De baby essentials van Sofie (en Rosalie)

Er zijn weinig dingen zo leuk als in een babywinkel rondlopen. Als je deze activiteit bovendien bedrijft in het bezit bent van zwangerschapshormonen, ben je er helemaal aan voor de moeite. Misschien dat partners daarom iets minder plezier beleven aan het leggen van een geboortelijst, die van mij vond er alvast niet zo veel aan.

De derde keer ging ik dus helemaal alleen, het kon hem niet zo heel veel schelen wat ik precies zou kiezen. Onze lijst lag drie keer bij een prachtige winkel in de buurt: Bollebuik in Mariakerke. Precies het soort winkel dat je heel moeilijk kan binnenstappen zonder iets mee te pakken. Ik spreek uit ervaring, mijn portefeuille voelt mee.

Want we moeten ook eerlijk zijn: heel veel van die verschrikkelijk mooie en schattige dingen zijn ook verschrikkelijk duur. En als we dan toch het hart op de tong hebben: meer dan de helft heb je eigenlijk echt niet nodig. Of misschien zelfs nog minder.

Elk huishouden is natuurlijk anders, dus misschien gebruik jij bepaalde dingen heel intens die hier nooit uit de doos zijn geweest. In deze post zet ik op een rijtje wat wij echt heel veel gebruiken. Die lijst is waarschijnlijk niet compleet, omdat de omstandigheden ook al veel bepalen. Het seizoen bijvoorbeeld, de plaats in het gezin of waar je woont. De volgende zaken gebruiken wij alvast op dagelijkse basis:

Cheeky Wipes

Ik heb mijn lief helaas niet kunnen overtuigen van wasbare luiers, maar gelukkig wel van deze wasbare vochtige doekjes. Tom was nogal sceptisch tegenover de cheeky wipes, maar we zijn ondertussen allebei volledig overtuigd. Het systeem is simpel: wasbare vochtige doekjes met twee dozen. Een doos met de propere (gevuld met water en een druppeltje olie) en een doos met de vuile, in een handig wasnetje om meteen in de wasmachine te kieperen zonder ze aan te raken. We hebben witte doekjes ‘voor de poep’, en gekleurde (in een aparte doos) voor het gezicht. Je krijgt er ook twee zakjes bij voor on the go. Maar ik heb altijd een luiertas klaarstaan met waterwipes. Onderweg nemen we ze dus nog niet echt mee, maar het systeem is er wel. Zoveel spijt dat ik dit niet had bij Basiel en Felix! (Al wordt hun snoet er nu ook gretig mee proper geveegd. Driehondervijvenzeventig keer per dag of zo. Ge kent dat wel.)

Grote spoelpot met fysiologisch water

Wij hebben jaren gesukkeld met van die kleine plastic ampullen fysiologisch water, pas bij kind drie hebben we ontdekt dat daar gewoon veel te weinig water inzit om die neusjes deftig te kunnen spoelen. Het verschil met onze huidige grote pot is gigantisch. Het ding is niet alleen bakken goedkoper, maar vooral veel effectiever. Rosalie is nu aan haar tweede verkoudheid sinds ze thuis is, en dat veelvuldig spoelen heeft haar echt gered.

Ik kreeg al een paar keer commentaar dat het niet steriel is om op die manier te gebruiken. Uiteraard zijn die kleine ampullen op dat vlak een winner, maar het is een risico dat we “graag” nemen omdat de slijmen er ook effectief mee verdwijnen. We doen ons best, maar wij leven absoluut niet in een steriel huis. Er zijn hier nog twee kinderen met de nodige snottebellen in huis. Rosalie heeft een belangrijk stuk immuniteit gemist in de zwangerschap, maar we zijn geen ontsmetfreaks. We doen ons best, maar absoluut niet manisch. Ik lig dus allerminst wakker van die grote bus. We zijn extra voorzichtig met haar, maar we gaan er ook geen kasplant van maken.

Cocoon van Hvid

Toen Rosalie pas uit het ziekenhuis kwam, had ze plots problemen met haar temperatuur. We zochten een snelle oplossing en vonden die in de cocoon van Hvid. Ik kreeg al een paar keer de vraag of het de investering waard is, maar ik kan alleen maar zeggen: ja. Ze ligt er verschillende uren per dag in. Het is gezellig en handiger dan een dekentje als je haar knuffelt, ze slaapt er in (tot onder haar okseltjes, want ze slaapt op haar buik) en ze ligt ermee in de draagmand als we gaan wandelen. Ik was zelf sceptisch, omdat wol zo verschrikkelijk kan prikken. Maar hand op mijn hart: prikt niet. Heerlijk ding.

Draagdoek/draagzak

Eigenlijk heb ik het dragen pas echt ontdekt toen Felix al bijna een peuter was, en wat heb ik daar spijt van. Het is zo verschrikkelijk praktisch! Ik heb een rekbare en een geweven doen, en een draagzak. Die laatste gebruiken we bijna elke dag. Een draagdoek vraagt toch wel wat handeling (kan je bijvoorbeeld buiten op vuile/natte grond moeilijker aandoen) en is alleen de moeite voor een lange afstand. De draagzak duurt ongeveer een halve minuut om aan te doen, en nog eens zoveel om de baby er in te stoppen. Wij zijn heel content van onze Boba (zelfs Tom ja 😉), maar als ik opnieuw zou beginnen, zou ik een draagconsult doen om nog meer dingen uit te testen.

We gebruiken de buggy (met draagmand) natuurlijk ook. Omdat we midden in de stad wonen zelfs voor functionele afstanden, niet louter voor de gezelligheid van een wandelingetje. Vooral handig als ik nog andere dingen moet dragen (boodschappen of zo), maar voor alle andere activiteiten gaat Rosalie in de draagzak. Dat heeft alleen maar voordelen, want zorgt bijna altijd voor een rustige, lekker warme, gelukkige en vaak ook slapende baby. Extra bonus: het is heerlijk om haar zo dichtbij te hebben én toch je handen vrij te hebben.

Nu ik het toch over wandelen heb, moet mij iets van het hart. Ik vervloek de mens die ervoor gezorgd heeft dat je de maxicosi in een wip op buggywielen kan plaatsen, want daardoor lijkt het ok om daar zo mee rond te tsjollen. Een maxicosi is een autostoel om kleintjes veilig te vervoeren, maar verder is het niet zo goed voor hun ontwikkeling om daar in te zitten, zeker niet langer dan een uur per keer. Maar ik zie precies constant mensen die dat gebruiken als wandelwagen. Enfin, ge doet er mee wat ge wilt, ik incasseer alvast de oogrollen, maar ik heb het daar toch wat moeilijk mee.

Co-sleeper

Samen slapen is in de loop van ons ouderschap alleen maar meer een evidentie geworden. Toch is Rosalie het eerste kindje dat echt in een officieel model ligt. Basiel en Felix lagen in een schommelwieg naast ons bed, maar lager dan onze bedhoogte. Handig om met je voet een beetje te wiegen, maar minder handig om een baby bovenaan de curve uit te tillen als je met een venijnige knip zit.

Rosalie slaapt nog steeds veel uren op mij, meestal brengt ze alleen het eerste deel van de nacht echt in de co-sleeper door. Maar toch ben ik helemaal fan, ik zou het me nu echt niet meer kunnen voorstellen dat mijn baby ‘s nachts in een apart bedje ligt. Enfin, ze ligt in een apart bedje, maar het schuift volledig aan. Het is wel niet zo groot, ze gaat er snel uitgroeien denk ik. Maar dan knutselen we wel iets met een groter exemplaar van Ikea of zo. Of slaapt ze gewoon tussen ons, zoals Felix toch ook een paar jaar heeft gedaan.

Aeromoov reisbed

Het kan dus echt tot je derde kind duren voor je goeie dingen ontdekt. Wij hebben enorm lang gesleurd met een degelijk en deftig reisbed, maar het was wel echt sleuren. Pas op, handig om als extra bedje in huis te hebben voor logees, maar nu hebben we toch wel echt iets veel handiger ontdekt. Het Aeromoov bedje is in een wip opgezet en even snel ingepakt. Je kan het makkelijk dragen zonder jezelf een hernia te heffen.

Voorlopig heeft alleen nog maar nichtje Nora er in gelegen, maar we waren euforisch over hoe makkelijk dat ging. Want als ik eerlijk ben: in de bijna 8 jaar dat we ons reisbed hebben, ben ik er nog geen enkele keer in geslaagd om het solo op te plooien. Tom kan het vanzelf, maar mij lukt het dus totaal niet. Ik besef dat deze informatie niet gaat helpen om het tweedehands te verkopen, maar ik ben van mezelf wel extreem onhandig. Uhum. De aeromoov dus, kei handig.

Tetradoeken, ook XL

Tetradoeken kan je voor alles gebruiken, wat hier ook gebeurt. We hebben er ondertussen echt genoeg voor een heel leger, maar het is ook zo geweldig handig. Ik kan u wel driehonderd redenen geven, maar het spreekt voor zichzelf. Ik pak voor Rosalie ook wel elke keer een propere, waardoor de wasmachine zich snel vult. We doen toch een klein beetje ons best met orde en netheid, maar dus zonder freaks te zijn. We hebben ook een paar XL exemplaren en dat is ook megahandig. Bijkomende plus: ze komen tegenwoordig in zo’n mooie kleuren en motiefjes dat ze voor de perfecte baby styling zorgen.  

Babybjörn Wipper

Als het gaat om hun heupschadelijke draagzakken, zou ik ze graag voor de rechter dagen. Onbegrijpelijk dat die dingen nog steeds verkocht worden, of dat mensen ze online verder verkopen aan onwetende mensen. Enfin, hun wipper is dan weer geweldig. Wij hebben de onze ooit tweedehands gekocht en hij gaat nu al drie kinderen mee. Eigenlijk meer, want in tussentijd is hij ook uitgeleend geweest aan vrienden. Nog altijd in prima staat. Het grote voordeel is dat je hem helemaal plat kan opplooien en dus ook makkelijk meenemen. Er zijn verschillende standen en er bestaan geweldig hippe hoezen voor. (Het probleem met onze hoes hebben we opgelost met veiligheidsspelden).

De rest

Uiteraard heb je nog wel wat dingen nodig. Wij hebben ook een mooie luiertas, een badje, een verzorgingskussen en shitload aan toffe kleertjes (echt waar: ik amuseer me daar te pletter mee. Ik verkoop de dingen waar ze uitgegroeid zijn trouwens via Instagram). Maar er zijn ook dingen die we niet hebben: zoals een babykamer.

Maar op dit moment heeft Rosalie eigenlijk niet zo heel veel nodig. Het meest noodzakelijke deel van de uitzet: heel veel liefde en een koppel borsten. Al de rest is vooral mooi meegenomen.

(Nvdr: Het is niet uitgesloten dat ik door slaaptekort nog belangrijke dingen vergeten ben. Vul gerust aan in de comments. De firma dankt u)

This entry was posted in Dotje, Kind en gezin. Bookmark the permalink.

8 Responses to De baby essentials van Sofie (en Rosalie)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *