Hoe gaat het nog met de baby anders? Goed, danku. Hij gaat naar de vier maanden en draagt vlotjes kleren voor kindjes van 6 tot 9 maanden. Hij heeft in de meeste kleren een 68, maar draagt ook al 74. En van bepaalde merken (Kik kid bv) is de 74 zelfs al aan de krappe kant. Maar groot dus. Gelukkig ook nog altijd heel schattig.
Sinds een kleine week slaapt die grote meneer ook op zijn eigen kamer. Amai, dat was een moeilijke bevalling. Niet voor hem, wel voor ons. We bleven het maar uitstellen. Maar aangezien hij volgende week voor het eerst gaat logeren en ik over drie weken weer ga werken, moest het toch ongeveer gaan gebeuren. Het was zalig om hem in zijn fantastisch wiegje naast ons bed te hebben staan, maar de reden waarom hij daar sliep was al lang achterhaald. Hij slaapt al twee maanden flink door, ik heb hem precies in geen eeuwen meer ’s nachts borstvoeding gegeven. Dus dat argument ging niet meer op. Het was vooral ons prille ouderhart dat geen afscheid kon nemen. Maar datzelfde hart lag ook vaak te waken bij het minste zuchtje, en kreeg aldus minder slaap.
Dus probeerden we het maar. En voor ons ventje maakt het blijkbar allemaal niets uit. Het inslapen gaat iets moeilijker, maar dat is niet zo gek, want tot vorige week was hij nog nooit alleen gaan slapen. Dodo doen was hier een collectief gezinsgebeuren. Maar omdat hij vaak tot 9u sliep en binnenkort veel vroeger moet opstaan (oh, dat werkleven), stoppen we hem een uurtje vroeger onder de wol. Af en toe moeten we naar boven lopen om zijn tutje opnieuw in te steken en ik heb ook al een paar keer het avondlied gezongen (jaja, een decennium bij de scouts veeg je niet zomaar uit), maar voor de rest gaat het eigenlijk vlot. ’s Morgens ligt ie vrolijk en klaarwakker te wachten tot we hem uit zijn bedje nemen. Een topkind.
We hebben maar een klein probleempje op dit moment, en dat is de met de melk. Ik moet straks opnieuw gaan werken – een bijzonder dubbel gevoel trouwens – en zou heel graag willen doorgaan met borstvoeding. In het kader daarvan ben ik al even bezig met de diepvries te vullen, ook altijd handig voor noodgevallen. Hij heeft al vaker een flesje afgekolfde melk gekregen, ook uit de diepvries, en dat was nooit een probleem. Maar de laatste tijd wil het niet meer lukken. Hij wil er niet van drinken. En eerlijk, ik zou het ook niet doen. De melk uit de diepvries (die volledig conform de regels verpakt is en zo), ruikt vaak zurig. Iemand enig idee hoe dat komt en vooral, hoe we dat kunnen oplossen? Want zonder de diepvriesmoedermelk, zal het heel moeilijk zijn om door te gaan.
Ik geef de combinatie borstvoeding en werk op zich trouwens weinig kans. Als ik om 5u30 op het werk verwacht word, ga ik Basiel niet wakker maken om eten te geven noch zelf een halfuur vroeger opstaan om melk te kolven (4 uur is al vroeg genoeg, danku). Dan kan ik beter helemaal niet meer gaan slapen. En zelfs bij een dagshift, is het heel moeilijk om hem ’s morgens nog te voeden. Ik mag gelukkig op het werk wel kolven, maar ik denk niet dat mijn voor de rest prima functionerende borsten, op die manier genoeg gaan blijven produceren. Tips in dat departement zijn dus ook heel welkom.
Omdat het praktisch niet anders mogelijk is, zal ik altijd heel vroeg beginnen te werken. Papa zorgt voor de opvang ’s ochtends, ik zorg dat ik tegen sluitingstijd in de crèche geraak (18u). Er zal dus zwaar geschrapt worden in slaap tijdens de week, maar soit. Nostalgie heeft jammer genoeg geen studio’s in Gent, dat zou nog eens een zalige oplossing zijn.
Hoe moeilijk het ook is, ik zou toch graag de kaap van zes maanden borstvoeding halen. De voorbije maanden zijn op dat vlak alleen maar fantastisch verlopen en aangezien mijn lief een allergiebom is, vind ik het extra belangrijk om zes maanden de allerbeste bescherming te geven. Ik ben op dit moment zelf een beetje allergisch aan kunstvoeding. Of aan de gedachte daaraan. Alle moeders met tips, ik ben u eeuwig dankbaar.
Ik zit nog niet in de fase werken en borstvoeding, maar als ik een vraag zou hebben, zou ik hier gaan zoeken naar antwoorden:
http://www.lalecheleague.be/
http://www.lalecheleague.be/lll-medewerkers.html
Eens mailen of bellen kan nooit kwaad 🙂
En voor de rest: super dat je al zo lang borstvoeding geeft!!
Tiemen heeft bv, fv en vaste voeding vlot gecombineerd tot hij 9 maand was, hij kreeg bv smorgens vroeg, s’avonds onmiddellijk als we thuis waren en dan nog eens rond 23u. In de crèche at hij in het begin fv en ging dan langzaam over naar vaste voeding. Maar ik had redelijk vaste uren natuurlijk… als ik eens een avond later moest werken dan had ik ook een probleem… tiemen at gewoon een flesje ter vervanging maar mijn borsten stonden op springen 🙂 (afkolven is hier nooit gelukt dus tips om de melk te bewaren heb ik niet echt…)
Voor het kolven kan ik maar een belangrijke tip meegeven: zorg dat ge een “professioneel” toestel hebt dat twee borsten tegelijk aankan, bv medela…
Ik moest al na twee maanden beginnen werken (als zelfstandige) en heb dus een maand afgekolfd en ingevroren om onze dochter drie maanden borstvoeding te kunnen geven. Het is niet evident. Investeer in een goed afkolftoestel: elektrisch gaat veel sneller dan handkolf en probeer er wel even de tijd (bij mij was dat 25min per keer) voor te nemen op je werk. Als je gehaast bent ofzo lukt het niet goed. Ik kolfde af om de drie à vier uur, tenzij het echt niet paste. Soms duurde het dan zes uur en stonden mijn borsten opspringen. Ik bewaarde de melk in diepvrieszakjes van Lansinoh (‘My mommy’s milk’): lekvrij, gesteriliseerd, handig in gebruik (de hoeveelheid staat af te lezen op zakje). Ik vroor de melk meteen in. Als dat niet mogelijk was, omdat er geen diepvries was dan hield ik de melk koel in een box (draagtasje met koelelementen) of koelkast. Dat tasje gebruikte ik ook om de ingevroren melk naar de crèche mee te nemen. Zo kon ze langzaam ontdooien en werd ze koel bewaard tot ze gebruikt werd. Ik heb nooit gemerkt dat ze zurig rook. Meestal was de melk ook maar van een tweetal dagen eerder. Ik maakte de porties van de zakjes nooit té groot. Als er dan iets mis ging bij het warmen of de dochter wilde op dat moment toch niet drinken, dan ging er niet superveel verloren. De melk mag enkel gewarmd worden met een flesjeswarmer, dus niet in microgolf. Het is ook belangrijk dat de crèche je steunt: mijn dochter dronk niet graag borstvoedingsmelk van flesje maar ze merkten bijv. dat ze beter dronk als ze huid voelde en lieten haar dus rusten tegen hals terwijl ze dronk. Mail gerust als je nog info wil. Veel succes!
Och, zoveel vragen. Ik heb wel wat ervaring op dat gebied.
Bij mijn dochter ben ik alles beginnen kolven toen ze bijna 2 maanden oud was. Ik heb dat gedaan tot ze 6 maanden was. Ik wou de kaap van de 6 maanden ook per se halen. Enkel voor het slapengaan dronk ze een fles KV.
Het heeft me even tijd gekost om mijn productie op gang te krijgen met dat kolven. In het begin zat ik elk uur een kwartier met dat toestel aan mijn borsten. Tja. Maar dat lukte. Ik kon op den duur een liter per dag kolven, ruim voldoende om haar melk te geven en een deel in te vriezen.
Ik ontdekte ook dat ze de pure ingevroren melk niet zo lekker vond als de verse. Dus mengde ik. Ik deed verse bij ingevroren melk. Je doet dat wel best als ze beide op dezelfde temperatuur zijn. Het is ook beter om ze niet te mengen, maar ik zag het niet zitten om de hele diepvriesvoorraad weg te smijten en bovendien blijft het gezonder dan KV. Het is zelfs gezonder om moedermelk eerst te laten koken en dan te laten afkoelen, dan om KV te geven. (Voor de rest wordt koken ook wel afgeraden omdat er dan wel voedingsstoffen verloren gaan, hoor. Ik zeg het enkel ter illustratie.)
Je moet een manier vinden die voor jou haalbaar is én voor Basiel. Dat is soms wat gedoe, proberen en nog eens proberen. Ik heb bij mijn zoon (ook een Tiemen, trouwens, bé) ook lang geprobeerd. Om dan na 7 weken de handdoek in de ring te gooien. Ik zat op mijn tandvlees, ik kon niet meer. En dan heb ik gedaan wat ik bij mijn dochter niet kon: ik ben voltijds KV beginnen geven.
Je doet dat goed. En Basiel ook. En prijs je maar gelukkig met zijn slaappatroon want onze Tiemen (10 maanden ondertussen) wordt meestal wakker zo rond de klok van halfzes. Hij gaat wel om 8 uur slapen … Maar toch. Verder is het wel een crème van een kind, hoor. 😉
Marte was een flesweigeraar en is dus onmiddellijk overgeschakeld op groente- en fruitpap. Ze was toen wel al 5 maanden en we moesten niet zo’n lange dag overbruggen.
Maar je zou dan alvast een pak minder moeten afkolven.
Voor de BV ging dat trouwens perfect. Ze drinkt nog altijd 2 keer per dag.
Maar om te zeggen dat minderen niet per definitie wil zeggen stoppen.
Misschien wel het gevaar dat hij je om 18u niet meer wil loslaten 😉
Voor tips kan je ook terecht op http://www.mamaditi.be
Daar is een forum waar je met al je vragen terecht kan.
groetjes,
Bregje
net na meer dan een jaar gestopt met borstvoeding. Ik heb Theo in al die tijd nooit zelf een flesje afgekolfde melk gegeven, dat gebeurde of door papa of babysit of in de crèche. Van mij wou hij dat niet aanvaarden, mijn lijf rook immers naar verse melk. En als je kan kiezen.
Kolf: elektrische kolf, dubbel helpt, ik was heel tevreden van mijn Medelakolf. Ik had in het begin een foto van Theo bij me staan als ik afkolfde, hielp. Verder was ik bijzonder tevreden van de workshop bij Boobs ‘n Burps. Daar leerde ik ook dat de eerste weken kolven je lijf moet wennen en dus minder “opbrengt”. Je zal sessies kolven dat er amper iets uitkomt, maar daarvoor dient dus die diepvriesvoorraad. Eens je lijf er aan gewoon is, lukt dat allemaal vlot.
Altijd borstcompressen meebrengen, want lekken en kolven, dat ging bij mij hand in hand.
Op den duur las ik heel veel tijdens het kolven op het werk. Op die manier was ik niet zo gefocust op hoeveel er in de kolf terecht kwam en was het iets minder saai.
Ik had bij mijn kolf ook twee sets met flesjes en koelelementen (van Medela). Heeft bijzonder goed gefunctioneerd.
Maar wat het allerbeste werkte: elk moment dat het wel ging, gaf ik borstvoeding. In het weekend, ‘s ochtends (al is 5:40 wel zeer vroeg), ‘s avonds,… En op die manier bleef alles goed werken.
Heel veel succes!
Ik ben telkens rond 4 maanden beginnen overschakelen op vaste voeding en dat lost al een deel van het probleem op. Ik heb bij Emma 9 maand, bij Viktor 12 maand en bij Kamiel 6 maand borstvoeding gegeven, volgens vraag van de kindjes (hoewel Viktor wrsl nog langer door kon gaan, maar 12 maand was mijn limiet…).
Van zodra je overschakelt op vaste voeding moet je tussen de ochtendvoeding en ‘s avonds geen bv meer geven. Dan zit je enkel nog met een probleem ‘s morgens, maar mss is dan een flesje wel een optie? (en dan op het tijdstip van dat flesje op ‘t werk kolven? dan moet je dat ook al maar één keer per dag doen.)
Mijn ervaring met kolven is vooral dat stress absoluut niet helpt! Van zodra je denkt aan tijdsdruk of een minimale hoeveelheid die je moet bijeen “sparen” gaat het mis (bij mij toch). Qua zurigheid heb ik nooit een probleem gehad, dus daar weet ik niet goed welke raad ik je zou kunnen geven. Heb je een lactatiedeskundige waar je terecht kan?
Om je wat hoop te geven: Viktor heeft vanaf 8,5 maand tot 1 jaar enkel ‘s morgens en ‘s avonds 1 keer gekregen en dan had ik nog meer dan genoeg, dus het kan echt wel hoor!
Je zal wel zien dat het allemaal op zijn pootjes valt eens het zover is.
Hier was het avondlied ook de favoriete manier om onze meisjes te laten slapen (ontelbare keren gezongen!). Intussen is de jongste bijna zes en wanneer ze ‘s avonds een liedje kiest voor het slapengaan (heerlijk ritueel), vraagt ze vaak naar het avondlied. Waarbij ze dan graag meezingt: “…knielen, knielen, knielen wij neder, door de stilte weerklinkt onze BEER…”.
ha ha, stel een borstvoedingsvraag en de antwoorden stromen binnen 🙂
Mijn idee: probeer elke keer als je kan de borst te geven (maar ik zou hem er niet voor wakker maken). Als je er niet bent: een flesje kunstvoeding of afgekolfde melk van de dag ervoor (als die koud bewaart wordt, moet je die niet invriezen). Wees niet verbaasd dat je productie achteruit gaat gaan als je moe bent. En als ze je begint met vaste voeding hebben ze zowiezo minder melk nodig. Wees blij dat je al zo lang borstvoeding hebt kunnen geven, veel mama’s moeten sneller afhaken.
Hier kwam ik wat info tegen over melk die vreemd ruikt en door de baby niet aanvaard wordt: http://www.borstvoeding.com/kolvenenwerken/zure-en-andere-moedermelk.html
O ja, en kolven gaat bij mij alleen maar écht goed als ik filmpjes van de baby kan bekijken. Foto’s helpen ook, maar filmpjes zijn beter…
Zelf ben ik ook een middellangetermijnBVmama, die twee keer een tweetal maanden na het starten met werken nog is blijven doorgaan met BV. Mijn oudste zoon kreeg het op den duur wat op zijn heupen omdat ik niet genoeg meer produceerde; de jongste kon ik (door halftijds te werken) iets meer nog zelf geven, maar onze ritmes waren op den duur niet meer op elkaar afgestemd (juist flesje gekregen toen ik hem ging ophalen in crèche, waardoor ik mijn volle borsten moest afkolven en als hij dan weer honger had, had ik geen melk, dus weer die fles), waardoor hij dan maar voor het gemak van een fles koos (fulltime afkolven zag ik niet zitten). Enfin, je zal het zelf wel ondervinden.
Een tip om de productie wat op te drijven die bij mij heel goed werkte in een dipje: BVthee van Weleda (bij apotheek en thuiszorgwinkel). Na een dag al goede resultaten en lekker ook (ik drink hem soms nog!).
Wow, om vier uur opstaan, dat is wel iets anders dan om zeven uur uit bed en een fulltime job met baby combineren … Chapeau.
Ik heb zelf geen goede borstvoedingstips, want bij mij was het een mix van bv, bv in een fles en kv ondersteund door lactatiekundige, venkelthee, tussendoor kolven en Motilium … Toch drie en een halve maand volgehouden, maar echt relaxed was dat niet. Alleen mijn dochter die nooit ziek is en supervertrouwd in de wereld staat, zou mij overtuigen om dat nog een keer te doen. Werken en voeden is nooit gelukt, omdat mijn beste voeding ‘s nachts was en Thelma begon door te slapen. ‘s Morgens had ik niet genoeg, droomvoeding hebben we nooit gegeven, met kolven was het altijd afwachten hoeveel het zou geven. Van lekken en op springen staande borsten kon ik alleen maar dromen … Maar volgende keer gebruik ik filmpjes, Lies! En zodra ik ook met Motilium stopte, was het alsof ik nooit bv had gegeven. Maar met jouw superborsten gaat dat allemaal lukken!
De enige tip die ik je kan geven: vraag advies bij professionelen voor jouw specifieke vragen: Bieke en Eva van La Leche League, of de lactatiespecialisten van Boobs ‘n Burps die ook telefonisch te bereiken zijn. Ze zijn op de hoogte, kunnen je volgen en telkens opnieuw helpen als het toch niet helemaal gesmeerd loopt. Succes!
Bij mijn zoontje ben ik aan drie maanden beginnen werken en heb nog borstvoeding gegeven tot hij 1 jaar was. Ik combineerde wel, thuis sowieso borstvoeding en bij de opvang verse gekolfde melk (kan je tot 5 dagen bewaren in de koelkast) of een flesje kunstvoeding.
Ik kolfde in mijn middagpauze, in het weekend en eventueel nog eens ‘s avonds eens Bij mijn dochter besliste om iets langer thuis te blijven tot 5 maand en ze heeft in totaal 2 jaar borstvoeding gekregen. Toen een degelijk 2-zijdig kolftoestel gehuurd en verder het zelfde kolfritme. (toen gekolfd tot ze 1 jaar was maar dat had ook te maken met allergieën)
Zoals hierboven al gezegd: ga eens te rade bij de madammen van Boobs ‘n Burps.
http://www.boobs-n-burps.be/
Winkel in Antwerpen en Brussel, maar telefonisch geraak je misschien ook al ergens? Zij geven ook infoavonden (middagen???) over hoe je de overstap kan vergemakkelijken…
Succes!
Na een ganse kolfhistorie bij onze oudste had ik nu voor mezelf uitgemaakt dat het live borstvoeding zou zijn of anders kunstvoeding. Sinds ik ga werken krijgt Nuno in de crèche dus patatjes, fruitpap en indien nodig een flesje KV. s morgens, s avonds en soms ook nog s nachts BV.
In het weekend leg ik hem al eens wat vaker aan en voorlopig is dat genoeg om de productie op peil te houden.
Ik heb wel een kolf op het werk in geval van stuwing, maar die heb ik enkel de eerste dagen nodig gehad, nu snappen mijn borsten precies hoe het werkt 😉
ik heb niks gelezen hierboven, dus val misschien in herhaling, maar: dat gaat zeker wel, BV combineren met werken. Ik ben het nu zelf de 2de keer aan het doen.
Investeer in een goede kolf! Hier bv http://www.boobs-n-burps.be/. Ja dat kost geld, maar heb je zo terugverdiend door geen kunstvoeding te geven.
Als je bang bent voor je productie, probeer dan toch weer een nachtvoeding in te lassen, bv een zogenaamde droomvoeding voor je zelf gaat slapen: kindje slapend aanleggen en slapend laten drinken, of voor je zelf opstaat.
Bekijk het dag per dag. 6 maanden is niet meer zo ver weg. En daarna wordt het eigenlijk alleen maar makkelijker.
Heel veel succes!
Oh, en die geur. Ja. Dat riekt niet goed. Dat is normaal.
En ook. Komt allemaal goed. En in de crèche zijn ze superervaren, en de kindjes verstaan dat ook vlug, dat dat daar anders is dan thuis.
En ook: als je 20% ouderschapsverlof kan nemen, dan verlies je financieel niet veel en dan is er nog een extra dagje life drinken wat goed is om de productie op peil te houden
Ik weet niet bij welke mutualiteit je zit, maar ik heb mijn borstkolf
gewoon uitgeleend bij de socmut. Waarborg betalen, en ik mag die 60dagen gratis gebruiken. Daarna minimale huurkost, geloof ik. Ik dacht dat ze dat bij de CM ook doen… Andere tips over hoe het aan te pakken heb ik niet,want ik zit gelukkig nog maar in het begin van mijn bevallingsverlof. Veel succes!
Hoi Sofie
Ik begrijp heel goed dat je niet nog vroeger dan 4u wil opstaan om te voeden of te kolven. Wat je kan doen om je productie in stand te houden is je ventje nog even slapend aanleggen wanneer jij gaat slapen ‘s avonds. Dus geen tutje geven ‘s avonds als ie even wakker wordt, maar gewoon de borst (een tutje heet niet voor niets in het schoon Nederlands een “fop”speen… 😉 ). Je hoeft je liefje niet eens wakker te maken voor zo’n droomvoeding, hoor. Als ie wat beweegt in zijn slaap, gewoon uit z’n bedje tillen en in de borstvoedingshouding leggen die ie gewend is. Als jij zorgt dat je in ontbloot bovenlijf bent of met je borst alvast bloot, dan ruikt ie onmiddellijk jou en je melk. De kans is dan heel groot dat ie zonder wakker te worden gewoon een hele voeding wegdrinkt en je hem daarna weer knock-out en diep slapend opnieuw kan neerleggen in zijn bedje.
Nog een voordeeltje: bij het geven van borstvoeding worden er hormonen in jouw lijf aangemaakt die je slaperig maken en die je ook dieper doen slapen na de avondvoeding. Door nog even een droomvoeding te geven op het moment dat jij gaat slapen (dus gewoon een kwartiertje eerder naar bed, meer niet) heb je grote kans dat jij na die voeding binnen de minuut in dromenland bent. En (min of meer 😉 ) uitgeslapen om 4u je bedje weer uitwipt. Kolven kan je dan doen als je daar op je werk tijd voor vindt.
Tips voor kolven op het werk: hoe vaker je kolft, hoe beter voor je productie. Dus 3x 20 minuten kolven geven meer boost aan je productie dan 1x een vol uur kolven. Ook als je maar tien minuutjes hebt ofzo om even tussendoor te kolven, kan je kijken of je daar tijd en zin voor kan vrijmaken. Ook al heb je dan misschien niet altijd tijd om je borsten helemaal leeg te kolven, al die kleine beetjes helpen om je productie in stand te houden.
En bij het weerzien met je kleine mannetje gewoon tot zijn bedjestijd gezellig op de zetel gaan hangen ‘s avonds. Lekker knuffelen, genieten van het weer samen zijn, samen rusten van een zware werk/créche-dag en je kleine meneertje gewoon heel vaak bij je laten drinken. Ook dat is heel goed voor je productie, en je geluksgevoel als mama 🙂
Als je allergisch bent voor kunstvoeding en je productie het toch niet zou trekken, dan is het MoedermelkNetwerk ook een mogelijkheid: http://www.moedermelknetwerk.nl/
Hier nog kolftips en -informatie allerhande: http://borstvoeding.aardig.be/borstvoedingstips/kolven/
Ik geef op 29 november om 20u te Herenthout ook een infoavond over kolven en de combinatie met werken. Kom gerust luisteren en vragen stellen! Je partner en meneertje Basiel zijn ook van harte welkom!
Succes!
Katrien (lactatiekundige)
0474/036502