Ik denk niet dat mijn ouders daar ooit hebben moeten over nadenken. Als de tijd rijp was, ging je naar juffrouw M. in de kleuterschool. De jaren daarna was het alleen spannend bij welke juf of meester je ging terechtkomen, maar kleuterschool ging automatisch over in lagere school. En zelfs in middelbare school. Een paar verschillende gebouwen in een paar verschillende straten, maar altijd dezelfde school. Allemaal in het dorp.
Ik heb mijn hele schoolcarrière gesleten in een katholiek nest (uniform en nonnetjes incluis), maar heb daar nooit hinder van ondervonden. Ik ging dolgraag naar de kleuterschool (ik heb nog altijd de allerliefste juf José van de hele wereld), ik ging graag naar de lagere school. Maar in het middelbaar ging het een beetje mis. Dat lag niet aan de school of het team, ik ben daar gewoon niet voor gemaakt, voor dat systeem.
Ik zal u maar niet vertellen over die keer dat ik vrij hysterisch ben thuisgekomen omdat ik een ‘verschrikkelijk slecht’ rapport had. Dat betekende dan vooral dat ik voor Plastische opvoeding 76% had. En iets in de 70%, dat was toch een dikke schande in mijn ogen (ook al kan ik nog steeds geen deftige boom tekenen en vind ik dat ook helemaal niet erg). Ik legde gigantisch veel druk op mezelf (IK, niet de school of mijn ouders) en ging daar zwaar onder gebukt. De dag dat ik de deur achter mij dichttrok én een vreugdedansje kon doen rond mijn brandende wiskundeboeken, was toch één van de betere van mijn leven.
Maar enfin. Ondertussen ben ik een fiere Gentenaar, zot van haar stad en alles daarrond, maar toch een klein beetje in de war als het aankomt op een school ‘kiezen’ voor mijn zoon. Over een paar maanden moeten wij onze ‘keuzes’ opgeven en dan hopen dat er een plaats is. Het is nog een beetje ver-van-mijn-bed-show, maar ergens in mijn achterhoofd ben ik er toch al mee bezig. Vooral omdat ik werkelijk geen enkel idee heb van het aanbod in onze buurt.
Ik heb al gehoord van de De Feniks, omdat de dochter van i. daar naar school gaat (en we het daar begin deze week over hadden, die postjes kruipen natuurlijk wel op een bepaalde manier in mijn hoofd). Het is achter onze hoek en zou op dat vlak geweldig ideaal zijn. Maar het is een Jenaplan-school. En ik moet daar eerlijk in zijn, alles wat niet ‘klassiek’ onderwijs is, boezemt mij een beetje angst in.
Nog een andere school waar ik goede dingen van gehoord heb, is De Muze. Ligt al iets meer op fietsafstand en schijnt redelijk ‘onmogelijk binnen te geraken zijn’. Maar verder alleen goede dingen.
Maar daar stopt het. Ik heb geen enkel idee wat er nog meer is in de omgeving van de Brugse Poort. En ik wil mijn kind uiteraard naar een goede school sturen (maar wat is dat dan, een goede school?), een bereikbare school (ik woon niet in een stad om mijn kleine met de auto te moeten wegdoen/ophalen. Liefst te voet dus, zo niet toch zeker heel fietsbaar), geen concentratieschool (en u begrijpt uiteraard dat dat niet om racistische redenen is. Een vriendin van mij geeft daar les met veel overtuiging, maar zoals zij zelf zegt, je kind maakt gewoon geen vooruitgang als hij de enige in de klas is die Nederlands spreekt. Punt.)
Dus ik dacht. Waarom vraag ik het niet even aan alle ouders die hier komen lezen. Als ge toevallig ook in de Brugse Poort woont in Gent, let me know waar uw kroost zijn schooldagen doorbrengt. En hoe dat gaat/is gegaan. Als dat niet het geval is, maar ge hebt wel een mening over bepaalde methodescholen of dergelijke, ik lees het graag.
