Ik heb een mening. Dat is niet probleem, het probleem is veeleer dat ik er te veel heb. En dat ik daardoor al gigantisch veel met mijn hoofd tegen de muur ben gelopen. En dat ik daarom de laatste jaren/maanden steeds minderhard roep, om mezelf veel minder pijn te doen. Pas op, ik heb nog altijd een heel erg grote mond. En als ik ergens wel of niet mee akkoord ben, dan zal u het geweten hebben.
Maar ik vind het een moeilijke vandaag. Er is niet per se iets waar ik mijn menig wil over verkondingen, zo specifiek, vandaag. Een beetje zonder inspiratie, misschien. Bovendien heb ik het vorig week op vrouwendag ook al gedaan. (En ook wel een beetje geschokt door het vreselijke ongeval in Zwitserland. Ik mag er niet aan denken man. Kon dat kleintje maar voor altijd veilig in mijn buik zitten, schiet door mijn hoofd. En alle medeleven voor de families)
Daarom het volgende voorstel. In de commentaren hieronder geeft u een onderwerp waarover u graag mijn mening zou weten, en als we terug zijn van New York, dan ga ik daar mee aan de slag.
Ik kan u nu belasten met mijn mening over middenvakrijders (ge snapt de autostraderegels niet, kalf), politiek (heeft u 75261 uur detijd?), dingen op mijn werk (dat zijn van die dingen die beter stil blijvenwaarschijnlijk), de opvoeding van kinderen (komt vast en zeker nog aan bod dekomende jaren) en ga zo maar door.
Maar omdat het wijvenweek is, ga ik het hebben over een discussiepunt dat hier momenteel op tafel ligt: katoenen luiers.
Ik zou dat graag proberen, maar mijn lief staat er niet echt achter.
Mijn pro’s:
–        Het is goedkoper, met zo’n 700 euro zou je er moeten komen per baby. En bovendien geeft de stad Gent een subsidie van 150euro, verspreid over twee jaar. Dit is mijn allergrootse argument.
–Â Â Â Â Â Â Â Â Het is helemaal up-to-date en ziet er helemaal niet meer uit zoals vroeger met veiligheidsspelden. Eigenlijk ziet het er uit als een gewone luier, misschien een beetje dikker.
–Â Â Â Â Â Â Â Â Het is veel was, maar dat is toch mijn domein. Dusdaar moet mijn lief niet mee inzitten.
–Â Â Â Â Â Â Â Â Als we ergens naartoe gaan, kunnen we nog altijd een gewone luier aantrekken. Die je ergens kan weggooien. De katoenen luiers zouden voor thuis zijn.
–Â Â Â Â Â Â Â Â Het is beter voor het milieu. We zullen veel minder vuilzakken vullen!
De contra’s van mijn lief:
–Â Â Â Â Â Â Â Â Het is hippie. Het is geitenwollensokken. En daar is hij een klein beetje allergisch aan.
–Â Â Â Â Â Â Â Â Het absorbeert iets minder goed dan een normalepamper en hij vreest voor de billetjes van Hugo.
–Â Â Â Â Â Â Â Â Het is veel was (maar dat is niet zijn probleem,toch?)
–Â Â Â Â Â Â Â Â Een collega heeft hem verteld dat kindjes met katoenen luiers veel minder snel zindelijk zijn, maar ik heb al veel meer omgekeerde verhalen gehoord. Veel sneller zindelijk! En ik denk dat zoiets toch van kind tot kind afhangt.
–        Hij heeft nog nooit een vuile luier ververst en denkt dat het nog ‘vadsiger’ zal zijn dan met pampers.
We moeten daar toch zo ongeveer een beslissing in gaan nemen. Zijn er ervaringsdeskundigen die me kunnen helpen? En als we het niet zouden doen, waar vind ik dan de  goedkoopste luiers? Merci voor uw mening dames (en ook bedankt aan alle verloren gelopen mannen, of course)
Geen mening, maar ik wil er ook wel mee starten over 10 weken. (voordeel/nadeel van thuis te zitten tijdens zwangerschap: veel te veel tijd om vanalles te lezen)
En wat ik gelezen heb: zeker niet later zindelijk, net vroeger, omdat ze iets meer “voelen” dat ze met een natte pamper lopen.
