5:2 – de update

Sinds ik het hier had over de 5:2 levenswijze, heb ik daar al veel vragen over gekregen. Ik was voorbereid op een portie scepsis, omdat het ingaat tegen de mythes van de oude dieetstempel (ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag! Als je niet eet, gaat je lichaam in spaarstand en vertraagt je metabolisme!), maar dat valt eigenlijk nogal mee. Vooral veel interesse, misschien omdat ik zo enthousiast ben?

Het onmogelijke is inderdaad gebeurd. Bijna twee maanden nadat ik begonnen met een “dieet”, ben ik er nog altijd even enthousiast over. Dat kan toch niet, enthousiast zijn over een dieet? Are you crazy? Altijd al geweest, maar nu ook gek van een dieet. Al noem ik het liever een levenswijze. Tijd voor een update, ook al omdat Lilith mij dat gevraagd heeft en ik pas bevallen vrouwen met veel te schattige dochters maar moeilijk iets kan weigeren.

Doe je het altijd? Nee. Het voordeel van dit hele verhaal is dat je er heel erg losjes mee kan omspringen. Als ik vroeger één koekje had gegeten of mijn punten had overschreden, dan zat ik zo in zak en as dat ik klaar was om het hele dieet met zijn klikken en klakken buiten te gooien. Nu is een dag van 800kcal nog altijd beter dan een dag van 3000kcal. Ik heb voor mezelf beslist dat ik in de vakantie geen vastendagen inlas. Het werkt voor mij alleen onder de sociale controle van mijn collega’s en thuis van mijn lief. Als ik niet moet werken, dan heb ik geen zin in vasten. Dus doe ik het niet, dat is allemaal ok.

Hoeveel ben je al afgevallen?  Ik heb er geen greintje schuldgevoel over, maar ik heb de voorbije twee maanden niet elke week even trouw aan 5:2 gedaan. Er was paasvakantie, er was thuiswerken, er waren onvoorziene omstandigheden. Geen probleem, dan doen we wat minder light dagen. Of maar een halve. Elke kcal minder, is er toch eentje uitgespaard. Ik heb trouwens exhuberante uitspattingen gehad (paaseieren! Weekend Rotterdam! Feestjes en etentjes!), die vroeger zeker zware sporen op de weegschaal hadden nagelaten. Nu niet. Ik blijf status quo, of ik val traag maar zeker een beetje af. Als ik snel nog eens pipi ga doen, kan ik zeggen dat er 4kg af is. Zelfs ondanks het feit dat ik zot veel gegeten heb op een andere dagen (overcompenseren is een werkpunt!) en dat ik niet elke week 5:2 even strikt heb toegepast. Als er het komende jaar nog 6 kilogrammetjes wegsmelten, ga ik stralen als nooit tevoren. Vorige week nam ik deze foto, en ik werd er al behoorlijk blij van.

12990842_10154739698278222_8228656718946079342_n

Wat eet je op een vastendag? Die vraag is mij al een paar keer gesteld. Daarom heb ik heel speciaal foto’s getrokken van een paar vastenmaaltijden. Het komt er vooral op neer dat ik een bord groenten samengooi met een stuk vis of een ei. Soms gooi ik een zak groenten van de AH (leve de AH en hun zakken groenten) in de oven met een beetje kaas erover.

IMG_8678

Zak zuiderse groenten in de oven stoppen. Paddenstoelen bakken met look. Veldsla door het geheel roeren.

Dat is niet katholiek in het hele verhaal, maar dat trek ik me niet aan. Leefbaarheid en een goed humeur, zijn hier prioritair. Ik ben trouwens ook een beetje verliefd op zeekraal, gestoofd met wat tomaten.

IMG_8683

Scampi bakken en kruiden. Zeekraal kort in de pan gooien, gesneden tomaatjes bijvoegen en bepeperen. Opnieuw veldsla bijgooien, of iets anders.

En veldsla. Yummie. Ik kan je trouwens vertellen dat groenten nooit zo lekker smaken als op vastendag.

IMG_9146

Gebakken wijtingfilet (ik moet me eens een grill aanschaffen). Butternut in de oven met wat olijfolie en zout. Rucola met wat parmezaan. Niet katholiek in 5:2, maar beperkt zondigen is ook eens fijn.

Ik heb trouwens ook een boek gekregen over Paleo. Het is slow reading, maar heel erg interessant. Ik ben er steeds meer van overtuigd dat wij gigantisch veel brol eten. Gigantische lekkere brol helaas, maar wel brol. Ik geloof dat je er alleen maar wel bij kan varen om terug naar onbewerkte, natuurlijke producten te gaan. Maar ik moet van mezelf ook niet te veel ineens, dus slowly. Eén receptje wil ik wel delen, omdat het een zalige en simpele verwennerij is voor een zoetebek als ik: de paleopannenkoek. Hmmmm. Een banaan en een ei: to die for.

IMG_9149 IMG_9150

Heb je geen honger? Het is echt verbazend hoe weinig honger ik heb. De eerste vastendag was aartsmoeilijk, maar sindsdien heb ik eigenlijk nog zelden honger gehad. Als ik een vlaag voel opkomen,  drink ik een beetje. En ik zeg vooral heel duidelijk tegen mezelf dat ik geen honger heb. Fuck your mind! Eigenlijk  is het ook vooral mentaal dat ik mijn avondeten wil opsmikkelen tegen dat ik thuis kom van het werk, want honger is er pas NA dat ik mijn 500 kcal (of iets meer) naar binnen heb gewerkt. Als je jezelf erover kan zetten, valt dat echt heel goed mee.

 

Wat is er veranderd?

 1. Ik word niet dikker. Ik weeg nu minder dan toen ik zwanger werd van Felix, dus ik vind het al een succes. Maatje 36 zou een nog groter succes zijn, maar een mens moet ook niet te veel ineens willen. Bovendien heb ik echt nog werk op andere dagen, daar moet ik echt nog meer groenten gaan eten en minder snoepen. Dat is zo, ik weet dat, ik kan daar mee leven. Ik geef mezelf tijd en ruimte (dat is al nieuw voor mij, schouderklopje voor mezelf). Ik geef borstvoeding, ik werk full time, wij slapen weinig…Ik wil niet te streng zijn voor mezelf en lief blijven.
 2. Ik heb energie. Mensen denken dat je een hele dag flauw bent als je niet eet, maar het tegendeel is waar. Het geeft energie! Ik kan na een decadent weekend echt verlangen naar een light dag. Op donderdag vind ik het al moeilijker, maar van een beetje wilskracht is ook nog nooit iemand doodgegaan. Ik ben zelfs al twee keer gaan sporten op een vastendag. Voor ik 40 lengtes ging zwemmen heb ik een appel en wat noten gegeten, voor les 7 van Start to run ook wat noten. Ging perfect. Eigenlijk had ik zelfs geen zin in avondeten, maar ik heb het toch opgegeten. Ik moet nog meer luisteren naar mijn lijf. Geen zin om te eten, dan beter niet eten.
 3. Ik ben veel actiever. Dat heeft te maken met een nieuw sprankeltje energie (de nachten zijn iets beter al, ik vertel het nog wel eens uitgebreider), maar ook met mijn Jawbone Up. Al meer dan twee maanden worden mijn stappen geteld en mijn slaap gemeten. In het begin keek ik gewoon hoe de dag en nacht was geweest, nu ben ik vastberaden om elke dag mijn stapdoel te halen. Dat betekent dat ik vaker wandel (ipv de fiets te nemen) en dat ik vaak ’s avonds nog sta te marcheren of joggen in de living, om mijn stappen te halen. Ik doe er dus elke dag minstens 10.000. Soms maar met de hakken over de sloot, maar ik doe ze wel. Dat kwartiertje marcheren voor tv is geen topsport, maar elke beweging is toch maar mooi beweging. En hoe meer je beweegt, hoe beter je metabolisme werkt.
 4. Mijn spijsvertering is totaal ontregeld, in de goede zin van het woord. Waar ik vroeger al blij was als ik één keer per week naar de grote wc kon gaan en het zonder tranen van de pijn was, kan ik nu ongeveer elke dag mijn billen tegen de bril kletsen voor het grote werk. En wat echt opvallend is, na een vastendag werkt de machine op topsnelheid. Meerdere keren per dag, dat is voor mij een echt wonder. Dus iedereen die durft te beweren dat deze levenswijze ongezond is, kom maar af. Het tegendeel is uitvoerig te bewijzen. Heel veel dingen die ons zijn ingeprent over eten, blijken enorm achterhaald of zelfs op onwaarheden te berusten. Tijd brengt raad, maar ook inzicht in de dieetwereld.

