Ik voel me Gents in hart en nieren, maar mijn tongval verraadt dat mijn roots toch ergens anders liggen. Ha. Tja. Dit jaar woon ik een decennium in Gent, maar de andere 18 jaar heb ik doorgebracht in de provincie Antwerpen. In het verre OLV Waver. (Zoek het maar op, je vindt er zelfs monumenten en al).

En de geboorte van Basiel brengt op dat vlak een beetje taalverwarring mee. Hij is langs beide kanten het eerste kleinkind en dat betekent dat er namen gekozen moeten worden. Oma en opa is universeel, maar de andere grootoudernamen zijn blijkbaar nogal streekgebonden.

Ik heb bijvoorbeeld een moemoe en vava, iets wat in Gent totaal onbestaande is. (Een moemoe die trouwens heerlijke havermoutkoeken, wafels en andere dingen kan bakken, mmmm.) Maar in Gent hebben ze het eerder over een mémé en een pépé. Dat klinkt bij mijn heimat alsof je 150 jaar oud bent, dus is geen optie voor grootouders die prille vijftigers zijn.

Ik heb ooit een bomma en bobonne gehad, maar dat associeer ik ook eerder met overgrootouders dan met namen waarmee mijn ouders aangesproken kunnen worden. En wat is er voor de rest nog? Meetje en peetje? Bompa? Moeke en vake?

Met de komst van Basiel, moesten er dus namen vastgelegd worden. Omdat de herinnering aan onze oma nog heel vers in het geheugen ligt, wilde mijn moeder die naam onaangeraakt laten. Heel begrijpelijk. Maar bomma, mémé, meetje, mammie of iets dergelijks lag ook niet echt in haar spectrum. Een beetje ‘te oud’. Uiteindelijk is het moeke geworden. Al is dat ook een beetje gek, want ik heb ik ook altijd moeke en vake gezegd. Vake heeft er trouwens voor gekozen om bompa Didi genoemd te worden.

Aan de andere kant is het wel oma en opa geworden. Ook al is oma nog niet helemaal overtuigd en overweegt ze nog een andere naam. Nu ja, het is niet dat Basiel al kan babbelen, dus ze hebben nog wel even tijd.

Maar voorlopig heeft iedereen dus een eigen naam en zijn er geen dubbels. En ik vind die lokale verschillen echt wel grappig.

In dat verband trouwens, moet ik vanaf nu (schoon)ouders aanspreken met hun grootoudertitel? Of hoe gaat dat?