Help, de maand mei!

Ik kan mij voorstellen dat veel mensen grote fan zijn van de maand mei. What is not to like? De bloesems breken uit, de lente krijgt vorm, de vogels leggen een ei en bijna geen enkele werkweek is compleet. Want mei stikt van de feestdagen en verlengde weekends.

Ik zou me ook meteen inschrijven in de mei-fanclub, moest het niet zoveel opvangproblemen opleveren.

Het stoort me niet dat ik de voorbije 11 jaar geen enkele feestdag niet gewerkt heb. Behalve met Kerstmis en Nieuwjaar, ben ik ongeveer altijd van de partij. Ik heb nooit anders geweten, het hoort er gewoon bij. Ik vind het stiekem ook niet zo heel erg om dan te werken, want de sfeer is altijd net dat tikkeltje uitgelatener dan op een ‘gewone’ dag.

De feestdag zelf is ook niet echt een probleem. Want Tom heeft wel een normale job en is dus per defintie thuis op zo’n dag. Het zijn die fucking brugdagen die de boel echt om zeep helpen.

Want door die brugdagen zijn klote om twee redenen. Als je de feestdagen en de brugdag samen telt, kom je al gauw uit bij een soort mini-vakantie. En hoewel ik dat werken echt niet erg vind, steekt het wel een beetje dat ik niet voor een paar dagen mee kan uittunen.

Maar vooral, die brugdagen zijn geen verlofdagen in mijn sector en die van Tom (IT). We moeten daar dus telkens een oplossing voor zoeken, want we kunnen niet zomaar verlof nemen. Laat ons zeggen dat de maand mei nogal een uitdaging is. (En ik besef zeer goed dat we niet alleen zijn. Er zijn veel sectoren die werken op feestdagen en nog meer die werken op brugdagen!)

Ik geef even een overzicht:

 • Maandag 30 april: Tom verlof / Sofie werkt
 • Dinsdag 1 mei: Tom thuis / Sofie werkt
 • Donderdag 10 mei: Tom thuis / Sofie werkt
 • Vrijdag 11 mei: Mijn zus komt babysitten! (Hoera, want wij moeten allebei werken!)
 • Woensdag 16 mei: staking in de opvang (nog niet zeker of het ook op school is) – nog geen oplossing voorlopig HELP
 • Vrijdag 18 mei: facultatieve verlofdag van de school (hebben we net ontdekt en hebben we dus ook totaal nog geen oplossing voor) HELP
 • Maandag 21 mei: Tom thuis / Sofie werkt

Op feestdagen kom je geen mens tegen onderweg. Zeker niet om 6u ‘s morgens.

Pas op, dat gaat allemaal in orde komen he. We vinden een oplossing, dat is altijd al gelukt. Het is ook niet dat we onze verlofdagen daar niet aan willen opmaken, het is meer dat verlof niet altijd zomaar kan/mag.  Op ons beider jobs moet er natuurlijk een soort van continuïteit zijn. Wat ik trouwens volledig begrijp, want werkgevers zijn ook Sinterklaas niet.

Het valt me wel enorm op dat werken op dagen dat Tom thuis is met de kindjes, per defintie minder stressvol zijn. Want er zit geen constante tijdsdruk op om (op tijd) thuis te geraken. Als werkende ouder heb ik toch permanent het gevoel dat ik op twee plaatsen tegelijk moet zijn én op beide plekken mijn beste zelf moet zijn.

Maar ik kan me helaas niet opsplitsen, want ik ben geen goochelshow.

(Al ben ik niet slecht met ballen ;))

*

En hoe verloopt uw maand mei?

Ik hoop met alle brug- en feestdagen op heerlijke wijze!

(Of is mei ook een beetje een karwei?)

This entry was posted in Kind en gezin, Werk. Bookmark the permalink.

11 Responses to Help, de maand mei!

 1. Evi says:

  De maand mei is hier ook wel wat puzzelen want bij geen van ons beide maken ze op het werk de brug. Door de band probeert Tim die dagen vakantie te nemen. En wissel ik af door bijvoorbeeld in de schoolvakantie thuis te zijn. En inderdaad, ik maakte me gisteren ook die bedenking: het is minder stressvol als iemand al thuis is met de kinderen!

 2. Renilde says:

  Thuis! Op alle congédagen en brugdagen. Congé in het kwadraat in het onderwijs! 😉

 3. Griet says:

  Druk druk druk…
  Want de Colruyt maakt nu eenmaal geen bruggen… (gelukkig de feestdagen zelf wel thuis.
  30 april was het hier wel gelukkig school…
  9-10-11 mei doet school lang weekend
  21-22-23 mei doet school ook lang.
  Dus hier enkel de week van 14 en 28 mei hier een volledige week school…

  Succes! En het komt altijd allemaal goed!
  (en tussendoor: geniet van de zon! Ik nies me hooikoorts gewijd ondertussen een ongeluk 😉)

