Van zweten en blote mensen

Er zijn drie soorten mensen: mensen die graag naar een saunacomplex gaan en geen punt maken van de blootheid die daarbij komt kijken, mensen die daarvoor te preuts zijn en liever veel geld neertellen voor een klein privé-geval en mensen die gewoon niet houden van zweten en toebehoren. Ik concentreer me even op de eerste twee soorten.

Ik weet niet bij welke groep u hoort, maar ik absoluut bij de vrij en blij’en. Ik zwier mijn leven grotendeels op het internet, dat soort blootgeven gaat al vlot, maar ik speel dus even makkelijk mijn kleren uit om te zweten. U had uiteraard niet anders verwacht. Pas op, ik ben niet dom, ik weet ook wel dat iedereen daar in zijn blootje rondloopt. En ik zal niet zeggen dat ik niet rondkijk, maar dat is niet op een – hoe zal ik het zeggen – seksuele manier of zo. Het is gewoon grappig om de verschillende ‘formaten’ te zien die er rondlopen (ge hebt dat dus werkelijk in alle vormen he. Krom, recht, kort, lang, worst, stompje, oerwoud – grappig – daar moet dringend een studie over gemaakt worden), om te merken dat de meeste vrouwen geen cellullitis-vrije kont hebben en te zien dat iedereen anders is maar uiteindelijk ook gewoon hetzelfde. Comforting, believe me. Good for the confidence, absolutely. En zo bevrijdend, ge hebt er geen idee van.

Bovendien is het gewoon echt geen fijn gevoel om te zweten voor dood met badkleding aan. (Wat een vreemd woord eigenlijk ook ‘badkleding’, alsof ik ooit kleren draag als ik in bad ga. Hoe raar zou dat wel niet zijn?). En bij de meeste saunacomplexen is er ook een zwembad (als dat er niet is, zoek u een ander complex) en er is gewoon niks zo heerlijk als skinny dippy. Dat is een gigantisch gevoel van vrijheid.

Ik ga nog door met voordelen. Want het woord saunacomplex impliceert dat er veel te beleven valt. Meer dan een sauna en een koude douche. Voor een zachte prijs mag je de hele dag rondhangen (en je krijgt die dag makkelijk gevuld) en gebruik maken van verschillende dingen. Zo zijn er bio-sauna’s, hete sauna’s, kruidensauna’s, Turkse stoombaden, bubbelbaden, infraroodsauna’s, opgietsessies, zwembaden met verschillende temperaturen…(Ik hoef niet verder te gaan, u bent overtuigd? – als u maar weet dat ik nog kan doorgaan, nog heel lang)

In zo van die privé-sauna’s hebt ge meestal maar 1 ding (namelijk een sauna) en moet ge na maximum twee sessies weg, want ge hebt massaal veel geld betaald om amper twee uur van die hitte te genieten.

Kijk, als ge romantisch met uw lief wilt zitten doen, doe maar. Maar ik vind dat zot veel geld om dat dan in een privé-sauna te doen. Als ik in de sauna kàn gaan, dan wil ik ook in de sauna. Andere activiteiten doe ik wel op andere moment en op een andere plaats. Volgens mij doet iedereen het trouwens in zo’n privé-sauna, denk daar maar eens aan de volgende keer. Moehaha. En ik snap het zelfs ook nog dat ge niet voor iedereen in uw blootje wilt gaan staan. Maar naaktheid is daar gelijk anders of zo.

Allez, om een lang verhaal kort te maken. Ik ben fan van wellnescomplexen. Ik heb net de hele dag met fantasisch gezelschap voor 23 euro rondgehangen in zo’n bijzonder fijn complex. Ja, met vrienden. Ja, ik heb die naakt gezien. En nee, dat was niet raar.

Ik ben wel zalig ontspannen, mijn vel voelt ongelooflijk zacht aan en het bloed tintelt door mijn lijf (al kan dat ook met zware verliefdheid te maken hebben, uhum)

En het was maar een klein beetje schrikken toen er een man binnenstapte, die sprekend op mijn baas leek. Hij was het niet, thank God, hij was het niet.

This entry was posted in Er zijn zo van die dingen, Want zo ben ik. Bookmark the permalink.

11 Responses to Van zweten en blote mensen

 1. Stijn says:

  En waar ben je geweest? In mijn gentse periode was ik fan van Aqua Azul (de ideale sauna om iemand over de schreef te trekken met “naaktvrees”), nu meestal Oostende (kan niet direct op de naam komen).

 2. sofinesse says:

  We zijn naar l’eau de lo geweest, in Lochristi. Maar in de buurt van Oostende, ben ik ook eens naar http://www.sileau.be/ geweest en daar was ik serieus van onder de indruk…De mooiste sauna die ik ooit heb gezien!

 3. lien says:

  Om nog maar te zwijgen van uw strak vel!

 4. i. says:

  ik heb geen probleem met mijnen bloten, noch met met vriendinnen naar de sauna gaan. Maar er mogen geen mannelijke vrienden mee — behalve mijn lief– want daarvoor ben ik te preuts.

  oh, en die keer in de sauna en de vier LO-studenten die binnenkwamen die dezelfde week mondeling examen moesten doen: very very awkward.

 5. Lies says:

  In Londerzeel is er ook een nieuw, groot saunacomplex. Ongeveer dezelfde prijs als wat jij betaald hebt en evenveel wellness-dingen om te doen. Ook een aanrader.

 6. Steven says:

  Als vrouw is het niet zo moeilijk, maar als man alleen raak ik daar dus nooit…
  Als man kan je moeilijk vragen aan andere vrienden: zin om mee te gaan naar de sauna? Ze zouden nogal raar kijken, en ze zijn er zelden voor te vinden ook.
  En uiteraard kan je het niet zomaar aan elke vriendin vragen. Als ze geen vrijgezel zijn zou ik het zeker al niet durven vragen, en zijn ze het wel, dan loop je ook nog eens het risico dat ze u aanzien als pervert.
  En als man alleen gaan… tja, dan ben ik zelf bang aanzien te worden als pervert.
  Ik ben er dus nog nooit geraakt…

 7. Kleine says:

  Aah mijn velletje is ook nog lekker zacht van gisteren naar de sauna te gaan. Heerlijk! Ik kijk eigenlijk ook niet echt rond, en kijk zelfs meer naar de vrouwen dan naar de mannen. Een vergelijkende studie maken ofzo 🙂 Al moet ik toegeven dat ik gisteren wel gekeken heb naar een piemel. Ik wou weten of hij kleiner zou worden van het ijskoude water buiten. Maar dat is dus puur wetenschappelijke nieuwsgierigheid. 😀

 8. treiner says:

  what’s in a name. Mensen met een saunacomplex gaan net liever niet naar een saunacomplex.

 9. Marijke says:

  Het mineraal in Rijmenam is zeker en aanrader!!!

 10. Eddy says:

  Heerlijk inderdaad, helemaal bloot in de sauna, het vrije gevoel, geen schaamte geen oordeel, iedereen is naakt, iedereen is gelijk. Ik ervaar hierdoor bloot zijn als iets spiritueels; je komt dichter bij je authentieke zelf. Ik ben er een website over begonnen om het taboe een beetje te helpen doorbreken. Wat ook een aanrader is, is een zweethut. Net zo heet als een sauna, pikdonker en je werkt er aan loslaten van remmingen en negatieve gevoelens. Heel mooi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *