Sofie en Tom gaan verbouwen.

We gaan dus verbouwen. Nogal stevig zelfs. Ook al was dat eigenlijk helemaal niet het plan.

Maar goed, het begon met de winterkoude. Toen had 75% van ons gezin eens buikgriep (echt serieus, dat is drama met maar één toilet). Daarna hadden we wilde gezinsplannen. En als we alles optelden, bleek het huis waar we zo graag wonen niet meer helemaal te kloppen.

Op de eerste verdieping hebben we op dit moment twee slaapkamers. Een vrij grote master bedroom en een bureauruimte. Op deze verdieping is (nog) geen verwarming geïnstalleerd. Voor de slaapkamer geen ramp, maar voor het bureau wel. In de winter kan je daar niet werken. Niet. De zolderverdieping is op dit moment voor onze jongens, met twee kinderkamers en een zolderberging.

Dit is het lijstje van de issues:

 • grote nood aan een tweede toilet (en bij voorkeur ook een extra badkamertje)
 • verwarming nodig op de eerste verdieping
 • lelijke reliëfbezetting op de grote slaapkamer (zo van het soort waar je je zwaar aan kan verwonden)
 • een slaapkamer tekort voor onze gezinsplannen (enfin, dit ‘probleem’ heeft zichzelf helaas opgelost :/)
 • onvoldoende isolatie op de zolderkamers (wat belachelijk is, want de vorige eigenaar had ze nog maar net vernieuwd. Onbegrijpelijk, maar goed. Koud)

Dus wij zochten een architect, vonden haar (www.idalievens.be) en gaven carte blanche met de bovenverdiepingen. Als we binnen budget met de volgende zaken zouden achterblijven:

 • drie kinderslaapkamers + 1 ouderslaapkamer
 • 1 badkamer (douche + lavabo)
 • extra (gasten)toilet
 • bureauruimte
 • zoveel mogelijk bergruimte

Ze kwam met een heel tof plan. Waarbij de zolderverdieping onze mastersuite wordt, met een badkamer, bureauruimte en gigantische kast tot in de nok. De eerste verdieping wordt het domein van de kinderen en kan – als er een wonder zou gebeuren – nog opgedeeld worden in drie kinderkamers. Het gastentoilet komt na veel problemen (al ooit moeten zoeken naar de sceptische put? Wij wel) onder de trap op het gelijkvloers.

Het budget werd redelijk snel bijgesteld, uiteindelijk beslisten we zelfs om naar de bank te stappen. En ik vrees dat we uiteindelijk nog duurder gaan uitkomen, want zo gaat dat nu eenmaal met verbouwingen. En ik heb nog niet eens deze tegels gevonden voor de nieuwe badkamer.

(foto Pinterest)

(foto Pinterest)

Vanaf januari wonen wij dus minstens drie maanden met ons hele gezin in de woonkamer. Ons bed wordt in de living geplaatst, de kindjes op matrassen daarnaast. Samen slapen doen we meestal al, maar er er zal geen enkele andere ruimte zijn om naartoe te ‘vluchten’ (behalve de badkamer). Dat wordt pittig, maar wij gaan dat kunnen. Ook als we allemaal om 19u30 moeten gaan slapen.

Ik probeer het budget heel scherp in de gaten te houden. Maar ondertussen werd onze verwarmingsketel ook nog eens afgekeurd. Kan er nog wel bij hoor, kan er nog wel bij.

Enfin. Ge begrijpt dat de rode kast helaas nog een aantal jaren rood zal blijven.

This entry was posted in Thuis en al. Bookmark the permalink.

23 Responses to Sofie en Tom gaan verbouwen.

 1. Isabel says:

  Mag ik vragen wie je architect is? Ik zou ook graag de bovenverdieping willen verbouwen, en ik ben op zoek naar een architect met praktische, toffe ideeën, liefst in de buurt van Gent.

 2. Lise Buelens says:

  Lol, die rode kast mag met zo’n zalige plannen gerust nog ff rood blijven 😁. En dikke toitoi voor die drie maanden, dat wordt hard, zoals je aangaf. Maar het is het nadien zo waard!
  En gelukkig wel beschikking over alle noodzakelijke dingen zoals keuken en badkamer (ja toch hé?), dat was hier niet 🙈.
  Succes! Ziet er echt tof uit!

 3. Tina says:

  You Need A Budget (YNAB) to the rescue!

  • Sofinesse says:

   Maar ik kan perfect budgetteren hoor. Echt strak. Maar er duiken altijd extra problemen op. Zelfs als je daar op voorhand geld voor opzij zet. We zijn nog niet begonnen en die extra problemen zorgen al voor shit. De wc is al een probleem en nu blijkt het dak ook niet in orde. Als we niet gingen verbouwen, kwamen die dingen nu
   nog niet aan het licht. Wat kan YNAB daar aan veranderen?

   • Saskia says:

    Dat je weet uit welk potje je geld kan gaan halen zonder jezelf financieel pijn te doen.

    • Sofinesse says:

     Bwaa. Het moet uit een potje komen he. En ook in YNAB kunt ge niet alles voorzien wat aan een huis kapot kan gaan. Enfin, ik was vroeger een YNAB’er uit mezelf. Maar ik werd er doodongelukkig van en kon niet meer genieten. Uit welk potje het ook komt, het doet altijd pijn.

