Vrijdagnamiddag vertrekken mijn lief, ik, Basiel, peter en meter naar Spanje. De heer des huizes heeft voor zijn derde marathon een zonnige bestemming uitgekozen, wij trekken naar Zaragossa. Vorig jaar Berlijn, dit jaar een andere fijne stad, een marathonlopende vent heeft bepaalde onverwachte voordelen (naast the obvious ones. Een lijf in topvorm, bijvoorbeeld.)
Zondagmiddag zal hij naar alle waarschijnlijkheid zeggen “dit doe ik nooit meer” om zondagavond al even na te denken welke marathon hij in 2013 eventueel zou kunnen lopen. Het is een beetje zoals bevallen. Op het moment zelf denkt ge ‘ze hebben mij niet meer liggen, deze pijn, never again.’ En drie weken later kijkt ge alweer vertederd naar zwangere buikjes en lijkt het allemaal niet meer zo erg.
Maar een marathon dus. We hebben minder hoge verwachtingen dan vorig jaar. Want trainen met een pasgeboren baby in huis en een superdruk project op het werk, doet er niet veel goed aan. Er wordt hier nog steeds heel erg veel gelopen, maar het is toch minder dan vorig jaar. Omdat er gewoon ook veel minder tijd is. Ik vind dat mensen die een marathon uitlopen al tien medailles verdienen, dus ik lig niet wakker van de tijd. Maar ik ben in dit huis blijkbaar alleen met die redenering.
Maar daar wilde ik het eigenlijk niet over hebben. Omdat we nu in de week voor de marathon zijn, moet mijn vent koolhydraten opnemen, veel koolhydraten. Volgens zijn trainer en tevens de peter van ons kind, heet dat carbo-loading.
Pasta en rijst, voornamelijk. En mijn lief heeft een gigantische voorkeur voor rijst. Ik overdrijf niet als ik zeg dat hij dat gewoon elke dag zou kunnen eten. Na dag twee heb ik het al volledig gehad. Maar mijn eetgoestingen doen hier niet ter zake.
Ik heb uw hulp namelijk dringend nodig. Ik zoek nog een paar lekkere rijstrecepten. Ge moogt ze hieronder parkeren. En merci alvast!
http://smittenkitchen.com/blog/2010/02/ginger-fried-rice/
Echt zeer lekker!
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/rijstsalade-met-gerookte-makreel-avocado-en-cocktaildressing
Gisteren geprobeerd en goedgekeurd. En de overschot kan hij de dag nadien als lunch meenemen…
Hoop dat mijne vent ook eens een aantrekkelijke stad uitkiest.
Na Luxemburg stad en Luzern wil ik wel eens iets zuidelijkers of noordelijkers.
En die week koolhydraten ? Daar kijk ik nu alweer naar uit. Njammie
Chili con carne met rijst. Mmmmm!
ik heb onlangs voor een artikel met de mensen van Performance samengezeten en volgens hun is het volgende een ideaal gerecht voor een loopwedstrijd: witte pasta (vervang in dit geval door rijst) ongezoet appelmoes en eventueel een beetje kip
Mijn all-time favorite:
rijst met hesprolletjes gevuld met ei (geplet en gemengd met een heel klein beetje saus), op een bedje van spinazie en overgoten met kaassaus – mmmmmm
saffraanrijst: ui aanstoven in genoeg olie, nadien de gewenste hoeveelheid korrels rijst erbij en 2 minuten mee bakken, saffraan eronder mengen tot de rijst geel ziet. de rijst in een rijstkoker (of gewone pot). maak met de juiste hoeveelheid water (voor de rijst) bouillon klaar (kippenbouillon) en zet er de rijst mee onder water. laat de rijst koken… heerlijk bij kip of vis
tip: koop eens ‘pandan’-rijst in een echte toko, duizend keer lekkerder dan de rijst die ze in onze supermarkten verkopen.
groetjes
Risotto en rijstpap
Risotto, natuurlijk!
Ik gooi daar alles in wat ik in frigo vind, maar vnl paprika en verschillende soorten champignons scoren hoog. Hoe? Uitje en lookteentje stoven in olie, 2 koffiekopjes risottorijst erbij en mee-bakken tot mooi glanzend, aanvullen met groensels (ook lekker, naast paprika en champies, zijn selder, erwtjes, courgette) die je ook even meebakt, en met kippenbouillon. Af en toe roeren en extra bouillon bijkappen. Als bijna gaar: beetje melk en kaas erdoor voor extra smeuiigheid. Mjam! Met een stukje kip/kalkoen erbij.
Jeroen Mues weet ook altijd raad!
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/scampi-met-chorizo-en-trostomaten
300 grkalfsgehakt bakken met1 teentje fijngehakte look en gekookte jasmijnrijst toevoegen voor 2 personen;lenteuitjes en 2kfl vissaus toevoegenKruiden naar smaak..Bestrooi met koriander en extra lenteuitjes.Super lekker!
kip met rijst en ananas en currysaus of kip in zoetzure saus (staat in de koekboek van de boerinnenbond (ons kookboek) op p777)