Een tijdje geleden was het hier peter- en meteretentje voor Basiel. Dat is een traditie die we nu toch al een paar jaar volhouden, en elke keer een voltreffer. We hebben natuurlijk leuke mensen gekozen als peter en meter, dus dat zijn automatisch ook gezellige namiddagen (niet ‘s avonds nee, want het is voor en met kinderen, dat is het concept. Dat is zo met een kroost: leve de namiddag!)

Peter en meter etentje, editie 2019.

Het was wel een heel druk weekend, dus ik zag niet meteen waar ik ging kunnen koken. Ik had ook niet veel zin om de dag zelf in de keuken door te brengen. Ik zit liever tussen de mensen. Ik heb zelfs het liefst dat iedereen ook gewoon doet alsof ie thuis is. Dat betekent zelf drinken nemen als je dorst hebt (hey, dan hoef ik niet recht te staan) en eventueel de chipkes aan te vullen als het potje leeg is. Gewoon chill, geen formeel gedoe.

Maar koken dus. Niet mijn favoriete hobby. Ik spring nog elke week een gat in de lucht dat we zijn overgeschakeld op foodbag. Veel beter dan dag na dag te sukkelen met de vraag wat we nu weer eens op tafel zouden kunnen toveren. Sommige mensen vinden het duur, maar wij gaan een pak minder naar de winkel dus doen ook minder op. Bovendien haalt het mijn stresslevel zo gigantisch naar beneden, dat het elke cent waard is.

Ik vind koken eigenlijk alleen gezellig als er mensen bij zijn, zo bijvoorbeeld op een weekendje weg of in een grote keuken of zo. Dan vind ik dat niet erg. Maar als ik ergens anders sta te koken dan de rest van het gezelschap, dan liever niet. En na een lange werkdag van huis, is het er vaak echt te veel aan. Gelukkig dat ik er nu dus niet meer over hoef na te denken. En nog beter dat we af en toe worden uitgenodigd om te gaan eten.

Vorige week mochten we aanschuiven bij San in Gent. De chef heeft elders in het land een tweesterrenrestaurant en dat was er aan te merken. Zo sjiek! Elk gerecht komt daar in een kommetje en eet je met een lepel. Het voelde soms vreemd om zo’n kunstwerkjes gewoon met een lepel weg te happen, maar het was wel echt super lekker. En hey, alweer een dagje niet koken én een romantisch uitje met mijn liefste.

Deze blogpost begint wat uit te hand te lopen, want ik wilde het eigenlijk hebben over gerechten die ideaal zijn als er een bende mensen komt eten. Ik had wat inspiratie gevraagd via mijn lievelingskanaal Instagram en de respons was nogal overweldigend. Aangezien het nogal egoïstisch is om al deze gerechten voor mezelf te houden, dacht mijn genereuze ik om dat even met jou te delen. Dus kijk, hieronder een lijstje van suggesties die zijn binnengekomen. Concept: eten voor een bende én niet veel werk in de keuken. Bij voorkeur ook makkelijk op voorhand te maken:

  • Mexicaanse lasagne
  • Verse lasagne (dat zit in hetzelfde schuitje natuurlijk)
  • asperges a la flamende (kwam ook binnen, maar dat maak je toch best on the spot he?)
  • verse spaghetti met veel groentjes (Maar spaghetti is zo een discussiepunt. De ene wil stukken, de andere wil gladde saus. In ons eigen gezin is dat al een zwaar probleem. Ik ben van veel groeten die je goed proeft, mijn lief wil gewoon rode saus met kei veel vlees)
  • Canneloni (daar ben ik nu zelf niet zo zot van eigenlijk)
  • Veggie tajine met zoete aardappel en pittig yoghurtsausje (Ik heb wel geen tajine. En voor bepaalde mensen is dat te exotisch he :))
  • Lemon chicken van Jamie Oliver
  • Driekleurige aubergine (van Ottolenghi)
  • Rode linzensoep (euh, is dat een volwaardige maaltijd?)
  • Stoofvlees (Echt nog nooit in mijn leven gemaakt. Mijn vader was slager, ik moest dat gewoon uit de pot scheppen. En we hebben (bewust) geen friteuse, dus met wat eet je dat dan? Ovenfrietjes gaat te traag met een grote bende en is hier voorlopig ook geen groot succes)
  • Balletjes in tomatensaus (Je moet mij echt veel geld geven om dat te eten. Ik vind dat echt zo vies)
  • Bouw je eigen hamburger of taco’s (dat soort concepten, me like)
  • volauvent met ovenkroketten (nou. Ik lust echt geen volauvent en als het voor veel volk is, dan is ovenkroketten ook niet te doen he. Dat gaat veel te traag)
  • Pasta aubergine en basilicum (pasta werkt altijd natuurlijk, mmm)
  • varkenswangetjes met kriekenbier (Het is lief, maar nee, bedankt. Ik moet persoonlijk passen voor de twee hoofdingrediënten)
  • Fajitas of carnitas
  • Pannenkoeken (Voor te veel mensen is dat gewoon dessert :))
  • Waterzooi
  • Pastaschotel
  • Luikse sla
  • Rode curry met kip en kleefrijst
  • Kipgehakt met spinazie en kerstomaten in roomsaus

De lijst was eigenlijk nog veel langer. Maar als ik geen screenshots maak van de antwoorden die binnenkomen, verdwijnen die dus ook na 24 uur. Ik zit al met een paar duizenden foto’s waar serieus wat opkuiswerk aan is, dus ik probeer dat toch een halt toe te roepen. Dit is dus even het lijstje waarmee je het zal moeten doen. Maar dat is toch ook al inspiratie voor een paar dagen he?

Uiteindelijk werd het trouwens chili con carne met rijst, gepofte zoete aardappel, verse guacamole, zure room en tortillachips. Als dessert een simpel ijsje met verse aardbeien.

Ik heb niemand horen klagen.

(En ik maak het straks opnieuw voor de teamvergadering van morgen. Sorry voor de spoiler collega’s)

En nu we toch bezig zijn: wat is jouw quick & easy favoriet voor een grote groep mensen?