     • ik word ook ongelukkig als ik zou willen budgetteren. niets voor mij ! dat geeft mij enorm veel stress. Ik moet nog maar denken aan mijn boekhouding en ik krijg het koud zweet. e

     • Saskia says:

      Nee, dat gevoel hadden wij eigenlijk niet bij YNAB in combinatie met onze verbouwingen. Dat gaf net extreem veel rust. Maar bon, iedereen is daar anders in.

 4. Anneleen says:

  Wij hebben een aantal jaar geleden ook serieus verbouwd en dat was nog altijd de beste beslissing ooit. Wij hebben toen iets meer dan negen maanden op onze zolder gewoond. Onze kinderen waren wel nog klein.
  Succes ermee! Klinkt leuk.

 5. oon says:

  Klinkt goed! Even doorbijten en je zal zo blij zijn achteraf.
  Wij deden het met een 2 kinderen en een pasgeborene en dat ging allemaal. We noemen deze periode nog altijd ‘op kot met kinderen’.

 6. An says:

  Een goede bouwcoördinator kan ook een meerwaarde zijn voor opvolging werken en budgetcontrole!
  Veel succes met jullie bouwplannen, het resultaat zal er mogen zijn!

 7. Kat says:

  Een “sceptische” put :-). Waarschijnlijk niet zo bedoeld, maar hoe hard heb ik zitten lachen. Je zou idd nogal sceptisch kunnen worden van septische putten 🙂

  Veel courage alleszins!

 8. Marijke says:

  Wij hebben ook 10 jaar verbouwd en verhuisd in eigen huis met kleine kinderen. Nu ligt het al enkele jaren stil. (geld en goesting waren op). Maar we hebben 3 kinderen en 3 slaapkamers. Dus onze zolder moet nog worden aangepast. Momenteel is dat een pannendak uit de jaren 60 met een heel dun isolatielaagje en verder stof. Ik ben benieuwd naar dit avontuur. Succes 👊

 9. Juf José :-) says:

  Veel courage …
  Groot gelijk dat je je huis , waarin jullie zo graag wonen , wil behouden !
  Veel succes met de grondige renovatie …
  Jouw verhaal geeft me inspiratie voor een nieuw stuk… (toneelstuk)
  Met de veelbelovende titel … ” Kamperen in de living”.
  Ik zorg in mijn stuk voor een happy end… So wie so …
  En jullie gaan dat ook doen !
  Als mijn stuk af is , mag jij het als eerste lezen… 🙂
  Succes meid xxx

 10. Katrien Verswijvel says:

  Wat een tof verbouwproject. Jullie gaan er veel deugd van hebben! De weg ernaartoe zal niet altijd even gemakkelijk zijn, maar kalmte kan je redden :-).
  En als het maar voor drie maanden is, is dat nog perfect te overzien. Succes!

 11. marlies says:

  Toffe plannen. Ik denk dat verandering (ook in huis) goed is in emotionele tijden. Ik reageerde nog niet op je twee eerdere posts, maar mijn hart gaat naar jullie uit. Ik hoop heel erg op een wonder…
  Wij verbouwden drie jaar geleden ook, en woonden een heel schooljaar in onze ‘zithoek’ (waar ook de keuken werd geïnstalleerd). Ik dacht dat we de muren zouden oplopen in zo’n kleine ruimte, maar dat viel verbazingwekkend goed mee. Enkel wat moeilijk als ons oudste (toen eerste leerjaar) huiswerk moest maken, en de kleintjes (tweeling van toen 1e kleuterklas) zich stil moesten houden… Wij slapen ook boven, op masterbedroom, met eigen badkamer en mijn eigen bureau ernaast. Zalig om ‘onze eigen plaats’ te hebben. De kindjes slapen op de eerste verdieping. Ik ben er zeker van dat zij ook blij gaan zijn met hun privacy van zodra ze daar behoefte aan zullen hebben… Veel succes met de bouwplannen, ik hoop dat het jullie een nieuw ‘elan’ kan geven!!

 12. Evi says:

  Heel veel succes gewenst! Wij hebben net gebouwen en moesten ook daar vaststellen dat zelfs met het budget keihard in het oog te houden er toch telkens onverwachte kosten opdoken. Maar eenmaal het resultaat er gaat zijn, ga je zien dat het allemaal de moeite waard was 🙂

 13. Toffe plannen! Veel succes ermee!

 14. Daphné says:

  Die tegeltjes voor de badkamer zijn rechthoekige zelliges. Wij hebben die gebruikt aan de kookplaat en als plint. Voor een douche zelf zijn ze niet ideaal gezien ze gevoelig zijn voor zeepresten. Daarmee heeft mijn man (hij is vloerder) mij overtuigd om het daar niet te gebruiken.
  Wij hebben de onze bij Vilvordit gevonden, maar ik zag op Batibouw dat Impermo ze ook heeft. Voor speciale kleuren moet je wel rekening houden met een hele lange levertermijn (bij Vilvordit toch)
  Veel succes!

 15. Lore says:

  wij hebben onze beneden vorig jaar gestript. boven 3 bestaande slaapkamers blijven. badkamer en bureau eruit.
  Wij hebben ook geen verwarming boven, maar laten het voor wat het is. enkel een boostervuurtje in de badkamer en dat werkt perfect 🙂
  Budgetsgewijs was een ramp… zullen aan het dubbel zitten… kwaliteit kost geld en tijd nog meer 🙁
  Maar we zijn er bijna en dat jaartje caravan-wonen hebben we ook perfect overleefd!
  succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *