Het plan was om in dat_lange_zwangerschapsverlof een echte huisvrouw te worden. Eén van de voornemens was ook om echt te gaan bakken. Ik vind dat namelijk leuk (en lekker), maar kom er meestal niet toe. Bovendien zijn de meeste bakexperimenten tot nu toe niet bepaald fantastisch verlopen. Enfin, dat zwangerschapsverlof is bijna voorbij en ik heb nog niks gebakken. Ik had dan ook geen enkel excuus om nee te zeggen, toen de reclamejongens me vroegen om te werken met het nieuwe zoetmiddel van Canderel (calorie-arm, vreugdedans): sucralose.
Vol goede moed heb ik me op de recepten gestort, die je hier terugvindt. (Ze geven daar ook elke dag 25 potten weg, dan kan je het zelf ook eens proberen!) Ik vond vooral de citroentaart heel lekker klinken (en niet te ingewikkeld). Maar hoewel ik een heel mooi, correct en volledig boodschappenlijstje had gemaakt, is mijn warhoofd het vervolgens vergeten mee te nemen naar de winkel. Ik had de gelatineblaadjes dus niet bij en dat ligt ook niet standaard in mijn keukenkast. Geen probleem, de plannen werden gewijzigd naar deze ananascake.
Alles verliep schitterend goed, ik had er goede hoop in dat dit mijn eerste topcake zou worden. De vorige keer had mijn baksel een mooi maar niet te vreten zwart jasje, maar deze keer heb ik naast de oven gekampeerd. En het bleek niet nodig, want er brandde helemaal niets aan. En met de fantastische tip van het satéstokje (steek het erin en het moet er proper uitkomen), kon het niet misgaan. Het bijhorende sausje was al heel goed gelukt en lekker!
Maar ja, het is dus wel misgegaan. Er kwam een topcake uit de oven, maar toen ik het uit zijn bakvorm wilde halen, ging het mis. Jammer. Misschien moet je daarmee wachten tot de cake is afgekoeld? Of misschien ligt het gewoon aan mijn onhandigheid? Anyways, de smaak zat wel echt goed. En daar ging het ten slotte om. Proef je een verschil met gewone suiker? Niet dus. Even lekker in een goed stukje cake. Maar wel minder bezwarend voor mijn heupen! Winner, winner, winner!
Ik heb deze week de suiker altijd proberen te vervangen door sucralose en ook door stevia (het nieuwe wonderzoetmiddel, you know), met wisselend succes.
Verse muntthee: Even lekker, alleen iets moeilijker te doseren. Zowel met stevia als met sucralose. Maar als je wat oefent, krijg je dat volgens mij wel onder de knie.
Pannenkoeken: Het deeg is even lekker, maar als topping is de stevia niet te vreten. Als je dat ‘puur’ eet, krijg je een bijzonder bittere nasmaak. Met sucralose was het wel lekker, maar toch minder lekker dan met gewone suiker. Jammer voor mijn heupen, in deze. Je hebt dan ook geen donkerbruine of kindjes-variant. (Wij noemen dat vroeger kinnekes-suiker, van die suiker waar een kindje op de verpakking staat. Maar volgens mijn lief is dat gewone bruine suiker. Bruine suiker is voor mij dan weer kandijsuiker. Maar soit, hij snapt ook nog altijd het verschil tussen boterkoeken en koffiekoeken niet).
Het ging over dat nieuwe product dus, sucralose. Als gewone suiker even gezond zou zijn als verse groenten en je er niet dik van zou worden, zou ik stevia waarschijnlijk links laten liggen. Maar het is een beter alternatief dan het ongezonde aspartaam. Van sucralose ben ik grotere fan. Dat is echt even lekker in gerechten of dranken, puur is er nog een beetje werk aan.
Dat de cake mislukt was, heeft niks te maken met de sucralose, wel met mijn onhandigheid. Van smaak was het een toppertje. Op naar de volgende – caloriearmere – baksels!
Cake laten afkoelen voor ge die uit de vorm haalt idd 😉 Met een silicone vorm kunt ge dat al eens proberen terwijl hij nog wat warm is, maar dan nog wacht ik liever om accidentjes te vermijden 🙂
Ik ben ook zo’n sukkel wat het bakken van cakes e.d. betreft er loopt ook altijd wel wat mis, wat ik vooral altijd doe, ook al zou het in principe niet hoeven; mijn anti aanbakvorm inboteren en bebloemen onder het motto; dat het zeker geen kwaad kan, kan hij nog minder blijven plakken aan zijn vorm en vooral bakken op het gevoel, ik hou de tijd in mijn hoofd dat hij normaal in moet zitten maar toch ga ik af op hetgeen ik zie, vind ik het te weinig dan blijft hij nog wat langer in. Soms komt je satéstokje droog eruit maar is hij er nog niet 100% klaar voor, dan probeer ik eens aan de vorm te schudden als hij loskomt en als hij loskomt is hij klaar voor mij. 🙂 Ik denk laten afkoelen in de vorm dat hij dan pas echt gaat aanplakken en er heel moeilijk uitwillen…ik weet het niet hoor, nog nooit gedaan maar ik kan mij er best wel wat bij voorstellen. hihihi
Wacht. Als lichtbruine suiker volgens hem bruine suiker is, hoe noemt hij donkerbruine suiker dan?
Exactly my point!
Euhm, donkerbruine suiker natuurlijk…
Brutinke has a point!
En wat betreft koffiekoeken: in WVL bestaat dat niet…
De keren dat ik als student in Gent na het aankondigen in de bakkerij dat ik 4 boterkoeken wilde, een zak met 4 “gewone” kreeg, terwijl ik net ging beginnen specifieren WELKE boterkoeken ik in mijn zakje wilde zien, zijn niet te tellen…
Merci Stijn!
Hela hela, thuis in zuid-westvlaanderen zijn boterkoeken boterkoeken en koffiekoeken après-midi’s! Ik leef dan weer samen met een oost-vlaming die dat allemaal zoete koeken noemt én bloemsuiker op zijn pannenkoeken doet…
die discussie hadden wij hier ook enkele weken geleden
http://shoutyourheartout.wordpress.com/2012/10/06/over-blonde-suiker-en-bronzen-uilen/
Dat moet toch echt wel de meest mislukte cake zijn die ik ooit heb gezien.
Gewoon de vorm eerst inboteren en bebloemen (= wat bloem ingooien en draaien/schudden met de vorm tot er over het laagje boter wat bloem hangt)… Dan zal je hem er perfect uitkrijgen!
Bruine suiker is bruin of donkerbruin zoals je wil ,jouw kinnekessuiker
Lichtbruine suiker is kandijsuiker.Ik geef jouw lief/papa van Basiel gelijk!
lichtbruin is kinnekessuiker!
die andere is gewoon bruine suiker, dat weet toch iedereen! En ik ben van Brussel, dus het ligt niet aan het plaatselijk dialect.
Wat boter en koffiekoeken zijn weet ik dan weer niet helemaal, dat is hier meestal in het Frans te doen 🙂
Je hebt inderdaad te weinig geduld gehad. Je moest de cake even laten afkoelen. Ik gebruik bijna altijd van die siliconevormen en als ik die niet gebruik, gebruik ik bakpapier. Maar als de smaak lekker is : dan is het in orde.
De reclamejongens zullen denken: “anti-reclame is ook reclame” als ze uw misbaksel zien. Is sucralose eigenlijk “gezond”, want in het begin dachten ze dat van aspartaam ook?