En nog een voordeel: beter voor de billetjes!
Echte informatie, hier te vinden: http://www.klein-spook.be. Ze wonen in Gent. Ze verkopen zelf, maar vinden het nog belangrijker om te informeren.
Ik ga mijn lief proberen meekrijgen naar een info avond of daar eens langs gaan.
Succes ermee!!
ik zou mezelf niet deskundig noemen, maar ervaring heb ik wel. Onze oudste heeft tot ze zinderlijk werd luiers gedragen, de jongste een maand of acht.
Enkele opmerkingen
1. Het is inderdaad veel was. Maar, als er kindjes komen, verdubbelt zowiezo de hoeveelheid ‘witte was’ met al die slabben, washandjes… dus waste ik gewoon de luiers mee op 60 graden (wat normaal gezien voldoende is).
2. Voor ‘s nachts hebben luiers bij ons nooit gewerkt. Gewoon teveel pipi en heel de tijd zo’n koude, natte luier aan hun poep, dat was niet aangenaam
3. Vroeger zinderlijk, dat zou ik niet kunnen zeggen. Mijn dochter was proper rond haar twee jaar. Dus gemiddeld zeker?
4. Het belangrijkste punt volgens mij is dat de creche ervoor moet openstaan. Ze moeten wat oplettender zijn voor een natte luier dan een natte pamper. Want luiers absorberen inderdaad minder en kindjes lopen dus sneller met een natte poep. Wat inderdaad niet zo goed is voor hun billen, maar als je op tijd en stond de luier ververst, is er geen probleem.
5. Luiers kosten iets meer in het begin maar het is een eenmalige kost, terwijl je met pampers iedere maand mag uitgeven.
Waarom we bij de tweede gestopt zijn? Dat had een aantal redenen. Het ventje deed veel kaka en altijd nogal dun. En dat is een mindere combinatie in geval van katoenen luiers. We waren bovendien net verhuisd en de nieuwe creche was minder supportive dan die in Gent. En door al de verhuis en zo, zag ik het even niet meer zitten om de moeite te doen. Dus zijn het toch nog pampers geworden.
Ik heb dus nog een hele stapel luiers liggen die ik binnenkort de deur uit doe.
Een heel epistel voorwaar. Moest er iemand vragen hebben over katoenen luiers, laat mij maar iets weten.
Doen – mijn zoon heeft ook katoenen luiers. Je kan daar een doekje inleggen dat je gewoon kan doorspoelen of op de composthoop kan gooien. Daarmee haal je de ergste nest eruit.
Wij doen alleen een wegwerpluier aan als ‘t kind naar mijn schoonouders gaat – die zijn daar zo niet voor te vinden.
Mijn dochter, dertien jaar geleden intussen, had dat niet. Man ik vind dat zalig nu, dat ik in de winkel de rayon met pampers gewoon mag passeren.
Katoenen luiers zijn echt niet meer hippie en geitenwollensokken hoor. Het is van dezen tijd 🙂 Het belangrijkste is voor mij dat het ecologisch is (ik zou er zelfs meer voor betaald hebben, maar gelukkig is het goedkoper). Het is de wereld van JOUW kind! Als je gewoon bent om wasbare luiers te gebruiken, en dan bijvoorbeeld op reis gedurende twee weken pampers gebruikt, wordt het zo duidelijk wat voor een afvalberg je hiermee creëert…
Ons zoontje draagt nu al 2 jaar wasbare luiers en heeft zo goed als nooit rode billekes gehad. Integendeel, naar ‘t schijnt is het beter, want poepje droogt niet uit. Door de overdreven absorptie van weggooiluiers, droogt de huid uit en irriteert makkelijker.
Eigenlijk vind ik wasbare luiers het meest logische wat er bestaat…
Maar ja, het is veel was. Veel.
We overwegen ons eerste maatje te verhuren/verkopen, dus als je het eens wil uittesten die eerste weken…
een vriendin van me (in gent!) is indertijd gestart met katoenen luiers. maar inderdaad: ‘s nachts was het toch niet dà t… hun creche stond er voor open, in die zin dat de kleine met luier naar daar werd gebracht, overdag pampers kreeg en met luier weer naar huis ging.
ze zijn na een maand of 2 toch ook overgeschakeld op wegwerp.
hun voorraad hebben ze nog, misschien doen ze die wel voor een prijsje van de hand?
zelf altijd wegwerpluiers gebruikt. in het ziekenhuis zijn dat standaard “Pampers”. Thuis hebben we na een paar weken de luiers van Colruyt gekocht (Happy Baby?) en later ook die van Kruidvat.
Kleine Kadee draagt door zijn toestand nog steeds luiers en zal dat nog wel een paar jaar doen, en nu werd me een firma in Buggenhout aangeraden, waar je voor een prikje “merkluiers” kan kopen waar de tekening scheef op gedrukt is en zo. “foutjes” dus, maar who cares? 🙂
succes met je beslissing, doe waar jij (en hugo) je het best bij voelt!
geen ervaring met katoenen luiers, het lijkt mij ongeloooooooflijk veel was bovenop de al ongeloooooooooooflijk veel was die zo’n kleintje met zich meebrengt. Maar prijs/kwaliteit luiers vindt je in de Lidl of het kruidvat (vooral daar als ze acties doen zoals op dit moment..). Zéker geen pampers pampers die lekken dat het niet mooi meer is!
Ik vond die was eigenlijk echt goed meevallen: een paar rompertjes, T-shirtjes en broekjes bij onze was, wat kleine lakentjes bij onze lakens, sokjes bij onze sokken, handdoeken bij onze handdoeken. Tenzij ik een heel proper kind heb? Of zelf heel erg vuil ben!
Kruidvat luiers! Beste die er zijn en in actie of in Nederland echt spotgoedkoop. Je moet niet alleen de kosten van de herbruikbare luier nemen , maar ook de kosten (+ de voetafdruk) van alle machines extra was die je doet.
Zelfs als je het water van twee jaar wassen erbij telt, is het totale waterverbruik kleiner dan bij de productie van wegwerpluiers alleen!
ben ook ervaringsdeskundige (3 kinderen in de luiers gehad)! ook op vlak van het overtuigen van manlief 😉
– dat van die was, dat is echt relatief. je hebt sowieso superveel was. zo’n baby kotst, pist en kakt, niet alleen op zichzelf maar ook op jou en je omgeving.
– er zijn ongelofelijk schattige luiers op de markt, die er werkelijk helemaal niet hippie uit zien (fuzzibunz, itti bitti,…)
– véél meer rode billen met wegwerp
– véél meer lekken met wegwerp
– wegwerpluiers stinken heel erg in vergelijking met katoenen
uiteindelijk is het die enorme afvalberg die mijn man overtuigd heeft. één extra vuilzak per week, dat wou hij niet op zijn geweten hebben.
enfin, probeer het gewoon een paar weken (er zijn plekken waar je er kan huren), dan kan je nog alle kanten uit. probeer wel verschillende soorten en merken, want er zit heel veel verschil op en veel hangt af van de lichaamsbouw van je kind. succes!
ps: tip (omdat je al regelmatig liet weten op je geld te zitten): koop ze in engeland via http://www.babykind.co.uk of http://www.kittykins.co.uk, daar zijn ze goedkoper dan hier. en je krijgt toch de subsidies van de stad gent.
pps: wegwerpluiers: die van het kruidvat.
Wij gebruiken nu al 2 jaar katoenen luiers en zouden het niet anders meer willen. De voordelen, minder rode billetjes. hier zijn de rode billetjes door de wegwerpluiers van de creche. Want daar wilden ze niet meer mee doen. Het vroeger droog zijn kunnen we niet bevestigen gezien de dochter een extraatje heeft en dus sowieso later droog zal zijn. Maar het grootste voordeel is voor ons toch wel het ecologische. Want in tegenstelling tot wat iemand hierboven zet moet je de wasmachines niet meetellen. De grondstoffen en de productie van wegwerpluiers zorgt nog voor veel meer impact dan een machine draaien. Als je ze in de droogkast steekt is het weer wel niet zo goed voor het milieu. Wij hebben (nog) geen droogkast dus dat stelt zich hier niet. Als we ze wel hadden zou ik ze er enkel in de winter misschien eens insteken, want dan kan de droogtijd wel wat lang zijn. Het vele wassen is trouwens ook wel relatief vind ik, als je het van in het begin doet, weet je niet beter dan dat dit bij de vele babywas hoort. (want zo een klein prutske zorgt echt voor megabergen was) Wij gebruiken de luiers ook ‘s nachts. De dochter gaat met nachtlegger in bed rond 8uur en krijgt pas 12 uur later weer een nieuwe luier aan. Ook als ze nog boorling was deden we dit al snel. Wij vinden dus zeker niet dat je sneller moet verversen met katoenen luiers. Wat wel is, dat de luiers met platte stoelgang, nu ze wat groter is, niet zo aangenaam zijn. Maar die kuisen we zoveel mogelijk uit en weken we dan in een emmer met soda tot de was in moet. En tot slot vind ik ze ook nog veel gezelliger. Als Minne een wegwerp aan heeft is die dikke poep waar we liefdesklopjes opgeven helemaal verdwenen… Voila een heel pleidooi voor de katoenen luiers. Wij ( ale ik, de papa was niet echt pro)wilden het ook gewoon eens proberen en als het tegenviel gingen we ze enkel gebruiken tot ze uit de kleinste maat gegroeid was. En nu zijn we helemaal pro. Zelfs de papa (die ook niet zo van geitewollensokken gedoe houdt)
Mijn zus gebruikt nu al 4 maanden katoenen luieres en is daar heel tevreden van. De extra was kost niet veel moeite en door het doekje dat je kan wegwerpen zit je ook niet met je handen in de kaka. Ze lijken best op een gewone luier, maar zijn iestje dikker. Ze zijn er ook in meegroeivorm wat de kosten nog maar eens dekt.
De voetafdruk van een extra wasvat is nog steeds kleiner dan die van pampers weg te smijten.
In haar crèche staan ze er voor open, mits een demonstratie (zij was de allereerste!).
Klein minpuntje: bij veel of erg platte kaka wordt er soms iets meer vuil dan enkel de billetjes… Maar dan brengt een gewone pamper wel even een oplossing.
Succes met de beslissing!
Dochterlief ging naar een biokribbe toen we nog in Gent woonden. Daar gebruikten ze ook herbruikbare luiers, thuis gebruikten we de pampers. Ons klein monster had wel als kleine kleine baby een gevoelig huidje, en kwam meermaals met rode billen (soms tot bloedens toe) naar huis. Tot de billen de luiers ginder gewoon waren, in feite. Ik had er – op uitzondering van de bloedbilletjes – niks op tegen, maar gebruikte thuis toch ook liever gewoon wegwerppampers.
Maar de hoeveelheid was zou ik toch niet onderschatten. Het komt bovenop je andere was. Maar je moet vooral doen waar je zélf zin in hebt (als het lief instemt tenminste).
Ik ben een voorstander van gewone pampers… Ik ben daar eerlijk in: die katoenen luiers lijken me echt veel extra werk en extra was… De beste pampers en ook de goedkoopste vind ik die van de Lidl. Ze komen uit de testen van Test Aankoop trouwens ook altijd als beste pampers.
Ik ben ook ervaringsdeskundige en totaal pro (http://hetlevenvanolijfje.blogspot.com/2011/01/verschoon-de-toekomst.html) , ik draag geen geitenwollensokken (en wat dan nog?) en doe het vooral voor het milieu. ‘s Nachts draagt Thelma wegwerp (Moltex Öko, supergoed), omdat ik geen zin heb om nog te investeren in superabsorberende nachtluiers (bv. bij Klein Spook). Rode billetjes is fabeltje, was valt heel goed mee, onthaalmoeder is pro, sneller zindelijk moet ik nog ontdekken. Ook fijn dat je gewoon altijd luiers in huis hebt en nooit naar de winkel moet spurten. Iets meer tijd om ze om te doen, iets meer spullen meenemen als je uit huis gaat en vervelend als er diarree aan te pas komt (maar dan schakel je even over), maar verder even veel nadelen aan wegwerp: lekken ook (zelfs Pampers), kosten veel, belasten milieu, stinken, vullen je vuilzak …
zoals al een paar keer aangegeven, probeer gewoon even het kleinste maatje uit en zie of het je bevalt. Die kleine maatjes kan je vaak van iemand lenen, want die hebben de tijd niet om te verslijten. Wij hebben ze bijna 2 jaar gebruikt zonder al te veel problemen, af en toe de occasionele lek, maar die heb je met wegwerpluiers ook. Veel informatie gekregen bij doekjes en broekjes in Leuven. In de creche gebruiken ze wel wegwerp. In het begin doen die baby’s vaak kaka net nadat je ze ververst had, op dat moment was ik altijd blij dat we katoen gebruiken 🙂
alles is eigenlijk gezegd, maar echt, dat is nu toch geen geitewollensokkengedoe meer?!
ik heb ze ook ‘s nachts gebruikt, met een extra inlegger. mijn zoon was proper op 24 maanden, in zijn creche waren er maar 2 rapper. ik gebruikte ze ook buitenshuis, behalve op vakantie of op weekend. maar dan ben je echt gedegouteerd als je de hoeveelheid afval ziet. ik heb wel een droogkast, al je die niet hebt, moet je wat vooruit denken wanneer je moet wassen, maar dat is gewoonte. en bij kakavlekken die er niet goed uitgaan: in de zon laten drogen. ach, het meeste extra was heb je door de kwijl-en snotvlekken op je eigen kleren. en als hij toch niet wast, doe het dan gewoon!
Ik twijfel daar echt aan, of dat goedkoper is. Zeker als je op verplaatsing dan nog eens gewone denkt te gebruiken. En met de stijgende water- en energieprijzen durf ik daar zeker aan twijfelen. Een ander argument dat mij tegenhield was de babysits (en ook wel mijn onhandige man). Het vergt naar het schijnt een zekere handigheid om die dingen aan te kunnen doen. Om ook eens wat tegenargumenten te geven 🙂
Enkel over het financiële (pro en contra, dat moet je zelf maar weten, als ze maar gelukkig zijn he!!)
Op verschillende websites (ook stad Gent) vergelijkingen terug te vinden http://www.milieuadvieswinkel.be/downloads/luierinfomap_0904_versie2_scherm.pdf (vergelijking kostprijs ergens onderaan)
En het wordt nog eens goedkoper als je een tweede kind (of meer) hebt: dan kan je de luiers integraal hergebruiken en krijg je NOG eens tot 100€ van de stad terug 🙂
Ik ben ook PRO!
Geen tijd voor meer, maar wij betaalden van geboorte tot zindelijkheid ongeveer 250 euro voor luiers. Trek daar 100 euro subsidies van stad Gent vanaf, en het lijkt me zeer sterk dat je er niet goedkoper uitkomt dan met wegwerp.
@ lien, er bestaan katoenen luiers voor onhandige mannen (zelfs de mijne kan er weg mee, terwijl hij wel dingen als body’s nog steeds achterstevoren aandoet aan kind 3)