Ik bedoel, laat u maar eens goed gaan met deze hot potato in de commentaren. De firma dankt u.
Sint-Pieters 🙂
Zoals ik al zei: misschien moet je eens meekomen naar de Feniks, en gewoon voelen hoe het daar is. De liefde, sofie. De liefde is overweldigend. 🙂
De muze is trouwens ook geen klassieke school, maar een muzische school.
En voor de rest kan ik je alleen maar aanraden om een school in het stadsonderwijs te kiezen. De omkadering is super: er zijn stibo-mensen die de pamperkes doen (zodat de juffen juf kunnen zijn), zeer ruime opvanguren, opvang in de vakanties, ze kunnen slapen in de namiddag,… en de kwaliteit van ovsg hier in gent is heel hoog.
en hier heb je ook een kaartje: http://schoolinjebuurt.gent.be/kaart-deelnemende-scholen
ik vind het mooi dat je nog de illusie hebt dat je in gent een school kan ‘kiezen’ :-). Ik kan ook de stadsscholen warm aanbevelen in elk geval. véééééél succes! Schoolkeuze is niet evident én het leuke inschrijvingssysteem maakt het er niet gemakkelijker op.
ah wat ik nog vergat : mijne zoon zit in een zware concentratieschool én een methodeschool en het is helemaal goedgekomen, écht! 🙂 Het voordeel aan een concentratieschool is dat er superveel omkadering en ondersteuning is, Tiemen had dit schooljaar bijna 2 fulltime juffen voor 23 kindjes…
Wij wonen ook in de Brugse Poort, zoals je weet, maar de andere kant. Onze Sander zit in Sint-Lieven-Kolegem in Mariakerke. Heel lieve juffen, kindjes slapen onder de middag als ze willen, met knuffel en tut. Ze spelen heel veel, zijn creatief in de klas. Verjaardagen van de kindjes die in de zomer jarig zijn worden niet vergeten, dat wordt dan in juni of in september gedaan. Er zijn 4 “juffen” die de kindjes bijstaan in bed, voor hun pamper bij het slapen, voor het eten, in de opvang. Sander ziet ze allemaal graag, en daardoor weet, en vooral voel ik dat hij er graag is.
Maar ik denk dat je bezoekjes moet brengen, want alle scholen zijn iets anders, maar ze willen allemaal wel het beste voor hun kindjes. En ik denk ook niet dat de katholieke scholen nog zo streng zijn als vroeger, dat is allemaal veel gematigder geworden.
Maar bovenal, doe wat je voelt, veel succes x
Oh ja, opvang is van 07:00 uur ‘s morgens en ‘s avonds tot 18:00, ik vind hem altijd gezellig spelend terug. Het is geen concentratieschool maar er is een mooie mix, wat wij perfect vinden, en belangrijk. Verschillende van de ouders komen ook met de fiets, dus de afstand is zeker niet onoverkomelijk.
Even over de concentratiescholen. Ik denk niet dat onze kinderen niet meer vooruit zouden gaan op taalgebied als ze in een klas vol kindjes met een andere thuistaal komen te zitten. Maar dat zal minder met de klas te maken hebben dan met hun thuissituatie. Ik geloof (en met mij heel wat onderzoeken) dat het die eerste jaren toch vooral de ouders zijn die ervoor zorgen dat hun kind vooruitgang boekt: veel babbelen, boekjes bij de vleet, kinderliedjes, TV-programma’s in keurig Standaardnederlands – het valt me op telkens ik naar Kaatje kijk, ja. Maar dat effect houdt niet stand tot ze 18 jaar zijn. Op een bepaald moment wordt de rol van de ouders ondergeschikt aan die van de school. Dat kan ook moeilijk anders, want hoe ouder ze worden, hoe minder direct functioneel veel van de leerstof is. Denk maar aan algoritmes, de Middeleeuwen of fotosynthese.
Maar er kunnen andere redenen zijn om niet voor een concentratieschool te kiezen. Hier in Leuven zijn er eigenlijk geen (of nauwelijks) concentratiescholen, maar ik heb toch heel bewust gekozen voor een gemengde school. Omdat ik wil dat mijn dochter niet denkt dat de wereld louter uit blanke kindjes van hoogopgeleide tweeverdieners bestaat. Omdat ik wil dat ze ziet dat er naast de verschillen ook heel wat gelijkenissen zijn. Omdat ik ervan overtuigd ben dat een mens in de 21ste eeuw niet meer anders kan dan zijn sociale vaardigheden ontwikkelen in een diverse samenleving.
Ik heb dus alle scholen van mijn lijst geschrapt waar de voorbije jaren gekampeerd werd – dat dat kamperen in veel gevallen geen bewijs van kwaliteit is, maar van de homogeniteit van het leerlingenpubliek wisten we al langer dan vandaag. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.
Dat en de afstand tot ons huis, dat waren onze voornaamste criteria. We zijn ook eens gaan kijken, om er de sfeer op te snuiven. Het was allemaal ok, op de katholieke godsdienst na, maar ik heb daar niet wakker van gelegen want dat hebben die moslimouders tenslotte ook niet gedaan. Ik heb me wel eens afgevraagd of het vanuit onze overtuiging niet logischer was om een school van het GO! te kiezen, maar eerlijk: zoveel verschil maakt dat niet. Dat doen de juffen wel, maar je kiest niet voor één juf. De ene ligt je beter dan de andere, maar dat is in elke school zo.
Ik wens je veel succes bij het kiezen.
Ik woon ook op de Brugse Poort en omdat ‘mijn kindjes’ het GOK-statuut krijgen, schreef ik de oudste in met een klein hartje… Op mijn lijstje stonden 7 scholen die min-of-meer op mijn weg liggen van thuis naar mijn werk. Kwestie van inderdaad niet half Gent door te moeten tijdens de spits. De scholen die ik koos waren allemaal stadsscholen waar ook een STIBO aan verbonden was. Ook kwestie van weten wat je nodig hebt: ik moet al om 8u op mijn werk zijn en dit vraagt een half uur rijden. Dus voor half 8 moet mijn kind op school terecht kunnen… en ook ‘s avonds opvang tot ik haar kon ophalen. De scholen waar de STIBO ook nog vakantie-opvang verzorgden, stonden sowieso bovenaan mijn lijstje. Met mijn 20 verlofdagen op een jaar en geen familie in de buurt is dat anders ook een té grote stressfactor. Van de Feniks-school had ik al veel positieve zaken gehoord, maar inderdaad : dat methode onderwijs deed mij twijfelen… Tot ik naar een informatiemiddag ging. Vanaf dan wist ik dat De Feniks bovenaan mijn lijst zou staan en kon ik alleen nog maar hoopvol afwachten of 1 van de 4 vrije plaatsjes voor haar was… Wij hadden geluk.. en ik heb er nog geen moment spijt van gehad.
Wij wonen in het centrum en wij zijn heel content van de school waar onze kinderen naartoe gaan.
(Ik zal maar al zwijgen zeker? :))
Hey hey,
Ik kan als leerkracht in het stedelijk onderwijs alleen maar de Feniks en de Muze aanbevelen.
Beide zijn goede scholen met fantastische teams van zeer enthousiaste mensen.
En wat je angst voor methode-onderwijs betreft…. nergens voor nodig. Ik sta zelf in het Freinetonderwijs en kan je verzekeren dat al onze kinderen het nadien heel goed doen in hun verdere schoolcarrière!
Maar ik begrijp de “angst” ergens wel…. binnen enkele jaren sta ik ook voor die stap en het houdt me nu al bezig dat ik misschien niet zal binnen raken in de school naar mijn keuze.
Mijn tip…. ga gewoon eens kijken op een onverwacht moment…. zo zie je de sfeer van een school.
veel succes!
Even off topic: ‘het valt me op als ik naar Kaatje kijk’. Ik vind dat Kaatje zelf absoluut geen standaard Nederlands praat hoor 🙂
De Oogappel in de Reep? Daar gaf ik vroeger les in de lagere school, maar ik ken de kleuterschool niet. Is Freinetonderwijs van ‘t Stad denk ik (sorry, is al eventjes geleden).
Misschien kiezen voor een school waar ze echt buiten kunnen, waar er een beetje groen is?
Kaatje geen Standaardnederlands? Ik vind nochtans van wel. Netjes met ‘je’ in plaats van ‘ge’, om maar iets te zeggen. Wat is er dan tussentaal?
De uitspraak van Kaatje zelf… De 2-klanken en alle klinkers. Viktor en Kamiel spreken goed, maar Kaatje zelf kan toch absoluut niet verstoppen waar haar roots liggen.
(het valt mij zelfs op en ik woon in dezelfde provincie als zij).
Hmm, daar heb ik eerlijk gezegd nog niet op gelet. Het zal zijn omdat mijn roots totaal ergens anders liggen misschien. Maar met dit weer heb ik kansen genoeg om er eens op te letten. 😉
geen probleem hoor 🙂
Concentratiescholen zijn het gevolg van ouders die niet voor deze scholen kiezen. Maak een positieve keuze voor een school waar je een goed gevoel over hebt. Als verschillende ouders samen voor dezelfde school kiezen, heb je al onmiddellijk een grote invloed op de klassamenstelling. Zie http://www.schoolinzicht.be/ voor meer info. En vergeet vooral de leerkrachten niet, zij zijn het die je kind 10 jaar lang van maandag tot vrijdag zullen begeleiden… Wij kozen voor de vrije basisschool De Boomhut in de Boomstraat en zijn nog steeds heel tevreden over deze school. Het is een echte buurtschool met veel groen, een grote speelplaats en een nieuwbouw voor de hoogste klassen, de refter en de turnzaal. De leerkrachten zijn stuk voor stuk zeer gedreven om het beste uit elke leerling naar boven te halen.
ik heb keuze uit twee scholen. De ene school nam reeds contact op om mijn zoon in te schrijven, het is de school waar mijn vrienden hun kinderen naartoe zullen brengen. Waar zijn crèchegenootjes naartoe gaan. Ik trek altijd grote ogen als ik hoor over “kamperen” of “inschrijven via internet” etc. De leerkracht is hier al aan de deur geweest, moesten we thuis geweest zijn dan had ze al kennisgemaakt met haar toekomstige peuter. veel succes met je zoektocht, vast en zeker geen sinecure!
Ik ben zelf jif in een lagere school en weet je wat ? Ik denk dat elke school een goede is! Gelijk welk net, stad of dorp, methodeschool of juist heel klassiek. Ik denk wel dat er in elke school leerkrachten zullen zijn die jou of jouw kind minder liggen, en waarschijnlijk ook wel eens gewoon een minder goede of uitgebluste leerkracht….maar over het algemeen doen alle leerkrachten die ik ken hun uiterste best en gaan de meeste kinderen graag naar school ! Dus ik zou eerder praktisch kiezen, als er idd iets te kiezen valt……
Juf dus, met een u….
“geen concentratieschool (en u begrijpt uiteraard dat dat niet om racistische redenen is. Een vriendin van mij geeft daar les met veel overtuiging, maar zoals zij zelf zegt, je kind maakt gewoon geen vooruitgang als hij de enige in de klas is die Nederlands spreekt. Punt.) ”
=> Pijnlijk! Maar het is je goede recht natuurlijk.
Ikzelf zit met dezelfde vraag als jij anderhalf jaar geleden. Nu vraag ik me af welke keuze het geworden is, en of je tevreden bent?
Ik ben van regio Ham / Stapelplein – Gent, dus.
please let me know 😉