Wat is het doel?  Uiteraard zou ik er graag uitzien als een supermodel, eindelijk dat buikje verliezen waar die baby van bijna 5kg voor gezorgd heeft en alles kunnen dragen wat ik in de winkel zie hangen en mooi vind. Dream on, Sofietje. Ik wil realistisch zijn. Ik wil vooral niet verdikken en gezonder leven (paleo, geef me tijd, ik kom er aan).

IMG_8798

En ja, als het even kan, dan zou ik graag mijn BMI onder controle krijgen en een kledingmaat (of twee) verliezen. Maar geen stress. Ik vind het op zich allemaal al straf genoeg. Twee kleine kinderen, full time werken, een paar keer sporten in de week, leuke dingen doen, er proberen goed uit te zien. Dat is veel, dat gaat niet elke dag of week even goed. Maar ik voel me echt goed bij deze levenswijze, dus ik ga het proberen vol te houden. Al gaat het voorlopig – als ik het losjes toepas – eigenlijk vanzelf. Met dank aan een paar fantastische motivators aan mijn zijde, en een geestige facebookgroep.

Ik ben zwaar enthousiast, maar dat had ge al door zeker?

This entry was posted in Bewegen, Rapporteren, Want zo ben ik. Bookmark the permalink.

27 Responses to 5:2 – de update

 1. lilith says:

  De max. Na mijn eerste vastendag gisteren en het bekijken van de documentaire van de BBC uit je vorige post ben ik ook enthousiast. 😉

  En heel fijn om lezen dat je zo lief bent voor jezelf. Dat is echt het belangrijkste om dit vol te houden, denk ik, niet gaan voor perfect, maar er gewoon voor gaan en een dag met een keer zien hoe het lukt. En daarna gewoon weer voortdoen. Goed bezig!

  • Iris says:

   Ik ben ook erg enthousiast en ben er gisteren aan begonnen. De eerste “fastday” (want dat klinkt zo hip) is een feit. En het was zwaar, maar ik heb het gedaan… En op één of andere manier is dit voor mij het enige dat ooit gaat werken. Dat ik op sommige dagen eens normaal mag doen.
   Ik ga je blog zeker volgen en proberen ook zo lief voor mezelf te zijn 🙂
   Succes!

 2. 10a says:

  Zeg, goe bezig! 4 kg dat is geweldig.
  Ik ga het eerst gewoon nog wat lezen, vasten is mentaal nog niet mogelijk 🙂
  Alhoewel, ik moest onlangs nuchter blijven voor een kleine ingreep en zag mijn eerste boterham om 16u die dag. Geweldig goed gesmaakt en qua honger viel dat goed mee.
  Ik heb al ondervonden dat het moeilijker is om iets kleins te eten en dan te stoppen dan om ineens niets te eten tot ‘s avonds.
  De goede invloed op de darmflora is zeker een pluspunt.

 3. Leen says:

  Dag Sofie,

  Interessant. Ik probeer het ook een beetje uit. Maar niet heel consequent. Ik kan het alleen als ik thuis werk, op ‘t werk vind ik het heel moeilijk om de lunch over te slaan.

  Ik loop twee à drie keer per week (zo’n 10 km telkens). Tot hiertoe heb ik dat nog niet op vastendagen gedaan omdat ik dan bang ben om ‘plat’ te vallen maar als ik jou lees, is dat geen probleem? Heb je de combinatie van vasten en sporten al verder uitgeprobeerd? Of zijn er nog lezers die sporten en vasten combineren en hoe doe je dat dan?

  Groetjes
  Leen

  • Sofinesse says:

   De meeste mensen sporten net wel op vastendagen, en dat lukt heel vlot. Een vriendin van mij doet dit al een jaar en heeft er een hele marathontraining mee gedaan. Alleen voor echt lange duurlopen wat gegeten, maar verder niet. Ik heb er zelf niet super veel ervaring mee, ik zou het gewoon proberen. Ik denk niet dat je gaat platvallen :). Succes!

 4. laura says:

  Wat leuk om te lezen! Dat is volgens mij wel de belangrijkste voorwaarden om een andere manier van leven vol te houden: je moet er enthousiast over zijn. Ik ben op dit moment nog aan het punten tellen, maar ik doe het ook een beetje zoals jij: niet in het weekend, niet op dagen dat ik thuis ben, niet tijdens vakanties. Deze week was een moeilijke week, ik heb echt honger gehad. Meestal lukt het me ook wel, maar dan ook enkel en alleen omdat ik het vooruitzicht heb van een weekend waar ik er niet naar moet kijken. Ik merk wel dat ik dan onbewust er ook wat op let, maar ik eet toch waar ik zin in heb. Tot nu toe kom ik na zo’n weekend ook niet bij, en dat is wel super! Ik merk wel dat ik het inderdaad moeilijk heb met dat schuldgevoel: eens over je punten gaan, iets eten wat veel punten is, en dat vind ik wel ambetant. Ik ga dit nog even proberen vol te houden, maar ik denk dat ik die 5:2 methode ook wel eens wil uitproberen! Kijk je echt naar de calorieën of probeer je het wat in te schatten? Dat vind ik dan wel wél handig aan WW, dat je exact van alles weet hoeveel punten het is. Ik heb nooit echt naar calorieën gekeken dus – behalve het logische dat groenten en fruit weinig calorieën zijn – heb ik ook echt geen besef van hoeveel calorieën er in iets zit. Je foto’s zien er alleszins goed en lekker uit!

  • Kristin says:

   Om het aantal calorieën te weten, moet je naar “mijn voedingscentrum” gaan. Da s keihandig. je kan invullen wat je eet,hoeveel gram en er komt op hoeveel calorieën het zijn.

 5. Ann says:

  Wauw chapeau! Als ik niet op tijd eet word ik steeds duizeling en ijl in mijn hoofd, ik heb precies ook altijd reuzehonger! Denk dat ik dat niet zou volhouden, zo een vastendagje, pffff, doet je liefste ook mee of kook je apart voor hem de de kapoenen?

  • Sofinesse says:

   Hoi Ann, dat kan ik geloven. Dat was bij mij zo. Maar dat gaat alleen als je iets eet. Als je niets eet en die eerste honger negeert, verdwijnt dat gevoel. Als ik ‘s morgens wel iets eet, zie ik een paar uur later scheel van de honger. Maar op vastendagen lukt het prima met alleen water! Mijn liefste doet niet mee, maar dat is geen enkel probleem. Ik kan perfect koken voor een ander (ik maak dan wel iets wat ik zelf niet zo lekker vind :)). De kapoenen eten op school!

 6. Tiny says:

  Misschien dat me dat zou lukken als ik de vastendagen op het werk ben. Momenteel doe ik een poging om gewoon minder (bijna geen) koolhydraten te eten en dat lukt behoorlijk. Geen brood, aardappels, rijst of pasta. In drie weken twee kilo kwijt, maar het zijn de volgende kilo’s die lastig worden. Ik beweeg ook te weinig. Ik kom echt niet aan mijn 10000 stappen per dag… Marcheren voor de tv? Haha, ik zie het al voor me. 🙂

 7. Tien kilo verloren in een half jaar tijd zonder een moment honger te hebben gehad. En ik blijf nu toch al anderhalf jaar op gewicht. Ik kan er lang over doorbomen, maar ik kan het net zo goed kort samenvatten:
  – Suiker mijden. Ik heb die niet geschrapt, maar wel serieus geminderd. Ook fruit beperk ik tot 2 stuks per dag. Fruitsap en frisdrank drink ik nooit, enkel water en soms thee. Suiker zit in veel meer dan we denken: fruityoghurt, cruesli, sauzen in potjes, paprika chips. Als je de lijst met ingrediënten leest (iets wat ik toen echt standaard deed en wat de duur van mijn bezoek aan de supermarkt verdubbelde) val je soms achterover.
  – Veel water drinken.
  – Gezonde dingen eten die toch vullen: ei, avocado, olie, banaan. (Vis en vlees at ik sowieso al niet. Kaas wel, maar beperkt.)
  – Regelmatig eten. Zes keer per dag om de honger voor te blijven.

  Dat waren de algemene regels, maar ik ovetrad die ook wel eens. (Feestjes, uitstapjes.) De kunst bestaat er dan inderdaad uit om de moed niet te verliezen en de volgende dag gewoon zoals voorheen door te doen.

 8. Kleine Atlas says:

  Gewoon een kleine opmerking over dat maatje 36. Ik ben 25, en heb het (toegegeven) grote geluk gehad mijn zwangerschapskilo’s ongehoord snel kwijt te raken. Maar zelfs ik pas gewoonlijk al niet meer in een 36, wat een paar jaar geleden wel het geval was. Mensen vergeten dat een vrouw verandert, ook als ze volwassen is. En dat hoort ook zo, schijnt het zelfs 🙂 Dus: ik ga geen uitspraken doen over jij al dan niet een gezond BMI hebt (al vind ik, net zoals iedereen hier, dat jij er op elke foto heel behoorlijk uitziet). Wel een warm pleidooi om van pakweg maat 40 het nieuwe 36 te maken 🙂

  Let op: als jij schrijft ‘in een maatje 36 passen zou nog beter zijn, maar…’ weet ik uiteraard ook wel dat jij dat niet meent en niet verlangt van jezelf. Het is meer het ideaalbeeld erachter dat, vind ik, in heel onze maatschappij te hard is doorgedrongen. Die maat is mooi bij heel jonge vrouwen/meisjes, maar een GROOT deel (alles om hier niet te generaliseren) groeit daar weer uit, zoals de meeste vrouwen terugkomen van hun bakken make-up, modetrends en andere dingen waar ze tien jaar later overheen gegroeid zijn.

  Tot slot: ik zocht even naar cijfers over de veranderende modematen in de loop van de laatste decennia, maar vind ze niet meteen. Vind dit daarentegen wel leuk: http://www.froot.nl/posttype/froot/dit-is-het-vrouwelijk-schoonheidsideaal-door-de-jaren-heen/

  • Sofinesse says:

   Mijn BMI zit nochtans in ferm overgewicht. Op dit moment staat het op 26,3 – daar moet dus nog heel wat af om het in de gezonden 18-24 te krijgen. Helaas…

   • Kleine Atlas says:

    Hey, ik lees uw reactie nu pas. Dat van dat BMI-overgewicht had ik hier al eens gelezen, en ik kan alleen maar zeggen, zoals velen met mij: het is niet aan u te zien. Maar als het zo is, is het zo en is afvallen gezond. Ik bedoelde vooral: praat uzelf geen complex aan dat het geen 36 is.

  • Waarom is strijven naar maat 36 naar een ideaalbeeld streven. Ik ben 40+, heb maat 36 en wil dat heel bewust ook zo houden, omdat ik me er goed bij voel,……ja uw lichaam verandert, ook ik ben zwanger geweest, maar het verandert alleen als jij er niks aan doet,…..en dat is de essentie en dat vind ik zo jammer bij veel vrouwen,…….we laten de spieren maar verslappen, want dat is wel een feit dat je spieren na je 40ste afnemen als je ze niet traint en nee je moet niet elke dag het krachthok in,……je kan het zelfs perfect thuis, met je eigen lichaams gewicht,…….ik wil dus een warme oproep doen om respect te tonen voor je lichaam en het in vorm te houden,……

 9. Ik begin er nu toch ook serieus over na te denken om zo’n 5:2-dieet te volgen, dus jouw enthousiasme werkt zeker aanstekelijk. Ik was vooral bang dat ik me flauw zou voelen en mijn concentratie 0,0 zou zijn (wat echt geen goed idee is op mijn werk), maar blijkbaar heb jij daar geen last van? Dat stelt me al wat gerust. 2 dagen vasten lijkt me in elk geval meer haalbaar dan elke dag streng op mijn eten moeten letten, want dat hou ik toch niet vol…

 10. Pingback: As we speak #10 | Tales from the Crib

 11. Pingback: lilith doet al een maand van 5:2 | Tales from the Crib

 12. Pingback: 5:2 levenswijze. Ofte de heilige graal. | LienWeb

 13. Pingback: 5:2 vallen en opstaan | durvendromendenkendoen

 14. je maakt me ook aan het twijfelen om het toch een kans te geven

  ik moet nog een 25, liefst 30 kilogram kwijt om aan mijn streefgewicht te geraken
  voor mijn laatste (5de) zwangerschap ben ik 30 kg kwijtgespeeld , moest toen nog een 10-15 tal tot aan mijn streefgewicht, dit heb ik gedaan doormiddel van sporten/lopen en weight watchers

  nu probeer ik ook via weight watchers maar pfrt ik ben het zo beu hé dat puntentellen, nouja heb ik altijd al gehad 😉 al veel ervaring met weight watchers, het is echt een haat liefde verhouding, ik weet dat het werkt hé en dat ik ervan afval en zo maar het is eraan beginnen en vol blijven houden waar ik enorm mee worstel en sinds die vijfde zwangerschap geraak ik er niet mee in gang of alleszins niet blijvend …

  zucht dus ik ga ook eens die documentaire kijken, en hopen dat het “mag” met borstvoeding …

  ohja moeten die 2 vasten dagen achter elkaar? enneuh las ik niet ergens dat je op vasten dagen onder de 500 kcal moet blijven, dus in principe mag je die wel verdelen over heel de dag … al merk ik bij mezelf ook wel dat het makkelijker gaat om zo lang mogelijk niets te eten vaak heb ik dat ook van zodra ik iets eet is het veel moeilijker

  • Sofinesse says:

   Ik heb voor de zekerheid op voorhand gecheckt bij LLL, maar er is absoluut geen probleem bij borstvoeding. Dat blijkt trouwens nog een vrij grote fabel te zijn, dat je niet op je eten mag letten tijdens bv. Gezond eten is altijd goed, ook als je daar van vermagert. De vastendagen mogen niet na elkaar, want dan ga je je lichaam uithongeren. En dat is iets heel anders dan het een dagje gezonde rust geven. Bij 15 maanden borstvoeding is hier alvast geen enkel probleem, ook niet op de productie of zo. Succes ermee.

 15. Corinne says:

  Is het een openbare faceboekgroep?
  Hoe heet die?

  Groetjes!

 16. Pingback: 5:2 – misssexandthecity

 17. Pingback: Ik dacht, ik doe nog eens van my weekly fashion en #projectblogboek | Sofinesse

 18. Claire says:

  Nu ben ik ook benieuwd naar die Facebookgroep 🙂 Beetje steun zou geen kwaad kunnen en ik heb echt geen zin in ‘is dat niet superongezond’ en ‘je mag jezelf niet uithongeren’ discussies op het werk en met vriendinnen 😀

 19. patrick says:

  gaat dat 5:2 ook voor mannen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *