Kijk, we zitten hier met een klein dilemma. Dus ik dacht, ik gooi het even in de groep. Ons kind heeft op dit moment geen tutje. Dat is vooral omdat het in begin wordt afgeraden bij borstvoeding, om tepel-speen-verwarring te vermijden. En nu is er twijfel om er toch eentje te geven.

We zijn ondertussen een dikke drie weken verder en Basiel drinkt fantastisch goed. Hij weegt onderhand 5 kilo, de kleinste kleertjes mogen al weggestopt worden in een doos voor kind nummer twee. Hij zit op p90, dat is bovenaan de curve. Het is een klein reusje, die zoon van ons. Die borstvoeding loopt als een trein. Ik heb zelfs eerder te veel melk, want het ventje verslikt zich soms terwijl hij drinkt en we zijn beide kletsnat na een voeding. Er loopt gewoon heel veel melk langs zijn mondje weg. Ik moet beginnen afkolven denk ik, om het haalbaar te houden voor Basiel. Luxeprobleem. Ik heb geen last van kloven, ontstekingen of iets anders. Het gaat gewoon kei goed. En ik denk niet dat een tutje dat nog zou verstoren. En toch. Het wordt toch afgeraden bij borstvoedingskindjes. En we zijn van plan de melkfabriek nog wel een mpaar maanden open te houden.

Ik krijg daar ook veel commentaar op. “Ochere, heeft dat ventje geen tutje?”. Nee dus. Dat ventje weet niet wat een tutje is, dus ik denk ook niet dat hij het mist. Of “Hij gaat op zijn duim zuigen he, en een duim kun je niet afpakken.” En naar dat laatste heb ik wel een beetje oren. Ik was namelijk zelf een duimzuiger en met mijn gebit is het niet bepaald de goede kant opgegaan. Scheve tanden waren mijn handelsmerk. Ooit wel handig geweest, toen ik mijn kaaksbeen gebroken had en astronautenvoeding kon drinken door een strootje door het gigantische gat tussen mijn voorste tanden. Maar verder vooral lastig. Ik ben het trouwens afgeleerd door een schrikbeeld. Een vriend van mijn ouders had zijn duim ooit afgezaagd en mijn moeder heeft me wijsgemaakt dat mijn duim ook zo zou worden als ik zou blijven zuigen. Zeer effectief, het moet gezegd. Maar wij hebben geen vrienden met afgezaagde duimen, dus die truc kan ik niet meer gebruiken. Een ijzerwinkel heeft het grootste deel rechtgetrokken bij mij. Maar ik wil maar zeggen, als we duimzuigen kunnen vermijden, dan zouden we dat graag doen.

Het is ook niet zo dat we met een bleiter zitten. Het grootste deel van de dag is Basiel een heel blij en voldaan kind. Als hij wakker is, ligt hij vaak ook gewoon rond te kijken. Maar ’s avonds heeft hij meestal een huiluurtje en dan zou het tutje wel eens van pas komen. Net als ’s nachts, als hij niet wil inslapen. Het inbakeren helpt vaak, maar ook niet altijd. Een tutje misschien wel?

We hebben er eentje klaar liggen, maar ik heb het nog niet durven te gebruiken. Ik ben vooral bang dat ik niet meer ga merken dat hij honger heeft. Nu eet hij dan zijn handjes op (of papa’s neus, bij gelegenheid). Maar met een tut in de mond, doet hij dat misschien niet meer.

Een dilemma dus. Geven we hem een tutje of niet? Graag uw advies en tips!