Dagtrippers van het eerste uur. Vakantie in eigen land.

Als je mij volg op Instagram had je het misschien al in het snuitje: de vakantie was zalig en heerlijk en fantastisch. Nochtans hebben we geen exotische dingen gedaan. We zijn in eigen land gebleven, maar daar vallen ook geweldige dingen te beleven. Ik heb er een paar verzameld, voor als je nog inspiratie zoekt (maar ook voor mijn eigen annalen, ik moet daar eerlijk in zijn).

Gentse Feesten: Kindertheater 4Hoog en de Piratenboot

Als inwoners van negenduusdgent moesten we uiteraard wel een paar keer afzakken naar de Gentse Feesten. And so we did. We zijn apart geweest zonder kinderen, met het hele gezin en ik ben ook met Basiel alleen geweest. Voor zijn leeftijd zijn er echt al verschillende leuke dingen, maar ik wou hem vooral graag meenemen naar een theatervoorstelling. Want dat zijn ook de Gentse Feesten, een beetje verder dan dan de grote pleinen, soms verstopt maar zo heerlijk. We gingen naar De koning zonder schoenen van 4Hoog. Het was fantastisch. Basiel vond het heerlijk en ik ook. Eén probleem: ik moest mezelf enorm intomen om niet op het podium te springen. Moh vent toch, wat zou ik graag nog eens theater maken! En dan nog voor kinderen. Jammer dat hun oproep van een tijd geleden gemist heb. Zou ik de volgende keer durven meedoen met hun audities?

IMG_1166 2016-07-24 14.56.07 2016-07-24 13.26.51 2016-07-24 13.19.36

 

We hebben ook de piratenboot genomen. Dat is een toeristenboot die wordt bestuurd door een echte piraat die grapjes maakt die in de smaak vallen bij ouders en kinderen. Zo kon ik ongegeneerd toerist zijn in eigen stad en Basiel kon onder bruggen op zoek gaan naar piratensymbolen. En op het einde krijg je nog een ijsje, so what’s not to like?

2016-07-20 14.06.36 2016-07-20 13.46.42 2016-07-20 13.44.10 2016-07-20 14.11.23

Jules Destrooper

Vakantie in eigen land, dat was natuurlijk ook ons experiment in de Blauwpoort. De eerste dagen heeft het daar nogal gegoten, dus trokken we met de hele bende (of stukken) de Westhoek in. Vanaf 20 personen krijg je een gids (wij waren bijna met dubbel zoveel) en dus een bevoorrechte rondleiding. Bijna alle kinderen waren heel aandachtig en soms zelfs flinker dan de ouders, bij de hele uitleg van Nieuwjaarskoekje tot fusionverhaal. Interessant allemaal, al heb ik een heel deel gemist omdat Felix niet in slaap wilde vallen. Hij had geen dutje gedaan (ooh, gij slechte moeder – ik zeg het beter zelf al) en er waren iets te veel prikkels om daar in slaap te vallen. Maar goed, je mocht ook al hun producten proeven, dus ik heb me daar dan maar op gestort.

IMG_1463 IMG_1454

Watou

Ik wilde eigenlijk al eeuwen naar het kunstenfestival en de poëziezomer in Watou. Maar nu het misschien de allerlaatste keer is (ze krijgen geen subsidies meer, boehoe), wilde ik zeker gaan. Het heeft alle verwachtingen ingelost. Ik was een beetje bang om het met mijn twee gasten te doen, maar dat bleek niet nodig. Kinderen kijken met een andere bril naar de kunst, maar zijn even verwonderd. Of misschien nog meer. Eén van de drieduizend redenen waarom kinderen zo geweldig zijn, ze leren je met een andere blik naar de meest alledaagse dingen kijken. Het wandelen viel ook best mee, bijna alles is knal in het dorp. Behalve de boerderij met vijver even verderop. Daar waar een kind van onze bende in de vijver sukkelde, ja. Niemand raakte gewond, maar we hebben de rest van de locaties afgehandeld met een kind in blote poep met een grote trui van zijn moeder. Zijn kleren in een plastic zakje. Het zag er heel artistiek uit, dus het matchte wel. Maar wat ik dus wilde zeggen: ga snel naar Watou als je nog kan. Echt de moeite!

IMG_1504 IMG_1505 IMG_1512 IMG_1517 IMG_1518 IMG_1510 IMG_1536

 

Wandeling Nieuwkerke

Het zit ‘em in kleine dingen, zoals de wandeling die we deden in Nieuwkerken. Ik zou daar geen kilometers voor rijden, maar als je in de buurt bent en een nest kinderen bij hebt, dan is het zeker een aanrader. Voor iets meer dan 2km moet je bordjes volgen met een eekhoorn, en onderweg zijn er opdrachten voor de kinderen. Al kunnen volwassenen zich ook laten gaan, nietwaar? Alles is op kindermaat, behalve een soort speleotoren die wij volledig verkeerd hadden ingeschat. Een 5-jarige van onze bende is daar naar beneden gevallen in het stikdonker, en wij hebben allemaal even onze adem ingehouden. Uiteindelijk is hij er met de schrik en een buil vanaf gekomen, maar dat was toch even spannend. Er mag best wat uitleg staan bij hindernis nummer 8. En de groendienst van Nieuwkerken mag de netels ook eens trimmen. Maar verder: geslaagde namiddagactiviteit.

IMG_1573 IMG_1572 IMG_1564 IMG_1562

De liefde voor mijn theater en mijn stad was er al lang. Maar ik ben toch ook een klein beetje verliefd geworden op de Westhoek. Soms hoef je het echt niet zo ver gaan zoeken, om de hoek kan het ook geweldig zijn.

Beste dagtrippers van het eerste uur. Als je nog tips hebt om je je trips spannend en avontuurlijk te houden, laat maar komen.

This entry was posted in Trippen. Bookmark the permalink.

6 Responses to Dagtrippers van het eerste uur. Vakantie in eigen land.

 1. liese says:

  de rode berg met de kosmos in zijn vergane glorie, ook een mooi stukje om te wandelen

 2. Storm says:

  Tja, waar beginnen…inderdaad De Rodeberg, waar ook mogelijkheden zijn voor lekkere ijsjes, pannenkoeken en drankjes, de Kinderbrouwerij in Reningelst, ‘t Folk met museum, boerengolf, lekker eten, de Télésiege tussen de Baneberg en Vidaigneberg, volksportroute, iets verderop: de Zonnegloed in Oostvleteren, ‘t kakelend kipmuseum in Esen is ook tof. Weet je wat, kom eens terug!

 3. Chloé says:

  Ik ga deze blogpost aan mijn man laten lezen. Wij zijn volgende week aan de kust, en ik wil al heeeeeel veel jaren eens naar Watou gaan. Bedankt voor de tips!

 4. goofball says:

  Staycations zijn echt wel hip deze zomer blijkbaar. Jammer dat de westhoek zo ver is van ons, maar wij amuseren ons dan doorgaans weer in de Oostkantons. Laat maar weten als je daar ooit tips nodig hebt

 5. Inge says:

  Deze zomer herontdekten wij ook de Rodeberg en de Kemmelberg. Met onze Tula draagzak en onze stoere stappers van 7 en 9 konden wij er een paar mooie wandelingen van zo’n 8 km maken.
  In Nieuwpoort is er ook een leuke wandeling waarbij je met een bootje de vaargeul oversteekt. Onderweg kom je ook het Albert 1 Monument tegen en een vogelobservatiehut. Zeer populaire wandeling bij onze kinderen.
  Het ligt wel in het buitenland, maar toch ook niet zo ver: wandelen van Cap Blanc Nez naar Wissant en terug. Deze week gedaan met stralend weer en het was heerlijk.
  Nee jong, wij hebben ons ook in België niet verveeld deze vakantie.

 6. Ik ga zondag met een vriendin naar Watou. 🙂
  Ik ben er als kind geweest met de familie en dat heeft toen wel een indruk nagelaten, maar nadien ben ik eigenlijk nooit teruggegaan. Toen ik las dat deze keer de laatste kan zijn, heb ik meteen een uitstap gepland. Ik ben benieuwd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *