Ingrediënten

–          Aanleiding: Uw lief is binnenkort jarig. En ge probeert daarbij toch origineel uit de hoek te komen en hem een tof cadeautje te bezorgen.

–          Prospectie: Ge merkt dat uw lief sinds de oprichting van Njam heel graag naar kookprogramma’s kijkt. Dat is opmerkelijk, aangezien hij zelf niet bepaald veel achter de potten kruipt. Als hij het sporadisch wel doet, is het resultaat altijd hetzelfde. Boomstammetjes op een bedje van rijst, geparfumeerd met erwtjes. Het klinkt lekkerder dan het is. Geen kookwonder dus. Hij kijkt trouwens ook niet zomaar naar alle kookprogramma’s, hij heeft één grote favoriet. Roger Van Damme is zijn naam. Als die mens passeert op het scherm, worden hier kreten als ‘ooh roger toch’ en ‘schattig’ gescandeerd. Het geheel gaat gepaard met bambi-oogjes. Zowel van Roger, als van uw lief.

–          Planning: Ge zorgt dat uw lief een dag congé neemt en ge regelt een babysit voor uw kleine. Ge steekt genoeg moedermelk in de diepvries, zodat hij geen honger hoeft te lijden. En voor het eerst in uw carrière als ouders gaat ge op romantische date, met z’n tweetjes. Ge plaagt hem vervolgens nog een beetje en geeft af en toe mysterieuze tips.

 

Bereiding

Stap 1: Ge voegt deze drie elementen samen op een natte dinsdagmiddag. Ge hebt gereserveerd in het restaurant van Roger Van Damme, Het Gebaar. Het is niet alleen de eerste keer dat ge alleen gaat eten met uw lief sinds de geboorte van uw kind, het is ook uw sterren-ontmaagding. Want Roger heeft een ster. Roger is de max.

Stap 2: Ge gedraagt u in het sterrenrestaurant, alsof ge elke week zo ergens gaat eten. Dat betekent ook dat ge uw bestek op tafel laat liggen (niks gevallen, hoera) en niet morst met glazen of andere dingen (gelukt, hoera). Ge bestelt lekkere dingen als ‘De suggestie van Roger’ of zijn eigenwijze steak tartaar. Ge moet ook al onmiddellijk het dessert bestellen, want daar is blijkbaar nogal veel werk aan. Dat is ook toevallig Roger zijn specialiteit. Het water komt u in de mond. Over water gesproken, dat wordt daar trouwens gedronken uit stenen kommen. Een beetje raar, maar ge doet alsof ge dat allemaal normaal vindt.

Stap 3: Ge krijgt een amuse-gueule. Roger zijn versie van mosselen met frieten. Het ziet er super uit. Een perfect kubusfriet, mosselen met een bloem en een streepje mosselsaus.

Stap 4: Uw eten komt en het ziet er geweldig uit. Zo proeft het ook. Er liggen zoveel verschillende dingen op uw bord, die zo verschrikkelijk klein zijn dat ge ze amper kunt proeven. Ik vind dat eigenlijk wel een heel klein beetje jammer. Er lagen wel zeker drie verschillende soorten puree om mijn bord, maar ik kon er alleen mijn lippen mee bevochtigen. Van lekkere dingen wil ik toch even kunnen doorproeven. Of ben ik nu een culinaire barbaar? Maar voor alle duidelijkheid, het was superlekker. En wat een kunstwerkjes.

 

 

 

 

 

 

 

Stap 5: Ge valt in zwijm voor het dessert. Zoiets schoons het ge nog nooit gezien. Serieus, echt ongelooflijk. En lekker. En zoveel verschillende dingen.

Een lekkere ‘Pomme, pomme’

De ‘Cosmo’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 6: Ge doet cool over de rekening, die natuurlijk wel naar sterrennormen is, maar uiteindelijk ook nog meevalt. Ge zegt vriendelijk goeiendag tegen het oudere koppel naast u dat tijdens het eten telefoon kreeg om alvast te babbelen over de ervaring bij Roger “het van het, jaja, dees is echt geweldig joh”. En dat ik ook even deelde met de rest van de zaal. Ik vermoed dat ze grote fans waren en het cadeau gekregen hebben van hun kinderen of zo. Het was best wel schattig.

Stap 7: Ge kust uw lief en kijkt verliefd in elkaars ogen. Ge doet dat best wel buiten het restaurant. Het was een geweldig geslaagd verjaardagscadeau, met maar één klein minpuntje. We hebben Roger niet gezien. Die brok schattigheid is helaas in de keuken gebleven.