 4. Elisabet says:

  Hier ook constant puzzelen..écht niet makkelijk zeker niet als de crèche dan een hele week verlof neemt! HELP!
  Hopelijk vallen de oplossingen zowel voor jou als voor mij eens uit de lucht 😉. Veel succes X

 5. marlies says:

  wij wisselen elkaar af: bij twee opeenvolgende ‘vrije dagen’ in de week (ongeacht feestdag of brugdag), werkt mijn man één dag en ik de andere. Het ‘voordeel’ van twee flexibele jobs is dat we daar echt in kunnen kiezen. Het nadeel is dat we het ons niet kunnen permitteren om beiden de twee dagen te nemen. Vandaag was dus a working day voor mij 🙂 en in geval van nood kunnen ze bij vriendjes/oma’s terecht… Ik vind het soms een uitdaging opvanggewijs, maar apprecieer het toch vooral, omdat het voor de kinderen zo fijn is…

 6. Upje says:

  Ik had nu toevallig vandaag vrij, maar de andere feestdagen werk ik ook. De school doet natuurlijk van brugdag. Gelukkig hebben we een paar grootouders op pensioen, al genieten die ook al wel eens graag van een verlengd weekend in het buitenland en dan is het altijd even zweten geblazen.
  Ik werk ook wel graag op een feestdag, dat zijn hier de dagen dat ik alle achterstand wat weg kan werken of dingen kan doen waar ik op andere dagen niet aan toe kom. Als dat dan nog kan op een dag dat de echtgenoot voor de kindjes zorgt, dan is er inderdaad geen stress om ergens op tijd te geraken. Dat maakt dan ook de race om het eten op tijd klaar te krijgen overbodig… Da’s alleen een win-win, zo’n dag!

 7. Inge says:

  Mei maakt mij altijd blij! De man in het onderwijs dus alle feest- en brugdagen thuis. Mijn werk maakt verplicht elke brug (telkens wel een congé dag in te zetten), en dus zijn wij in mei veel samen thuis. Dat de opvanggoden u goed gezind mogen zijn!

 8. Goofball says:

  Brugdagen zijn inderdaad wel wat vloeken (zeker als ze dan niet gelijk lopen tussen crèche en school en je potentieel dus extra vakantiedagen moet inzetten). ‘k pak ze ook wel al eens graag omdat het effectief dan minivakanties zijn, maar evengoed vind ik het zalig om te kunnen gaan werken (geen kat op kantoor…mailbox goed temmen, geen files enz).

  ‘k probeer toch zo zuinig mogelijk te zijn met mijn verlofdagen en die te sparen om echt op vakantie te gaan met het volledige gezin. Maandag heb ik dus heel uitzonderlijk beroep gedaan op mijn schoonouders, wie ik wegens hun leeftijd echt niet teveel meer kan lastig vallen. Door die grap mocht ik ook op zondag en op dinsdag telkens 3u rijden (6 u in de auto omdat ik 8u opvang zoek….euh, het evenwicht is daar ook wel wat weg eh).
  ‘k heb ook al meerdere keren beroep gedaan op andere ouders die de brug maakten en waar onze kindjes dan mochten gaan spelen, maar ‘k durf het in alle eerlijkheid niet veel meer vragen omdat ik de gunst niet omdraai tot nu toe.

  Voor facultaire verlofdagen kan ik gelukkig wel beroep doen op de naschoolse opvang en dat is direct allemaal geboekt op 1 september. Geen verrassingen tijdens de loop van het jaar. Oef.

 9. Goofball says:

  ivm de stress die daalt als er iemand al bij de kinderen is: omdat ik niet voltijds kan werken en vaak helemaal alleen voor de kinderen insta (mijn man reist >50% van de tijd) , heb ik op 3 dagen in de week een vaste babysit die de kindjes ophaalt van school en crèche. Soms zijn ze nog maar amper thuis als ik (of mijn man) thuiskomen , op andere keren werk ik echt door of doe ik nog allerlei boodschappen.
  Maar het geeft effectief zo’n rust dat het niet op 5 min steekt!! Je hoeft niet in paniek te slaan bij elke onverwachtte file enz.

 10. maud says:

  Een vriendjescarrousel organiseren? We deden het in de paasvakantie. Met enkele ouders afspreken, ieder neemt om de beurt een dag de kinderen. Dolle pret voor de kinderen, een gemak voor de ouders (want die kinderen houden elkaar bezig) en de aperitiefkes bij het ophalen van de kroost maakten het helemaal af.

 11. Christophe says:

  Mei is voor ons met uitzondering van die stakingsdag perfect ingevuld. Dit in tegenstelling tot de grote schoolvakantie, dat is al totaal wat anders met kinderen van 13 en 14 jaar jong.

  We gingen van 10-05 tot 13-05 met de kinderen (3,13 en 14j) en de schoonzus, schoonbroer, neef en nichtje voor drie dagen naar Europapark in Duitsland (aanraderke!!)
  We gaan met de jongste vanwege niet schoolplichtig van 18-05 tem 25-05 naar Djerba.
  De oudste kinderen zijn dan bij hun Mama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *