Van 0 naar 1 kind

Voor mij persoonlijk kan ik dat kort samenvatten: roze wolk. Maar als je dezelfde vraag aan mijn lief zou stellen, zou die zeker zeggen: heftige overgang. Zelfs met een superchille, kersverse moeder aan zijn zijde. Natuurlijk verandert je leven drastisch met een kind, maar er is werkelijk niets wat ik niet op voorhand had zien aankomen:

  • Nooit meer onbezorgd of spontaan de deur uitstappen: check
  • Een pak vroeger opstaan omdat het kind eerst nog naar de opvang/school gebracht moet worden of je lief dat laten doen en zelf voor dag en dauw gaan werken om op tijd weer thuis te zijn: check
  • Nooit meer uitslapen in het weekend: check
  • Verplicht veel meer structuur aanbrengen in de agenda en maanden op voorhand al opvang regelen voor uitjes: check
  • Altijd met je gedachten ergens bij dat kleintje zijn, soms on top of everything, soms op de achtergrond: check
  • Altijd het gevoel hebben dat je halve huishouden meegaat als je een grotere trip maakt: check

Misschien komt het door dat ik jaren ben gaan babysitten, maar kindjes hadden voor mij weinig geheimen.

IMG_0009

Het leven met 1 kind was eigenlijk perfect zoals ik me had voorgesteld. En al die dingen waarvoor mensen mij bang gemaakt hadden in de kraamtijd, heb ik nooit ondervonden:

  • “Je gaat er zelfs niet meer toe komen om een douche te nemen”: Euh, hoezo? Een baby kan nog niet weglopen of de boel afbreken hoor. Misschien dat hij eventjes weent, maar ik heb ook geen halfuur nodig om me te douchen – no check
  • “Slaap, dat is verleden tijd”: maar ik heb helemaal niets anders te doen dan voor dat kleintje te zorgen? Dus ook als die de halve of zelfs hele nacht wakker is, kan ik overdag bijslapen met hem. Tijd is van geen belang. En de uren die je wel slaapt, slaap je zoveel beter dan ooit tevoren! – no check
  • “Schrap tijd met je lief maar even uit het woordenboek”: Ik had verhalen gehoord van mensen die elkaar maanden niet meer vonden tussen de lakens en vreesde het ergste. Bangmakerij, want nooit last van gehad. Once again: een baby loopt nog niet weg en is ook niet in staat brand te stichten of de politie te bellen – no check dus. En ja, af en toe gaan wij zelfs met ons twee op restaurant. True story!

IMG_1127

De meeste mensen hebben trouwens ongelooflijk veel begrip als je pas bevallen bent van je eerste kind. Ze willen je niet belasten, zijn ongelooflijk enthousiast en gaan er van uit dat je het zwaar hebt. Dingen die ik toen leuk vond maar eigenlijk niet nodig had. Soms voelde ik me daardoor zelfs een heel klein beetje beledigd (I blame it on the hormons). Het waren dingen die ik bij de geboorte van kind 2 wel heel hard nodig had, maar toen was het begrip veel minder. Mensen gaan er precies vanuit dat je dan alles al kan, terwijl je wel NOG EEN KIND HEBT RONDLOPEN.

 

Van 1 naar 2 kinderen

Voor mij persoonlijk ook weer makkelijk samen te vatten: six weeks of hell of toch een beetje grijze wolk. Ik ben toen bijna verdronken en niemand die het scheen op te merken, zelfs mijn lief niet. Die was te druk bezig met zijn nieuwe job. Maar alle dingen die ik bij kind 1 als peanuts heb ervaren, waren nu plots heel lastig.

  • Kind 2 sliep de eerste zes weken NIET. NIET. Ik heb die weken nooit meer dan twee uur per etmaal geslapen. Dat is al behoorlijk vervelend als je voor de rest niets hoeft te doen, maar de rest van de dag was – helaas – ook stevig ingevuld. Om 8u15 moest de kleuter op school zijn en om 15u25 weer afgehaald. Woensdagnamiddag al om 11u55. Ik kon niet rusten, nooit. Daar was geen ruimte voor. Een kind full time aan de borst, dag en nacht, en elk moment dat dat niet gebeurde voor de kleuter zorgen en het huishouden rechthouden. Verdronken, ik zeg het u.
  • Mensen gaan er precies van uit dat je het allemaal wel onder controle hebt, want je hebt het al eens gedaan. Klopt, op zich had ik het onder controle. Maar een pasgeboren baby aan de borst, die kan niet heel lang zonder zijn mama. Ik wilde me daar op focussen, maar ondertussen liep er een kleuter rond die WEL kan weglopen of de boel afbreken. Verdronken, ik zeg het u.
  • Door het acute (en snel chronische) gebrek aan slaap is mijn gezondheid er snel fors op achteruit gegaan. Ik heb een paar keer liggen rillen van de koorts, terwijl de kleuter ook thuis was en aandacht vroeg. From hell was dat. Hij heeft meer voor tv gezeten dan ik zou willen, maar het was survival. Verdronken, ik zeg het u.
  • De hulp en het begrip van de eerste baby is bij een tweede zoveel minder.  Terwijl je het net dan veel meer nodig hebt (ik toch). Ik heb het uiteindelijk allemaal gedaan gekregen en vlot overleefd, maar slaap was er absoluut niet. Daar draag ik nog altijd de gevolgen van. En ik ben misschien een klein beetje gefrustreerd en gekwetst over het gebrek aan hulp (ik had voor kraamhulp moeten gaan misschien, maar daar was ik te laat voor en is niks voor mij vrees ik). Het enthousiasme is gewoon kleiner bij een tweede. Terwijl het voor mij even speciaal was, dat zwanger zijn/bevallen/boeleke.

IMG_4044

Maar die tijd ging voorbij. Zodra er weer wat slaap was (nog altijd veel en veel te weinig), viel het weer wat op zijn pootjes. Niet vergeten dat ik ondertussen ook nog een huis verkocht heb (veel werk in gestoken!), een verhuis geregeld én een nieuw huis ingericht. Volledig mijn eigen schuld van dat huis, maar ondertussen zijn we dat vergeten en wonen we wel in een tophuis met tuin. Het was het waard, maar wel heftig.

IMG_4178

Ondertussen zijn we ook op het punt aanbeland, zodat ik het me met twee kinderen had voorgesteld. Het is van tijd een beetje drukker ja, maar ik vind het vooral heel plezant. Ik spreek me niet uit over de combinatie werk/gezin, want dat loopt mank. Maar niet speciaal manker dan met 1 kind.

De kraamtijd buiten beschouwing gelaten (nochtans ben ik eigenlijk verzot op die tijd), vind ik het geweldig om twee kinderen te hebben. Jammer dat mijn hoofd zo duidelijk aanwezig is, moesten mijn hart en lijf de baas zijn dan zat er een hele nest kinders rond de tafel. Maar de realiteit en zo. Ik denk dat ik eeuwig zal blijven verlangen naar schattige baby’tjes en mondige kleuters en kleine kindjes in het algemeen. Maar de realiteit zet er een stop op (en mijn lief ook peinsk, maar hij is natuurlijk wel diegene die ’s ochtends twee kinderen klaarmaakt en naar twee verschillende plaatsen brengt terwijl ik al aan het werken ben)

 

Dus

Ik vond de overgang in de kraamtijd niet om te lachen, maar nu hebben we een goed evenwicht gevonden. Het is nu helemaal zoals ik me had voorgesteld met twee kinderen. Geen verrassingen voor mij, er horen wat ongemakken bij, maar dat weet je op voorhand. Ik vind het vooral fantastisch. En ze zien elkaar zo graag. Die twee samen zien, dat is mijn grootste geluk.

IMG_5889

Moest ik nu ooit nog uitgeslapen geraken, dan was het helemaal in orde.

Hoe ging dat bij jou?