar wat is dat dan? Wat zoeken wij?

–          Visie: een pedagogisch project waar we ons in kunnen vinden. Ik moet eerlijk bekennen dat ik behoorlijk bang ben van methodescholen. Een school mag voor mij een school zijn, een omgeving waar kinderen leren. (Ja, leren is een ruim begrijp, dat weet ik.)

–          Afstand: loopafstand graag, daarvoor wonen we in een stad. Met de fiets kan ook, als het echt niet anders kan. De auto is voor mij eigenlijk uitgesloten. (Maar daarmee komen we dus niet aan de 5 gevraagde scholen)

–          Opvang: naschoolse opvang is heel belangrijk, de meeste schooluren liggen ver van de meeste werkuren. Daarom gaat onze voorkeur uit naar een staddschool, STIBO blijkt redelijk fantastisch te zijn. En is er bovendien op woensdagnamiddag en tijdens schoolvakanties (ook al zou ik dat graag vermijden, het is wel handig en nodig dat het er is)

–          Publiek: een gezonde mix graag, zoals de buurt. Om het in lelijke termen te zeggen: niet overdreven wit, niet overdreven zwart. Ik heb een open blik, maar ik wil wel dat mijn kind Nederlands kan spreken met zijn vriendjes.

–          Een tof en gemotiveerd team. Dat betekent een team waar ik geen kriebels van krijg, mijn ogen niet in mijn kassen moet duwen omdat ze er anders uitrollen of waar ik het gevoel heb dat ik wil weglopen. Ik ben niet naïef, het moet niet met iedereen even hard klikken. Maar het buikgevoel moet wel goed zitten.

–          De X-factor, iets wat niet te beschrijven valt, maar wat maakt dat ik mijn kind met een gerust gevoel achterlaat op een plek die hem completer zal maken.

 

Veel weten we nog niet over de buurtscholen. Een volledig subjectief verslag van de scholen waar we (tot nu toe) contact mee hebben gehad:

De Feniks

Status: rondleiding gehad op info-dag, kort bezoek tijdens nocturefeest, dochter van vrienden loopt daar school (en is heel enthousiast en tevreden)

Feiten: Jenaplan-school, op amper 200m van onze voordeur (dichtstbij van allemaal), stadsschool (opvang!). Op dit moment nog maar 10 plaatsen beschikbaar.

Gevoel: ik heb het behoorlijk lastig met de chaos. De theorie van Jenaplan is mooi, maar in de praktijk was ik behoorlijk geschrokken. In de bovenbouw zat geen enkel kind op een stoel, kinderen liepen klassen binnen en buiten en waren nergens bezig met iets wat op een traditionele vorm van leren lijkt. Ik heb niet echt vertrouwen in de basis. Een school mag leuk zijn, maar ik vind ook niks mis met structuur en discipline. Leren op je eigen tempo is fantastisch, maar niet als het een achterstand oplevert. Of ben ik te conservatief? Te dom? Niet open-minded? Toen ik na het bezoek naar mijn werk reed, heb ik stiekem geweend in de auto. Ik vond het te overweldigend.

 

De Piramide

Status: leuk gemaild met de directrice, afspraak gemaakt voor een bezoek. Van ver goede dingen horen waaien.

Feiten: geen methodeschool, op iets minder dan 500 m van onze voordeur (nog net wandelafstand dus), stadsschool. Heel multicultureel, zelfs een beetje een ‘zwarte’ naam

Gevoel: Op dit moment mijn grote hoop. Het team ziet er heel tof uit, het pedagogisch project maakt me niet bang. Het mailverkeer met de directrice spreekt me aan. Net als de website, ook al is die het laatste jaar niet meer echt up to date gehouden. En na de info-avond, zie ik het beter zitten om Basiel naar een school te sturen waar de mix nog niet helemaal ‘gezond’ is. Maar nog niet geweest, dus geen echte mening.

 

De Boomhut

Status: geluisterd naar en gepraat met de directrice én met twee (Vlaamse) mama’s wiens kindjes daar naar school gaan. Vriendin die er vlak naast woont en haar kinderen daar niet naartoe heeft gestuurd, omdat de school zo “zwart” is.  (Ik zeg zwart zoals de volksmond, maar je weet wat ik bedoel). Ze is nochtans heel ruimdenkend. Dat is wel twee jaar geleden, in de kleuterklassen is die situatie ondertussen veranderd.

Feiten: katholieke school (slik), geen stadsschool (nog maar recent opvang geïnstalleerd, nog niet fel uitgebouwd), sociale mix begint van onderuit te komen (maar bovenbouw nog heel kansarm), fietsafstand (minder dan 1 km)

Gevoel: Praktisch klopt het niet echt (vooral opvang). Maar de ouders die we gesproken hebben, klonken wel heel enthousiast. Ook de directrice lijkt het met hart en ziel te doen. Bezoek noodzakelijk.

Andere scholen in de omgeving maar verder niks over geweten: Steinerschool De Teunisbloem, Het Kriebelhuis, …But we need more! Het Klimrek is uitgesloten, wegens volledig concentratieschool en een leerkracht die zei “Ik zou mijn kind hier nooit naartoe sturen”.

En stel dat we de school van ons hart vinden, dan blijft de vraag nog altijd of we er binnen geraken. We moeten dus echt nog andere scholen vinden, praktisch én hartelijk.

Ik probeer mijn bloeddruk onder controle te houden, maar de waarheid is dat ik voor het eerst in tien jaar luidop gezegd heb dat we misschien moeten verhuizen. Wie mij goed kent, weet dat zoiets onmogelijk is. Dat het dus echt heel diep zit. Gent is onbetaalbaar en maakt het jonge gezinnen heel moeilijk. Het is de stad van mijn dromen, van mijn hart, van mijn leven. Maar het wringt serieus. Ik voel me beter na de info-avond, maar ik blijf me suf piekeren.

Als je denkt dat je kan helpen whatsoever, mijn commentarenvak en ik ontvangen u met open armen.